Szocsiban, a kieséses rendszerű világbajnokság elődöntőinek második játéknapján az orosz Natalija Pogonyina visszavágott a svéd Pia Cramlingnak az első partiban elszenvedett vereségéért, rájátszás dönti el, hogy ki jut a döntőbe. A másik ágon is pótvizsgázik az indiai Dronavalli Harika és az ukrán Marija Muzicsuk, a második összecsapásuk is döntetlennel ért véget.

IMG_5482

Az orosz Natalija Pogonyina ismét megcsillogtatta kitűnő versenyzői adottságait. A vb-n az első partiban elszenvedett vereség után immár harmadszor egyenlített ki. Kétszer sötéttel sikerült a bravúr jóval esélyesebb ellenfeleivel szemben, ezúttal világossal győzött. A svéd Pia Cramling az első partiban pozíciós küzdelemre kényszerítette Pogonyinát, a második összecsapás során már ezt nem tudta megtenni.

Aligha volt szerencsés választás, hogy elkerülte a kedvenc Paulsen-változatot, a 2…a6 bár meglepte Natasát, a partiban világos elképzelése érvényesült. Pia értékes tempókat vesztett, ellenjátékkal késlekedett. Pogonyina királyszárnyi támadása akadálytalanul bontakozott ki, a bástya a harmadik soron bekapcsolódott az akcióba. Tetszetős huszársakk tette fel az i-re a pontot, következhet a rájátszás. Jóslásra nem vállalkozom…

IMG_5485

A másik ágon az ukrán Marija Muzicsuk örülhetett a döntetlennek. Az indiai Dronavalli Harika előnyösebb pozícióban további cserék mellett döntött, bár gyalogot nyert, a bástyavégjáték nem volt nyerhető.

A rájátszáson két 25-25 perces rapid partit vívnak 10-10 másodperc bónusszal, ha ez sem dönt akkor két 10-10 perces parti következik, ekkor is 10 másodperc a bónusz. 3-3-nál tovább gyorsul a tempó, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. 4-4-nél a „hirtelen halál” játszmára kerül sor, sötétnek remifórja van, igaz 4 perce világos 5 percével szemben.

Az elődöntő eredményei:
Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) – Dronavalli Harika (indiai, 2492) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB
Pia Cramling (svéd, 2495) – Natalija Pogonyina (orosz, 2456) 1 – 1 (1 – , 0 – 1) TB

Verőci Zsuzsa