A magyar sakkozás egyik jelentős alakja, Dr. Asztalos Lajos 1956-ban elhunyt. Nagyságát kiemelve a sírkövére vésett pár sort idézzük ide:

„A legnemesebb embernek
Dr. Asztalos Lajosnak
Nyug. Egyetemi tanár
Nemzetközi mester és író
A Magyar sakkszövetség elnöke
A világ sakkszövetség minősítő
bizottságának elnöke
1889–1956
A gyászoló család”

S hogy a Magyar Sakkszövetség méltóképpen megemlékezzen róla, Dr. Asztalos Lajos emlékverseny néven nemzetközi tornát rendezett Balatonfüreden. A SZOT-üdülő dísztermében 7 külföldi és 5 magyar meghívott gyűlt össze, közöttük három nagymester, Barcza, Szabó és a szovjet Alekszandr Tolus. A főszerepet mégsem az utóbb említettek játszották, hanem Portisch Lajos. Portisch fél ponttal utasította maga mögé Tolust és két ponttal a magyar nagymestereket, kiemelkedő pontszáma (11/9) a nemzetközi mesteri címet is jelentette számára. Fiatal mesterünk, Bilek István harmadik helyezése is igen értékes volt.

A balatonfüredi verseny előtt, 1958. januárjába került sor a XIII. Magyar sakkbajnokság döntőjére, amely az előző évről csúszott át. Azon is Portisch Lajos diadalmaskodott Honfi Károly és Barcza Gedeon előtt. Majd az év végén megrendezett XIV. Magyar sakkbajnokság döntője hármas holtversennyel zárult, miután a bajnoki cím sorsát négyfordulós (!) körmérkőzéssel döntötték el. Ezt is Portisch nyerte, így egy éven belül lett kétszeres magyar bajnok.

1958-ban kapott mesteri címet Bosnyák József (1926-1997), Filep Tibor (1935-) és Pacsay László (1933-2007).

(A játszma Portisch Lajos elemzésében a Magyar Sakkélet 1958 év júliusi számában jelent meg.)