Zárásként néhány adat, érdekesség, vélemény a versenyről.

Két versenyző ért el 100%-os teljesítményt, Karácsonyi Kata 11/11 az U8 fiúknál és Kovács Judit az U12 lányoknál. Kata mellett még két hölgy indult a fiúk mezőnyében és ők is szépen szerepeltek, Simon Lili az U14 fiúknál holtversenyes második helyen végzett, Terbe Julianna az U18 fiúk középmezőnyében. A fiú mezőnyben szereplő lányok is állandó vita tárgyát képezik a korosztályos bajnokságokon. Miért indulhatnak, az értékelésbe beszámítanak-e, stb. A FIDE ezt kérdést már rég eldöntötte egy egyszerű átnevezéssel. Nem „férfi” és „női” hanem „nyílt” és „női” elnevezéseket ad a hasonló versenyeinek, így minden további vita értelmét veszti. A szakosztályok eredményességéről pontos adatokat nem tudok írni, csak tájékoztató jellegűen kiemelni a legjobbakat. A legsikeresebb csapat Tapolca két arany, három ezüst,egy bronz, mint a régi szép időkben (Gaál Zsóka, Árvai Eszter,Juhász Judit, Érseki Tamara, Bodó Boglárka, Buzás Bertalan). A kőbányaiak két aranyérmet és egy ezüstöt gyűjtöttek (Karácsonyi Kata és Gellért, Farkas Richárd), Szombathely is két arany egy ezüst (Szakasics Emese, Ugróczky Péter, Czupor Attila), a Paks szintén két arany egy bronz (Szente-Varga Fruzsina,Kaczúr Flórián,Antal Tibor Kende). A 12-ből 8 aranyérem ennek a 4 egyesületnek jutott. A legtöbb játékost a Barcza-BEAC és a Tapolca indította, ez is külön elismerést érdemel. Megrendezésre kerültek a hagyományos lellei kísérő versenyek is. A villámtornát Csonka Balázs, az asztaliteniszt Németh Bálint nyerte. A kicsik labdarúgó tornáján a Costa-Rica még a nagyokén a Tökmindegy fantázia névvel induló csapatok diadalmaskodtak.

A rendezők, házigazdák igyekeztek megfelelő körülményeket biztosítani a résztvevőknek és kísérőiknek. A díjkiosztón Miseta Zoltán alpolgármester, a rendező iskola igazgatója ígéretet tett arra, hogy jövőre új, az igényeknek jobban megfelelő helyszínnel „pályáznak” a torna megrendezésére. A rövidesen átadásra kerülő, központi helyen lévő művelődési központban lenne a versenyterem.

A korosztályos bajnokság a legjelentősebb hazai ifjúsági torna, kiemelt figyelem kíséri minden évben. Idén is sok kritika hangzott el az utóbbi évekhez képest jelentősen csökkenő létszám, a játszmák általános színvonala miatt, és a lebonyolítás módját is bírálták. Javaslatok is születtek az utóbbi időben rendre változó, nyílt majd elődöntő-körmérkőzés, idén újra nyílt rendezési módok megváltoztatására. Az U8 korcsoportokban szakmailag indokolatlannak és anyagilag is feleslegesen megterhelőnek tűnik, ez lebonyolítási mód. A gyerekek még képtelenek kihasználni a rendelkezésre álló több órás gondolkodási időt, a leghosszabb játszmák is befejeződnek 1-1 óra alatt, de sokkal jellemzőbb az ennél gyorsabb, 10-20 perces befejezés. A nagyjából 1-1 órás gondolkodási idős, napi két fordulós rendszer mind szakmailag, mind anyagilag indokoltabb lenne ebben a korosztályban. Az U10 fiúknál van a „határ”, ott már lehet érvelni másképpen is, de szerintem ott is bőven elég lenne az előbb említett lebonyolítás. Az sem lenne szentségtörés a felsőbb korcsoportokban is alkalmazkodnánk a valósághoz, a szülők és a szakosztályok jelenlegi anyagi lehetőségeihez. Magyarul 2-3 dupla forduló beiktatásával érdemben lehetne csökkenteni a részvételi költségeket, a szülők, kísérők versenyre fordított napjainak a számát. A mezőnyökhöz való rugalmas alkalmazkodás is sokat javítana a helyzeten, például egy húsz fő alatti mezőnynek 7 fordulós nyílt torna  bőven elég lenne. A lányok kis létszámú csoportjai is külön átgondolást, alkalmazkodást igényelnének.

A weboldalra felkerült fotókat Misetáné Burján Anita és a Pergel család készítette. A fotók válogatásra kerültek és a méretük le lett kicsinyítve. Az eredeti méret a következő címről beszerezhető, ugyanúgy a cikkekben esetleg tévesen, hiányosan megjelent adatok javítása kérhető: videkis2001@yahoo.com