Az orosz női bajnokságon Gorjacskina és Girja vezet, a férfiak viadalán négyen az élen

A Csitában zajló orosz férfi szuperbajnokság második fordulójában Jevgenyij Tomasevszkij és Ildar Hajrullin sötéttel, Nyikita Vityjugov világossal győzött. A rajtlistát vezető Dmitrij Jakovenko a hétszeres bajnok Peter Szvidlerrel remizett. Négyen az élen félpontos előnnyel, Hajrullin, Karjakin, Tomasevszkij és Vityjugov gyűjtött másfél pontot. A női viadalon megszerezte második győzelmét Alekszandra Gorjacskina és Olga Girja, javított a címvédő Valentyina Gunyina, meglepetés Natalija Pogonyina veresége.

IMG_4497

A második játéknapon a címvédő Igor Liszij és Szergej Karjakin játszmája lépésismétléssel gyors remivel ért véget. Az első győzelmet Nyikita Vityjugov aratta. Az ifjúsági Ivan Bukavsin rosszul értékelte az állás kínálta lehetőségeket, Vityjugov gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez, támadása nagy erővel bontakozott ki.

Elszenvedte második vereségét Denisz Hiszmatullin. Az angol megnyitású partiban Jevgenyij Tomasevszkij érdekes ötletet valósított meg, elegendő kompenzációt kapott a gyalogért cserébe. Hiszmatullin megijedt az aktív huszároktól, minőségáldozata azonban nem volt korrekt, Tomasevszkij begyűjtötte a pontot.

A forduló harmadik nyerését Ildar Hajrullin gyűjtötte be. A spanyol megnyitás nyílt változatában Alekszandr Motiljev jó játékát kapott, Hajrullin királya kénytelen volt a vezérszárnyra menekülni. Ott sem lehetett volna biztonságban, ha a tavalyi Európa-bajnok Motiljev pontos lépésekkel fokozta volna támadásának erejét, ehelyett nagyot hibázott.

Rangadót játszott a hétszeres bajnok Peter Szvidler és a rajtlistát vezető Dmitrij Jakovenko. A Réti megnyitású játszmában kiegyenlített küzdelem folyt, majd a sorozatos cserék után kialakult futóvégjátékban Jakovenko állt előnyösebben. Gyalogot is nyert, de a zárt gyalogszerkezet mellett anyagi előnyét nem tudta győzelemig fokozni.

A junior világranglista hatodik Daniil Dubov és a 17 éves, a rangsorban második Vladiszlav Artyemijev a Grünfeld védelem egyik érdekes változatában vívott elméleti vitát is, majd a cserék kiegyenlített esélyű pozícióhoz vezettek, logikus volt a döntetlen végeredmény.

A 2. forduló eredményei:
Peter Szvidler (2739) – Dmitrij Jakovenko (2759) döntetlen
Denisz Hiszmatullin (2642) – Jevgenyij Tomasevszkij (2747) 0 – 1
Igor Liszij (2673) – Szergej Karjakin (2753) döntetlen
Nyikita Vityjugov (2719) – Ivan Bukavsin (2655) 1 – 0
Daniil Dubov (2654) – Vladiszlav Artyemijev (2671) döntetlen
Alekszandr Motiljev (2658) – Ildar Hajrullin (2662) 0 – 1

A 68. szuperbajnokság állása:

1-4. Ildar Hajrullin, Szergej Karjakin, Jevgenyij Tomasevszkij és Nyikita Vityjugov 1,5 pont
5-9. Vladiszlav Artyemjev, Dmitrij Jakovenko, Igor Liszij, Daniil Dubov és Peter Szvidler 1
10-11. Alekszandr Motiljev és Ivan Bukavsin 0,5
12. Denisz Hiszmatullin 0

IMG_4490

A női szuperbajnokság legfiatalabb résztvevője, a tavalyi viadal bronzérmese, Alekszandra Gorjacskina könnyed játékkal szerezte meg második győzelmét. Tisztjeinek gyorsan megtalálta a legideálisabb helyet, lépésről-lépésre fokozta előnyét.

A játéknap meglepetése a világbajnokság ezüstérmesének, Natalija Pogonyinának világossal elszenvedett veresége. Erőtlenül játszott Anasztaszia Szavina királyindiai védelme ellen, sötét támadáshoz jutott. A vezércsere sem hozott megkönnyebbülést, Szavina a különböző színű futók mellett is sikerre vitte a döntő előnyt adó akcióját.

Másodszor kapott ki Alina Kaslinszkaja, a kritikus állásban gyorsan húzott, Valentyina Gunyina a felkínált eséllyel élni tudott.

Bonyolult csatában győzött Olga Girja, tetszetős kiskombinációval nyerte meg a partit Marina Guszevával szemben.

Nehéz perceket élt át az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk, extravagáns játékát azonban nem büntette meg Jevgenyija Ovod, elmulasztotta a döntő előnyt biztosító folytatást, majd érthetetlenül lépést ismételve mentőövet dobott ellenfelének.

Spanyol megnyitású partiban remizett Anasztaszia Bodnaruk és Katyerina Lahno.

A 2. forduló eredményei:

Alekszandra Gorjacskina (2474) – Jekatyerina Kovalevszkaja (2453) 1 – 0
Anasztaszia Bodnaruk (2431) – Katyerina Lahno (2530) döntetlen
Jevgenyija Ovod (2327) – Alekszandra Kosztenjuk (2526) döntetlen
Marina Guszeva (2431) – Olga Girja (2487) 0 – 1
Natalija Pogonyina (2460) – Anasztaszia Szavina (2429) 0 – 1
Valentyina Gunyina (2531) – Alina Kaslinszkaja (2441) 1 – 0

A 65. szuperbajnokság állása:
1-2. Olga Girja és Alekszandra Gorjacskina 2 pont
3. Anasztaszia Szavina 1,5
4-8. Valentyina Gunyina, Alekszandra Kosztenjuk, Katyerina Lahno, Anasztaszia Bodnaruk és Natalija Pogonyina 1
9-11. Jekatyerina Kovalevszkaja, Jevgenyija Ovod és Marina Guszeva 0,5
12. Alina Kaslinszkaja 0

Verőci Zsuzsa