39. nap – 1960. Dr. Asztalos Lajos emlékverseny

Harmadszor rendezték meg Balatonfüreden a Dr. Asztalos Lajos emlékversenyt. Bár a külföldiek száma 7:5 arányban meghaladta a magyarokét, mégis hazai siker született: Bilek István és Honfi Károly egyforma pontszámmal végeztek az élen. Meglepő volt a szovjet nagymesterek, Salo Flohr és Lilienthal Andor lemaradása. (Lilienthal a 30-as évek második felében települt át a Szovjetunióba.)

Honfi Károly (1930-1996) pályafutásának egyik jelentős állomása a balatonfüredi győzelem. Sokirányú munkássága eredményei közül kiemelkedő a magyar nagymesteri cím, négy csapat Európa-bajnoki érem és a levelezési olimpiai ezüstérem megszerzése. Edzői és sakk-szekundánsi tevékenységét pedig a mesteredzői cím odaítélésével ismerték el.

Az ötvenes évek végén-hatvanas évek elején kezdődtek válogatott csapataink más nemzetekével való mérkőzései, amelyek idővel rendszeressé váltak. Például 1959-ben Budapest-Leningrád meccsek voltak, vagy 1960-ban válogatottunk Jugoszlávia és Olaszország legjobbjaival mérhette össze tudását.

A magyar mesterek száma is gyarapodott, 1960-ban Meleghegyi Csaba (1941-2004) kapta meg a címet.

(A játszma Hajtun József megjegyzéseivel a Népsport 1960. év július 17-i számában jelent meg.)