Több száz sakkozó lepte el Kecskemét városát 1983 augusztusában, hogy részt vegyen a Tóth László sakkfesztivál rendezvényein. A főtorna az 2451 értékszám-átlagú tizenkét fős nagymesteri normára minősítő verseny volt. A szovjet versenyzők a múltban is sorra nyerték e hazai tornákat, és ez alól a VIII. Tóth László emlékverseny sem volt kivétel. Nem meglepett meg senkit sem, amikor Igen magas, 9,5 pontszámmal a csupán nemzetközi mesteri címmel rendelkező Gennagyij Zajcsik győzött. A legjobban szerepelt magyar játékosról, dr. Hazai Lászlóról beszámolójában dr. Lovas Dániel így írt a Magyar Sakkéletben:
„Hazai megérdemelten szerezte meg a második helyet. Megnyitásait jól választotta meg, több játszmában korán előnybe került. Volt a versenynek olyan pillanata, amikor a nagymesteri norma sem látszott elérhetetlennek számára, de a kívülállók számára kissé érthetetlen módon nem merte kockáztatni a döntetlenekkel is biztosítható magas helyezést. Nemzetközi mesteri normát már teljesített Kecskeméten Hazai László, talán legközelebb sor kerül a következő lépcsőfokra is.” Harmadiknak Grószpéter Attila, a helyi DUTÉP SC ifjú versenyzője ért célba.

A két év előtti budapesti után Kecskeméten rendeztek másodszorra nyílt bajnokságot, amelyen ezúttal külföldiek is játszhattak, így nemzetközi is volt. A 168 főből álló mezőnyben csak kevesen nem rendelkeztek Élő-pontszámmal. A harcos játszmák jellemezte verseny a huszonegy éves Utasi Tamás győzelmével fejeződött be, aki tehetségét azzal is bizonyította, hogy egy pont előnnyel előzte meg vetélytársait a tizenegy fordulós svájci rendszerű vetélkedésben. A győztest követő csoportban is csupa magyar játékos található, a holtversenyes 2-7. helyen Portisch Ferenc, Rajna, György, Cserna, László, Rigó János, Szilágyi Péter és Karsa László nemzetközi mesterek. Nagy feltűnést keltett Polgár Zsuzsa játéka és eredménye, hiszen a nyolctól a tizenhatodik helyezettek pontcsoportjában végzett és férfi nemzetközi mesteri normát teljesített. Az alacsonyabb minősítésűeknek rendezett nemzetközi nyílt versenyen 102-en indultak és a győzelmet Gyurkovics Miklós szerezte meg.

1983-ban nemzetközi nagymesteri címet kapott ifj. Károlyi Tibor és dr. Liptay László, FIDE-mesterit dr. Pogáts József, Varnusz Egon és dr. Vígh Béla, magyar mesterit pedig Ádok János (1955-), Bacsó Gábor (1949-), Bartha Sándor (1952-), Boguszlavszkij Jevgenyij (1945-), Horváth Imre (1956-2014), Létay Gyula (1944-), Németh Zoltán (1959-), Poór Sándor (1953-).

(A játszma dr. Hazai Lászlónak az Informátor 36. kötetében megjelent elemzése alapján.)