A Dortmundban zajló 43. Sparkassen Chess Meeting szuperverseny harmadik fordulójában az orosz derbit az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen, aki többször is remiesélyt szalasztott el. A német Arkadij Naiditsch sötéttel játszva kényszerítette megadásra az amerikai Wesley Sot. Megszerezte első győzelmét az amerikai Fabiano Caruana, a német Georg Meier fölényes pozícióját rontotta vesztésre. Az éllovas német Liviu-Dieter Nisipeanu és a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan játszmája örökös sakkal ért véget.

04

A viadal harmadik játéknapján is három játszma végződött döntéssel. Az első győzelmet sötéttel a német Arkadij Naiditsch érte el, az amerikai Wesley So második vereségét szenvedte el. Naiditsch második top tízes nagymester ellen diadalmaskodott, az első fordulóban az exvilágbajnok, tízszeres dortmundi győztes Vlagyimir Kramnyikra mért csapást. So kissé hátrányosabb állásban húzott vesztőt, Naiditsch válogathatott a nyerések között.

SONY DSC

SONY DSC

Vlagyimir Kramnyik és Jan Nepomnjacsij korábban csak hétszer mérkőzött meg egymással, 2-2-re álltak a nyerések tekintetében. Az orosz derbit az exvilágbajnok nagy küzdelemben nyerte, gyalogelőnyös pozíciójában óriási időzavarba került, Nepomnjacsij többször is remit adó folytatást hagyott ki, majd végzetes kötésbe lépett.

Egy fabatkát sem adtunk volna az amerikai Fabiano Caruana állásáért, passzív felépítést választott a német Georg Meier ellen. Királya sem állt fényesen, Meier a kecsegtető folytatások között nehezen választott, majd előnyét végképp eltékozolta. Caruana első győzelmét korántsem meggyőző játékkal aratta.

Az éllovas német Liviu-Dieter Nisipeanu a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fannal megosztozott a ponton. Hou Ji-fan túlzottan óvatos volt, leüthette volna a b2 gyalogot, választására Nisipeanu az örökös sakk mellett döntött.

A 3. forduló eredményei:
Georg Meier (német, 2654) – Fabiano Caruana (olasz, 2805) 0 – 1 (Modern védelem, 51)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2783) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2720) 1 – 0 (Angol megnyitás, 55)
Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2654) – Hou Ji-fan (kínai, 2676) döntetlen (Vezérindiai védelem, 33)
Wesley So (amerikai, 2778) – Arkadij Naiditsch (német, 2722) 0 – 1 (Vezércsel, 36)

A verseny állása:
1.Liviu-Dieter Nisipeanu 2,5 pont
2-3. Arkadij Naiditsch és Vlagyimir Kramnyik 2
4. Fabiano Caruana 1,5
5-8. Wesley So, Hou Ji-fan, Jan Nepomnjacsij és Georg Meier 1

A 4. forduló párosítása:
Fabiano Caruana – Arkadij Naiditsch
Hou Ji-fan – Wesley So
Jan Nepomnjacsij – Liviu-Dieter Nisipeanu
Georg Meier – Vlagyimir Kramnyik

Verőci Zsuzsa
Fotók: Dagobert Kohlmeyer www.sparkassen-chess-meeting.de/2015/