A vb-jelölti versenyen a Grand Prix-sorozat győztese, Fabiano Caruana vezeti a rajtlistát

Moszkvában március 10. és 29. között rendezik meg a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon két exvilágbajnok is játszik, az indiai Viswanathan Anand és a bolgár Veszelin Topalov. A rajtlistát az amerikai Fabiano Caruana vezeti a holland Anish Giri és az amerikai Hikaru Nakamura előtt. Az örmény Levon Aronjan mellett az orosz Szergej Karjakin és Peter Szvidler küzd még a viadalon. A 420 ezer eurós összdíjazású torna győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója a novemberi, New Yorkban sorra kerülő döntőn. A résztvevőket bemutató sorozatban hetedikként a Grand Prix-sorozat győzteseként világbajnok-jelölti címet szerzett Fabiano Caruana eddigi pályafutásának legfontosabb eredményeit idézzük fel. A már megtartott sorsoláson Caruana a hetes rajtszámot kapta, Nakamurával játszik az első fordulóban.

candidates01

A 2016-os esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti torna. A 420 ezer eurós díjalapból a győztes 95 ezret kap, s egyúttal a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója lesz. A szabályzat nem változott, esetleges holtverseny esetén az egymás elleni eredmény, második kritériumként a több nyerés dönt, majd a Berger-Sonneborn pontszám.

Az indiai Viswanathan Anand hat évig, 2007 és 2013 között volt a sakkozás világbajnoka, hazai pályán, Csennajban szenvedett vereséget Magnus Carlsentől. Exvilágbajnokként kisebb tűnődés után élt jogával, s indult el a 2014-es világbajnok-jelölti versenyen, Hanti-Manszijszkban remek versenyzéssel, tökéletes taktikával egypontos előnnyel ért elsőként célba, ismét megmérkőzhetett Carlsennel. Szocsiban nagy küzdelemben a párharcot 4,5-6,5-re elvesztette. Vishy Anand Moszkvában ismét harcba száll, az előzetes jóslatok a 46 éves nagymesternek már nem sok esélyt adnak a jóval fiatalabb titánokkal szemben, de a rutin, a hihetetlen tudás képessé teszi Vishyt arra, hogy sokadszor is elkápráztassa a sakkvilágot.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov Élő-pontjainak köszönhetően szállhat ismét harcba. Az utóbbi évek eredményeinek tükrében Topalov is túl van már a zeniten. Az amerikai Fabiano Caruana megnyerte a 2014/15-ös Grand Prix-sorozatot, a második helyen honfitársa, Hikaru Nakamura végzett. A viadal legfiatalabb résztvevője a 21 éves holland Anish Giri, a második legmagasabb volt Élő-pontjainak átlaga. Az ő hármasuk először játszhat világbajnok-jelölti döntőben. Az orosz Szergej Karjakin a bakui Világkupán diadalmaskodott, honfitársával, Peter Szvidlerrel vívta a drámai döntőt. A vb-jelölti-verseny főszponzora a Tashir cég, a rendezői szabadkártyát Levon Aronjan kapta meg. A FIDE athéni irodájában február 11-én már megtartották a viadal irányított sorsolását, az amerikai és az orosz háziderbiket az első és a nyolcadik fordulóban lejátsszák. Az első fordulóban így Karjakin-Szvidler és Nakamura-Caruna párharcok lesznek, slágermeccs Anand és Topalov összecsapása.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Fabiano Caruana (amerikai, 2794)

Anish Giri (holland, 2793)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2790)

Levon Aronjan (örmény, 2786)

Veszelin Topalov (bolgár, 2780)

Viswanathan Anand (indiai, 2762)

Szergej Karjakin (orosz, 2760)

Peter Szvidler (orosz, 2757)

A teljes párosítás:

I.ford. márc.11 VIII.ford. márc. 20
Karjakin Svidler Szvidler Karjakin
Nakamura Caruana Caruana Nakamura
Giri Aronjan Aronjan Giri
Anand Topalov Topalov Anand
II. ford. márc.12 IX. ford. márc. 21
Szvidler Topalov Topalov Szvidler
Aronjan Anand Anand Aronjan
Caruana Giri Giri Caruana
Karjakin Nakamura Nakamura Karjakin
III.ford. márc. 13 X. ford. márc. 23
Nakamura Szvidler Szvidler Nakamura
Giri Karjakin Karjakin Giri
Anand Caruana Anand Caruana
Topalov Aronjan Aronjan Topalov
IV. ford. márc. 15 XI. ford. márc. 24
Szvidler Aronjan Aronjan Szvidler
Caruana Topalov Topalov Caruana
Karjakin Anand Anand Karjakin
Nakamura Giri Giri Nakamura
V. ford. márc. 16 XII. ford. márc. 25
Giri Szvidler Szvidler Giri
Anand Nakamura Nakamura Anand
Topalov Karjakin Karjakin Topalov
Aronjan Caruana Caruana Aronjan
VI. ford. márc. 17 XIII. ford. márc. 27
Anand Szvidler Caruana Szvidler
Topalov Giri Aronjan Karjakin
Aronjan Nakamura Topalov Nakamura
Caruana Karjakin Anand Giri
VII. ford. márc. 19 XIV. ford. márc. 28
Szvidler Caruana Szvidler Anand
Karjakin Aronjan Giri Topalov
Nakamura Topalov Nakamura Aronjan
Giri Anand Karjakin Caruana

 

MERK3787

Fabiano Caruana pályafutása

A négyszeres olasz bajnok Fabiano Caruana Miamiban 1992. július 30-án született. 2005-ig amerikaiként vett részt az ifjúsági versenyeken, majd 2005-2015 között Olaszországot képviselte. 2015. június 25-től ismét amerikai színekben versenyez. A nemzetközi nagymesteri címet 2007-ben szerezte meg, akkor rekordot döntött. A márciusi világranglistán 2794 Élő-ponttal a harmadik, Moszkvában vezeti a rajtlistát. A 2. Sinquefield tornán elért elsősége után 2844 ponttal Magnus Carlsen mögött a 2. helyen állt.

Fabiano Caruana tehetségét korán felfedezték, kétszer győzött a korosztályos pán-amerikai bajnokságon, 2004-ben költözött szüleivel Madridba, majd 2007-től Budapesten is élt, ekkor Alekszander Csernyin irányította edzéseit. A First Saturday versenyen teljesített másodszor a nagymesteri normát, majd 14 éves 11 hónapos és 20 napos korában szerezte meg a címet. 2007-ben nyert először olasz bajnokságot, sikerét 2008-ban, 2010-ben és 2011-ben megismételte.

2008-ban megnyerte Corus „C” tornát, egy évvel később a „B” versenyen diadalmaskodott, kiharcolta a szuperversenyre szóló meghívást. 2009-ben Hanti-Manszijszkban már játszott a Világkupán, 50. volt a rajtlistán a nyolcaddöntőig jutott, az azerbajdzsáni Vugar Gasimovtól rájátszásban kapott ki.

Wijk aan Zee-ben első szereplése alkalmával – 2-vel tízedik lett. Bielben már hármas holtversenyben végzett az élen. 2010-től Luganóban élt, a szovjet származású belga nagymesterrel, Vlagyimir Csucselovval kezdett el dolgozni, aki később Anish Giri edzője is volt. 2011-ben szép siker volt Újdelhiben elért elsősége, Bielben a vártnál gyengébb eredményt ért el. A Karpov nevével fémjelzett tornán harmadik lett. A Világkupán a harmadik körben Peter Szvidlertől szenvedett vereséget.

bilbao10

 

A Grand Slam-döntőn csak a rájátszásban maradt alul Magnus Carlsennel szemben

2012-ben Wijk ann Zee-ben kezdődött meg pályafutásának még sikeresebb időszaka, a sakkvilág abszolút elitjéhez való felzárkózása. Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov társaságában holtversenyben második volt, ez a világranglistán újabb előrelépést jelentett számára. Malmőben már 2770 ponttal játszott és félpontos előnnyel tornagyőztes Lékó Péter előtt. A Tal emlékversenyen ezüstérmes. Dortmundban Szergej Karjakinnal holtversenyben első. A Grand Slam-döntőn csak a rájátszásban maradt alul Carlsennel szemben. A Grand Prix 2012/13-as idényét Taskentben holtversenyes negyedikként kezdte.

A szép sikereket megtorpanás követte, a Tata Steel tornán – 3 a végelszámolásnál, öt játszmát is vesztett. Baden-Badenben Viswanathan Anand mögött másodikként feledtette botlását. Zürichben Anand, Vlagyimir Kramnyik és Borisz Gelfand előtt elsőként köszönthették. Zugban, a GP-tornán holtversenyben harmadik, Szalonikiben második. A Tal emlékversenyen a harmadik helyet osztotta. A fokozott terhelésekkel járó állandó versenyzés Dortmundban megbosszulta magát, számára a – 1 figyelmeztető jel volt. Tromsöben, a Világkupán második kiemeltként játszott, a negyeddöntőben a francia Maxime Vachier-Lagrave a rájátszásban győzte le. Párizsban a GP-sorozat utolsó versenyén holtversenyben első volt, összesítésben harmadik, így lemaradt a világbajnok-jelölti tornáról. Bukarestben tornagyőztes.

A 2014-es esztendő első versenyét is Wijk aan Zee-ben játszotta, holtversenyben negyedikként végzett. Zürichben harmadik lett. Stavangerben ötven százalékot ért el. Dortmundban másfél pontos előnnyel első, átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt!

IMG_4449

St. Louisban a 22 esztendős Fabiano Caruana szenzációs sikerével ért véget a 2. Singuefield Cup szuperverseny

Emlékezetes marad a hetes nyerősorozata, könnyed, élvezetes játéka. Caruana a regnáló világbajnok Magnus Carlsen ellen a nyolcadik fordulóban nyerőesélyt szalasztott el, a kilencedikben Hikaru Nakamurával szemben rontotta remire könnyen nyerhető állását. A tíz játszmából szerzett 8,5 pontjával, teljesítménye jutalmaként a 35 Élő-ponttal, a 3098-as performance-pontszámmal elkápráztatta a sakkrajongókat, Carlsen következő kihívóját látták benne. új nyitásokkal, a bonyodalmak fokozott vállalásával felfrissült a játéka.

A bakui GP-viadalon Borisz Gelfanddal holtversenyben lett első, Taskentben holtversenyben negyedikként csalódást okozott, Londonban sem tudott lépést tartani az elittel.

MERK6927

A Grand Prix-sorozat győzteseként világbajnokjelölt

Wijk aan Zee-ben három vereségét négy győzelemmel ellensúlyozta, de a + 1 csak a hetedik helyet jelentette a Tata Steel Chess 2015 tornán. Baden-Badenben veretlenül harmadik, Zürichben nyeretlen maradt. A Gasimov emlékversenyen holtversenyben harmadik. A Grand Prix-sorozat utolsó versenyén Hanti-Manszijszkban holtversenyes első helyével bebiztosította az összetett holtversenyben győzelmét, s ezzel világbajnok-jelölti címét!

A nagy siker után a Grand Chess Tour első versenyén, Stavangerben – 1-gyel végzett. Dortmundban ismét remekelt, megismételte tavalyi sikerét másfél pontos előnnyel lett tornagyőztes. St. Louisban csak árnyéka volt önmagának, – 2-vel zárt. Bakuban, a Világkupán harmadik kiemeltként, de igazi tét nélkül, már világbajnok-jelöltként játszhatott. A nyolcaddöntőben az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov útját állta. Londonban ötven százalékkal zárta a Grand Chess Tour három tornából álló sorozatát, az összesített pontversenyben hatodikként végzett.

A világbajnok-jelölti döntő főpróbájaként Wijk aan Zee-ben, a 78. Tata Steel szuperversenyen holtversenyes második helyével bizonyította jó formáját.

Fabiano Caruana négyszer, 2008-2014 között az olasz válogatott éltáblása volt a sakkolimpiákon. 2007-2013 között a csapat Európa-bajnokságokon szerepelt az olasz csapat „vezérevezőseként”.

Kiemelkedő egyéni eredményei:

2008 Corus „C” 1

2009 Corus „B” 1

2010 Biel 1-3

2011 Újdelhi 1

2012 Wijk ann Zee 2-4

2012 Malmö 1

2012 Moszkva 2-3

2012 Dortmund 1-2

2012 Bilbao Grand Slam-döntő 2

2013 Baden-Baden 2

2013 Zürich 1

2013 Párizs GP 1-2

2013 Bukarest 1

2014 Dortmund 1

2014 St. Louis 1

2014 Baku GP 1-2

2015 Hanti-Manszijszk GP 1-3

2015 Dortmund 1

2016 Wijk aan Zee 2-3

 

Riválisai elleni mérlege a klasszikus gondolkodási idejű partikban

A rajtlistán második Anis Girivel eddig 19 partiban mérkőzött meg, 2-2-re állnak a nyerések tekintetében.

Hikaru Nakamurával 25 partiban mérkőzött meg, tizenkilencszer megosztoztak a ponton, 5-1-re vesztésre áll.

Levon Aronjannal szemben is negatív a mérlege, hatszor kikapott négy nyerése mellett az örmények legjobbjától, hét döntetlen született még összecsapásaik során.

Az exvilágbajnok Veszelin Topalovval szemben kedvező a statisztikája, 5-1-re vezet, ötször remiztek.

Az exvilágbajnok Viswanathan Ananddal tizenhétszer mérkőzött meg, kétszer győzött, egyszer feladásra kényszerült, tizennégyszer békekötéssel zárultak játszmáik.

Szergej Karjakinnal szemben biztató a mérlege, négyszer győztesként, egyszer vesztesként állhatott fel a sakkasztaltól, tizennyolcszor békét kötöttek.

Peter Szvidlerrel tizenhét játszmában vívott meg, tizenkétszer remiztek, Caruana 4-1-re vezet.

Verőci Zsuzsa