Balatonlellei korosztályos döntő

Egy rövid versenybeszámoló MGKSI szemszögből: Iskolánk tagjai hét korcsoportban indultak. A szenzációs tavalyi teljesítményt, hat korcsoport – hat aranyérem, nem sikerült megismételni, de idén is kiváló eredményt értünk el! A hét korcsoportból négyben voltak tanulóink első kiemeltek, ezekből hármat sikerült is megnyerni. Kettő korcsoportban pedig csak egy-egy korábbi MGKSI tag előzte meg játékosainkat. Mérlegünk: 3 arany, 4 ezüst, 4 bronz.

U8 lányok: A rangadó az utolsó fordulóra maradt az addig 6-6 pontot gyűjtő Tóth Lili és Tóth Tímea küzdelmét Tóth Lili nyerte meg. A 2. és 3. helyen végzettek felvételiznek az idei Huszár csoportunkba.

U8 fiúk: Giang Tram Nam és Hajdú Márton Ábris remiztek egymással, többi játszmájukat megnyerték az utolsó fordulóig. Itt Ábris bírta kevésbé az izgalmakat veszített és ezüstérmes lett, ezzel együtt ő a csoport felfedezettje, nagyon nyugodtan és jól sakkozik. Namról már eddig is lehetett tudni, hogy kivételes képességei vannak. Pásti Zsombor bronzérmes lett, Karácsonyi Bánk 5. és Csernyik Márk 7. A felsorolt fiúk jelentkeztek a Huszár csoport felvételijére, míg Nam remélhetőleg mielőbb ellátogat a mátraházi táborunkba.

U10 lány: Márkus Molli indult abszolút esélyesként, de a harmadik fordulóban Karácsonyi Luca legyőzte. Luca a 6. fordulóig vezetett is, ott Deák-Sala Emíliával nem bírt. A holtversenyben első helyen végző Molli és Luca között a Bucholz az előbbinek kedvezett. Luca mellett a 4. Deák-Sala Emília és a 6. Kovács Réka is jelentkezett a Huszár csoportba.

U10 fiúk: A rajtlistát meggyőzően vezette három MGKSI tanuló. Nem kis meglepetésre, de teljesen megérdemelten a listán harmadik Palczert Mátyás nyerte a tornát. Tancsa Tamás ezüstérmes lett, míg Tran Dávid 5. helyen végzett, de csak egy győzelem hiányzott hozzá, hogy mind a hárman érmesen fejezzék be a versenyt.

U12 lány: A 10 éven aluli fiúkhoz hasonlóan itt is a 3. helyen kiemelt nyerte versenyt. Tóth Niki győzelme teljesen megérdemelt. Az MGKSI tag Hegedűs Luca és Karácsonyi Kata végeztek a 2. és 3. helyen.

U12 fiúk: MGKSI szemszögből ez volt a legnehezebb csoport hiszen itt indult a két nagyon ügyes nem MGKSI tag fiú Borhy Marcell és Csiki Endre első-második kiemeltként. Itt versenyzett a legtöbb tanulónk is. A verseny legizgalmasabb utolsó fordulója itt alakult ki, a 8. forduló után hat versenyző állt az élen 6.0 ponttal! Borhy Marci és Juhász Ágoston legyőzte a most felvett Pásti Áront és Ocztos Dominikot így ők végeztek az első két helyen, míg Füle Simon izgalmas partiban remizett Csiki Endrével így ők szerezték meg a 3.-4. helyeket. Ágoston ezüstérme és Simon bronzérme remek szakmai teljesítmény, mind a kettőnek reális esélye volt az aranyra is.

U14 lányok: Juhász Judit, ha nehezen is de igazolta a papírformát és megnyerte a versenyt. Majoros Rózsának nem ment a játék. Kívülről nézve a kelleténél hullámzóbb volt a játszmák színvonala.

U14 fiúk: A U12 lányhoz hasonlóan itt is egy volt MGKSI tag, Persányi Barnabás, nyerte meg magabiztos fölénnyel a versenyt. Karácsonyi Gellért ezüstérmes lett a harmadik-negyedik helyen végző Öngüt Tamásnál és Kovácsy Barnabásnál a pontszám mellett a Bucholz is teljesen egyforma volt; fél progresszívval volt többje Tamásnak így ő kapta a bronzérmet.

U16 lányok: A mindössze hat fős mezőnyben az első három helyen kiemelt gyakorlatilag egy minikörmérkőzést vívott az első helyért. A teljes holtversenyhez annyi hiányzott, hogy Kovács Judit az időzavarban érvényesítse bástya előnyét Érseki Tamara ellen. Ez azonban nem sikerült, így Tamara mehet a világbajnokságra Judit pedig bronzérmesként zárt. A verseny pontos végeredménye, fotói a Szövetség honlapján tekinthető meg.

Felvételi

Az elmúlt évhez hasonlóan a balatonlellei verseny utolsó napján döntöttünk a szeptemberben induló új tanévünk hallgatóiról. Egy kivételével az összes aktív tagunk, vendég hallgatónk jelentkezett valamint több új fiatal is, összesen 35 fő.

Már a tavalyi tanévben is általános igény volt az MGKSI felé, hogy csökkentsük a hallgatói létszámot és csak a közvetlen élmezőnyt vegyük fel tagjaink közé. Idén ennek megfelelően csak 20 fiatalt vettünk fel.

Nem könnyű és nem túl hálás feladat egy határt meghúzni, hogy kit vegyünk fel és kit ne. Most is nehezen váltunk meg több tanulónktól.

Szerencsére döntéseink sohasem véglegesek, a fiataloknak van esélyük bebizonyítani, hogy tévedtünk és nekik az Iskolában helyük és azok is megváltoztathatják döntésüket, akik önként maradtak ki!

A kimaradóknak, a későbbi jelentkezést tervezőknek mindenképpen javasolnám, hogy vegyenek részt más csoportos edzéseken! Az edző legyen jó, a társaság pedig motiváló! A régiós iskolák közül a Közép-dunántúli és Budapesti Régiós Iskolából jönnek hozzánk gyerekek, a nagyobb budapesti egyesületek közül a Kőbánya, MTK-VM, Barcza-BEAC csapataiból. Az MGKSI-hez hasonló havi egy hetes oktatás folyik a jó edzőkkel és megfelelő támogatással rendelkező Baptista Sakkiskolában is. Véleményem szerint 10 éves korig, 1600-1800 Élő határig mindegyik említett közösség remek lehetőség. Egy bizonyos kor és tudás felett leginkább a Budapesti Régiós és az MTK-VM képes ideális körülményeket biztosítani.

Kellemes nyarat és sikeres versenyzést a hazai és nemzetközi tornákon!

A következő tanév felvételt nyert tanulói:

név születési év  
júliusi Élő
     
 Pribelszky, Bence  2003 2176
 Juhasz, Agoston  2005 2120
 Ongut, Tamas Gunes  2003 2114
 Kovacs, Judit  2002 2084
 Gombocz, Ferenc Jr.  2005 2039
Dibusz Domonkos 2004 2006
 Pasztor, Balazs  2006 1946
 Juhasz, Judit  2004 1945
Ocztos Dominik 2005 1939
 Majoros, Rozsa  2004 1907
 Karacsonyi, Kata  2006 1899
 Fule, Simon  2006 1894
Tran David 2007 1882
 Gaal, Zsoka  2007 1882
Pásti Áron 2006 1862
Hegedus Luca  2005 1816
Tóth Nikoletta 2005 1810
 Tancsa, Tamas  2007 1760
 Palczert, Matyas  2007 1690
Markus Molli 2007 1548

VS

Szlovákia-Magyarország ifjúsági válogatott mérkőzés 6,5 – 9,5!

A tavalyi mátraházi találkozó után idén Szlovákiában mérkőzött meg a két ország válogatottja.

Rácz Zoltán vezetésével péntek délután érkeztünk Senica városkába ahol már várt bennünket Rachela József és Rudolf Diviak – akik a szlovák és a helyi sakkozás vezetői – , végig mindent megtettek a találkozó sikeres lebonyolításáért. A hosszú hétvégébe igyekeztek minél több sakk programot bele sűríteni így egy pillanatig sem unatkozhattunk!

Az pénteki vacsora után egy kilenc fordulós villám tornával kezdődött a találkozó programja. Samir Sahidi a helyiek 3. táblása nyerte a versenyt Krstulovic Alex előtt.

A szombat délelőtti első játéknapon szoros 4,5 : 3,5 arányú győzelmet értünk el. Három gyors nyerésünkkel kezdődött a találkozó: Molli, Tamás és Ágoston hozták a „kötelező” győzelmeket. Alex és Gellért játszmái végig kiegyensúlyozottak voltak és a végjátékokban igazságos döntetlenek születtek. Marcell játszmája hullámzott, itt inkább mi örülhettünk a reminek: sakkozónk egy vezérrel tartotta az egált a bástya-huszár-futó trió ellen. Judit egy egyenlő állást próbált megnyerni, de a rossz időbeosztás és a sorozatos hibák végül vereséghez vezettek. Bence fejezte be utolsónak a küzdelmet: az izgalmas partiban, hol sötét hol világos állása tűnt nyerhetőnek, végül a rendszerint időhátrányban sakkozó Bence elnézése matthoz vezetett.

A délutáni előadást a szlovák nagymesterek helyére beugró Czebe Attila nagymester tartotta. Attila a Dunaszerdahely csapatának az oszlopos tagja – a csak magyarokból álló csapat idén megnyerte a szlovák bajnokságot! A nagymester legizgalmasabb játszmáiból mutatott be párat.
Az időjárás majdnem elmosta az aznapra tervezett focimérkőzést. Szerencsénkre az eső elállt és a gyerekek tudtak egy kicsit mozogni is. A 2 : 2 tökéletes eredmény volt a barátságos mérkőzésen. A legszebb gól különdíját Kovács Judit félpályáról rúgott, kapus felett átszálló lövése érdemelte ki.

Az esti második villámtornán újból a szlovák fiatalok diadalmaskodtak, Sahidi Samir és Macko Miroslav végeztek az első két helyen. Krstulovic Alex a legjobb magyarként a 3. helyen zárta a tornát.

A késő esti szülői és edzői értekezleten kicsit megismerkedtünk a szlovák felnőtt és ifjúsági sakkélettel is. A találkozónk nem véletlenül került Senicára és az Atlasz panzióba. Ez a szlovák sakkozás egyik fellegvára: évente több versenyt, edzőtábort szerveznek és kiemelten foglalkoznak az ifjúsági sakkozással. A szomszédos, 600 lelkes falu csapata a legmagasabb osztályban játszik és döntően ifjúsági játékosok szerepelnek a csapatban. Kostolansky Lucas a szlovák csapat 2. táblása, például a tavalyi EB U10 korosztályában bronzérmet szerzett, 11 évesen 2270 az Élő pontja és Ftacnik nagymesterrel edz intenzíven.

A vasárnapi 2. forduló rendkívül jól kezdődött számunkra 2-3 óra játék után az állás 4 : 0 volt a javunkra! Molli és Tamás sikere után Alex is szépen leiskolázta első táblás ellenfelét majd Marci győzött a szicíliai védelem egyik mellékváltozatában. Sajnos a hátralévő partikból már csak két döntetlent értünk el. Ágoston sötéttel is bátran játszott, talán túl bátran is: bástyaáldozata igen tetszetős volt, de az ellenfél ügyesen védekezett és leszerelte a középen rekedt király elleni támadást. Juditnak nem sikerült a visszavágás, fölényes állását az idő szorításában remire rontotta. Gellért másodszor is remizett az újból végjátékig kijátszott partiban. Bence ellenfele kockáztatott az Aljechin védelemben s már a harmadik lépésben új utakra terelte a küzdelmet. Sajnos a terve bevált, a magyar fiú az időzavarban hibázott és elvesztette a küzdelmet.

Úgy érzem megérdemelt győzelmet arattunk a két nap alapján és nagyjából a papírformát hoztuk. Élő alapján az első három táblán a hazai csapa volt az erősebb, de Alex az első táblán szépen játszott és 1,5 pontot szerzett a jól bevált „világossal nyerni, sötéttel remizni” recept alapján. Gellért is jól tartotta az egyik legígéretesebb szlovák fiút. Bencének a rossz időbeosztás miatt nem ment a játék. A hátsó öt táblán mi voltunk az erősebbek. Marci ezt igazolta a 1,5 ponttal és szokásához híven magabiztosan, jól küzdött. Juditnak és Ágostonnak nem sikerült pluszba kerülni, de Ágoston bátorsága elismerést érdemel.
A győzelmet döntően a két U10 fiatalnak köszönhetjük hiszen az összes játszmájukat megnyerték: Tamás az egyik reménységünk akinek a sakk ténylegesen az élete, kiváló taktikus. De a nagyobb előrelépéshez még érnie kell a villámkezű fiúnak. A másik tehetséges versenyzőnk Molli éppen az ellenkező alkat. Korához képest nagyon érett, nyugodt, remek pozíciós játékos. Egyetlen nagyobb hiba nélkül játszotta végig a két játszmát!

Fiataljaink remekül küzdöttek és mindent megtettek a sikerért! Csapatként is megállták a helyüket!

Bízunk a válogatott találkozók folytatásában és továbbra is nem titkolt célunk a találkozó bővítése a lengyel és a cseh válogatottal.

    SVK 1.forduló HUN  
1.tábla 2304 Miroslav Macko ½ – ½ Krstulovic Alex 2252
2.tábla 2270 Sebastián Lukáš Kostolanský ½ – ½ Karácsonyi Gellért 2136
3.tábla 2212 Samir Sahidi 1 – 0 Pribelszky Bence 2133
4.tábla 1926 Vladimír Bochnička ½ – ½ Borhy Marcell 2206
5.tábla 1905 Andrea Slabá 1 – 0 Kovács Judit 2084
6.tábla 1883 Michal Sobek 0 – 1 Juhász Ágoston 2073
7.tábla 1687 Matej Musaev 0 – 1 Tancsa Tamás 1844
8.tábla 1109 Simona Bochničková 0 – 1 Márkus Molli 1548
      3 ½ : 4 ½  
    HUN 2.forduló SVK  
1.tábla 2252 Krstulovic Alex 1 – 0 Miroslav Macko 2304
2.tábla 2136 Karácsonyi Gellért ½ – ½ Sebastián Lukáš Kostolanský 2270
3.tábla 2133 Pribelszky Bence 0 – 1 Samir Sahidi 2212
4.tábla 2206 Borhy Marcell 1 – 0 Vladimír Bochnička 1926
5.tábla 2084 Kovács Judit ½ – ½ Andrea Slabá 1905
6.tábla 2073 Juhász Ágoston 0 – 1 Michal Sobek 1883
7.tábla 1844 Tancsa Tamás 1 – 0 Matej Musaev 1687
8.tábla 1548 Márkus Molli 1 – 0 Simona Bochničková 1109
      5 : 3  

 

Úton a győzelem felé!
Úton a győzelem felé!
Pribelszky Bence
Pribelszky Bence
Kovács Judit
Kovács Judit
Juhász Ágoston
Juhász Ágoston
Tancsa Tamás
Tancsa Tamás
Márkus Molli
Márkus Molli
Csapatunk!
Csapatunk!

VS

XXX. Zalakaros Sakkfesztivál

Az év legrangosabb versenyén népes csapattal vettünk részt. Állandó vendégeinkkel együtt 19 tanulónk indult a tornán, ez remek alkalmat adott az egyébként különböző korcsoportokban indulók összehasonlítására.
Karácsonyi Gellért indult egyedül az „A” csoportban és újabb hasznos tapasztalatokat szerezhetett az erős versenyzők ellen. A „B” versenyen Pribelszky Bence szerezte tőlünk a legtöbb (5,5) pontot, de neki sem ment olyan jól a játék, mint az elmúlt évben.
Az Iskolánk legkiemelkedőbb eredményét Karácsonyi Kata érte el, szenzációsan játszva 5,0 gyűjtött és 124 Élő pontot nyerve az U20 lányok bajnokságán bronzérmes lett! A szintén 5,0 pontot elérő Pásztor Balázs 60 Élőt nyert. A 4,5 pontot szerzők közül Juhász Judit emelkedik ki, nyert 115 Élőt és még jobb eredményt is elérhetett volna, ha nem küszködik megfázással az első fordulótól kezdve. Kovács Judit legyőzte Kiss Attila nemzetközi mestert, de a többi lányhoz hasonlóan a hajrája nem igazán sikerült. A 4,0 pontot szerzőknél Tancsa Tamás 50, míg Tran Dávid 100 Élőt nyert.
A „C” csoportban Buri Petra szerepelt legjobban 8/6,0 pontjával a 3.-4. helyen végzett.
Mészáros András edző mindenkinek a hozzáállásával elégedett volt, a legfiatalabbak közül Gaál Zsóka koncentráló képességét, küzdeni tudását emelte ki.

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is népes küldöttség érkezett Indiából a versenyre. Tavaly a 2004-es születésű és már 2450 körül járó Nihal Sarin, idén a könnyen megjegyezhető nevű 2005-ös, 2470 Élővel rendelkező Praggnanadhaa jelentette a verseny egyik szenzációját. India lassan évente „kitermel” egy 12 éves, GM címhez erősen közelítő fiatalt, akik nemcsak sakktudásban, hanem szemmel láthatóan mentálisan is nagyon erősek… az ebből adódó következtetések sorát most le sem írnám.

Megjelent a Balatonlelle előtti utolsó FIDE lista. Tran Dávid elképesztő mennyiséggel növelte pontjai számát, egy hónap alatt 240-et nyert három versenyen indulva. Karácsonyi Kata 160 és Juhász Judit 115 szerzett pontja is elismerést érdemel!

Gratulálunk az eredményekhez! Sok sikert a közelgő versenyeken, a balatonlellei korosztályos döntőn!

VS

Áprilisi tábor és Országos Rapid Bajnokság

Igazi áprilisi tréfaként ért a hír minket, hogy a kiadós havazásnak, viharnak köszönhetően nincs áram, fűtés a mátraházi edzőtáborban. Szerencsénkre egy nappal a kezdés előtt megoldották a gondokat és hétfőn indulhattunk sakkozni!

Állandó edzőink mellett Pintér József nagymester, olimpiai ezüstérmes sakkozó a Király csoport korábbi edzője tartott előadásokat. A közeljövőben kiadásra kerülő legújabb könyvének a példái és a spanyol megnyitású saját játszmái sikert arattak a fiatalok körében.
Megrendeztük a záró villám és fejtő versenyeinket. A villámtorna Mészáros András és Horváth József sikerét hozta 6,0-6,0 pontot szereztek mind a ketten. Jobb Bucholzának köszönhetően nagymesterünk kapta az első díjat. Kovácsy Barnabás 5,0 ponttal a Király, Pásztor Balázs 4,5 ponttal a Vezér, Tran Dávid 3,5 ponttal a Bástya csoport legjobbja lett. Kovács Judit 4,0 ponttal nyerte a lányok külön versenyét.
Érdekes módon az egész éves létraversenyeinket mások nyerték minden csoportban. Karácsonyi Gellért, Dibusz Domonkos és Tancsa Tamás lettek csoportjaik győztesei az összetett versenyben.
Az áprilisi fejtő versenyeket Pribelszky Bence, Juhász Judit és Tancsa Tamás nyerték. Az összetett versenyben Karácsonyi Gellért, Juhász Ágoston és Tancsa Tamás diadalmaskodtak.
Az esti programjainkon elmaradtak a sakkos előadások, helyettük egy szabályismertetőt tartottunk a közelgő országos döntők előtt, valamint tanácskozási partikat játszottak a gyerekek. Az 5-6 fős csapatok nagy harcot vívtak egymással, igazi közösség építő események voltak a játszmák.
Zárásként a Vezér csoport bátor tagjai (Juhász Judit, Hegedűs Luca, Gaál Zsóka, Dibusz Domonkos, Pásztor Balázs, Virág Bálint) kisebb tanári segédlettel egy rövid műsorral lepték meg a társaságot. Az éneklő, verset mondó csapat kellemes meglepetést okozott a tábor résztvevőinek.
Bízunk benne, hogy lesz folytatása is a következő tanévben!

Országos Korcsoportos Rapid Bajnokság

Érmeseink:
F14: Karácsonyi Gellért 2.hely; F12: Füle Simon 1.hely; F10: Tran Dávid 1.hely;
L14: Majoros Rózsa 1.hely; Juhász Judit 2.hely; L12: Buri Petra 3.hely; L10: Márkus Molli 1.hely.

Hat korcsoportban indultak tanulóink a versenyen. A négy arany, két ezüst, egy bronz remek eredmény!
Márkus Molli 9/9 ponttal nyert, Tran Dávid és Majoros Rózsa is magabiztosan szerezte meg az első helyet. Távolból az U12 fiú tűnt a legizgalmasabb csoportnak. Három hölgy is indult a mezőnyben Demeter Dorina, Karácsonyi Kata és Gaál Zsóka. A lányok megállták a helyüket, Dorina és Zsóka 6,0-6,0 pontot szerezve még az élmezőnyben is végeztek. Simon sikerének az értékét növeli, hogy korcsoportjában a fiatalabbak közé tartozik és a korcsoport két legjobbja ellen is pozitívan zárt. Csíki Endrét legyőzte, Borhy Marcell ellen döntetlent ért el.
A csapatversenyeken két lányunk, Juhász Judit, Gaál Zsóka, bajnoki címet szerzett a TARR-Tapolca VSE csapatát erősítve.
Gratulálunk az eredményekhez!

VS

Versenyek

A márciusi hónap kiemelkedő versenye az újra méltó módon megrendezett Tavasz Fesztivál volt. Iskolánkat is rengetegen képviselték a három csoportban megrendezett tornán.
Karácsonyi Gellért és Kovács Judit játszott a főversenyen. Gellértnek az elején ment jól, 2500 feletti sakkozókkal is játszott, míg Judit a vége felé talált magára. Kezdésnek nem volt rossz, de nagyok sok ilyen tornán kell még indulniuk, hogy legyen esélyük az előrelépésre.
Iskolánkból a legtöbben a „B” csoportban indultak. Juhász Ágoston eredménye és fejlődése figyelemre méltó 9/6 pontjával a 15. helyen végzett és 63 Élő pontot nyert, Pásztor Balázs 5,5 pontja is jó teljesítmény.
A FIDE márciusi listáján Juhász Ágoston, Gaál Zsóka és Palczert Mátyás lépet érezhetően előre. A házi ranglistánkat továbbra is Karácsonyi Gellért vezeti Pribelszky Bence előtt, bár mind a ketten 2200 alá küzdötték magukat, remélhetőleg csak ideiglenesen.

A diákolimpiákkal elkezdődött az idei országos döntők sorozata. A csapatversenyeken Karácsonyi Kata aranyérmet, Öngüt Tamás ezüstöt nyert. Mindketten iskoláik első táblásai és húzóemberei voltak.
Az egyéni diákolimpia versenyein hat korcsoportban indultak tanulóink.
Lányok: L2: 1. Karácsonyi Kata, 2.Márkus Molli, 3. Buri Kata; L3: 1. Juhász Judit, 2. Hegedűs Luca; L4: 2. Kovács Judit
Fiúk: F2: 2.hely Tancsa Tamás; F3: 2.hely Karácsonyi Gellért.
Az éremlistánk: 2 arany, 5 ezüst, 1 bronz. Két első helyezést értek el az elmúlt évben még Iskolánkat erősítő tanulók is. Persányi Barnabás az F3, Lengyel Andrea az L4 mezőnyében győzött. Lányaink közel a maximumhoz teljesítettek, a fiúk koncentrálhattak volna jobban is.

Gratulálunk az eredményekhez!

VS

A 2017. márciusi MGKSI-hét

Talán a nosztalgia mondatja velem (régi jó csillebérci, budapesti MGKSI-táborok), hogy jó azért néha-néha a fővárosban edzőtáborozni. Na és még a Sakkszövetség helyiségeinek is megvan a maguk varázsa. Személy szerint nagyon megragadott két éve Portisch Lajos nagymester előadása, amit a Nimzoindiai védelem egyik stratégiailag nehéz változatáról tartott, ezekben a termekben.

Idén márciusban három sztárvendégünk is volt!

A hétfői napon, 03.06-án, Almási Zoltán szupernagymester (úgy gondolom, hogy a 2700+ játékosok, valamint azok, akik valaha a világranglista 1.-10. helyén voltak – megérdemlik ezt a nem hivatalos titulust) tartott rendkívül érdekes előadást.

Három játszmáját mutatta be: A 2016-os gibraltári versenyről egy partit a kínai Tan Zhongyi ellen – Ki gondolta volna akkor, hogy a hölgy mostanra női világbajnok lesz?
Majd egy kombinációs állás következett, egy szép nyerési lehetőség, ami sajnos kimaradt, Jankovic Alojzie ellen a magyar csapatbajnokságból.
Befejezésképpen meg az Almási-Radzsabov partit láthattuk a 2016-os bakui olimpiáról.

Mit tanulhattunk Almási Zoli előadásából, mik voltak a legfontosabb megjegyzései?

 • Okosan használjuk a számítógépet, ne higgyünk a mindenhatóságában!
 • Az alapelveket, az alapstratégiákat pontosan kell ismernünk és alkalmaznunk.
 • Végig pontosan kell játszanunk, jól koncentrálnunk, elég akár egy kihagyás is és oda az előny.
 • Mindig figyeljünk arra, hogy mi az ellenfél terve! Ennek megfelelően játsszunk!
 • Ne konkrét lépéssorozatokat tanuljunk meg, hanem tapasztaljuk ki, ismerjük meg az adott változat lényegét!
 • A világ legjobb játékosai (a 2700 élőpont felett) rendszerint nem hibáznak nagyokat, stabilan játszanak.

Másnap, kedden (03.07-én) került sor Verőci Zsuzsa nagymesternő előadására. Zsuzsa a topsakkozók játszmáiból válogatott és akárcsak Zoli, ő is hamar megtalálta a közös hangot a fiatal korosztállyal.

Március havában született szuper sakkozók játszmái kerültek terítékre és igen gyakran láthattunk minőségáldozatos motívumokat is. Az 1980-ban világbajnokjelölt sakkozónő a legvégére végjátékcsemegéket is tartogatott, majd pályájának néhány fontos pillanatára kérdeztek rá gyerekek. Ez volt a program hivatalos része, ám Zsuzsa másnap is ellátogatott a Sakkszövetségbe és a Vezércsoport számára – mintegy bónuszként – 20 perces külön foglalkozást tartott.

Öröm volt nézni ahogy mindkét esti előadásra megtelt a Sakkszövetség nagyterme!

A szerdai napon (03.08-án) Bottlik Iván kitűnő sakktörténész tartott előadást a sakkjáték elterjedéséről, hogyan jutott el a királyos játék Indiából Európába. A precíz, jól felkészült tanár úr szóróanyagokkal, fénymásolt dokumentumokkal színesítette előadását. Mit számított az a „röpke” 75 év korkülönbség, ami Ivánt és a legfiatalabb hallgatót választotta el egymástól? Jobban mondva összekötötte őket. A lebilincselő előadás beillett egy történelemórának is. Iván kitűnően, a tervei szerint haladt pontról pontra, szóba kerültek érdekes magyar vonatkozású dolgok is, úgy mint Beatrix királyné sakkozása, vagy Kempelen Farkas sakkautomatája. Iván – mint sakktörténész – számos tévhitet is eloszlatott, valóban kitűnő előadást láthattunk!

Ezen az edzéshéten a szokásos MGKSI-előadók, tanárok a háttérbe húzódtak és csak a rendes órákat tartottuk meg, ki-ki a maga csoportjában (Királycsoport: Szabó Krisztián, Szabolcsi János, Horváth József, Vezércsoport: Horváth József, Szabolcsi János, Bástyacsoport: Mészáros András, Akóts Gábor), azt hiszem ez most nagyon jól bevált.

HJ

A héten megtartottuk a hagyományos versenyeinket is. A villám tornán az MGKSI tagjai mellett többen is elfogadták a meghívásunkat és játszottak fiataljainkkal. Köszönjük a részvételüket!
Horváth József 9/9,0 ponttal nyerte a versenyt, a legjobb vendégnek Juhász Kristóf bizonyult 8,0 ponttal, a királyosok versenyében Karácsonyi Gellért 6,0 ponttal lett győztes, a legeredményesebb hölgy Juhász Judit, a legjobb bástyás Tancsa Tamás és a legjobb vezéres Dibusz Domonkos egyaránt 5,5-5,5 ponttal zárta a tornát. A legeredményesebb 12 éven aluli vendég Bilku András lett 5,0 ponttal.
A fejtőversenyeken a Király csoportban Gombócz Ferenc teljesített legjobban, a Király és Vezér csoport 6-6 közös feladatát is ő oldotta meg legpontosabban. A Vezér csoportban kiemelkedően jól sikerültek Füle Simon megoldásai. A Bástya csoport két legjobb eredményét Karácsonyi Kata és Tran Dávid érte el 20-20 pontot a lehetséges 24-ből.
A hét a klasszikus sakkozók játszmáinak jegyében telt. Az edzéseken Szabó Krisztiánnál Capablanca, míg Szabolcsi Jánosnál a száz éve született Szabó László volt a foglalkozások fő témája.
Nyílt-napjainkon 2-3 edző mellett több fiatal is részt vett az egész napos edzéseken. A visszajelzések alapján jól érezték magukat a gyerekek és többüknek esélye van rá, hogy felvételt nyerjenek az MGKSI következő tanévére. Márciusi táborunk anyagainak egy része a szokásoknak megfelelően letölthető a weboldalunkról.

VS

 

 

 

 

Hogyan és mit oktassunk a fiataloknak… – Vladimir Grabinsky: A sakkoktatás módszerei

Hogyan és mit oktassunk a fiataloknak egy örökzöld kérdése az ifjúsági sakkozásnak. A most lefordított Grabinsky írás egy újabb fantasztikus munka a témában és javaslom minden edzőnek, szülőnek az elolvasását. Az elismert edzőnek egy külön weboldala is van, a cikke angolul megtalálható a FIDE oldalán.  http://grandcoach.com/en/ http://trainers.fide.com/surveys.html
Az MGKSI weboldaláról Vaisman és Dr. Hazai írásait tudom még ajánlani elsősorban e témában. Az írások különbözősége is mutatja, hogy a sakkozásban sincs egyetlen helyes út a sikerhez.

Vladimir Grabinsky: A sakkoktatás módszerei

Rájöttem, hogy az elvégzett munka mindig meghozza gyümölcsét, habár nem mindig abban a partiban amiben számítanál rá és nem mindig azon a versenyen amelyiken reméled…” V. Anand

Az alábbi cikkemben szeretném megosztani önökkel/veletek a véleményem néhány sakkoktatási módszerről; arról hogyan építsük fel az edzéseket; a fiatalok képzéseinek sajátosságairól, különös figyelmet szentelve annak, hogy a sakkozás mennyit változott az utóbbi pár évtizedben és az hogyan befolyásolja az edzői munkát. Ezek mind összefüggnek a választott oktatási technikával. Nem titok, hogy rengeteg sakkozó minden edzői képzés nélkül válik edzővé és csak saját gyakorlati tapasztalataikat próbálják átadni tanítványaiknak. De ahhoz hogy képesek legyünk megfelelő edzéstervet készíteni a tanítványok felkészüléséhez és hogy az oktatáshoz a megfelelő pedagógiai módszereket válasszuk fontos, hogy megértsük a gyereklélektan sajátosságait. Nem elég a megfelelő edzésanyagot megtalálnunk, azt a leghatékonyabb formában is kell előadnunk! Az edzői munka olyan mint a szakácsé, nem elég a legjobb minőségű alapanyagokat használni, épp annyira fontos, hogy azokból jó ételt tudjon készíteni a séf és azt megfelelő módon tálalják. Rengetegszer láttam hogy kitűnő oktatási anyagok adtak elő gyerekeknek, akik az alapvető pedagógiai hibák miatt nem értették az elhangzottakat.

A fiatalokkal történő edzésmunkához fontos hogy értsünk a gyerekhez.

1. Ez az oka annak hogy a kutatásom első pontja: miben különböznek a gyerekek a felnőttektől és ez hogyan befolyásolja az edzői munkát.

Az ifjúkor a legfogékonyabb szakasz a játékosok karrierjében a képzelőerő, a kombinatív látásmód, a változatszámítás és a memorizálás készségeinek fejlesztésére. Általánosságban elmondható hogy a sakkoktatásban tartani kell az egyensúlyt az új anyagok (lexikális tudás) oktatása és a fiatalok képességeinek a fejlesztése között (változatszámítási képesség; készség a váratlan megoldásokra; terv készítés során logikus gondolkodás; intuíció fejlesztése, ami segít a megfelelő lépés kiválasztásában). Meglátásom szerint fiatal korban sokkal fontosabb a játékos alapvető képességeinek fejlesztése mint a nebulófejeket teletömni szakismeretekkel. Nyilvánvalóan végül mindenki fog megnyitáselmélet is tanulni, de idősebb korban sokkal nehezebb gondolkodásmód fejlesztése. Így nagyon fontos hogy NE a megnyitási sémákra és a trükkös varikra koncentráljunk az oktatás során – gyors eredményt remélve – hanem az alapok lefektetésére! Ezesetben a tényleges fejlődés a gyermek növekedésével együtt következik be. Van aki úgy gondolja, hogy ha valaki fiatal korban nem nyert címeket, az a sakkozásban később sem fog karriert befutni. Csak hogy két ellenpéldát említsek: Krivorucsko és Olekszienko.

Egészen az U16 kategóriáig egyikük sem volt Ukrajna legjobbjai között, miután felnőttek és mind a játékuk, mind a személyiségük megerősödött, erős nagymesterekké váltak. Jurij Krivorucsko a 2697-es Élőjével a világ 50 legjobb játékosa közt szerepel.

Egy másik fontos pont, hogy jól adjuk elő az oktatási anyagot. A gyerekek szeretnek mindent ami új és ismeretlen számukra. Az edzőnek meg kell lepnie őket az oktatás során! Találjunk ki valami olyasmit amire egyáltalán nem számítanak. Nem kell meghátrálni egy új megnyitási rendszer bemutatásától sem. Még ha nem is hoz azonnali sikert, fejleszti az intuíciós készségüket. Késztesd őket gondolkodásra és az eredmény minden várakozást felülmúl majd. A gyerekek nagyon aktívak. Nem tudnak hosszú ideig figyelni, koncentrálni. Tehát az edzőnek ügyelnie kell arra hogy érdekessé tegye az órákat. A gyerekek szívesebben vesznek részt egy interaktív előadásban – kérdésekkel, válaszokkal -, mint hallgatnak egy egyszemélyes monológot.

A gyerekek figyelmének fenntartásához, fontos hogy az edző:

 • sűrűn változtassa az edzések szerkezetét,

 • változtasson az előadásmódján,

 • megpróbálja a tanulókat versengésre ösztönözni, ahelyett hogy unalmas előadást tartana.

Például egy új téma bevezetésénél:

 • ösztönözzük a gyerekeket hogy kitalálják a lépéseket,

 • legyenek a feladatok kombinációs formában,

 • pontozzuk a jó megoldásokat.

Törekedni kell rá hogy a tanulás aktív folyamat legyen, melyben a gyerekek részt vesznek, egyaránt játszanak és versengenek egymással.

Fontos, hogy ne sakkozni tanítsuk őket, hanem arra, hogy önállóan hogyan tanulják a sakkozást. Amikor Jaroszlav Zserebukh tanítványomat készítettem fel egy versenyen, megfigyeltem hogy az ellenfele három különböző megnyitást játszik. Ezekből kettő megnyitásban kifejtettem neki mit kell lépnie, majd megkértem Jaroszlavot hogy a – leginkább valószínű – harmadikra készüljön fel önállóan. Természetesen tudtam, hogy egy 11éves gyermektől nem várható el hogy egyedül tökéletesen felkészüljön, de sokkal fontosabbnak tartottam hogy fejleszthesse magát az önálló felkészülésben mint az adott játszma végeredményét.

2. A második kérdés amit fontosnak tartok megvitatni, hogy az elmúlt húsz évben mi változott a sakkozásban és ez milyen változtatásokat igényel az edzői munkánkban.

Természetesen a modern sakk rengeteget változott az elmúlt 20-30évben. Először is a svájci rendszerű versenyek rendkívül népszerűvé váltak, és az ilyen versenyeken a sikerhez magas pontarányt kell elérni. Míg a körversenyeken az erős játékosoknak a sikerhez elég volt, ha nem veszítettek partit, a szükséges győzelmeket így vagy úgy, de begyűjtötték a gyengébbek ellen. A svájci rendszerben az élen végzőknek 7,0 vagy 7,5 pontot kell elérni 9 játszmából, ami megalkuvás nélküli küzdelmet igényel, játszani kell az utolsó pillanatig, megragadva minden esélyt.

 • Mind a két színnel olyan megnyitási repertoárt kell kiépíteni amely bonyolult állásokhoz vezet. A gyerekek szeretik a veszélyes utakat!

Természetesen a számítógép jelentősen befolyásolta a megnyitási stratégiák megváltozását. Talán még emlékszünk azokra az időkre amikor az olyan játékosok, mint Tajmanov hosszú évekig játszhatták ugyanazokat a kedvenc változataikat, pl. a róla elnevezett változatot a Szicíliai védelemben. Most a gépek segítségével sokkal gyorsabban megtanulhatjuk a megnyitásokat és egy-egy speciális változatra is lényegesen könnyebben felkészülhetünk. A modern sakkozásban nagyon fontos a rugalmas hozzáállás. Fontos, hogy a megnyitási felkészülésben haladjunk a korral és fontos az előrelátás. Túl késő változtatni a nyitási repertoárunkon amikor már rossz eredményeket érünk el vele.

 • A fiatal sportolóknak készen kell állniuk megnyitásaik gyakori megváltoztatására, új szerkezetek megtanulására és képesnek kell lenniük a személyre szabott felkészülésre egy adott ellenfél ellen.

A játszmák időbeosztása is változott. A hetvenes években Botvinnik még elvi okokból nem javasolta a villám partikat. Meg volt győződve róla, hogy ez felületessé tesz és ront a sakkozó stílusán. Mára ez megváltozott. Biztatnunk kell a fiatalokat, hogy játsszanak rapid partikat és néha a villám partik is lehetnek hasznosak. Segíthetnek megtanulni, begyakorolni az új megnyitásokat mielőtt elkezdenénk játszani azokat a hagyományos idő beosztású komoly versenyeken.

 • A gyors gondolkodás képességét fejlesztenünk kell a játékosokban, hogy alkalmazkodni tudjanak a különböző idő beosztású versenyekhez.

Szeretném idézni Anand egyik nyilatkozatát, amely pontosan jellemzi a modern sakkozást: “Hogyan változtatták meg a számítógépek a sakkozást: A sakk dinamikusabb lett, a figurák játéka hatékonyabbá vált. A védekezés hatékonysága is drámain nőtt a hátrányosabb állásokban és a király elleni támadásoknál is. Az általános elvek egyre inkább a háttérbe szorulnak, a pontos számolás egyre nagyobb szerephez jut.

Mindezek hogyan változtatták meg a gondolkodásomat: kritikusabb lettem saját döntéseimmel szemben és nem engedem, hogy csak az általános elvek vezéreljenek. Keresem a különleges lépéseket, az általános szabályok alóli kivételeket. A kivételeknek természetesen megvan a saját logikájuk amit eddig nem értettünk. A növekvő megértésnek köszönhetően gyakran olyan lépésekkel kerülünk szembe, melyeket korábban az általános megfontolások alapján elutasítottunk. A számítógépek érdeme, hogy rámutatnak sok új és szokatlan elképzelésre. Az emberek félnek eltérni a megszokottól, de a számítógépek rákényszerítik őket..“

Anand gondolatai azt sugallják nekünk -edzőknek-, hogy a mi legfontosabb feladatunk: az eredeti gondolkodásmód fejlesztése tanítványainknál és hogy megtanítsuk őket az állások tényleges vizsgálatára, nem pedig a jól ismert szabályok követésére. Kérem olvassák/olvassátok el újra az Anand idézetet és gondolják/tok át, hogy ennek a modern felfogásnak megfelelően tanítják-e Önök/tanítjátok-e tanítványaikat/tokat.

3. Nem kétséges, hogy minden edző amikor egy hosszú távú edzéstervet készít megtervezi hogyan ossza meg edzésidőt a megnyitás, a középjáték és a végjáték között.

Miért van, hogy az edzők a legnagyobb figyelmet a megnyitásokra fordítják? Azért mert a versenyzést edzőségre cserélőknek ezen a téren van csak előkészített, rendszerezett munkaanyaga. Logikusnak tartanám, ha ezt a kérdést az tény döntené el, hogy melyik fázisban dőlnek el leggyakrabban a gyerekek játszmái. Persze a fiatal játékosok ritkán jutnak el egy egyenlő állású végjátékig. Egyszer egy tanítványom megkérdezte, hogy hívják azt amikor az egyik fél már a végjátéknál tart míg a másik még csak a középjátéknál. Természetesen csak viccelek, de valóban azt gondolom, hogy az edzéseken a középjátékra kell koncentrálni, mert fiatal korban az a leghasznosabb ha valaki jó a középjátékban. Ráadásul a gyerekek rendszerint kedvelik a bonyolult állásokat ahol lehet kombinálni és tág teret kaphat fantáziájuk. A végjáték amely pontosságot és a megnyitás amely lexikális tudást igényel kevésbé köti le a fiatalokat. A kérdésemre saját válaszom: én az edzésidőt így osztanám meg 15% – megnyitás, 15% – végjáték, 70% – középjáték. A középjáték állások segítségével a legkönnyebb tanítani a változatszámítást, a tervezést, stb..

4. Az edzések formáját a gyerekek igényeihez kell igazítani.

Folytassuk az edzések lehetséges formáival. Én a kiscsoportos foglalkozásokat favorizálom. Habár az egyéni edzések jobb lehetőséget teremtenek a nyitási repertoár felépítésére, az egyéni hibák elemzésére és azok kijavítására is. Még nagymesteri szinten is hatékony a csoportos felkészülési forma. Egy ilyen felkészülés során a versenyzés, a kommunikáció, a tapasztalat megosztás elemei mind-mind előkerülnek. Nem véletlen, hogy az ausztrál edző, aki számtalan kiváló úszót – köztük Ian Thorpot – edzette, arra a kérdésre, hogy mi sikerének titka ezt válaszolta: A legfontosabb, hogy olyan légkört teremtsünk, ahol mindenki megtalálja a megfelelő motivációt a saját siker eléréséhez. A küzdelem a kombinációk megfejtése során, a következő lépés kitalálásában vagy amikor a tanulók a csoport előtt beszélnek saját elemzett játszmáikról (az előadó kiválaszthat egy másik tanulót, aki előre felkészül ugyanabból a partiból, majd előadja a saját elemzését: ez lehetőséget ad a hallgatóságnak arra, hogy eldöntsék ki elemzett pontosabban, mélyebben) mind azt segítik, hogy ez a légkör kialakuljon.

Szeretek híres nagymestereket meghívni az edzéseimre. Előtte bizonyos játszmáikat feladom a tanulóknak (számítógépes segítség nélküli) önálló elemzésre így nem csak hallgatói lesznek az előadásnak, hanem teljesen részt tudnak venni a játszma elemzésben és megbeszélésében.

Végül néhány gyakorlati tanács:

 • A megnyitási repertoár kialakításáról: Egy fiatal játékosnak követnie kell a sakk történelem fejlődését. A híres edzőtől Viktor Karttól hallottam ezt a szabályt, akinek a tanítványai között volt A. Beljavszkij, O. Romanyisin, A. Mikhalcsisin, M. Lityinszkaja. Helyes a cseljátékokkal kezdeni, ahol gyalogot áldozunk kezdeményezésért, fejlődési előnyért. Ez fejleszti a támadási képességeinket, érzékünket a kezdeményezés megragadásához. Volokityin, Zserebuh, Kravtsiv, Olekszienko és más tanítványaim Göring cselt, Szicíliai cselt, Kettős huszárjátékot és hasonló megnyitásokat játszottak pályájuk kezdetén. Ezek más játékosok számára is érdekesek lehetnek, mégis azt javaslom, hogy döntően ne az elméletet magoltassuk be, hanem magyarázzuk el a fő stratégiákat, motívumokat. Fontos, hogy a tábla mellett önálló alkotásra késztessük őket! S csak ezek után jöjjenek a Spanyol megnyitás, a Szicíliai védelem, stb. klasszikus sémái.

  Ne a saját megnyitásainkat tanítsuk meg nekik, minden gyermek önálló személyiség és hiányzik belőlük a felnőttek tapasztalata. Ahogyan növekszik a tanuló játékereje úgy a megnyitási repertoárt is a személyiség jegyeihez kell igazítani. Például A. Volokityin és Y. Vovk nagyon magabiztosak így könnyen mattolhatnak a királyindiai védelemben. Ezek a fiúk nem kételkednek a támadásuk sikerében! M.Olekszienko rugalmas személyiség, így a Benoni védelmet választottuk neki. Ebben a megnyitásban igen találékonynak kell lenni. A fő szabály, hogy sohasem álljunk meg a nyitásaink fejlesztésében!

 • A tudásunkon felüli tornákat válasszunk – jobb amikor egy fiatal ellenfeleitől tanulhat. Ez azt is jelenti, hogy az erősebb tornákat kell előnyben részesíteni. A gyerekek jobban koncentrálnak az erősebb játékosok ellen és könnyelműek a gyengébbek ellen.

 • Mennyi versenyen induljunk – két szemléélet létezik:Botvinnik 60-80 játszmát javasolt évente, míg Ivancsuk gyakorlatilag megállás nélkül versenyzett. Ez múlik a fiatal teherbíró képességén, kinek mennyi esik jól. A verseny az edzés legmagasabb formája!

 • Mennyi ideig tartson az edzés – semmiképp se tartson tovább 3-4 óránál. A gyerekek elfáradnak és megunják. Jobb intenzív edzéseket tartani nagyobb tempóval így növelve az átadott tudást. Az intenzitás fontosabb az időtartamnál!

 • Az egyéni munkáról – szükségesek az egyéni feladatok! Ez tanítja meg a gyereket az egyéni munkára ami nagyon fontos a fejlődéséhez.

 • Mindennapi felkészülés, számolási feladatok, megoldások, kombinációs látásmód. – Bronstein írta egyszer, hogy a kombinációs látásmód nem más mint edzés, edzés és még több edzés. Elég megoldani pár ezer kombinációt és azonnal látható lesz a fejlődés. Talán ez a legegyszerűbb módszer. A számtalan kombinációs gyűjtemény a legjobb segítség ezen a téren.

A stratégia bonyolult dolog, azt vettem észre, hogy gyakran szükséges hozzá rövid változatok számolása. Amikor Karpov gyengébben kezdett játszani az nem azért volt mert egyszer csak nem értett valamit; egyszerűen rosszul számolt a rövid változatokban, így az volt az ember érzése, hogy egy lépést tett előre egy másikat pedig hátra.” V. Kramnyik

az új Központi Sakkiskola oldal