21. Sakkcsapat Európa-bajnokság, Kréta

Csapataink a helyszínen, rajt: szombaton

Szombaton megkezdődik a 21. sakkcsapat Európa-bajnokság, Krétán. A magyar delegáció pénteken érkezett meg a helyszínre.

Balogh Csaba, az idén debütáló férfi szövetségi kapitány korábban kijelentette: „Ahhoz, hogy igazán jó eredményt érjünk el, szükség van Lékó Péter húszéves tapasztalatára”. A csapatot így rajta kívül Rapport Richárd, Almási Zoltán, Berkes Ferenc és Erdős Viktor alkotja. Balogh Csaba szerint a reális cél az első tízbe kerülés, de szeretné, ha sikerülne az első hatba jutniuk. „Erős csapatunk van, de a végső helyezés apróságokon múlik majd”, fogalmazott a játékosként olimpiai ezüstérmes Balogh. A végső táblasorrend a pénteki technikai értekezleten derül ki.

A rajtlistán szintén hetedik női együttest Papp Gábor irányítja. A csapat Hoang ThanhTrang, Lázárné Vajda Szidónia, Gara Anita, Gara Tícia, Papp Petra összeállításban szerepel az Eb-n. A szakvezető az első hatba várja az együttest, a „titkos cél” egy dobogós helyezés.

A korábbi Európa-bajnokság mérlege: férfi válogatottunk négy ezüstérmet és egy bronzérmet szerzett, női csapatunk egy alkalommal volt ezüstérmes.

A kilenc fordulós svájci rendszerű versenyen 39 férfi és 32 női csapat indul. Az első forduló október 28-án, magyar idő szerint 14 órakor kezdődik. Szabadnap november 2-án lesz.

Hivatalos weboldal: http://euroteams2017.com/