A 40. lépésben döntetlen a vb-döntő első partija

A Szocsiban zajló kieséses rendszerű világbajnokság döntőjében a négyjátszmás párharc első partija a 40. lépésben döntetlennel ért véget. Az orosz Natalija Pogonyina játszott világossal, az ukrán Marija Muzicsukkal a félszláv védelem divatos változatában mérkőztek meg. Pogonyina a 26. lépésben nem használta ki ellenfele pontatlanságát, a sorozatos cserék kiegyenlített álláshoz vezettek. Marija Muzicsuk békekötési ajánlatát Natalija Pogonyina némi hezitálás után elfogadta. Pénteken játsszák a döntő második összecsapását, Muzicsuké a kezdés joga.

A négyjátszmásra tervezett döntő iránt az orosz sajtó fokozott érdeklődést mutat, valamennyi jelentősebb televízió elküldte stábját a Szocsitól mintegy 50 kilométerre levő Krasznaja Poljanán, a Galaktika Kulturális Centrumban zajló párosmérközésre, amely eldönti a világbajnoki cím sorsát. Az új címviselő ősszel mérkőzik meg a Grand Prix-sorozat győztesével, a vb-től távolmaradó, így már exvilágbajnoknő kínai Hou Ji-fannal.

IMG_6164

A meglepetések viadalán a rajtlistán nyolcadik ukrán Marija Muzicsuk és a 31.(!) orosz Natalija Pogonyina vívja a finálét. Az Élő-pontok alapján meglepő a sikerük, de mindketten remekül bírták a megpróbáltatásokat, a nehéz pillanatokban is megőrizték hidegvérüket.

A 22 esztendős Marija Muzicsuk 2013-ban tagja volt a csapat-világbajnokságot és csapat Európa-bajnokságot nyert ukrán válogatottnak, 2012-ben és 2014-ben a sakkolimpián bronzérmes együttesnek.

A 30 éves Natalija Pogonyina 2012-ben és 2014-ben a sakkolimpián, 2011-ben a csapat Európa-bajnokság aranyérmes, 2011-ben a csapat-vb-n ezüstérmes, két éve bronzérmes az orosz csapattal. 2009-ben bronzérmes volt az Európa-bajnokságon.

IMG_5584

A párharc első partijában a divatos Meráni-változat került terítékre. Natasa tűnt felkészültebbnek, jelentős időelőnyt is szerzett. Pogonyina kétszer is elmulasztotta, hogy minimális előnyét növelje. Olyan állások jöttek volna létre, ahol az időhátrányban levő védekező félnek korántsem lett volna könnyű feladata. A sorozatos cserék kiegyenlítéshez vezettek, a 40. lépést követően pedig a logikus megegyezéshez.

IMG_6209

A világbajnoki döntő első játszmája:
Natalija Pogonyina (orosz, 2456) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) döntetlen (Félszláv védelem, 40)

Verőci Zsuzsa