A mai sajtótájékoztatón Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke jelentette be, hogy Polgár Juditnak az elnökség egyhangúan szavazott bizalmat, a férfi válogatott kapitányának nevezte ki. A női csapattal kétszeres olimpiai bajnok, a férfi együttessel kétszer ezüstérmet nyert Judit első alkalommal a novemberi csapat Európa-bajnokságon vezeti a válogatottat, amelyre edzőtáborokkal, sok-sok konzultációval szeretné a legjobb felkészítést biztosítani a játékosoknak.

DSCN1230

Májusban választották meg Seszták Tamást a Magyar Sakkszövetség elnökének, programjának két legfontosabb elemének az élsakkozók, valamint az utánpótlás fokozott támogatását jelölte meg. Ezután jelentette be, hogy új kapitánya van a férfi válogatottnak, Polgár Judit. Minden idők legeredményesebb női sakkozója, 1988-ban és 1990-ben olimpiai bajnoki címet szerzett a női válogatottal, a férficsapattal 2002-ben és 2014-ben ezüstérmes lett.

Polgár Judit 1976. július 23-án született Budapesten. Kilencéves korában nyerte első nemzetközi versenyét, majd 12 és 14 évesen korosztályos világbajnok lett a fiúk között. 13 éves volt, amikor először teljesítette a férfi nemzetközi nagymesteri normát, 15 évesen pedig férfi nemzetközi nagymester lett. 1989 óta megszakítás nélkül 2015 márciusáig vezette a női világranglistát. 2011-ben férfi Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. 2012-ben útjára indult a Polgár Judit Sakk Alapítvány a Képességfejlesztésért, elsősorban azzal a céllal egy egyedülálló, komplex módszerrel segítse a gyerekek képességfejlődését a közoktatásban. 2013. március 15-én a versenyző a köztársasági elnöktől vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést. 2014. január 23-án a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének közgyűlése egyhangú szavazással választotta Polgár Juditot tagjai közé. 2014-ben a magyar sport kategóriában Prima Primissima díjjal tüntették ki.

10615372_855534077811653_6651973612070621963_n

A tromsői sakkolimpia utolsó fordulója előtt látott napvilágot a hír, hogy befejezi aktív versenyzői pályafutását.Tíz hónap elteltével azonban újabb nagy változás következett be karrierjében, kapitányként irányítja majd a válogatottat. „She is my boss” feliratú pólóval ajándékozta meg Almási Zoltán az új kapitányt. A „főnökkel” már évek óta együtt készült, szakmai titkokat a közös munkáról nem árult el, de nagy elismeréssel nyilatkozott a válogatott iránti elkötelezettségéről. Lékó Péter is támogatta kinevezését.
Judit a stafétabotot Horváth Tamástól vette át, aki 2009 és 2015 között vezette a csapatot. 2011-ben a válogatott bronzérmes volt a csapat Európa-bajnokságon, majd a legnagyobb sikert a tromsői ezüstérem jelentette. Horváth maga kezdeményezte a váltást, a jövő évi sakkolimpia előtt lesz idő megszokni az új felállást. Az elnökség a Reykjavíkban november 12. és 22. között megrendezendő Eb-re konkrét célt nem fogalmazott meg, a dobogós helyezés nagy siker lenne.

Az új kapitány úgy ítélte meg, hogy a kiegyensúlyozott mezőnyben kedvez nekünk, hogy meccspontok döntenek, 2,5 pontot kell találkozónkként a csapatnak összehoznia. Szakmailag a maximumot kell nyújtani, s akkor nem maradhat el a jó eredmény. Híve az edzőtáboroknak, szeretné, ha a játékosok minél több időt töltenének együtt, mert a szakmai konzultációk elősegíthetik a jó szereplést.

Verőci Zsuzsa