MGKSI sikerek az országos diákolimpiákon

A lányoknál két korcsoportban is elnyertük az első-második helyezést. Judit és Kata már sokadik bajnoki címüket érték el. A fiúknál Tancsa Tamás ért el meggyőző sikert A III. korcsoportban az első két helyen megismétlődött a lellei eredmény Borhy Marci mögött az egy évvel fiatalabb Füle Simon lett az ezüstérmes. A csapatversenyeken kiemelést érdemel a „felsős fiúk” versenye, ahol a Karácsonyi testvérek, jelenlegi, volt és leendő hallgatóink, diadalmaskodtak Katával és Lucával a soraikban. A harmadik helyen végző egri csapatban Majoros Rózsa mellett két volt tagunk Diller Denis és Murányi Peti is szerepelt.

Lányok
III.korcsoport: Karácsonyi Kata 1.hely 9/8,0 pont, Hegedűs Luca 2.hely, Tóth Niki 4.hely
IV.korcsoport: Juhász Judit 1.hely 9/8,0 pont, Majoros Rózsa 2.hely

Fiúk
II.korcsoport: Tancsa Tamás 1.hely 9/8,5 pont
III.korcsoport: Füle Simon 2.hely 9/8,0 pont, ifj. Gombócz Ferenc 3.hely

Csapat diákolimpia
Felsős fiúk: Karácsonyi Kata 1.hely, Majoros Rózsa 3.hely

Huszár csoport eredményei

Kihelyezett tagozatunk a budapesti Huszár csoport eredményeit is követjük, csak ritkábban számolunk be róla. A diákolimpiákon ez a csoport is kitett magáért és több érmet is nyertek. Itt is a lányok voltak a sikeresebbek. Tóth Lili egyéniben arany, csapatban bronzérmes lett 17 partiból 17,0 pontot elérve! Balázs Sztella egyéniben bronzérmes, csapatban az első táblán játszva bajnok lett.

Gratulálunk az eredményekhez és sok sikert a hamarosan kezdődő országos rapid bajnokságokon!

Lányok
II.korcsoport: Deák-Sala Emília 4.hely, Karácsonyi Luca 6.hely

Fiúk
I.korcsoport: Földes Gábor 3.hely, Csernyik Márk 5.hely

Amatőr lányok
I.korcsoport: Tóth Lili 1.hely 9/9,0 pont
II.korcsoport: Balázs Sztella 3.hely

Amatőr fiúk:
I.korcsoport: Ónodi Miklós 2.hely

Csapat diákolimpia
Alsós lányok: Balázs Sztella 1.hely (1.tábla 8/6,0 pont) Tóth Lili 3.hely (1.tábla 8/8,0 pont)
Felsős fiúk: Karácsonyi Luca 1.hely (3.tábla)

VS

Magyarország-Lengyelország U16-U10 válogatott találkozó 5,5:10,5 (3,5:4,5; 2,0:6,0)

A mérkőzés, a remek körülményeket biztosító Mátraházán került megrendezésre. Az előző évek győzelmei után idén Európa egyik legerősebb válogatottját hívtuk meg! Nem titkolva, hogy tanulni is szeretnénk tőlünk. A szombati első fordulót vendégeink 4,5:3,5 arányban nyerték. Itt még bíztunk a szoros eredményben, a fordítás lehetőségében. A délutáni scheveningeni villámtornát 34:30 arányban mi nyertük, míg a labdarúgó mérkőzés 11:11 arányú döntetlennel ért véget. A vasárnapi második forduló is magabiztos vendég sikert hozott. A lengyel fiatalok 6,0:2,0 arányban győztek.

Krstulovic Alex jól küzdött az első táblán. Sötéttel a kicsit hátrányosabb állását hosszú ideig remekül tartotta. Az időzavarban több azonnali döntetlent is kihagyott és ezt kihasználta az ellenfél. A második napon meglepték a Benkő cselben, de a középjátékban jobban tájékozódott és túljátszotta sötétet. Öngüt Tamás nem bírt az U16 lengyel bajnoknőjével. Világossal nem került előnybe, még sötéttel egy nagy hiba az azonnali vesztést jelentette. Losonczi Marcell mind a két partijában előnyösen került ki a megnyitásból, de a középjátékokban fokozatosan hátrányba került. Pásztor Balázs jó játékkal érte el az egált mindkét napon. Talán egy fél pont benne is maradt a játszmáiban. Juhász Juditnak hiába sikerült kiválóan a felkészülése az első partira. Egy többlépéses kombinációjába hiba csúszott és elnézte, hogy a sokadik lépésben az ellenfélnek van egy vezéráldozatos védőlépése. A második játszmában is elég volt az éles állásban 1-2 könnyelmű lépést tennie ahhoz, hogy reménytelen pozícióba kerüljön. Gaál Zsókáról lehetne hosszan is írni. A lényeg, hogy hiába készültek fel rá is tökéletesen őt ez nem zavarta túlságosan és könnyedén túljátszotta a lengyel bajnoknőt mind a két napon! „Zsókából több kellene, vagy őt kellene több táblán játszatni.” – ahogy az félig viccesen elhangzott a záróceremónián. Megyaszai Balázs az első napon nem tudott játékba kerülni, már a megnyitásban teljesen reménytelen állásba került. A második napon világossal is alig élte túl a kezdeti lépéseket, de kölcsönös hibák után többször is mattolhatott volna a vezérek+ ellenkezőszínű futós végjátékban. A hosszú partiban nagyot küzdött, de elfáradt és a végén ő kapott mattot. Giang Namnak az Európa bajnoki címet hozó játszmájára alaposan felkészültek, pár lépésen át aggódtunk is érte, de kivágta magát és szépen érvényesítette a minőségelőnyét. A második napon egy stratégiai hibát, tisztelnézés követett nála és ezt már nem lehetett kijavítani.

A scheveningeni villámtornán bizonyítottuk, hogy legalább képességek dolgában felvesszük velük a versenyt és 34:30 arányban győztünk. Egyénileg a harmadik táblások sikerét hozta a torna Losonczi Marcell és Oskar Oglaza is 7,0-7,0 pontot gyűjtött. A kisebbek is derekasan helytálltak legalább 2,0-2,0 pontot minden versenyző elért.

A hagyományos csapatépítő eseményen minden fiatal örömmel vett részt a négy lány is együtt kergette a labdát a fiúkkal. A 10-10 fős csapatok 70-80 percet játszottak szünet nélkül! A 11-11-es végeredmény is tökéletes befejezése volt a napnak.

A lengyel csapatban egy szimpatikus, tehetséges társaságot ismerhettünk meg. Az esti beszélgetéseken egy rövid betekintést kaphattunk lengyel sakkozás működéséről. A mérkőzésre is alaposan felkészültek. Több játékosunknál megtalálták a gyenge pontokat és ezt jól ki is használták! Ez nekünk kevésbé sikerült. A másik szembetűnő különbség az volt, hogy mi sokkal több egy-kétlépéses hibát követtünk el. Van min dolgozni a jövő évi visszavágóig. A gyerekeinknek érezhetően több komoly ellenfélre, tétre menő játszmára van szüksége az előrelépéshez!

Gaál Zsóka-Pawicka Magdalena

RZ

20180414_100143

20180415_203954

30708692_10156582590367835_1319726260124949978_n

VS