Szabó Krisztiánról jelent meg cikk a Magyar Sakkvilágban!

Szabó Krisztiánról jelent meg cikk a Magyar Sakkvilágban ezt a cikket szeretném megosztani a weboldalunk látogatóival:

“A világ legfiatalabb nagymesterének magyar edzője

Az MGKSI új állandó edzőjének, Szabó Krisztiánnak az indiai szabo-krisztiantanítványa, Aryan Chopra 14évesen nagymesteri címet ért el, jelenleg ő a legfiatalabb GM a világon. Hogyan készülnek, milyen könyvekből tanulnak? Krisztián edzőként mire helyezi a hangsúlyt? Ezekről kérdeztük a székesfehérvári nagymestert.

Hazai Laci bácsitól rengeteget tanultam, és nem csak szakmailag! Az  évek alatt sok mindennel kiegészítettem a tőle szerzett tudásomat,  de biztos alapnak mondanám ma is! Ezenkívül az évekig tartó edzés és kapcsolat Polgár Judittal, majd Lékó Péterrel sem vált  haszontalanná a számomra!

A most 14 éves Aryan Choprával 9 éves  korában kezdtem el foglalkozni, akkor 1900 körül volt az élője.  Évente kétszer hívnak meg két-három hétre Újdelhibe, ahol napi  8-10 órákat edzünk. Amúgy Skype-on tartjuk a kapcsolatot, a  versenyek előtt azon keresztül készülünk. Szülei elmondása szerint  hamar kiderült, hogy Aryan semmi mással nem szeret foglalkozni,  csak sakkozás közben csillogott a szeme! Ez az egyik fontos dolog,  amit kiemelnék! Nem elég szeretni a sakkot, eggyé kell válni vele! Sok gyerek tehetséges, és szereti a játékot, de még minden más is  érdekli. Ám a profi pályánál elengedhetetlen, hogy egy dolog  érdekeljen igazán, akkor tudsz kiteljesedni benne.

Főként a  megnyitásokra, azok típusmotívumaira, terveire és a létrejövő középjátékokra koncentrálunk. Napi szinten több órát foglalkozunk  változatszámolással és végjátékokkal is. Végjátékokban főleg a  Dvoretsky: Endgame Manuel című könyvön megyünk végig, de már  annyi elemzéssel és példával kiegészítettük, hogy akár egy új könyvet is kiadhatnánk belőle. Fontosnak tartom Levenfish és  Szmmiszlov „A bástyavégjátékok elmélete” című könyvét, valamint Bondarenko legfontosabb gyalogvégjáték-gyűjteményét is. Nagy  hangsúlyt fektetünk a sakktörténelem tanulmányozására, így a régi világbajnokok játszmáival is foglalkozunk, amelyhez nagyon jó alapokat ad Kaszparov: „Nagy elődeim”-sorozata.

Aryan az utóbbi 2  évben fejlődött a legtöbbet, a harmadik nemzetközi mesteri  normáját úgy teljesítette, hogy egyúttal már az első nagymesterit is megszerezte. 14 évesen érte el a nagymesteri címet, így bekerült a világ legfiatalabb nagymesterei közé! Nagyon büszke vagyok rá!  Természetesen továbbra is folytatjuk a kemény munkát, és bízunk  benne, hogy hamarosan bekerül a világhírű Wijk aan Zee  szupertornára.

A magyar tanítványaimmal való munkáim is  hasonlóképpen zajlanak, nyilván szakmailag egyelőre még  alacsonyabb szinten, de a szisztéma ugyanaz. Velük heti szinten  találkozom, otthonra is megbeszélem a napi edzéstervet, amit  szigorúan számon kérek tőlük a következő alkalommal. Ifjú magyar tanítványaim: Havasi Gergő, Tancsa Tamás, Bernáth Bence, Füle  Péter, Füle Simon, ifj. Forgács Attila, Losonczi Marcell. A felsorolt  szakmai felkészülések mellett nagy hangsúlyt fektetek a mentális  felkészítésre is. Ez számomra a legérdekesebb és legnehezebb! Mindegyikőjüket a saját maguk egyéniségében, stílusában közelítem  meg, segítem, erősítem.

A magyar sakkozás tele van olyan  fiatallal, akik szívesen választanák a játékot hivatásukká, de  szüleik nem tudják elképzelni, hogy is működik ez. Ismeretlen világ számukra, bizonytalanok, nem tudják, hogyan lehet megélni belőle,  elég tehetséges-e a gyerekük, és még sorolhatnám. Próbálnak  hasonló cipőben járó szülőkkel beszélni ezekről, mert  természetesen mindenki a legjobbat szeretné gyermekének. Az eddigi tapasztalataimból ezt látom a fő problémának, és ezen  szeretnék segíteni. A profi kinevelés nagyon összetett, de az egyik  része a szülőkkel való komoly együttműködés! Hatalmas feladatot  látok a magyar utánpótlás-nevelésben, szeretném, hogy minden  sakkozni vágyó fiatal megtalálja az útját, és komoly szakmát kapjon a  kezébe.

A munkát egy családként végezzük. A profi kineveléssel én  foglalkozom, az alap logikafejlesztő sakkoktatással párom, Szabó  Renáta, így végtelenül szerencsésnek tartjuk magunkat!  Elmondhatjuk, hogy nekünk valóban a sakk az életünk!”

VS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük