Saint Louisban a két exvilágbajnok, az indiai Viswanathan Anand és a bolgár Veszelin Topalov holtversenyben vezet a „Champions Showdown” viadalon. A harmadik játéknapon az amerikai derbit Hikaru Nakamura megnyerte Fabiano Caruana ellen, Anand és Topalov remizett egymással. A 60-60 perces és lépésenként 5-5 másodperc bónusszal játszott partik utolsó körében Topalov tetszetős kombinációval győzte le Nakamurát, Anand remizett Caruanával. Vasárnap a rapidpartik következnek, világossal és sötéttel is megmérkőznek egymással a 15-15 perces és 5-5 másodperces összecsapások során. Hétfőn a villámpartikkal fejeződik be a 150 ezer dolláros díjalapú viadal.

2016-champions-showdown-header

A szombati játéknapon Veszelin Topalov „teregette ki” legjobban a lapjait. Az ötödik fordulóban Viswanathan Ananddal osztozott meg a ponton. Hatodik partiját remek játékkal nyerte meg Hikaru Nakamurával szemben. Az amerikai nagymester meggyengítette saját királyállását, majd az exvilágbajnoknak tetszetős kombinációt engedélyezett. Topalov visszavágott az első körben elszenvedett tragikus, 14 lépéses tisztelnézéses vereségéért. Topalov a másfél ponttal befogta a kettőt remiző Anandot.

Az első körben Fabiano Caruana többször is fonalas nyerést Nakamura ellen, elremizte a partit. Honfitársa a „visszavágón” könnyű győzelmet aratott. Caruana gyalogot áldozott, de nem kapott elegendő kompenzációt, Nakamura anyagi előnyét érvényesítette.

Az 5. forduló eredményei:
Hikaru Nakamura (amerikai, 2779) – Fabiano Caruana (amerikai, 2823) 1 – 0 (Vezércsel, 49)
Viswanathan Anand (indiai, 2779) – Veszelin Topalov (bolgár, 2760) döntetlen (Olasz megnyitás, 32)

A 6. forduló eredményei:
Fabiano Caruana – Viswanathan Anand döntetlen (Angol megnyitás, 33)
Veszelin Topalov – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 43)

A verseny állása:
1-2. Viswananathan Anand és Veszelin Topalov 3,5 pont
3. Hikaru Nakamura 3
4. Fabiano Caruana 2

Verőci Zsuzsa