A híres német üdülőhelyen, Baden-Badenben hétfőn kezdődik az év második szuperversenye, a GRENKE Chess Classic 2015 nyolc résztvevős viadal. A sorozatban kilencszeres bajnok OSG Baden-Baden csapatából öten is játszanak, a rajtlistát a norvég világbajnok Magnus Carlsen vezeti. Az olasz Fabiano Caruana, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, az örmény Levon Aronjan, az angol Michael Adams, a francia Etienne Bacrot, a német Arkadij Naiditsch és David Baramidze vesz még részt a tornán, amelynek honlapja a http://www.grenkechessclassic.de.

carlsen04

Az esztendő második szuperversenyét a híres német üdülőhelyen, Baden-Badenben február 2. és 9. között rendezik meg. Az ezredfordulótól Németország legsikeresebb klubja, az OSG Baden-Baden, a Grenke Chess Classic nyolc résztvevős tornán a kilencszeres bajnokcsapat jelenlegi és volt tagjai közül hatan játszanak. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, az örmény Levon Aronjan, az angol Michael Adams, a francia Etienne Bacrot és a német Arkadij Naiditsch a klub játékosa, de a világranglista-vezető Magnus Carlsen is szerepelt az erősorrendjükön.

A világbajnok Magnus Carlsen újabb sikerével, Wijk aan Zee-ben elért tornagyőzelmével fokozott önbizalommal várhatja az újabb megmérettetést. A norvég világelső eddigi pályafutása során 22(!) szuperversenyt nyert meg. Fontos volt az első helyezés, hiszen utoljára tavaly Samkirban, a Gasimov emlékversenyen diadalmaskodott, 11 hónapja először tudott Élő-pontot nyerni.

Az olasz Fabiano Caruana a Tata Steel Chess szuperversenyen a vártnál jóval haloványabb teljesítményt nyújtott, de a nagy felfutása óta a taskenti GP-n és Londonban is gyengélkedett. Viswanathan Anand az elvesztett világbajnoki döntő után londoni elsőségével vigasztalódott. Kellemes emlék számára, hogy két éve győzött a GRENKE Chess Classic tornán.

Levon Aronjan nagy hullámvölgybe került, Michael Adams bármikor képes nagy bravúrokra, Etienne Bacrot sem adja meg könnyen magát. Arkadij Naiditsch címvédőként játszik, formája igen változó. David Baramidze bizonyára ég a bizonyítási vágytól.

A GRENKE Chess Classic verseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Magnus Carlsen (norvég, 2865)
Fabiano Caruana (olasz, 2811)
Viswanathan Anand (indiai, 2797)
Levon Aronjan (örmény, 2777)
Michael Adams (angol, 2738)
Etienne Bacrot (francia, 2711)
Arkadij Naiditsch (német, 2706)
David Baramidze (német, 2594)

A nagymesterek játszmánként 100-100 perc gondolkodási idővel rendelkeznek az első 40 lépésre, majd 50-50 perccel a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperces bonusszal. Tilos a döntetlen a 40. lépésig. A fordulókat 15 órától játsszák, február 5-én pihenőnap lesz a viadalon. Az esetleges holtversenyt a több győzelem, majd a sötéttel elért több nyerés, végül az egymás elleni eredmény dönti el. Az első hely sorsát azonban rájátszás döntené el, két 10-10 perces rapidparti (+ 2-2 másodperc), újabb egál esetén két 5-5 perc (+ 2-2 másodperc), végül a „hirtelen halál” játszma, világosnak 6, sötétnek 5 perccel (+ 2-2 másodperc), utóbbinak remifórral. A verseny hivatalos honlapja: http://www.grenkechessclassic.de.

Baden-Badenben 1870-ben rendeztek először jelentős sakkversenyt, Adolf Anderssen győzött William Steinitz előtt. 1925-ben Alekszander Aljechint ünnepelték győztesként. 1981-ben Ribli Zoltán a fiatalon elhunyt angol Anthony Miles társaságában végzett az élen. 1992-ben Anatolij Karpov aratott fölényes győzelmet. Számos jelentős nyílt versenyt is szerveztek. Az OSG Baden-Baden sakk-klub 1996-tól már nem csak versenyek szervezésére koncentrált, hanem az edzői munkára, a legnagyobb tehetségek támogatására. A Sakk Akadémia a kezdők, a haladók mellett a professzionális sakkozókat fokozottan segíti.

2006-ban a Német Olimpiai Bizottság a Baden-Baden Sakk-centrumot a német sakkozás hivatalos edzőbázisává nyilvánította. A sakk-centrum fokozottan támogatja a „sakkot az iskolákba” programot, versenyek szervezésével segítséget ad a regionális, az országos, majd a világversenyekre történő felkészülésre. Az edzői munkában fokozott szerepet vállalt az első számú német sakkozó, Arkadij Naiditsch, a szövetségi kapitány Uwe Bönsch. Az OSG Baden-Baden sakk-klubnak több mint kétszáz tagja van, nyolc csapatuk játszik a különböző bajnokságokban. A kilenc bajnoki cím hű tükre a hathatós szponzori támogatásnak, a sikeres igazolásoknak, az eredményes munkának.

phoca_thumb_l_viswanathan%20anand

Két éve Viswanathan Anand győzelmével ért véget az I. GRENKE Chess Classic hat résztvevős, kétfordulós torna. A sakkozás 15. világbajnoka ötéves szünet után nyert szuperversenyt. Az indiai sakkozó az elmúlt években elsősorban a világbajnoki küzdelmekre, a páros mérkőzésekre koncentrált, többször is „beáldozta” a tornákat, hogy a címmeccsekre tartogassa a megnyitási újításait, itt-ott „félgőzzel” játszott. Baden-Badenben három győzelem, a + 3 is elegendő volt sikeréhez.

Két fordulóval a befejezés előtt Fabiano Caruana már-már páholyban érezhette magát, egypontos előnnyel vezetett. A tornán Fortuna sokszor kisegítette nehéz helyzetekben, a hajrában már nem volt szerencséje, Michael Adamstől elszenvedett veresége után a befejező játéknapon elrontotta a német Daniel Fridman ellen oly kecsegtető állását.

Érdekes versenyt kísérhettünk nyomon, a szervezés méltó volt ahhoz a kitüntető szerephez, amelyet a bajnokcsapat OSG Baden-Baden betölt a nemzetközi sakkéletben. Remek élő közvetítés, elemzés segítette a sakkrajongóknak a minél jobb tájékozódást.

A verseny végeredménye:
1.Viswanathan Anand (indiai, 2780) 6,5 pont
2. Fabiano Caruana (olasz, 2757) 6
3-4. Georg Meier (német, 2640) és Michael Adams (angol, 2725) 5
5. Arkadij Naiditsch (német, 2716) 4
6. Daniel Fridman (német, 2667) 3,5

GRENKE Chess Classic Baden-Baden 2013. február. 7-17. kat. XIX (2714)
1 2 3 4 5 6
1. Viswanathan Anand g IND 2780 * * ½ ½ ½ ½ ½ ½ 1 1 ½ 1 2811
2. Fabiano Caruana g ITA 2757 ½ ½ * * 1 ½ ½ 0 1 1 ½ ½ 6 2778
3. Georg Meier g GER 2640 ½ ½ 0 ½ * * ½ ½ 0 1 ½ 1 5 2729
4. Michael Adams g ENG 2725 ½ ½ ½ 1 ½ ½ * * 0 ½ ½ ½ 5 2712
5. Arkadij Naiditsch g GER 2716 0 0 0 0 1 0 1 ½ * * ½ 1 4 2642
6. Daniel Fridman g GER 2667 ½ 0 ½ ½ ½ 0 ½ ½ ½ 0 * * 2614

Tavaly nyolc résztvevővel rendeztek tornát. Arkadij Naiditsch 5 ponttal végzett az élen. David Baramidze több sötét győzelmével megelőzte Daniel Fridmant, és vívta ki a meghívást a 2015-ös GRENKE Chess Classic viadalra.

 

Verőci Zsuzsa