A Hanti-Manszijszkban zajló Grand Prix-verseny negyedik játéknapján az olasz Fabiano Caruana sötéttel nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, félpontos előnnyel vezet. A többi parti döntetlennel ért véget. Két orosz derbire is sor került, Jevgenyij Tomasevszkij kedvező esélyét nem tudta kihasználni, Dmitrij Jakovenko sikerrel feltartoztatta szabadgyalogját. Peter Szvidler és Szergej Karjakin is megosztozott a ponton. Negyedszer remizett az amerikai Hikaru Nakamura, a kubai Leinier Dominguez Perez holtversenyben második Szvidler társaságában. Örökös sakkal fejeződött be a grúz Baadur Zsobava és Alekszandr Griscsuk játszmája. A generációs párbajban az izraeli Borisz Gelfand és a holland Anish Giri sem bírt egymással. A hétfői pihenőnap után kedden folytatódik a pontvadászat.

MERK11721

A 2014/15-ös Grand Prix-sorozat utolsó versenyén nagy taktikai csata zajlik, a viadal első négy fordulójában csak hat játszma végződött döntéssel. A mai játéknapon az egyetlen győzelmet az olasz Fabiano Caruana aratta, az elmúlt két partiban nyújtott teljesítménye emlékeztethet bennünket tavalyi St. Loiusban mutatott remek játékára. Vállalta a bonyodalmakat, a francia Maxime Vachier-Lagrave királyszárnyi akcióját hidegvérrel védte ki. A francia nagymester a folytatást elhibázta, meggyengült királyállása kitűnő célpontja lett Caruana ellentámadásának. Második nyerésével a rajtlistát vezető olasz sakkozó félpontos előnnyel várhatja a keddi folytatást.

A többi parti kisebb-nagyobb küzdelem után végződött pontosztozkodással. Az orosz Jevgenyij Tomasevszkij kecsegtető esélyt szalasztott el honfitársával, Dmitrij Jakovenkóval szemben. Jelentős térelőnyének köszönhetően gyalogot nyert, de az előny érvényesítésébe hiba csúszott, Jakovenko sikerrel megakadályozta a szabadgyalog további előrenyomulását.

MERK11751

A másik orosz rangadón, Peter Szvidler és Szergej Karjakin játszmájában érdekes nyitás után világos előnyt szerzett, de a sorozatos cserékkel egyenlő végjátékra egyszerűsödött.

A kubai Leinier Dominguez Perez és az amerikai Hikaru Nakamura szicíliai védelmű játszmája jól ismert elméleti ösvényen haladt. Sötét az átmeneti gyalogáldozatáért elegendő ellenjátékot kapott, Dominguez megelégedett a gyors lépésismétléses remivel.

MERK1200

A torna doyenje, az izraeli Borisz Gelfand és a legfiatalabb résztvevő, a holland Anish Giri is megnyitáselméleti párbajt vívott. Giri kihasználta Gelfand apró hibáját, a sorozatos cserék kiegyenlített álláshoz vezettek.

Örökös sakkal ért véget a grúz Baadur Zsobava és az orosz Alekszandr Griscsuk olasz megnyitása. A rajtlistán harmadik Griscsuk negyedik remijénél tart, ahogy Nakamura, Karjakin és Gelfand is.

A 4. forduló eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2744) – Anish Giri (holland, 2776) döntetlen (Ragozin védelem, 40)
Leinier Dominguez Perez (kubai, 2734) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2799) döntetlen (Szicíliai védelem, 23)
Peter Szvidler (orosz, 2734) – Szergej Karjakin (orosz, 2753) döntetlen (Benoni védelem, 31)
Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2749) – Dmitrij Jakovenko (orosz, 2738) döntetlen (Bogoindiai védelem, 44)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2754) – Fabiano Caruana (olasz, 2803) 0 – 1 (Ragozin védelem, 43)
Baadur Zsobava (grúz, 2699) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2780) döntetlen (Olasz megnyitás, 23)

A verseny állása:
1.Fabiano Caruana 3 pont
2-3. Leinier Dominguez Perez és Peter Szvidler 2,5
4-8. Szergej Karjakin, Hikaru Nakamura, Alekszandr Griscsuk, Jevgenyij Tomasevszkij és Borisz Gelfand 2
9-12. Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave, Baadur Zsobava és Dmitrij Jakovenko 1,5

A keddi 5. forduló párosítása:
Alekszandr Griscsuk – Borisz Gelfand
Fabiano Caruana – Baadur Zsobava
Dmitrij Jakovenko – Maxime Vachier-Lagrave
Szergej Karjakin – Jevgenyij Tomasevszkij
Hikaru Nakamura – Peter Szvidler
Anish Giri – Leinier Dominguez Perez

Verőci Zsuzsa

Fotók: Kirill Merkurev http://khantymansiysk2015.fide.com