A Tbilisziben zajló Grand Prix-verseny negyedik fordulójában az éllovas orosz Jevgenyij Tomasevszkij újabb győzelmet aratott. Sötéttel nyert a második világos partiját is elvesztő azari Sahriyar Mamedgyarov ellen. A rajtlistán csak 10, Tomasevszkij egypontos előnnyel vezet honfitársai, Alekszandr Griscsuk és Dmitrj Jakovenko, valamint a holland Anish Giri előtt. Griscsuk a grúz Baadur Zsobavát győzte le, Jakovenko az azeri Tejmur Radzsabovval, Giri az orosz Dmirij Andrejkinnel remizett. Megosztozott a ponton az orosz Peter Szvidler és a francia Maxime Vachier-Lagrave, a kubai Leinier Dominguez Perez és az üzbég Rusztam Kaszindzsanov is. A pihenőnap után pénteken kerül sor az ötödik fordulóra.

IbilisiGP-r4-08

A grúz fővárosban a GP-viadal negyedik játéknapjának nagy nyertese az orosz Jevgenyij Tomasevszkij. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov két sötéttel elért értékes győzelme mellett második világos játszmáját vesztette el. Tomasevszkij higgadtan játszott, sikerrel védelmezte kissé hátrányosabb állását, a felkínált lehetőséget pedig megragadta. A játszma kritikus állásában mindketten hibáztak, Mamedgyarov végül olyan bakit követett el, amelyre versenyzőként edzőink figyelmeztettek oly sokszor, majd edzőként tanítványainkat óvtuk: az időzavar befejezése után nem szabad „ráhúzni”. Mamedgyarov a még érzékelhető nagy feszültségben vesztőt húzott.

A forduló másik győzelmét az orosz Alekszandr Griscsuk aratta. A grúz Baadur Zsobava három lépéses „harakirivel” került jelentős hátrányba, Griscsuk kedvező pozícióját pontos játékkal vezette nyerésig.

IbilisiGP-r4-04

A négy döntetlenül befejeződött összecsapásból két parti különösebb izgalmak nélkül ért véget pontosztozkodással. A holland Anish Giri a taskenti GP-verseny győztesével, az orosz Dmitrij Andrejkinnel remizett. A kubai Leinier Dominguez Perez és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov francia védelme még békésebb mederben zajlott.

Az orosz Peter Szvidler a gibraltári nyílt versenyen még sötéttel játszotta a Grünfeld védelem egyik ismert variját, most világossal a francia Maxime Vachier-Lagrave újításával kellett megbirkóznia. A kritikus pozícióban Vachier-Lagrave lépésismétlésbe bocsátkozott.

Az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Dmitrij Jakovenko partija érdekes csatát hozott. Jakovenko elmulasztotta a remihez vezető folytatást, a gyaloghátrányos vezérvégjátékban meg kellett küzdenie a fél pontért.

A 4. forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2731) – Dmitrij Jakovenko (orosz, 2733) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 79)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2810) – Baadur Zsobava (grúz, 2696) 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 40)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2757) – Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2716) 0 – 1 (Szláv védelem, 43)
Anish Giri (holland, 2797) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2737) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Leinier Dominguez Leinier (kubai, 2726) – Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2705) döntetlen (Francia védelem, 31)
Peter Szvidler (orosz, 2739) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2775) döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

A verseny állása:
1.Jevgenyij Tomasevszkij 3,5 pont
2-4. Alekszandr Griscsuk, Dmitrij Jakovenko és Anish Giri 2,5
5-8. Sahriyar Mamedgyarov, Rusztam Kaszimdzsanov, Leinier Dominguez Perez és
Tejmur Radzsabov 2
9-11. Dmitrij Andrejkin, Maxime Vachier-Lagrave és Peter Szvidler 1,5
12. Baadur Zsobava 0,5

A pénteki 5. forduló párosítása:
Maxime Vachier-Lagrave – Tejmur Radzsabov
Rusztam Kaszimdzsanov – Peter Szvidler
Dmitrij Jakovenko – Leinier Dominguez Perez
Jevgenyij Tomasevszkij – Anish Giri
Baadur Zsobava – Sahriyar Mamedgyarov
Dmitrij Jakovenko – Alekszandr Griscsuk

Verőci Zsuzsa

Fotók: http://tbilisi2015.fide.com