Nyári eredmények

A korcsoportos döntő után elkezdődött a nyári versenyszezon. Tanulóink rengeteg tornán indulnak. Az összeset nem is bírom követni a chess-result.com oldalon, szerencsére a FIDE honlapon havonta megjelenik az összes végeredmény. A külön felsorolt eredményeken kívül Ollé Rebeka 80 Élőt nyert a IV. Tittel Kupán, Kovács Judit 9/6,5 ponttal 3.helyen végezve 100 Élőt nyert Nagyatádon.

XX.Pannónia-Ramada Kupa
Az erős A csoportban Pribelszky Bence és Karácsonyi Gellért 7 játszmából 4,0-4,0 pontot gyűjtött.
A „B” csoportban Gombócz Ferenc a 7.helyen végzett 7/5,0 ponttal a legjobb U18 és U14 díjakat nyerte. Tóth Nikoletta, Karácsonyi Kata és Kovács Patrik Zsolt 4,0-4,0 pontot szerzett, míg Juhász Ágoston 3,5 ponttal zárta a tornát.

Dr. Elekes Dezső Emlékverseny
Az „A” csoportban Kelemen Szabolcs 8/4 pontjával 85 Élő pontszámot nyert. A „B” csoport győztese Kozsik Bende lett 9/7,5 ponttal egyúttal 92 Élővel növelte értékszámát! Juhász Ágoston 7. helyen végzett 5,5 pontjával és 75 Élőt nyert, míg a 9. Tóth Nikoletta 5,0 pontot szerzett.

II.Celldömölk Kupa
A „B” csoportban Gaál Zsóka 9/4,5 pontot gyűjtött.

VIII.Art Pub Kupa
Az „A” csoportban Ongüt Tamás és Karácsonyi Gellért 4,0-4,0 pontot gyűjtött hét játszmából. Tamás 110 Élő ponttal növelte értékszámát. Gombócz Ferencnek nagyon nem ment a játék 1,5 pontja lett. A „B” csoportban Füle Simon szerepelt a legjobban az MGKSI-ből 4,5 ponttal a 6.helyen végzett. Murányi Péter 3,5 míg Tóth Nikolett és Palczert Mátyás 3,0-3,0 ponttal zárta a versenyt.

Nyári Lila Futó-Hóbagoly Kupa
Persányi Barnabás 6/4,5 pontjával a 6. helyen fejezte be a versenyt. Eredménye értékét növeli, hogy az utolsó fordulóban az 1. helyért játszott. Kovácsy Barnabás 3,0 míg Tancsa Tamás 2,0 pontot szerzett.

Első Szombat Nagymesterverseny
A júliusi tornán Kozák Ádám veretlenül 12/7,5 ponttal zárta a tornát. A remek teljesítmény IM normát jelentett és 50 Élő nyerést! Krstulovic Alex formán kívül játszott az IM csoportban 1,5 pontjával rengeteg Élőt vesztett.

VI.Győr open
A „B” csoportban Gaál Zsóka 50%-os eredményt ért el 4,5 pontjával.

39.Agria open Eger
Simon Lili 9/5,5 pontot szerzett, míg Majoros Rózsa 9/5,0 ponttal 134 Élőt nyert! Ez a legmagasabb Élő pontszám nyerés a hónapban és Rózsa még nyert ehhez 20 Élőt egy erdélyi tornán is!

Rapid Európa-bajnokság Új Vidék 2015
Hazánkat többen is képviselték a szerbiai tornán, négy MGKSI hallgató is indult a versenyen. A legnagyobb sikert Persányi Barnabás érte el közülük. Fölényesen nyerte az U12 fiúk csoportját és Európa-bajnoki címet ért el 9/7 pontjával! Gaál Zsóka ezüstérmes lett az U8 lányoknál 7/5 ponttal. Marjanovics Annamária négyes holtversenyben első lett 9/7 ponttal, de a holtverseny eldöntése nem neki kedvezett így lemaradt a dobogóról. Majoros Rózsa a 7. helyen zárta az U12 lányok csoportját 7/5 ponttal.

Gratulálunk a kiváló eredményekhez! További szép sikereket kívánunk a nyárra!

VS

Balatonlelle 2015

A várva várt országos döntőn szinte az Iskola összes tagja elindult!

Eredményeink:

U8 Fiúk: 1. Zakar Ádám 6,0 pont, 2. Palczert Mátyás 5,5 pont, 3. Tóth Gergely 5,0 pont, 4. Tancsa Tamás 4,5 pont, 15 résztvevő, 7 forduló.

Az Iskola minden tanulója érmes lett! A 4. helyezett pedig most jelentkezett az MGKSI-be! Kell ennél több!? Ádám megérdemelten nyerte a „villámkezűek” tornáját, lassabban lépett a riválisainál így gondolkodni is volt ideje.

U10 Fiúk: 4. Kovács Patrik, 5. Kozsik Bende, 6. Pásztor Balázs, 7. Gombócz Ferenc, 8. Juhász Ágoston, 9. Bangha Ottó 6,0-6,0 pont, 11. Járó Benjámin 5,5 pont, 20. Füle Simon, 21. Kertész Áron Borsa 4,5 pont, 33. Kötéljártó Áron 3,5 pont, 43 résztvevő, 9 forduló.

Az első Borhy Marcell és a második Csíki Endre kiemelkedett a mezőnyből őket nem sikerült megszorítani, de a mögöttük lévő helyekre öt MGKSI hallgató is befutott. Közülük Patrik, Ágoston, Ottó várakozáson felül szerepeltek, Bendétől jobb játékot vártunk akárcsak a 6,0 pontnál kevesebbet gyűjtők játékosoktól.

U12 Fiúk: 1.Krstulovic Alex 8,5 pont, 2. Persányi Barnabás 7,0 pont, 3. Karácsonyi Gellért 7,0 pont, 7. Kovácsy Barnabás 5,5 pont, 11. Kelemen Szabolcs 5,0 pont, 22. Lakatos Tamás 4,5 pont, 23. Király Barnabás 4,5 pont, 31. Pál István 3,5 pont, 43 résztvevő, 9 forduló.

Számunkra hihetetlen balszerencsénkkel indultak a csoport küzdelmei. A 2. helyen kiemelt Pribelszky Bence a vakáció előtti utolsó nap utolsó óráján eltörte a bokáját. Műtét majd fekvőgipsz következett a lellei verseny helyett. Fazekas Milán 2/2 kezdés után Krstulovic Alex ellen készült a 3. fordulóban ám helyette orvos, kórház, vakbélműtét következett. Jobbulást mind a két a miskolci fiúnak és várjuk őket szeptemberben!

Alex nagy fölénnyel nyerte a tornát, neki nemzetközi szinten kell bizonyítania a tudását. Leendő tanulónk Persányi Barnabás szerezte meg az ezüstérmet. A bronzért folyó rangadót Karácsonyi Gellért nyerte Kovácsy Barnabás ellen. A többi tanulónk is küzdött, de pontban és játékban is többet remélünk tőlük.

U16 Fiúk: 7. Simon Lili 4,0 pont, 9. Czupor Attila 4,0 pont.

Ez az eredmény is mutatja, hogy egy openen „ránézésre” nem lehet megállapítani ki hogyan szerepelt. Lili végig az élmezőnyben játszott az utolsóban vesztett így csak 50 Élőt nyert. Attila sokat remizett a középmezőnyben játszva, a végére utolérte az élmezőnyt és még egy győzelemmel a végén bronzérmes lett volna. Vesztett ő is így -50 Élővel zárta a tornát.

L10: Lányok 5. Tóth Nikolett 4,5 pont, 7. Kreiter Lilla 4,0 pont, 17 induló, 7 forduló.

Nikitől többet reméltünk, igaz a tornát nyerő Demeter Dorina ellen remekül küzdött, nyerésre állt a remi ajánlatot is visszautasította. Lilla jövőre is ebben a csoportban játszik.

L12: 1. Ollé Rebeka Sára 5,5 pont, 2. Majoros Rózsa 5,0 pont, 3. Juhász Judit 5,0 pont, 17 résztvevő, 7 forduló.

Az első hely sorsa az utolsó fordulóig nyitott volt. Judit egy vereség után öt játszmát nyert zsinórban, ha a hetedikben is győz első, döntetlennel első vagy minimum második. Judit vesztett, így Rózsa kezében volt a győzelem lehetősége. Rózsa egy rosszabb állásban elfogadta az ellenfele döntetlen ajánlatát, így a Juditot villámpartiban legyőző Rebeka lett az U12 bajnoka. Rebeka veretlenül, minden riválisával játszva megérdemelten nyerte a tornát. Szeptembertől ő is az MGKSI Vezér csoportját erősíti.

L14: 1. Lengyel Andrea 5,5 pont, 2. Kovács Judit 5,0 pont, 7 résztvevős körmérkőzés.

Andrea nyerte a rangadót Judit ellen és Érseki Tamara ellen is közel állt a győzelemhez.

Az Iskola jelenlegi tagjai hét csoportban indultak: 3 aranyérmet, 3 ezüstöt és 2 bronzot nyertek. Örülünk és büszkék vagyunk az eredményeikre! Arról már nem is beszélve, hogy „igazolt” hiányzóink a magyar válogatott tagjaként a Mitropa Kupán játszottak és korosztályaik kiemelkedő játékosai. Kozák Ádám U14, Kántor Gergely U16, Gledura Benjámin U18 csoportban indulhatott volna első kiemeltként.

Az országos eredményeket egyúttal minimális elvárásnak is érzem az Iskola felé hiszen a fő feladatai egyike a legjobbak felvétele és tudásuk növelése azért hogy a nemzetközi versenyeken is legyen esélyük a jó szereplésre. Az idei évben tettünk egy kis lépést előre ez ügyben is, de bőven akad még munka.

VS

Jelentkezési felhívás

A Maróczy Géza Központi Sakkiskola felvételt hirdet a 2015/16-os tanévre.

Az Iskolába 2000.01.01. után született fiatalok jelentkezését várjuk. Három csoportot tervezünk, létszámuk 8-10 fő, maximális létszámuk 12 fő. A Király csoportba kerülnek a legerősebb jelentkezők. A Vezér és Bástya csoportoknál lesznek korhatárok is. Előreláthatólag a Vezér csoportba 12-13 év alattiak kerülhetnek, míg a Bástya csoportba a 10 év alattiak. Az MGKSI egyik alapvető célja, hogy felfedezze és alapos képzésben részesítse a jövő olimpikonjait. Ennek megfelelően tehetségkutatóként is működik. Az iskola követelményi szigorúak, a felvétel nem jelent végleges tagságot.

Rendszeresség

A fejlődés egyik legfontosabb feltétele a rendszeres edzés és versenyzés, ezért a résztvevő fiatalok számára az alábbi követelmények vállalása további feltétel:

  • rendszeresen látogatja a Központi Sakkiskola edzésheteit.
  • a 10 edzés alkalomból legalább 8-on a részt vesz rendszeres versenyzés mellett intenzív edzésmunkát kíván végezni és feltett szándéka, hogy a versenysakkozás elsajátításával magas szinten és kiemelt tevékenységként foglalkozzon, ebben szülei támogatják.

Otthoni edzésmunka

Fontos és elengedhetetlen feltétele a fejlődésnek az egyéni edzővel végzett munka, a kiadott otthoni feladatok feldolgozása, saját játszmák elemzése, megnyitási repertoár kidolgozása (lehetőség szerint egyéni edzővel).

Elhivatottság

A nagyfokú sakkszeretet, elhivatottság olyan belső motiváció ami nélkül a versenysakkozás aligha képzelhető el. Ezért talán a legfontosabb feltételt jelenti. Ennek hiányában nincs értelme a versenysakkozásnak és minden egyéb feltétel megléte dacára kudarcra van ítélve a munkánk. Csak aki önállóan is keresi, kutatja a sakktudást, (falja a könyveket), fanatikusan szereti a sakkot, azok számára ajánljuk a sakkozói pályát. Őket keressük!

Kérem az érdeklődő szülőket, edzőket, hogy bátran keressenek meg kérdéseikkel. Látogassanak el az Iskola weboldalára: http://chess.hu/mgksi/ és beszéljenek az elmúlt tanév hallgatóival, szüleikkel. Várhatólag az új tanévben lehetőség lesz rá, hogy növeljük az edzésnapok számát és szükség esetén segítsük a hallgatók Iskolába járását kedvezményes vagy akár díjmentes szállás lehetőséggel. A tervek szerint továbbra is Horváth József nagymester marad a szakmai igazgató és a Vezér csoport egyik oktatója, a Király csoportban az eddigiekhez hasonlóan minden hónapban hívunk vendég edzőket, előadókat. Terveink között szerepel egy olyan helyszín, ahol egy helyen található edzőterem, sportolási lehetőség, valamint szállás, étkezés.

A jelentkezők felvételéről eddigi eredményeik, a velük és a szülőkkel történő beszélgetés alapján döntünk. Tartunk felvételit is azok számára, akik felvételéről az említettek alapján nem sikerül döntést hozni. A felvételi időpontja és helyszíne: 2015. június 25., 09:00-12:00, Balatonlelle. Nagyon indokolt esetben más időpontban, más helyszínen is felvételiztetünk. A jelentkezők e-mailben kapnak visszaigazolást a felvételi kérelem elbírálásáról.

Jelentkezési cím: videkis2001@yahoo.com
Telefon: 20-3101910 (9:00-18:00)

Jelentkezési lap letöltése ITT!

Júniusi tábor

A nyári időpont ellenére meglepően sokan vettek részt az évet záró edzéseken. A Király és Vezér csoport indokolt hiányzói mellett a Bástya csoport teljes létszámmal és egy vendég hallgatóval kiegészülve követte figyelemmel az előadásokat. A Király csoport vendég előadója Lukács Péter nagymester délelőtt a Spanyol megnyitás Marshall változatáról mutatott érdekes játszmákat, délután a Vezér csoporttal együtt tartott foglalkozáson pedig a legjobb játszmáiból válogatott. A gyerekek véleménye szerint az év egyik legjobb előadása volt!

Készítettem egy táblázatot a gyerekek Élő pont változásáról – az MGKSI idei szűk tanévében – , kiegészítve a korosztályukban nemzetközi élmezőnyhöz tartozók ranglista helyezésével.

Gledura Benjámin és Marjanovics Annamária csak egy-egy edzéshéten vett részt. Az év folyamán négyen kapcsolódtak be a munkába: Király Barnabás, Füle Simon, Palczert Mátyás valamint Zakar Ádám. A rendszeresen járó 25 fiatalunk összesen kb. 3000 Élőt nyert a nyolc hónap alatt, ami nagyon szép eredmény.

Az év eddigi verseny eredményeiről folyamatosan beszámoltunk, de a korcsoportos döntők még előttünk állnak.

Mindenkinek köszönjük a részvételt, sok sikert Balatonlellén és bízunk benne, hogy minél több ismerős arccal találkozunk a következő MGKSI tanévben!

VS

MARÓCZY GÉZA KÖZPONTI SAKKISKOLA 2014/15-ÖS TANÉV – 2015. júniusi EDZÉSHÉT

chess1-400x383_ProgramlogoA dőlt betűs programok szülők, kísérők számára is látogathatók!

Ebédszünet: 12:00 – 13:30

2015. június 1. hétfő (Vezércsoport )
8:50 – 9:00 Tábornyitás
9:00 – 12:00 Csoportfoglalkozás [Horváth József – Vezércsoport]
14:00 – 18:00 Csoportfoglalkozás [Horváth József – Vezércsoport]

2015. június 2. kedd (Vezércsoport és Királycsoport)
9:00 – 12:00 Csoportedzés [Vezércsoport – Horváth József, Királycsoport – Lukács Péter]
14:00 – 15:00 Néhány saját játszmám elemzése – Lukács Péter előadása
15:00 – 18:00 Csoportedzés [Vezércsoport – Horváth József, Királycsoport – Lukács Péter]
18:15-20:00 Villámverseny meghívott vendégekkel

2015. június 3. szerda (Vezércsoport és Királycsoport)
9:00 – 12:00 Csoportedzés [Vezércsoport – Horváth József, Királycsoport – Papp Gábor]
14:00 – 15:00 Néhány saját játszmám elemzése – Papp Gábor előadása
15:00 – 18:00 Csoportedzés [Vezércsoport – Horváth József, Királycsoport – Papp Gábor]

2015. június 4. csütörtök (Királycsoport és Bástyacsoport)
9:00 – 12:00 Csoportedzés [Királycsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
14:00 – 17:00 Csoportedzés [Királycsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
17:00 – 18:00 Zalakaros – a legerősebb nyílt verseny Magyarországon 2015-ben

2015. június 5. péntek (Bástyacsoport)
9:00 – 12:00 Csoportedzés [Horváth József]
13:30 – 15:30 Villámverseny a Bástya csoport számára
15:30-18:00 Csoportedzés [Horváth József]

A júniusi edzéshét edzőiről röviden:
Lukács Péter (szül.: 1950) nemzetközi nagymester, magyar bajnok (1980), többszörös csapatbajnok, számos nagymester edzője, megnyitáselméleti szakértő, rendszeresen publikál a New In Chessben, Informátorban

Papp Gábor (szül.: 1987) nemzetközi nagymester, többszörös ezüstérmes a Paks csapatával, számos nemzetközi verseny győztese

Horváth József (szül.: 1964) nemzetközi nagymester , nemzetközi versenybíró, szakedző, FIDE Senior Trainer, négyszeres nyílt magyar bajnok (1987, 1993, 1994, 2012), az MGKSI szakmai igazgatója

Vidéki Sándor (szül.: 1966) nemzetközi mester , nemzetközi versenybíró, szakedző, kétszeres nyílt magyar bajnok (1990 és 1991), az MGKSI igazgatója

Akóts Gábor (szül.: 1985) FIDE-mester, számos ifjúsági sakkozó edzője, a Közép-dunántúli Regionális Sakkiskola vezetője

Zalakaros

Magyarország legerősebb és legnagyobb múltú nyílt versenye hagyományosan az MGKSI korosztályos döntők előtti felkészülési tornája is.

A legtöbb játékosunk a 2300 alattiak „B” csoportjában indult. Krstulovic Alex végig az élmezőnyben játszott és Pribelszky Bence is az üldözőboly állandó tagja volt. Simon Lilivel együtt ők hárman kategória díjakat is nyertek. Kelemen Szabolcs nyújtott még kiemelkedő teljesítményt az Iskola tanulói közül. Az 1700-1800 alatti hallgatóinknak nem teljesen ideális a verseny erőssége, de két forduló után már ők is izgalmas partikat játszottak. A játszmákra a kisebbeket Pálkövi József és Mészáros András remekül felkészítette. A fiatalok lelkesen figyeltek az edzéseken és rendszerint hosszú, küzdelmes partikat játszottak. Remélhetőleg otthon alaposan kielemzik egyéni edzőikkel a versenyt majd a hibákat kijavítva szakmailag és lelkileg megerősödve érkeznek a lellei tornára. A játékosok együttesen körülbelül 600Élő pontszámot nyertek; de ennek nincs akkora jelentősége, az újonnan bevezetett 40-es szorzó is csak tovább csökkenti a pontszámok értékelhetőségét.

Eredményeink: Krstulovic Alex 6,0pont, Pribelszky Bence 6,0pont, Czupor Attila 5,5pont, Simon Lili 5,0pont, Kelemen Szabolcs 4,5pont, Kovács Judit 4,0pont, Járó Benjámin 4,0pont, Gombócz Ferenc 3,5pont, Majoros Rózsa 3,5pont, Tóth Nikoletta 3,5pont, Juhász Judit 8/3,0pont, Kovács Patrik 6/3,0pont, Pál István 2,5pont, Király Barnabás 2,5pont, Tóth Gergely 2,5pont.

Az „A” csoportban három fiatalunk játszott mind a hárman 9/4,5pontot gyűjtöttek. Kántor Gergely az U20 bajnokság ezüstérmes helyén végzett. Az első fordulóban sötéttel legyőzte a későbbi torna győztes 2650Élős Kovalenko nagymestert! Gledura Benjámin remizett Melkumyan nagymester ellen és 2.fordulóban közel állt a meglepetéshez Ragger ellen is. Kozák Ádám az első fordulóban hagyta ki a legnagyobb esélyét egy GM elleni nyerésre, tisztelőnyös állását nem sikerült győzelemre váltania Prohászka nagymester ellen.

Az Iskola tagjainak többsége közösen utazott, étkezett és egy apartmanban lakott. A szülőkkel, edzőkkel együtt 20főről Vida Mónika gondoskodott kisebb-nagyobb segítséggel. Odaadó munkájának köszönhető, hogy a tábor kiválóan sikerült és a gyerekek jól érezték magukat! Köszönjük!

Az eredményekhez és a játékhoz mindenkinek gratulálunk!

VS