Moszkvában az orosz Szergej Karjakin elsőségével fejeződött be a világbajnok-jelölti verseny, a világbajnoki címért novemberben New Yorkban megmérkőzhet a norvég Magnus Carlsennel. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadal utolsó fordulójában Karjakin világossal legyőzte az amerikai Fabiano Caruanát, egypontos előnnyel lett tornagyőztes. Döntetlennel ért az orosz Peter Szvidler és Viswanathan Anand játszmája, az indiai exvilágbajnok, a torna doyenje Caruanával holtversenyben második lett. Megosztozott a ponton az amerikai Hikaru Nakamura és az örmény Levon Aronjan. A holland Anish Giri tizennegyedik partiját is elremizte, Azvidler, Giri, Aronjan és Nakamura ötven százalékot ért el. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov két és félpontos hátránnyal végzett az utolsó helyen. A viadalon a lejátszott 56 partiból mindössze 16 végződött döntéssel. Veretlenségét megőrizte a remikirály Giri, nyeretlen maradt Giri és Topalov.

Rd_14

Óriási érdeklődés előzte meg és megkülönböztetett figyelem kísérte a világbajnok-jelölti verseny befejező játéknapját. Az utolsó forduló döntötte el, hogy nyolc év, a bonni Anand-Kramnyik döntő után ismét orosz sakkozó mérkőzhet-e meg a világbajnoki címért, vagy az 1996-os elisztai Karpov-Kamsky meccset követően ismét döntőt játszhat amerikai sakkozó. A kihívói jogot eldöntő partiban az orosz Szergej Karjakin vezette a világos bábukat. A rajtlistát vezető Fabiano Caruanával szemben negatív volt a mérlege, négyszer szenvedett vereséget és 18 döntetlen mellett csak egyszer tudta megadásra kényszeríteni.

karjakin

Karjakinnak a reális esélyek alapján a döntetlen is elegendőnek látszott végső sikeréhez, de ehhez arra volt szüksége, hogy honfitársa, Peter Szvidler ne veszítsen Viswanathan Ananddal szemben. Caruanának aligha volt más lehetősége, hogy a stílusától kissé idegen szicíliai védelmet válassza, a Richter-Rauser változat került megjátszásra. Jól ismerjük a bonyodalmakat, sötét királya középen reked, a hosszúra sáncolt világos király ellen próbál támadni. Karjakin a bonyodalmakban is jól tájékozódott, időelőnybe került. Caruana óriási időzavarban nagyot hibázott, Karjakin tetszetős áldozattal bombázta szét ellenfele állását. A győzelemmel egypontos előnnyel ért célba.
Világbajnoki kihívó lett, győztesként a 420 ezer eurós díjlapból 95 ezret kap.

anand01
Caruana a befejező játéknapon vesztette el veretlenségét. Sokáig emlékezni fog még a tegnapi Peter Szvidler ellen kihagyott óriási esélyre! Holtversenyben második helyen végzett Viswanathan Anand társaságában. A torna doyenje, az ötszörös világbajnok sikerrel vette fel a harcot az ifjú riválisokkal, az angol megnyitás okozta „vesztét”, emlékezetes marad Karjakin elleni pozíciós csúcsteljesítménye.

Négyen értek el ötven százalékot, mind a négyen más-más utat jártak be. Az örmény Levon Aronjan játszmáiban jóval több volt, Szvidler is sokat hibázott a kritikus pillanatokban. A mezőny legfiatalabb résztvevője, a 21 éves holland Anish Giri a tizennégy remijével sokaknak okozott csalódást. Az amerikai Hikaru Nakamura alighanem túlzott elvárásokkal érkezett Moszkvába, a hajrában már nyugodtabban sakkozott. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov eredménytelenségére nehéz magyarázatot találni, hősiesen viselte a megpróbáltatásokat.

Az utolsó forduló eredményei:

Peter Szvidler (orosz, 2757) – Viswanathan Anand (indiai, 2762) döntetlen (Angol megnyitás, 35)
Anish Giri (holland, 2793) – Veszelin Topalov (bolgár, 2780) döntetlen (Katalán megnyitás, 29)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2790) – Levon Aronjan (örmény, 2786) döntetlen (Ragozin védelem, 33)
Szergej Karjakin (orosz, 2760) – Fabiano Caruana (amerikai, 2794) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 42)

banner01

A világbajnok-jelölti verseny végeredménye:

1.Szergej Karjakin 8,5 pont
2-3. Fabiano Caruana és Viswanathan Anand 7,5 pont
4-7. Peter Szvidler, Levon Aronjan, Anish Giri és Hikaru Nakamura 7
8. Veszelin Topalov 4,5

Helyezés Név Élő 1 2 3 4 5 6 7 8 Pont Perf.
1 Szergej Karjakin 2760 RUS * * ½1 10 ½½ ½½ ½½ ½1 2860
2 Fabiano Caruana 2794 USA ½0 * * ½1 ½½ ½½ ½½ ½1 ½½ 2794
3 Viswanathan Anand 2762 IND 01 ½0 * * ½½ ½1 ½0 2809
4 Peter Szvidler 2757 RUS ½½ ½½ * * ½½ ½1 ½½ ½½ 7 2781
5 Levon Aronjan 2786 ARM ½½ ½½ ½0 ½0 * * ½½ 7 2777
6 Anish Giri 2793 NED ½½ ½½ ½½ ½½ ½½ * * ½½ ½½ 7 2776
7 Hikaru Nakamura 2790 USA ½0 ½1 ½½ ½½ * * 11 7 2776
8 Veszelin Topalov 2780 BUL ½0 ½½ ½½ ½½ 00 * * 2644

A teljesítmények az Élő-pontszámok tükrében:
Szergej Karjakin + 19,2, Fabiano Caruana + 1,4, Visanathan Anand + 8,4, Peter Szvidler + 4,6, Levon Aronjan – 1,8, Anish Giri – 3,4, Hikaru Nakamura – 2,8, Veszelin Topalov – 25,6

 

Szergej Karjakin pályafutása

Az orosz sakkozás nagy reménysége, Szergej Karjakin 1990. január 12-én született. Az ukrán színekben 2004-ben olimpiai aranyérmes Karjakin 2009-ben folyamodott orosz állampolgársághoz, úgy érezte, hogy szakmailag sokkal több segítséget kaphat álmának megvalósításához, hogy sakkvilágbajnok legyen. Karjakin 11 éves korában a 14 évesek között lett korcsoportos Európa-bajnok, fél évvel később a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán Vaszilij Ivancsukkal vívott döntőjében Ruszlan Ponomarjov egyik szekundánsa volt, erős taktikai vénája miatt esett rá a választás, Ponomarjov 18 évesen világbajnoki címet szerzett, jóval esélyesebbnek tartott honfitársát legyőzte.

Karjakin rövidesen a Guinness Rekordok Könyvébe került be, 12 évesen és 7 hónaposan máig is minden idők legfiatalabb nagymestere lett. 2004-ben már játszott a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán, az orosz Mihail Kobalija az első fordulóban legyőzte őt. Meghívást kapott a dortmundi szuperversenyre, emlékezetes csatát vívott többek között a világbajnok Vlagyimir Kramnyikkal, aki csodával határos módon, feladványszerű motívum segítségével mentette állását remire az ifjú titánnal szemben.

14 évesen az ukrán válogatottal olimpiai bajnok

Karjakin versenyről-versenyre fejlődött, és a calviai sakkolimpián bemutatkozhatott az ukrán válogatottban, 7 partijából 6,5 ponttal járult hozzá a szenzációs elsőséghez, az ukránok megszakították a szovjet-orosz együttesek 1980 óta tartó nyerőszériáját – 1978-ban Portisch Lajos vezetésével válogatottunk győzött. Wijk aan Zee-ben megnyerte a nagymesterversenyt, majd a varsói Eb-ről kvalifikálta magát a Világkupára, de az első körben a rájátszásban alulmaradt Balogh Csabával szemben.

A 2006-os évet Wijk aan Zee-ben kezdte, + 1-gyel végzett a 19-es kategóriájú szuperversenyen. A torinói sakkolimpián nem rajta múlott a jobb szereplés, 11 játszmából 8,5 pontot gyűjtött, a címvédésre nem volt esélyük. Amszterdamban az ifjú reménységek csapatát erősítette Magnus Carlsennel együtt, a „veteránok” együttesét nagyon elverték (28-22), Karjakinnak 2679, Carlsennek 2675 volt ekkor az Élő-pontja.

A 2007-es Világkupán kedvező sorsolással az elődöntőig menetelt, Alekszej Shirovval szemben „vérzett el”. A 2008. január 1-től érvényes világranglistán volt először tagja a + 2700-as klubnak, 2732-vel a 13. a rangsorban, Magnus 1 ponttal előzte meg.

Wijk aan Zee-ben tornagyőztes

A 2009-es évet parádés tornagyőzelemmel kezdte, Wijk aan Zee-ben Aronjant fél ponttal megelőzve írta be magát a győztesek sorába. Életében két nagy változás következik be. Megnősült és megkapta az orosz állampolgárságot. Úgy érezte, hogy sokkal nagyobb támogatást biztosíthatnak számára, képesnek érezte magát, hogy felvegye a versenyt az erős konkurenciával. Elsősorban Garri Kaszparov egykori szekundánsa, Jurij Dohojan szakmai segítségére számíthatott. A Grand Slam-döntőn ötven százalékot ért el. A Világkupán ismét elődöntős, a későbbi győztes Borisz Gelfanddal már nem bírt. Címvédőként a Corus versenyen először játszott orosz színekben, + 1-gyel végzett. A csapat-világbajnokságon azonban még nem játszhatott az orosz válogatottban. Szép sikerként megnyerte az ACP rapid Világkupáját, győztesként ünnepelhették a Karpov versenyen.

A sakkolimpián sikerrel debütált orosz színekben, 10-ből 8 pontot szerzett, taktikai okokból nyolc partiját is világossal játszotta, de így sem sikerült megakadályozni az ukrán bravúrt, Ivancsukék másodszor lettek aranyérmesek. A Tal emlékversenyen Aronjannal és Mamedgyarovval osztotta az első helyet. A szuperbajnokságon holtverseny után ezüstérmes. A szép sikereknek köszönhetően a 2011. január 1-től a világranglistán 2776 Élő-ponttal az ötödik helyre lépett előre.

A világkupán 2011-ben Polgár Judittól szenvedett vereséget

A báznai szuperversenyen Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen. A szuperbajnokságon bronzérmes. A Világkupán a harmadik fordulóban Polgár Judittól szenvedett vereséget. Javított a Karpov versenyen, Etienne Bacrot társaságában végzett az élen. Az Eb-n az orosz válogatott ismét nem került dobogóra, 7-ből 4,5 pont Karjakin eredménye. A Tal emlékversenyen a harmadik helyezettnek járó trófeát vehette át.

A Tata Steel Chess 2012 szuperversenyen tőle szokatlan módon négy partit is vesztett, az ötvenszázalékos eredménnyel aligha lehetett elégedett. Magnus Carlsent megelőzve rapid világbajnoki címet szerzett, a villámversenyen bronzérmes. Dortmundban Fabiano Caruana vehette át a győztesnek járó trófeát, Karjakin többször volt a tornán világos, mint olasz riválisa. A szuperbajnokságon a hatos holtversenyt eldöntő rájátszást ezüstérmesként zárta. Az isztambuli sakkolimpián veretlen maradt, 10-ből 7 pont, az örmények harmadszor is aranyérmesek, az oroszoknak csak az ezüstérem jutott. A Grand Slam-döntőn erőtlenül sakkozott, negyedik lett Carlsen, Caruana és Aronjan mögött. Taskentben holtversenyes elsőként kezdte a 2012/13-as GP sorozatot. Pekingben megnyerte a SportAccord Szellemi Világjátékok villámversenyét.

Norway_Chess_3013_Runde5_DSC03548

Stavangerben Carlsent megelőzve tornagyőztes

2013-ban Stavangerben, Norvégia első szuperversenyén addigi pályafutása legnagyobb sikerének örülhetett. Négyes nyerősorozattal rajtolt, a megingást is túlélve ért elsőként a célba. A 2012-es dortmundi szuperversenyen aratott holtversenyes elsősége után tíz hónapot kellett várnia az újabb sikerre, közben Élő-pontokat és a világranglistán helyezéseket is vesztett. A Világkupán a legjobb 16 között Dmitrij Andrejkintől a rájátszásban kikapott. Vlagyimir Kramnyik elsőségének köszönhetően azonban Élő-pontjaival mégis világbajnokjelölt lett! A szuperbajnokságon csak ötvenszázalékos. A csapat-világbajnokságon kalandos utat bejárva aranyérmes az orosz válogatott, Karjakin 8-ból 5,5 pontot szerzett.

A világbajnok-jelölti versenyen második, Stavangerben ismét első

A világbajnok-jelölti verseny előtt utolsó versenyét Wijk aan Zee-ben játszotta. A másfél pontos előnnyel első Levon Aronjan mögött Anish Girivel osztotta a második helyet.
Hanti-Manszijszkban gyengén játszott az első félidőben,– 2-vel állt, a második körben a hét játszmából 5 pontot szerzett, egypontos hátránnyal lett második az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand mögött

 

Hely. Név Élő FED 1 2 3 4 5 6 7 8 Pont Res. Gy. SB
1 Viswanathan Anand 2770 IND * * ½ ½ ½ ½ 1 ½ ½ ½ 1 ½ ½ ½ ½ 1 0 3 57,25
2 Szergej Karjakin 2766 RUS ½ ½ * * 0 1 ½ ½ ½ ½ 0 1 ½ 1 ½ ½ 0 3 51,75
3 Vlagyimir Kramnyik 2787 RUS ½ ½ 1 0 * * 1 ½ ½ ½ ½ ½ ½ 0 0 1 7 3 49,25
4 Sahriyar Mamedgyarov 2757 AZE 0 ½ ½ ½ 0 ½ * * 1 ½ 0 1 1 ½ ½ ½ 7 2 3 48,00
5 Dmitrij Andrejkin 2709 RUS ½ ½ ½ ½ ½ ½ 0 ½ * * ½ 1 0 ½ 1 ½ 7 2 48,50
6 Levon Aronjan 2830 ARM 0 ½ 1 0 ½ ½ 1 0 ½ 0 * * 1 ½ ½ ½ 3 45,00
7 Peter Szvidler 2758 RUS ½ ½ ½ 0 ½ 1 0 ½ 1 ½ 0 ½ * * 1 0 ½ 3 46,00
8 Veszelin Topalov 2785 BUL ½ 0 ½ ½ 1 0 ½ ½ 0 ½ ½ ½ 0 1 * * 6 0 2 42,25

Stavangerben ismét első, veretlenségét nem tudta megőrizni, de négy győzelemmel ellensúlyozta Levon Aronjan elleni vesztését, Carlsent fél ponttal előzte meg. A tromsői sakkolimpián taktikai okokból a negyedik táblára jelölték, az orosz válogatott csak negyedik lett, Karjakin 10-ből 7 pontot gyűjtött. A 2014/15-ös Grand Prix-sorozat első versenyén, Bakuban ötös holtversenyben harmadik, a második tornán Taskentben négyes holtversenyben negyedik

Legközelebb Zürichben látjuk versenyezni, nyeretlenül holtversenyben negyedik. A csapat-világbajnokságon a válogatottal csak negyedik. Nagy csalódásként éli meg, hogy Vlagyimir Kramnyik lemondása után nem ő, hanem a francia Maxime Vachier-Lagrave játszhat a Grand Chess Tour három tornáján. A GP utolsó versenyén Hanti-Manszijszkban csak holtversenyben hatodik, összesítésben hetedik lett. A szuperbajnokságon javuló formát mutatva ezüstérmes.

A Világkupán a 11. helyre rangsorolva jutott a döntőbe. Négy meccsét is rájátszásban nyerte meg. A fináléban drámai csatában nyert Peter Szvidler ellen, mind a tíz parti döntéssel végződött, Karjakin „szerencsésebb” kézzel sakkozott.

watermark17

Szergej Karjakin a Világkupa győztese:

Szergej Karjakin – Ermes Espinoza Veloz (kubai, 2495) 2 – 0

Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2662) – Szergej Karjakin 2 – 4 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Szergej Karjakin – Yu Yangyi (kínai, 2721) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Dmitrij Andrejkin (orosz, 2720) – Szergej Karjakin 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2736) – Szergej Karjakin 2 – 4 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Pavel Eljanov (ukrán, 2717) – Szergej Karjakin 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, döntetlen)

Peter Szvidler (orosz, 2727) – Szergej Karjakin 4 – 6 (1 – 0, 1 – 0, 0 – 1, 0 -1, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 0 – 1)

A világbajnok-jelölti verseny előtti főpróbája Wijk aan Zee-ben felemásra sikeredett, egy győzelemmel, két vereséggel és tíz döntetlennel csak a kilencedik lett, három ponttal ért el kevesebbet, mint a tornagyőztes norvég világbajnok Magnus Carlsen. A moszkvai torna előtti sajtótájékoztatón Karjakin nagyon sikeresnek ítélte meg felkészülését, optimistán várta a rajtot.

Az orosz nagymester igazolta a vele szemben támasztott elvárásokat, elsősorban saját reményeit. A vártnál jóval több döntetlent hozó viadalon a másodiktól a 11. fordulóig hol egyedül, hol holtversenyben állt az élen. Riválisaihoz hasonlóan voltak megingásai, a hajrá végül a javára dőlt el. A regnáló világbajnok Magnus Carlsen a torna előtt Fabiano Caruanát, Szergej Karjakint és Levon Aronjant nevezte meg a legnagyobb esélyesnek, következő kihívójának. Szergej Karjakin Stavangerben 2013-ban és 2014-ben is megtréfálta a hazai pályán játszó világelsőt tornagyőzelmével. A kihívói jog óriási inspirációt jelenthet számára, érdeklődéssel várhatjuk novemberi New York-i csatájukat. 2008 óta először küzdhet meg orosz sakkozó a világbajnoki címért!

Verőci Zsuzsa