A taskenti Grand Prix-verseny nyolcadik fordulója után hármas holtverseny az élen, a grúz Baadur Zsobava az izraeli Borisz Gelfand elleni győzelmével befogta az orosz Dmitrij Andrejkint és az amerikai Hikaru Nakamurát. Gyors lépésismétléses remivel zárult Andrejkin és a francia Maxime Vachier-Lagrave partija, Nakamura az azeri Tejmur Radzsabovval osztozott meg a ponton. Látványos küzdelemben született meg a döntetlen az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Szergej Karjakin játszmájában. Az olasz Fabiano Caruana nem bírt az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval, az orosz Dmitrij Jakovenko állását nem tudta feltörni a holland Anish Giri. A csütörtöki pihenőnap után pénteken a kilencedik fordulóra kerül sor, megkezdődik a viadal hajrája.

_DSC0467

A viadal nyolcadik játéknapján csak Baadur Zsobava tudott győzni, az izraeli Borisz Gelfand elleni nyerésével a GP-sorozaton az utolsó pillanatban játéklehetőséget kapott grúz nagymester nem kis meglepetésre hármas holtversenyben az élen áll. Gelfand negyedszer szenvedett vereséget, az eredeti megnyitásban széles gyalogcentrumot hozott létre, de túlértékelte esélyeit. Zsobava tisztjei aktív ellenjátékhoz jutottak, Gelfand hadereje egyre nagyobb passzivitásba került, 30 lépésig tartott a torna doyenjének ellenállása.

Az orosz Dmitrij Andrejkin és a francia Maxime Vachier-Lagrave Grünfeld védelmű partija gyorsan lépésismétléssel ért véget. Sorozatos cserékkel egyszerűsödött az amerikai Hikaru Nakamura és az azeri Tejmur Radzsabov játszmája, Radzsabov a remikirály nyolc döntetlenével.

Érdekes csatát hozott az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Szergej Karjakin küzdelme, a taktikai adok-kapok is pontosztozkodáshoz vezetett.

Meglepetésként értékelhetjük, hogy az olasz Fabiano Caruana nem bírt az üzbég Rusztam Kaszindzsanovval, az elfogadott vezércselű játszmában a gyors vezércserés változatban Caruana nem tudott előnybe kerülni.

A holland Anish Giri ellen az orosz Dmitrij Jakovenko leáldozta vezérét, a kompenzációként kapott anyag elegendő volt a fél pont megszerzésére.

A 8. forduló eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2748) – Baadur Zsobava (grúz, 2717) 0 – 1 (Szabálytalan megnyitás, 30)
Dmitrij Andrejkin (orosz, 2722) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) döntetlen (Grünfeld védelem, 22)
Anish Giri (holland, 2768) – Dmitrij Jakovenko (orosz, 2748) döntetlen (Angol megnyitás, 48)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2764) – Szergej Karjakin (orosz, 2767) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 41)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2764) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2726) döntetlen (Vezércsel, 30)
Fabiano Caruana (olasz, 2844) – Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2706) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 36)

A verseny állása:
1-3. Baadur Zsobava, Dmitrij Andrejkin és Hikaru Nakamura 5 pont
4-5. Maxime Vachier-Lagrave és Sahriyar Mamedgyarov 4,5
6-9. Szergej Karjakin, Dmitrij Jakovenko, Fabiano Caruana és Tejmur Radzsabov 4
10. Anish Giri 3,5
11. Rusztam Kaszimdzsanov 2,5
12. Borisz Gelfand 2

A pénteki 9. forduló párosítása:Rusztam Kaszimdzsanov – Borisz Gelfand
Tejmur Radzsabov – Fabiano Caruana
Szergej Karjakin – Hikaru Nakamura
Dmitrij Jakovenko – Sahriyar Mamedgyarov
Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri
Baadur Zsobava – Dmitrij Andrejkin

Verőci Zsuzsa