A Szocsiban zajló kieséses rendszerű világbajnokságon az indiai Dronavalli Harika a grúz Meri Arabidze legyőzésével elődöntős. A másik három továbbjutó hely sorsa a szombati rájátszáson dől el. A rajtlistát vezető indiai Humpy Koneru visszavágott az ukrán Marija Muzicsuknak. Az orosz Natalija Pogonyina sötéttel nyert a kínai Zhao Xu ellen. Másodszor is megosztozott a ponton az ukrán Anna Muzicsuk és a svéd Pia Cramling.

DSCN0957

A világbajnokság eddigi legizgalmasabb játéknapján vagyunk túl. Három továbbjutó hely sorsa csak a szombati rájátszáson dől el. A rajtlistát vezető indiai Humpy Koneru nem kis nehézség árán, de megbirkózott a nagy nyomással, hozta a „kötelező” győzelmet. Humpy korán letért az elméleti ösvényről, kockáztatott. Az ukrán Marija Muzicsuk sokáig jól játszott, előnybe is került. Koneru gyalogáldozata kibillentette egyensúlyából, egyre bizonytalanabbá vált. Kétszer is huszárját c4-re tette, mindkétszer hibás volt az elgondolása, a második hiba már a parti elvesztéséhez vezette. Koneru az első, Muzicsuk már a harmadik rájátszására készülhet.

DSCN0960

Az orosz Natalija Pogonyina a nyitással is jelezte, hogy nem adja meg könnyen magát. A Volga-cselt vetette be, küzdelmes, bonyolult állásra törekedett. Jó taktikának bizonyult, hogy viszonylag gyorsan húzott, míg a kínai Zhao Xue előnyös állása ellenére időzavarba került, s ez végzetesnek bizonyult. Pogonyina a vb-n másodszor egyenlített ki vereség után, kitünő versenyzői tulajdonságokat mutat a bravúrja.

A svéd Pia Cramling és az ukrán Anna Muzcsuk is nagyon meggyötörtnek tűnt a döntetlennel végződött partijuk után. Anna úgy érezte, hogy kihagyott esélyt, Pia nagyot küzdött, hogy gyaloghátrányos pozícióját remire mentse.

DSCN0959

Az indiai Dronavalli Harika 95 lépéses nyerése után ráborult a sakkasztalra, nagyon örült a továbbjutásnak, de rettenetesen elfáradt a csatában. A grúz Meri Arabidze oly sokáig jól védekezett, a bástyavégjátékban is megtalálta a jó felállást, de a kapkodásban végül nagyot hibázott, kiengedte Harika királyát, többé nem volt mentsége. Az indiai nagymesternő a 2012-es vb után ismét elődöntős. Ellenfele a Koneru-Muzcsuk párharc győztese lesz.

A rájátszáson két 25-25 perces rapid partit vívnak 10-10 másodperc bónusszal, ha ez sem dönt akkor két 10-10 perces parti következik, ekkor is 10 másodperc a bónusz. 3-3-nál tovább gyorsul a tempó, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. 4-4-nél a „hirtelen halál” játszmára kerül sor, sötétnek remifórja van, igaz 4 perce világos 5 percével szemben.

A negyeddöntő eredményei:
Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) – Humpy Koneru (indiai, 2581) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB
Natalija Pogonyina (orosz, 2456) – Zhao Xue (kínai, 2527) 1 – 1 (0 – 1, 1 – 0) TB
Pia Cramling (svéd, 2495) – Anna Muzicsuk (ukrán, 2552) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB
Meri Arabidze (grúz, 2374) – Harika Dronavalli (indiai, 2492) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Verőci Zsuzsa