A svájci üdülőparadicsomban, Bielben immár a 49. sakkfesztivált rendezik meg. A hagyományoknak megfelelően svájci rendszerű versenyek, rapidtornák is színesítik a programot. Ezúttal nem rendeznek szuperversenyt, hanem a legnagyobb érdeklődés a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Peter Szvidler páros mérkőzését kíséri. A dortmundi győzelemmel a tarsolyában Vachier-Lagrae és a hétszeres orosz, ötszörös olimpiai bajnok, Világkupa-győztes Szvidler párharcukat egy négyjátszmás rapidmeccsel kezdték meg, amelyet a francia nagymester 2,5-1,5-re nyert meg. Ma lejátszották a klasszikus gondolkodási idejű mérkőzésük első partiját, amely a 34. lépésben döntetlennel ért véget. A keddi második játszmában Vachier-Lagrave játszik világossal.

h1

Az orosz Peter Szvidler és a francia Maxime Vachier-Lagrave korábban csak hét klasszikus gondolkodású idejű partiban mérte össze erejét, 1-1-re álltak öt döntetlen mellett, különböző időkontrollok mellett még tízszer csatáztak, a 25 esztendős francia sakkozónak minimális előnye volt, ötször remiztek, 3-2-re vezetett.

Nem kis meglepetésre a hétszeres bajnok, ötszörös olimpiai aranyérmes Szvidler nem kapott helyet a bakui olimpiára jelölt válogatottban, holott Élő-pontjai alapján a július 1-től érvényes Élő-listán is a harmadik orosz sakkozó. Szvidler a moszkvai világbajnok-jelölti versenyen ötven százalékkal holtversenyben negyedikként végzett. Az utóbbi években a legnagyobb versenyek szakkommentátoraként is jeleskedett. Bielben eddig kétszer játszott, 2000-ben győzött, 2001-ben másodikként zárt a szenzációsan játszó 70 éves Viktor Korcsnoj mögött.

Maxime Vachier-Lagrave hetedszer szerepel Bielben, négyszer ünnepelték tornagyőztesként, 2009-ben nyert először, 2013-tól mesterhármast ért el. Érdekes megjegyezni, hogy a tavalyi tornán 2731-es Élő-ponttal játszott, és csak a 26. volt a világranglistán. Hihetetlen formajavulást ért el az elmúlt évben, a virtuális világranglistán jelenleg a második 2810,3 ponttal!

Párharcuk vasárnap négyjátszmás rapidmeccsel kezdődött. A francia nagymester ebben a műfajban is számos kitűnő eredménnyel büszkélkedhet. Az első játszmában sokadszor tett jó szolgálatot a kedvenc szicíliai védelem, a bonyodalmakban Szvidler hibázott, két huszárlépést is elnézett, a második már sötét előnyéhez vezetett, futója beragadt, a lebonyolítás anyagi hátrányához vezetett, az orosz nagymester nem is „vizsgáztatta” ellenfelét, a bástyavégjátékban kapitulált.

Sötéttel vágott vissza a második ütközetben, ezúttal Vachier-Lagrave pontatlankodott, előnyös pozícióját alaposan elrontotta.

A harmadik játszmában a Grünfeld védelem került terítékre. A korai vezércserét követően egyenlő esélyek mellett folyt a küzdelem, míg Szvidler sorozatban hibázott. Vachier-Lagrave királya betört a világos állásba, a sötét tisztek sikeres összjátéka másodszor is vezetéshez juttatta a 25 éves francia sakkozót.

A negyedik partiban spanyol megnyitású csatát láttunk, Vachier-Lagrave elkerülte a remit, kis híján bajba került, a döntetlen végül számára a párharc megnyerését jelentette.

biel01-banner

Peter Szvidler (orosz, 2733) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2791) 1,5 – 2,5
(Peter Szvidler – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1 (Szicíliai védelem, 42)
Maxime Vachier-Lagrave – Peter Szvidler 0 – 1 (Szicíliai védelem, 49)
Peter Szvidler – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1 (Grünfeld védelem, 46)
Maxime Vachier-Lagrave – Peter Szvidler döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)

A klasszikus gondolkodású idejű négyjátszmás páros mérkőzés első partijában is Peter Szvidler játszhatott világossal. Ezúttal a 3.Fb5+ változatra szavazott, amelyben a Grand Chess Tour párizsi és leuveni versenyein mindkét színnel csatázott. Az orosz nagymester kezdeményezett, kicsit kedvezőbben állt, de áttörést nem talált, a parti lépésismétléssel ért véget. A klasszikus játszmáknál a döntetlen egy, a nyerés 2 pontot ér.

Peter Szvidler (orosz, 2757) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2798) döntetlen (Szicíliai védelem, 34)

A párharc állása:
Peter Szvidler – Maxime Vachier-Lagrave 2,5 – 3,5

Verőci Zsuzsa