Anand világossal, Giri sötéttel nyert a Tal-emlékverseny második fordulójában

A Moszkvában zajló X. Tal-emlékverseny második fordulójában az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand világossal spanyol megnyitású partiban legyőzte az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovot. A generációs párbajban a 22 esztendős holland Anish Giri sötéttel nyert a torna doyenje, a 48 éves izraeli Borisz Gelfand ellen. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik nem tudta feltörni a kínai Li Chao védőállását. Gyors döntetlen született az orosz Jevgenyij Tomasevszkij és az örmény Levon Aronjan partijában, valamint az orosz rangadón, Peter Szvidler és Jan Nepomnjacsij elméleti párbajában. A szerdai pihenőnap után csütörtökön folytatódik a pontvadászat.

cd730819a409d5a25033282132154fe4

A torna második játéknapján két játszmában született döntés, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand világossal, a holland Anish Giri sötéttel játszva győzött. Anand és az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov a spanyol megnyitás egyik főváltozatában küzdött meg. A változatot jól ismerjük többek között a tavalyi Világkupa elődöntőjében Anish Giri és Peter Szvidler csatájából. Giri a királyszárnyi akciót a Hg3 tervvel folytatta, Vishy Anand huszárját e3-ra vezényelte.

A kritikus állás a 23. lépésben alakult ki, Mamedgyarov gyalogot áldozott, majd tisztet is. Úgy tűnt, hogy az áldozatért elegendő kompenzációt kap, de meglepő módon a bonyodalmak helyett vezércserével rosszabb végjátékot vállalt. Anand anyagi előnyét kisebb technikai nehézség után érvényesítette.

8ca3634536d4eca395e8f22452b06e72

A generációs párharcot a 22 éves Anish Giri sötéttel nyerte meg a viadal doyenje, a 48 esztendős izraeli Borisz Gelfanddal szemben. Giri nem is oly régen még a 2800 Élő-pontot ostromolta, a januári világranglistán harmadik volt 2798 ponttal, azóta kilenc helyet rontott és 43-mal lett szegényebb, bizonytalanná vált a játéka, bírálták őt sok remijéért. Gelfand ellen bátran sakkozott, jó érzékkel használta ki, hogy rutinos ellenfele korán feloldotta a centrumfeszültséget, majd egyre nagyobb időzavarba került. Giri gyalogáldozatáért jó játékot kapott, Gelfand az idő szorításában többször is hibázott, királyállásának végzetes meggyengítése után már nem volt védelme.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik nem tudta feltörni a kínai Li Chao védőállását, az orosz huszárjáték jó fegyvernek bizonyult.

Két játszma gyors döntetlennel ért véget. Az orosz Jevgenyij Tomasevszkij tegnapi gyors veresége után a lépésismétlést választotta az örmény Levon Aronjan ellen. Az orosz rangadón Peter Szvidler és Jan Nepomnjacsij a Grünfeld védelemben vívott elméleti párbaja is pontosztozkodással zárult.

talbanner

 

A 2. forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2808) – Li Chao (kínai, 2746) döntetlen (Orosz huszárjáték, 60)
Viswanathan Anand (indiai, 2776) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 54)
Borisz Gelfand (izraeli, 2743) – Anish Giri (holland, 2755) 0 – 1 (Királyindiai védelem, 36)
Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2731) – Levon Aronjan (örmény, 2795) döntetlen (Vezércsel, 23)
Peter Szvidler (orosz, 2745) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2740) döntetlen (Grünfeld védelem, 22)

A verseny állása:
1-3. Viswanathan Anand, Anish Giri és Jan Nepomnjacsij 1,5 pont
4-7. Peter Szvidler, Vlagyimir Kramnyik, Li Chao és Levon Aronjan 1
8-10. Jevgenyij Tomasevszkij, Borisz Gelfand és Sahriyar Mamedgyarov 0,5

A csütörtöki 3. forduló párosítása:
Jan Nepomnjacsij – Vlagyimir Kramnyik
Levon Aronjan – Peter Szvidler
Anish Giri – Jevgenyij Tomasevszkij
Sahriyar Mamedgyarov – Borisz Gelfand
Li Chao – Viswanathan Anand

Verőci Zsuzsa