Szeptemberi táborunkról

A nyári szünet után folytatódott a munka MGKSI-ben. A szigorított követelmények miatt csak három új tagot (Javorek Janka, Márkus Molli, Dibusz Domonkos) vettünk fel és kilenc korábbi hallgatónktól búcsúztunk el különböző okok miatt.
Nem könnyű megválni a tanulóinktól, sok közös élmény köti össze a hozzánk járókat. A visszaút sem könnyebb, de amennyiben eredményeik körülményeik úgy alakulnak van lehetőség a visszatérésre.

Az első két napon bemutatkozott a Király csoport új állandó edzője Szabó Krisztián nagymester, Aljechin híres játszmáiról és Caro-cann középjáték-végjáték típusokról tartott előadást.
Horváth József két-két napon oktatott a Király-Vezér csoportokban. Elfogadott vezércsel játszmák, végjátékok, olimpiai érdekességek témák szerepeltek az órákon.
A Bástya csoportban Mészáros András anyagai között előkerültek többek közt az elvi hibák a megnyitásban, végjáték ismétlés, gyakorló játszmák megadott témára.
Akóts Gábornál a taktika és az olimpia tanulságai kerültek a központba.

Az előző év tanulságaként újból teszteltük a Vezér és Bástya csoportok tudását az elemi végjátékokról. Sajnos újból kiderült, hogy ez a terület az otthoni munkában továbbra sem kap megfelelő hangsúlyt. Füle Simon nyújtott egyedül kiemelkedő teljesítményt, rövid idő alatt hibátlanul oldotta meg a 18 ábrából álló feladatsort.

Elindultak a most már hagyományos villám és fejtő versenyeink. Horváth József győzelme továbbra sem forgott veszélyben a villám tornán, de a legjobban szereplő királyosok Pribelszky Bence7/5 és Gombócz Ferenc 7/4,5 már megelőztek két edzőt is. Füle Simon a legjobb vezéres, Palczert Mátyás a legjobb bástyás lett 4,0 ponttal, míg Karácsonyi Kata nyerte a lányok különdíját 3,0 ponttal. A fejtőversenyeken a Bástya csoportban Tancsa Tamás ért el remek eredményt 24/19 ponttal, míg Vezér csoportét az újonc Dibusz Domonkos nyerte 24/15 ponttal.
A csütörtök este befejeződött táborban végig az időjárás kegyeiben voltunk, túrázásra ugyan nem került sor, de a foci mérkőzések nem maradhattak el.

VS

Házi feladatok, órai anyagok

Horváth József: Sakkműveltségi teszt 2016 októberre

1. Melyik csapat nyerte Bakuban a férfi és melyik a női olimpiát?
2. Ki volt a magyar férfi csapat legjobb legjobb pontszerzője?
3. Hányadik helyen végzett a hölgyeknél a minket legyőző Lengyelország csapata?
4. Milyen nagy sakkozók születtek 1911-ben?
5. Melyik vb-meccsen volt nagy „sláger” az Elfogadott vezércsel?
6. Milyen nagy sakkozók játszották, játsszák az Elfogadott vezércselt?
7. Melyik csapatot tippeled az NB 1. csapatbajnokság első 3 helyére?
8. Mit gondolsz, ki nyeri a novemberi Karjakin-Carlsen vb-döntőt és milyen arányban?
9. Milyen nemzetiségű játékos Eduardas Rozentalis? Mennyi volt a csúcsélője?
10. Hányszor volt dobogós Gaál Zsóka világversenyen?
11. Ki irta az „igy kezdtem” és „Világversenyek élén” cimű könyveket?
12. Hányszor nyert magyar bajnokságot Portisch Lajos?
13. Kik voltak a 2014-es tromsöi „ezüstcsapat” tagjai? És ki volt a kapitány?
14. Mi is az a fránya Beljavszkij-szabály?
15. Hányszoros olimpiai bajnok Drejev, orosz nagymester?
16. Hány játszmát játszhatnak a külföldiek az NB1-ben?
17. Ki irta a Golden Rules of the Endgames összefoglaló művet?
18. Hány „rendes” sakkvilágbajnok (FIDE-világbajnok nem számit) él jelenleg?
19. Mit tudsz Honfi Károly nagymesterről,a ki nemzetközi mester volt?
20. Ki nyerte az eddigi magyar szuperbajnokságokat?
21. Milyen megnyitású partiban győzte le Gledura Benjámin Anandot?
22. Sorolj fel számitógépes csalókat!
23. Sorolj fel hiresebb, vagy saját kontumált partikat!
24. Sorolj fel 5 sakkos weboldalt, amiket szoktál látogatni!
25. Melyik egykori főtitkár győzte le Portisch Lajos nagymestert versenypartiban?

Letölthető anyagok:
Szeptemberi-HF és órai-anyagok

MGKSI-tábor 2016. szeptember 12. – szeptember 15.

sakk2

Hétfő 2016. szeptember 12.
10.30.-10..45. Tábornyitás (Vidéki Sándor igazgató)
10.45.-12.15. Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián, Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Mészáros András]
12.15.-14.00 Ebédszünet, Sport
14.00.– 18.00 Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián, Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Mészáros András]
18.00.-18.30. Vacsora
19.00 – 20.15. Szabó Krisztián nemzetközi nagymester előadása

Kedd 2016. szeptember 13.
7.30.-8.00 Reggeli torna, könnyű futás (Horváth József)
8.00-9.00 Reggeli
9.45.-12.15. Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián, Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Mészáros András]
12.15.-14.00 Ebédszünet, Sport
14.00.– 18.00 Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián, Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Mészáros András]
18.00.-18.30. Vacsora
19.00 – 20.15. A Sakkolimpiák története és Baku 2016 I.rész – Horváth József előadása

Szerda 2016. szeptember 14.
7.30.-8.00 Reggeli torna, könnyű futás (Horváth József)
8.00-9.00 Reggeli
9.00-12.15 Csoportedzések [Királycsoport – Horváth József, Vezércsoport – Pálkövi József, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
12.15.-14.00. Ebédszünet, Sport
14.00 – 18.00. Csoportedzések [Királycsoport – Horváth József, Vezércsoport – Pálkövi József, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
18.00-18.30. Vacsora
19.00 – 20.15. Pálkövi József nemzetközi mester előadása

Csütörtök 2016. szeptember 15.
7.30.-8.00 Reggeli torna, könnyű futás (Horváth József)
8.00-9.00 Reggeli
9.00-12.15. Csoportedzések [Királycsoport – Horváth József, Vezércsoport – Pálkövi József, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
12.15.-13.00. Ebédszünet.
13.00 – 14.30. Fejtőverseny csoportonként
14.30.-15.30 Fejtsünk közösen! – „Józsi-kombinációk” – közös fejtőverseny Pálkövi József és Horváth József kombinációiból válogatva mindhárom csoport számára
15.30-17.00 Villámverseny – Ne hagyjuk magunkat, győzzük le az edzőket!
18.00 – Hazautazás

Gaál Zsóka Európa bajnok, Persányi Barnabás EU bajnok!

Az utóbbi időszak legizgalmasabb hónapján vagyunk túl. Idén igen sok fiatalunk elindult a korosztályos Európa bajnokságon Prágában.

A legörömtelibb eredmény Gaál Zsóka győzelme az U10 lányok mezőnyében. Korcsoportot váltva 9/7,5 pontot gyűjtött és veretlenül lett első a népes mezőnyben. Gratulálunk neki és segítőinek, bármeddig eljuthat még sakkozásban! Bízom benne, hogy idővel az MGKSI-ben rejlő lehetőségeket is jobban kihasználják és sűrűbben ellátogatnak Mátraházára. Szereplésével kicsit el is takarja a többiek szerényebb eredményeit.

Az Iskolánkból még Márkus Molli eredménye biztató és Tóth Niki, Karácsonyi Kata is elfogadhatóan szerepeltek. Megmondom őszintén sokaktól vártam jobb végeredményt, játékot. A betegségek ugyan kicsit árnyalhatják a szereplést, de ezzel együtt is kevésnek érzem a nyújtott teljesítményt. Egy-egy ilyen eredmény vagy egy-egy időszak lezárásaként érdemes átgondolni mit lehetne másképpen, hatékonyabban végezni.
Az Iskolánk edzőivel mi is próbáljuk megtalálni az okokat és még jobban dolgozni. Felmerült, hogy egyéb kiadásaink terhére mi is delegáljunk edzőt az EB-re, többé-kevésbé állandó edzőt kap a Király csoport is, a létszám csökkentéssel több figyelem jut a maradó gyerekekre.

Várjuk a javaslatokat is a hatékonyabb munkára. Ezzel együtt csak ismételni tudom, amit a sikereknél írtam: a szülő-gyerek-egyéni edző hármason múlik az eredmény döntő része, ha érezhetően javítani szeretnénk az eredményeken itt kell először alapos vizsgálatot tartani. Amennyiben mindig a külső körülményekben találjuk meg a hibát nem jutunk előrébb és a pályafutásunk végéig a balszerencsét fogjuk okolni. A partikat lejátszva és beszélve a kint járt Akóts Gáborral két sokaknál elforduló szakmai dologra hívnám fel a figyelmet.
Az időzavarok okát meg kell keresni és ki kell javítani! Enélkül semmi esély a sikerre hosszútávon. A legtöbb esetben ennek lelki okai vannak, önbizalom hiány, túlzott elvárás, megfelelési kényszer (leginkább a szülők elvárásainak szeretne megfelelni egy gyerek). A ritkábbik ok szakmai: a gyenge változatszámítási képesség. Ez javítható könnyebben.
A másik gyakori probléma a megnyitások kezelése. A gyerekek egy része szinte alig ismer megnyitáselméletet, egy másik része pedig kétes, vagy nem a korának, stílusának való megnyitást játszik. Ezek a hibák egy magyar openen még elmennek, az ellenfelek keveset vagy semmit sem készülnek, különösen egy dupla fordulós hétvégi tornán. Egy országos ifjúsági tornán már nagy hátrány, mivel egy képzett edző azonnal észreveszi és felkészíti rá a tanítványát. Egy nemzetközi ifjúsági tornán meg szinte behozhatatlan U10 feletti csoportokban. A megnyitás egy szint, egy életkor alatt egyrészt nem annyira fontos másrészt meg nagyon is döntő. Mindenkinek vannak olyan megnyitásai amelyek illenek hozzá és jobban teljesít bennük ezeket kell megtalálni, megérteni, megtanulni, játszani. Életkor, tudás, játékstílus, sakkra fordított idő, memória befolyásolja a játékosoknak leginkább megfelelő megnyitások kiválasztását. Sajnálatos módon az egyéni edzők jelentős része nem ez alapján tanítja a megnyitásokat, ha egyáltalán tanítja. Általánosságban mondom, hogy a különböző károkozások (szakmai és lelki) a fejlődés során egy idő után már nem vagy csak nagy munkával javíthatók, ezért is fontos, hogy a gyerek tudásához, alkatához megfelelő edzőt válasszunk magunknak és időben váltsunk ha gond van vagy csak egyszerűen kinőttük az egyébként kiváló nevelőedzőnket.

Persányi Barnabás indult az EB előtt megrendezett hivatalos EU bajnokságon Csehországban. Végig vezetve, kiváló játékkal nyerte meg az U12 csoport versenyét. Kovács Patrik a nem hivatalos, de hasonló erősségű osztrák EU tornán bronzérmes lett ugyanebben a korcsoportban. Hegedűs Luca két nemzetközi tornán, Újvidéken és Bécsben is szépen szerepelt. Gombócz Ferenc is biztatóan játszott Bécsben. A magyar versenyeken jobbára a Bástya csoport tagjai vitézkedtek. Legjobban Tancsa Tamásnak ment a versenyzés, három erős tornán is jól szerepelt, de Füle Simon és Murányi Péter is jó eredményeket értek el.

Élő változások. Nem is titkon abban reménykedtem, hogy hamarosan valakinek „felnőtt”, „összehasonlítható” pontszáma lesz és 2200 fölé megy. Nos az EB szereplés ettől egyelőre messze sodorta a Király csoport tagjait. Szerencsére a következő EB egy év múlva lesz addig van idő a javításra. A hónap legjobb Élő teljesítményét Tancsa Tamás nyújtotta +175, őt követi Márkus Molli, Füle Simon és Murányi Péter.

Gratulálunk a jó eredményekhez és nemsokára találkozunk a tanév első táborában!

VS

Júliusi versenyek

A balatonlellei döntő után, amelynek eredményeit most számolták el, júliusban kevesebbet versenyeztek régi/új tanulóink. Döntően Balatonlelle, Ajka, Eger, Szeged, Nyíregyháza városokban játszottak és a hagyományos budapesti tornákon vettek részt, ezek eredményei szerepelnek az új listán, míg Balatonalmádi a következő listán kerül elszámolásra.

A legfontosabb tornán Kovács Judit és Pribelszky Bence vett részt, mind a kettőjüket beválogatták a Magyarország 2. csapatába az U16 csapat világbajnokságon. Szlovákiában Judit 8/6,5 pontjával a csapat legjobb teljesítményét nyújtotta, Bencének lesz még jobb eredménye is a válogatottban. A versenynek köszönhetően Kovács Judit vezeti az MGKSI Élő listáját 2167-tel.
A hónap vagy talán az egész év legjobb MGKSI eredményét egy másik Judit érte el, mondhatnánk persze, hogy egy ilyen névvel könny
ű. 🙂 Juhász Judit a XXI. Pannónia-Ramada versenyen7/5,0 ponttal a 3.helyen végzett Aczél Gergely IM és Polyik Péter mögött a 87 résztvevős nemzetközi tornán! A pénzdíj mellé nem mellesleg még 150 Élő pontszámot is begyűjtött.
Két hallgatónk próbálta ki magát messze idegenben egyéni tornán. Gehér Koppány a franciaországi Vaujanyban játszott. Itt indult Horváth József nagymester is, aki a 3. helyen végzett.
Hegedűs Luca egy erős újvidéki tornán feledtette a szerényebb lellei teljesítményt és közel 90 Élőt nyert.
A hónap többi jó teljesítményt nyújtó tanulója még Tóth Nikoletta, Öngüt Tamás, Juhász Ágoston és Murányi Péter.

Augusztusban több fontos tornán is nagy létszámmal vesznek részt tanulóink. Az év legnagyobb megmérettetése a csehországi korosztályos Európa bajnokság lesz, ahol kiderül, hogy az idei magyar bajnoki címek mennyit érnek a nemzetközi porondon.

Gratulálunk a kiváló eredményekhez és sok sikert az előttünk álló versenyeken!

VS

Sikeres lellei szereplés és a következő tanév MGKSI hallgatói

Az idén 10 éves, MGKSI tanulói kiválóan szerepeltek a balatonlellei korosztályos döntőn.

„A bajnokság valamennyi bajnoki címét – a még nem MGKSI-korosztály U8-at kivéve – a Központi Sakkiskola végzett vagy jelenlegi növendékei nyerték!

U18 fiú: Juhász Ármin, aki évekig az MGKSI egyik leglelkesebb és legszorgalmasabb tagja volt.
U18 lány: Árvai Eszter, a (női) Bástya csoport volt tagja
U16 fiú: Marosi Levente, szintén végigjárta az MGKSI-t.
U16 lány: Egyed Judit a Bástya Csoport volt tagja.” – írja Szabolcsi János, akinek egy írása is megjelent a legutóbbi MSV-ben a jubiláló Központi Sakkiskoláról.

Az MGKSI volt és jelenlegi edzői, vezetői büszkék és boldogok vagyunk az elért eredményekre! Gratulálunk a szülőknek, gyerekeknek, egyéni edzőiknek, szakosztályaiknak az elért sikerekhez!

Az Iskola jelenlegi tagjainak érmes helyezései és egyéni edzőik:
U14 fiú : 1.Pribelszky Bence (Zámbó Zoltán, Vanczák Attila)
U14 lány: 1. Kovács Judit (Horváth József, Fáncsy Imre), 2. Lengyel Andrea (Mátrahalmi Tibor, Akóts Gábor)
U12 fiú: 1. Karácsonyi Gellért (Krizsány László, Pálkövi József), 3. Gombócz Ferenc (Galyas Miklós, Pálkövi József)
U12 lány: 1.Juhász Judit ( Istvándi Lajos, Bodó Norbert, Párkányi Attila), 2. Tóth Nikoletta (Pálkövi József)
U10 fiú: 1.Pásztor Balázs (Akóts Gábor), 3. Füle Simon (Sárosi Zoltán)
U10 lány: 1.Gaál Zsóka (Istvándi Lajos, Kosztolánczi Gyula, Varga Zoltán )

A verseny részletes eredményei: http://event.chess.hu/knb2016/

A lellei döntő utolsó fordulója alatt döntés született a következő tanév hallgatóinak a felvételéről is. A lista elbírálásában és a kritikus esetekben a döntés meghozatalában Rácz Zoltán főtitkár, Csörsz Ferenc elnökségi tag, Varga Péter IB elnök segített, döntött és több esetben is megváltoztatva az eredeti javaslatot a felvétel mellett szavaztak.
A felvételt nem nyerő fiatalokat továbbra is figyeljük és eredményeik javulása esetén örömmel látjuk őket tagjaink között.
A csoportok beosztása szeptember elején történik!

A felvett tanulók és lellei eredményeik:

név születési év Balatonlelle
Élő (júliusi lista) helyezés pontszám Élő változás
 Pribelszky, Bence  2003 2162 1 7/6 40 U14
 Kovacs, Judit  2002 2114 1 9/8,5 10 U14
 Karacsonyi, Gellert  2004 2100 1 9/7,5 35 U12
 Persanyi, Barnabas  2004 2067 4 9/6,5 -8 U12
 Kovacsy, Barnabas  2003 2013 10 7/4,5 5 U14
 Ongut, Tamas Gunes  2003 1984 8 7/4,5 10 U14
 Gombocz, Ferenc Jr.  2005 1980 3 9/6,5 45 U12
 Geher, Koppany  2003 1931 9 7/4,5 9 U14
 Juhasz, Judit  2004 1911 1 7/6,5 56 U12
 Majoros, Rozsa  2004 1867 11 6/3 -70 U12
 Kovacs, Patrik Zsolt  2005 1844 21 9/5 -25 U12
 Juhasz, Agoston  2005 1839 5 9/6,5 76 U12
 Pasztor, Balazs  2006 1814 1 9/7 10 U10
Dibusz Domonkos 2004 1789 7 9/6,5 47 U12
 Gaal, Zsoka  2007 1739 1 7/7 36 U10
Hegedus Luca  2005 1721 7 7/4,0 -68 U12
 Karacsonyi, Kata  2006 1647 8 9/6,5 -50 U10 (fiú)
 Fule, Simon  2006 1632 3 9/6,5 -6 U10
 Toth, Nikoletta  2005 1572 2 7/6 96 U12
 Muranyi, Peter  2006 1523 10 9/5,5 -10 U12
 Tancsa, Tamas  2007 1522 U10
 Palczert, Matyas  2007 1401 19 9/4,5 -85 U10
Markus Molli 2007 1357 7 7/3,5 -23 U10
 Zakar, Adam  2007 1332 16 9/4,5 50 U10
Javorek Janka 2006 6 7/4,0 U10

 

VS

Májusi eredményeink

Május hónapban alig játszottak versenyzőink FIDE tornán, a többség Zalakarosra, tanévzáró vizsgákra készült. Döntően a Rákosmente open és a magyar-szlovák mérkőzés eredményei szerepelnek a júniusi FIDE listán. Két játékosunk növelte jelentősen Élő pontjait Palczert Mátyás 102-vel, Gaál Zsóka 94 ponttal.

Iskolánk záró eseménye hagyományosan a zalakarosi torna. Idén is rengeteg tanulónk indult az év legjelentősebb magyar versenyén. Tiszteletbeli tagjaink közül ketten az A csoportban indultak Kozák Ádám és Krstulovic Alex, míg Simon Lili a B csoportban. Az Iskolába járó tagjaink közül hatan is fantasztikus teljesítményt nyújtottak +100 körüli Élővel növelték pontjaikat és 2-3 kivételtől eltekintve mindenki jó eredményt ért el. Nagyon fontos kiemelni, hogy tanulóink maguknál lényegesen erősebb, magasabb pontszámú ellenfelek ellen játszottak az egész torna alatt! A fejlődést, tanulást csak ezek a játszmák szolgálják tökéletesen. Őszintén szólva nem tudom a siker pontos okát. A jó körülmények, a napi egy forduló nyújtotta lehetőség a felkészülésre az MGKSI és egyéni edzőkkel, az együtt lakó csoport remek hangulata és motivációs ereje mind közrejátszhatott. Pribelszky Bence 9/5,5 ponttal +102 Élővel a csapat legjobban szereplő játékosa volt. Bencétől már régóta vártunk egy kiemelkedő eredményt. Most a 2. fordulótól kezdve csak 2200 felettiek ellen játszott, magabiztosan szépen versenyzett. Kovács Judit is 5,5 pontot gyűjtött, a gyengébb ellenfelek ellen voltak megingásai, de igen biztató, hogy mind a két nemzetközi mester ellenfele ellen döntetlent ért el. Gombócz Ferihez fűződik a következő szenzációs teljesítmény 5,0 pont +108 Élő és villámgyors megnyitási győzelem Frink Feri bácsi ellen sötéttel egy királycsel megnyitású partiban. Öten értek el 4,0 pontot Juhász Judit, Kovács Patrik, Gehér Koppány, Öngüt Tamás, Majoros Rózsa és Kozsik Bende – közülük kiemelkedik Patrik eredménye +113 Élőjét végig 2000 Élő feletti ellenfelek ellen játszva szerezte. Juhász Judit 8/4,0 pontja és +86 Élő pontja is elismerést érdemlő. Két 3,5 pontot szerző hölgy játékosunk közül Hegedűs Luca +92, Gaál Zsóka +101 ponttal növelte pontjait. Zsóka bátor, önbizalommal teli játéka igen biztató ez az alapja, hogy a nemzetközi porondon is eredményt lehessen elérni. Kelemen Szabolcsnak és Tóth Nikolettának nem ment most a játék 3,0 és 2,5 pontot szereztek. A C csoportban Murányi Péter bronzérmes lett 6,0 ponttal, míg Tóth Gergely 4,0 pontot gyűjtött. Az egyéni edző nélküli játékosakat délelőttönként Mészáros András készítette fel a játszmákra, Galyas Miklós pedig délután segédkezett a játszmák kielemzésében. Vida Móni teljesített 24 órás szolgálatot a gyerekek mellett, főzött, altatott és még sorolhatnám. Gratulálok az eredményekhez és köszönöm a munkát!

VS

az új Központi Sakkiskola oldal