Samkirban, a 3. Vugar Gasimov emlékverseny második fordulójában a holland Anish Giri legyőzte az időzavarban nagyot hibázó orosz világbajnoki kihívót, Szergej Karjakint. Az amerikai Fabiano Caruana az ukrán Pavel Eljanov könnyelmű királylépését némi bizonytalankodás után megbüntette. Az indiai Pentala Harikrishna könnyen nyert a rossz napot kifogó azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov ellen. A kínai világbajnoknő Hou Ji-fan az azerbajdzsáni Eltaj Safarlival remizett, gyors pontosztozkodás született az azerbajdzsáni Rauf Mammadov és Tejmur Radzsabov partijában.

watermark (13)

Samkirban a holland Anish Giri először ünnepelhetett győzelmet, a tavalyi Gasimov emlékversenyt hét döntetlen mellett két vereséggel zárta. Az orosz Szergej Karjakinnal szemben higgadtan játszott, a világbajnoki kihívó időzavarban elkövetett hibáját pontos játékkal büntette meg. Karjakin huszárja b4-en csak tétlen szemlélője volt az eseményeknek, a döntő hibát a 34. lépésben követte el, csúnyán benézte Anish 35.f5! lépését, többé nem volt védelme.

watermark (11)

Egyenlő esélyű pozícióban hibázott az ukrán Pavel Eljanov, királyával aknamezőre lépett. Az amerikai Fabiano Caruana először még nem vette észre a felkínált lehetőséget, másodszor már nem kegyelmezett.

Az azerbajdzsáni ranglista első helyezettje, Sahriyar Mamedgyarov nagyon rossz napot fogott ki, ellenállás nélkül vesztett az indiai Pentala Harikrishna ellen. Számos partiban is már láthattuk, hogy Mamedgyarovnak nincs megbízható repertoárja 1.e4-re.

Másodszor is remizett a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan, a francia védelmű játszmában nagyobb feladat elé is állíthatta volna az azerbajdzsáni Eltaj Safarlit.

Gyors pontosztozkodás született az azerbajdzsáni testvérharcban, Rauf Mammadov és Tejmur Radzsabov lépésismétléssel kerülte ki a 40 lépéses szabályt.

A 2. forduló eredményei:
Anish Giri (holland, 2782) – Szergej Karjakin (orosz, 2773) 1 – 0 (Angol megnyitás, 68)
Pentala Harikrishna (indiai, 2763) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2748) 1 – 0 (Modern védelem, 33)
Pavel Eljanov (ukrán, 2750) – Fabiano Caruana (amerikai, 2804) 0 – 1 (Grünfeld védelem, 45)
Hou Ji-fan (kínai, 2663) – Eltaj Safarli (azerbajdzsáni, 2674) döntetlen (Francia védelem, 39)
Rauf Mammadov (azerbajdzsáni, 2655) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2726) döntetlen (aro-Kann védelem, 20)

A verseny állása:
1-3. Anish Giri, Fabiano Caruana és Pentala Harikrishna 1,5 pont
4-7. Hou Ji-fan, Rauf Mammadov, Tejmur Radzsabov és Eltaj Safarli 1
8-10. Pavel Eljanov, Szergej Karjakin és Sahriyar Mamedgyarov 0,5


A 3. forduló párosítása:

Tejmur Radzsabov – Anish Giri
Eltaj Safarli – Rauf Mammadov
Fabiano Caruana – Hou Ji-fan
Sahriyar Mamedgyarov – Pavel Eljanov
Szergej Karjakin – Pentala Harikrishna

Verőci Zsuzsa