A Grand Slam-döntőn Anand elvesztette utolsó partiját

Bilbaóban az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand a VII. Grand Slam-döntő befejező játéknapján már tornagyőztesként vereséget szenvedett az örmény Levon Aronjantól. Kölcsönös pontatlankodások után a döntő hibát Vishy követte el. A spanyol Francisco Vallejo Pons győzelemmel zárta a szereplését, az ukrán FIDE exvilágbajnokhoz, Ruszlan Ponomarjovhoz hasonlóan a két világklasszissal nem tudta felvenni a versenyt.

Novenber 7-én Szocsiban kezdődő világbajnoki döntőjének főpróbáját az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand tornagyőzelemmel zárta, de a VII. Grand Slam-döntő befejező játéknapján vereséget szenvedett az örmény Levon Aronjantól. A világbajnoki kihívó számára Aronjan kellemetlen ellenfélnek számít. A két világklasszis immár a 31. klasszikus gondolkodási idejű partiban mérte össze erejét. Anand hétszer kapott ki, háromszor legyőzte riválisát, húsz játszmájuk remivel végződött. Hanti-Manszijszkban a világbajnok-jelölti verseny nyitányán Anand későbbi sikerét is megalapozó, önbizalmat növelő nyeréssel kezdett.

10703964_10152761172219083_4184928620986637237_n

A Chess Masters Final első félidejében partijuk döntetlennel zárult, a második összecsapás során Anand kevéssé tudott koncentrálni, kiegyenlítette esélyeit, de kölcsönös pontatlankodások mellett fonalas remivarit sem vett észre. Királya nem találhatott mentséget Aronjan vezérének és bástyájának összehangolt akciójával szemben. A virtuális világranglistán az örmények legjobbja a negyedik helyezett, míg Anand a hatodik.

A spanyol Francisco Vallejo Pons győzelemmel zárta a versenyt, az ukrán Ruszlan POnomarjovhoz hasonlóan szerény teljesítményt nyújtott, Anand és Aronjan párharcába nem tudott beleszólni.

Az utolsó forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2804) – Viswanathan Anand (indiai, 2785) 1 – 0 (Vezércsel, 46)
Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2712) – Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2717) 1- 0 (Nimzoindiai védelem, 46)

A VII. Grand Slam-döntő végeredménye:
1.Viswanathan Anand 11 pont
2. Levon Aronjan 10
3-4. Ruszlan Ponomarjov és Francisco Vallejo Pons 5

A klasszikus pontozással a végeredmény:
1-2.Levon Aronjan és Viswanathan Anand 4 pont
3-4. Ruszlan POnomarjov és Francisco Vallejo Pons 2

Verőci Zsuzsa