Az európai szokásokat követve nálunk is egyre több versenyt rendeznek a két ünnep között és az év elején. A fiatalok mellett ilyenkor a gyerekek edzői, ritkább esetben a szüleik is kihasználják a lehetőséget a versenyzésre.

A nem ifjúsági korúak remekül helytálltak és példát mutattak a tanítványaiknak. A befejeződött 4 verseny 6 csoportjában négy esetben is az edzők diadalmaskodtak. Szabolcsi János és Valis János mesterek nyerték a karácsonyi tornákat, Csathó Gábor az egyik „B” csoportban lett bajnok, míg Mészáros András a Dr. Bencze László Emlékversenyen győzött. A szülők tekintélyét Révész Máriusz „B” csoportos bronzérme erősítette. A jelenleg folyó Perényi Béla Emlékverseny különlegessége, hogy női válogatottunk  tagjai Gara Anita és Vajda Szidónia a torna első számú kiemeltjei.

Az íráshoz a szervezők segítségét kértem. Gyömbér Tamástól és Sinkovics Pétertől olyan részletes beszámolót kaptam, hogy csak kisebb változtatásokkal mellékelem az anyagaikat. A továbbiakban is várjuk és megjelentetjük a versenyekről szóló beszámolókat!

Karácsonyi open

„2014. december 27-30. között hatodik alkalommal került sor a Budapesti Sakkszövetség lassan hagyományosnak nevezhető évzáró versenyre, a Karácsonyi Openre. Nem tudni, hogy az elmúlt évek sikeres rendezéseinek, a megemelt díjalapnak vagy a lebonyolításban eszközölt jelentős módosításoknak köszönhető-e (idén először volt bónuszidős időbeosztás illetve az 1700 alatti játékosoknak külön B csoportot indítottak), de az eddigi legmagasabb létszámot magasan túlszárnyalva összesen 87 játékost sikerült sakkasztalhoz csábítani. A budapesti csapatbajnoki rendszerben részt vevő egyesületek többségének játékosai idén is jelentős nevezésidíj-kedvezményt érvényesítettek szakosztályaik keretéből.

Az A csoport 1916-os élőátlaga nem nevezhető rossznak és bár az igazán erős játékosok többsége a párhuzamosan megrendezett dunaharaszti versenyen játszott, az átlagos budapesti versenyekhez képest nagy létszámú 2000 élő pont feletti versenyző szállt harcba a díjakért. A bajnoki címet magabiztosan, hétből mindössze fél pontot leadva Szabolcsi János nemzetközi mester (MTK) szerezte meg. A képzeletbeli dobogó második fokára egyedüli 5,5 pontosként – végig az élmezőnyben küzdve – a későbbi bajnokot egyedüliként feltartóztatni tudó Bódi Tibor (HÜSI SC) állhatott fel, míg a bronzérem az Orosházáról felutazó, a mezőny legmagasabb Buchholz-értékével rendelkező Kakuk Sándor nyakába került. Mivel a díjak nem kerültek megosztásra a legjobb ifjúsági játékosnak járó különdíj Németh Gergelyé (ASE Paks) lett a szenior díj pedig dr. Czibulka Zoltánhoz (Hóbagoly SE) került. Érdekesség, hogy az ötödik fordulóban két egymás melletti táblán került sor egy huszár-futó mattra és egy 120 lépéses partira, melynek a július 1-jén bevezetett 75 lépéses szabály vetett véget. A csoport minden játszmája megtekinthető és letölthető a Budapesti Sakkszövetség honlapjáról.

A B csoport mezőnyének több mint kétharmadát ifjúsági játékosok alkották ennek ellenére az utolsó fordulót követően az első négy helyen felnőttek zártak. A versenyt 6 ponttal veretlenül nyerte Csathó Gábor (Királysakk SE), Csermely Zoltán (Törekvés SE) és Révész Máriusz, a Budapesti Sakkszövetség elnöke (Kőbánya SC) előtt. A legjobb női játékos különdíja Karácsonyi Katáé (Kőbánya SC), a legjobb ifjúsági játékosé Balogh Judit Dóráé (MTK) lett, míg a 73 éves dr. Engelbrecht Imre (Tapolca) vihette haza a szenior díjat.”

– Gyömbér Tamás –

Karácsonyi Lila Futó-Hóbagoly Kupa

1.Valis János 6/5,5

2. Medve Márk 6/5

3. Márta Domink 6/5 (56 induló)

Mészáros András sikere a dr. Bencze László Emlékversenyen

December 27-30-ig Dunaharasztiban nyílt versennyel emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt dr. Bencze László FIDE mesterről. A megnyitón, melyen a közvetlen családtagok is megjelentek, Kulcsár Ferenc a Dunaharaszti MTK elnöke meleg szavakkal méltatta dr.Bencze László emberi erényeit. A versenyen induló játékosok közül sokan mint klubtársak, mások pedig mint ellenfelek szerették és nagyra becsülték Bencze Dokit barátságos, közvetlen modoráért.

Első emlékem Bencze Dokiról egészen meglepő volt. A 60-as évek végén 5-ből 5 ponttal vezetett az Országos Középdöntőn. Úgy nézett ki,hogy simán “besétál” a Magyar Bajnokság Döntőjébe ami szinte minden magyar sakkozó titkos álma volt. S ekkor megtörtént a baj. Az általa kezelt állatok közt járvány tört ki, s Bencze Doki a versenytől visszalépni kényszerült. Ez az eset (bár ő teljesen vétlen volt), érezhetően kedvét szegte s a továbbiakban már meg sem próbálta, hogy a legmagasabb szintű magyar versenyre beverekedje magát. Tehetsége alapján dr. Bencze Lászlóból legalább nemzetközi mester lehetett volna!…

A verseny fő támogatói: Bencze Norbert (dr. Bencze László fia) és Dunaharaszti Önkormányzata. Előbbi a díjalapot állta,míg utóbbi a Laffert Kúria rendelkezésre bocsátásával luxus körülményeket teremtett. Ahhoz hogy minden olajozottan működhessen Schubert Gyulára a Dunaharaszti MTK “mindenesére” is szükség volt aki a legapróbb részletekre is odafigyelve koordinált.

Szponzoraink bejelentették, hogy ezt a tornát a következő években is meg kívánják rendezni. Ami a mai nehéz időkben nagyon nagy dolog!

A versenyt nagy küzdelem után Mészáros András nemzetközi mester nyerte, teljesen megérdemelten. Holtversenyes társa Reznák Attila is stabilan, magabiztosan játszott.

Nagy meglepetés a fiatal Urhegyi Márton harmadik helye, akiről ha így folytatja még sokat fogunk hallani!

A verseny”vesztese” Végh Endre volt, aki az utolsó két fordulóban a közvetlen vetélytársakkal szemben maradt alul.

A verseny zökkenőmentes lebonyolítását Fazekas György nemzetközi versenybíró – mint a múltban oly sokszor – most is zökkenőmentesen oldotta meg.

Végeredmény:

1. Mészáros András IM Siketek SK 6pont

2. Reznák Attila Gödöllői SBE 6pont

3. Urhegyi Márton Kőbányi SC 5,5pont

4. Horváth Dávid IM Dunaharaszti MTK 5,5pont

5. Akóts Gábor FM Géniusz SE 5,5pont

6. Pirisi Gábor IM Dunaharaszti MTK 5,5pont

7. Végh Endre IM Dunaharaszti MTK 5pont

40 résztvevő

Értékes különdíjakat kaptak: Tóth Tamás, Bohus Ádám, Fodré Sándor, Bege Levente, Persányi Barnabás, Bege Máté, Horváth Áron Balázs, dr Szalay János és Klamancsek András.

– Sinkovics Péter –

VI. Art Pub Kupa

2015. első versenyének nem volt riválisa így létszámban ez a verseny bizonyult a legnépszerűbbnek. A két csoportban pontosan 100 résztvevő indult. A vietnami nagymester Nguyen Huynh Min Huy magabiztosan érvényesítette a papírformát. Vargyas Zoltán és Juhász Béla holtversenyes 2. helyezése remek eredmény. A „B” csoportot egy még Élő nélküli ifjú Szabó Márton Mihály nyerte.

1. Nguyen Huynh Min Huy 6/6

2.-5. Kaczúr Flórián, Scharrer Patrick, Vargyas Zoltán, Juhász Béla 6/4,5

 

VI. Karácsony open

VI. Karácsony open

Bódi Tibor-Szabolcsi János

Bódi Tibor-Szabolcsi János

Révész Máriusz-Karácsonyi Kata-Gyömbér Tamás

Révész Máriusz-Karácsonyi Kata-Gyömbér Tamás

VI. Art Pub szervezői Akóts Gábor-Horváth Csaba-Benyeda Tibor

VI. Art Pub szervezői Akóts Gábor-Horváth Csaba-Benyeda Tibor

Dr. Bencze László Emlékverseny díjazottjai

Dr. Bencze László Emlékverseny díjazottjai