Rangos versenyekben gazdag hónap vár a sakkozókra és a sakkot szeretők népes táborára. A hazai program kiemelkedő eseménye lesz Szegeden augusztus 14-től Lékó Péter hatjátszmás páros mérkőzése a kínai Li Chao-val szemben, amely első számú nagymesterünk felkészülését szolgálja a bakui Világkupára. Almási Zoltán és Rapport Richárd is játszik Abu Dhabiban a huszonkettedszer megrendezésre kerülő sakkfesztivál nyílt versenyén. Utánpótlásunk legjobbjai Gledura Benjaminnal az éltáblán Mongólia fővárosában, Ulánbátorban az U16-os sakkolimpián versenyeznek majd. Nyomon követhetjük az orosz szuperbajnokságokat, és a Grand Chess Tour második tornáját St. Louisban, ahol a világranglista első tíz helyezettjéből nyolcan is vetélkednek majd.

leko02

Régóta hiányoljuk legjobbjainkat a hazai versenyekről, értetlenkedünk, hogy miért nem rendezik meg a zárt rendszerű magyar bajnokságokat. Lékó Pétert öt év után látjuk ismét hazai pályán, a szó szoros értelmében is, hiszen hat Miskolcon, a világ legjobbjaival vívott rapid páros mérkőzései után Szegeden játszik felkészülési meccset a kínai Li Chao ellen. A város önkormányzata és a Magyar Sakkszövetség anyagi támogatásával létrejött hatjátszmás párharc augusztus 14-től a Világkupa időbeosztása alapján kerül megrendezésre, 90-90 perc az első 40 lépésre, majd 30-30 perc a játszma befejezéséig, az első lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónusszal.

“Legutoljára Szegeden az U16-os világbajnokságon játszottam, sikerült megnyernem a vb-t, azóta 21 év telt el. Nagy öröm lesz számomra újra Szegeden játszani, szeptemberben lesz a kieséses Világkupa, idén alig volt versenyem, így pedig öngyilkosság lenne ott elindulnom. Így jött az ötlet, ami jól összeegyeztethető a felkészüléssel, amihez pozitívan állt hozzá a város is. A támogatás tovább is lépett ezen a mérkőzésen, mert a Világkupán és a jövő évi sakkolimpián való részvételt is támogatja” – mondta el az eseményt bevezető sajtótájékoztatón Lékó Péter. A kínai nagymester jelenleg 2748-as Élő-pontjával 14. a világranglistán. Különösen eredményes a nyílt versenyeken taktikai stílusával. Hasznos lesz a találkozó, jól szolgálja majd első számú sakkozónk felkészülését a Világkupára. A hosszas versenyzési szünet után Lékó Péternek az év második felében jóval gazdagabb a versenyprogramja, hiszen játszik a Klubcsapatok Európa-kupáján, majd novemberben következik a csapat Európa-bajnokság, a tavalyi olimpiai ezüstérem után fokozott az elvárás válogatottunk felé!

zoltan-almasi-25279

Augusztus 23-tól Abu Dhabiban huszonkettedszer megrendezésre kerülő sakkfesztivál nyílt versenyén Almási Zoltán és Rapport Richárd is csatába száll a kilenc fordulós, svájci rendszerű viadalon. Az Ikaros nyílt verseny megnyerésével a + 2600 Élő-pontos csoportba ért Prohászka Péter, Papp Gábor, az idei nyílt bajnokság győztese, Horváth Ádám, valamint Czebe Attila képviseli még a magyar színeket. Címvédőként az ukrán Jurij Kozubov játszik.

A rajtlista élcsoportja az Élő-pontszámok sorrendjében:
David Howell (angol, 2712), Igor Kovalenko (lett, 2702), Almási Zoltán (magyar, 2700), Jurij Krivorucsko (ukrán, 2697), Rapport Richárd (magyar, 2671), Baadur Zsobava (grúz, 2664), Szanan Szjugirov (orosz, 2664), Alekszander Arescsenko (ukrán, 2661), Vlagyimir Akopjan (örmény, 2647), Gawain Jones (angol, 2647), Santosh Vidit Gujrathi (indiai, 2644), Eltaj Safarli (azeri, 2644), Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2642), Jurij Kozubov (ukrán, 2638),…Prohászka Péter (magyar, 2602), Papp Gábor (magyar, 2601), Horváth Ádám (magyar, 2540), Czebe Attila (magyar, 2439)

DSCN0638

Mongólia fővárosában, Ulánbátorban  utánpótlásunk legjobbjai augusztus 20-tól a felnőtt válogatott keretbe is meghívott Gledura Benjaminnal az éltáblán játszanak az U16-os sakkolimpián. A tavaly Győrben általános elismerést aratott rendezésű viadalon válogatottunk negyedikként végzett, nagy kihívás az újabb megmérettetés. A honlap tanúsága szerint 26 ország 46 együttese nevezett, többek között a házigazdák tíz, a kínaiak négy, az oroszok két csapattal játszanak. Gledura mellett Kántor Gergely, Kozák Ádám és Péczely Sebastian Zsombor a válogatott tagjai a 10 fordulós vb-n.

Érdeklődéssel várjuk az Élő-pontok szerint még mindig a legerősebb, de tekintélyét már alaposan megtépázott orosz sakkozók viaskodásait. Az Orosz Sakkszövetség augusztus 8-tól rendezi meg Csitaban 12-12 résztvevővel a női és férfi orosz szuperbajnokságot. A bajnoki címek mellett a minél jobb helyezés az idei kontinensbajnokságon induló orosz válogatottak összeállítását is befolyásolják, a szakvezetés azonban csak a bakui Világkupa után jelöli ki a csapatokat. A férfiaknál nem játszik az orosz ranglista első két helyezettje. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik éremgyűjteményéből hiányzik a bajnoki cím, két éve megpróbálkozott ennek megszerzésével, de csak negyedik lett. Kramnyik címvédőként a Világkupára koncentrál, utolsó esélye, hogy döntőt játszva világbajnokjelölt legyen. Hiába keressük Alekszandr Griscsukot is az indulók között.

Irigykedhetünk, hogy az Orosz Sakkszövetség még nélkülük is ilyen érdekes összetételű bajnokságot szervez meg. Nagy meglepetésre tavaly Igor Liszij győzött, hétszeres bajnokként játszik az ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidler, az utóbbi időben igazán jó eredménnyel adós Szergej Karjakin tavaly utolsóként zárt. Dmitrij Jekovenko és Jevgenyij Tomasevszkij is a csapatba kerülésért küzd, ifjú titánok, Vladiszlav Artyemjev, Ivan Bukavsin és Daniil Dubov is kiharcolta a részvételi jogot.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:Dmitrij Jakovenko 2759, Szergej Karjakin 2753, Tomasevszkij 2747, Peter Szvidler 2739, Nyikita Vityjugov 2719, Igor Liszij 2673, Vladiszlav Artyemijev 2671, Ildar Hairullin 2662, Alekszandr Motiljev 2658, Ivan Bukavsin 2655, Daniil Dubov 2654
Denisz Hiszmatullin 2642

Az orosz női sakkozást Ningbóban komoly kudarc érte, a tartalékos kínai csapattól szenvedtek súlyos vereséget. Kapitányuk, Szergej Rublevszkij rezignáltan nyilatkozta, hogy jóval erősebb a legnagyobb rivális utánpótlása. Csitaban mindenkit játékra bírtak, az olimpiai bajnokcsapat teljes létszámban a rajtnál. Először játszik a bajnokságon a tavaly ukrán színekből átigazolt Katyerina Lahno, aki második gyermekének születése miatt kényszerből maradt távol a kieséses rendszerű világbajnokságtól. A címvédő háromszoros olimpiai bajnoknő Valentyina Gunyina tavaly kettős vereséggel kezdett, majd hetes(!) nyerősorozattal ért elsőként célba. A rutinosabb nagymesternők és a fiatalok között kiélezett a viaskodás várható.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:
Valentyina Gunyina 2531, Katyerina Lahno 2530, Alekszandra Kosztenjuk 2526, Olga Girja 2487, Alekszandra Gorjacskina 2474, Natalija Pogonyina 2460, Jekatyerina Kovalevszkaja 2453, Alina Kaslinszkaja 2441, Anasztaszia Bodnaruk 2431, Marina Guszeva 2431, Anasztaszia Szavina 2429, Jevgenyija Ovod 2327

2015-06-22_002436

Augusztusban természetesen hab a tortán a Grand Chess Tour második versenye, amelyet St. Louisban augusztus 22. és szeptember 2. között rendeznek meg. A három versenyből álló sorozat első tornáján a norvégiai Stavangerben a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov végzett az élen, a viadal még számos meglepetéssel szolgált. Nehéz feledni, hogy a világbajnok Magnus Carlsen hazai pályán mekkora kudarcot szenvedett el, kezdődött mindez éppen Topalov elleni nyert állásának elvesztésével, amelyet a szokatlan időbeosztásnak, s ennek nem ismeretének köszönhetett. De ki gondolta volna, hogy a kilenc szupernagymester és a rendezők által jelölt Jon Ludvig Hammer küzdelmében hatan is mínuszban végeznek. Topalov mögött az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand végzett, harmadikként az amerikai Hikaru Nakamura.

A pontverseny állása

 

Név 1 2 3 Pont
1 Veszelin Topalov 13 13
2 Viswanathan Anand 10 10
3 Hikeru Nakamura 8 8
4 Anish Giri 7 7
5 Fabiano Caruana 6 6
6 M. Vachier-Lagrave 5 5
7 Magnus Carlsen 4 4
8 Alekszandr Griscsuk 3 3
9 Levon Aronjan 2 2
10 Jon Ludvig Hammer 1 1
1 – Stavanger, 2 – Saint Louis, 3 – London

 

St. Louisban három amerikai nagymester is játszik, a rendezők Wesley Sot jelölték.

A torna résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Magnus Carlsen (norvég) 2853
Viswanathan Anand (indiai) 2816
Veszelin Topalov (bolgár) 2816
Hikaru Nakamura (amerikai) 2814
Fabiano Caruana (olasz) 2808
Anish Giri (holland) 2793
Wesley So (amerikai) 2779
Alekszandr Griscsuk (orosz) 2771
Levon Aronjan (örmény) 2765
Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2731

Verőci Zsuzsa