Márciusi MGKSI hét beszámolója

Hagyományosan évente egy tábort Budapesten a Szövetség termeiben rendezünk meg. A nyílt napokon lehetőséget biztosítottunk arra, hogy az érdeklődő edzők, szülők, a csoportok erősségébe illő gyerekek betekintést nyerjenek a Központi Iskolában folyó munkába. Minden évben 3-4 edző, 3-4 fiatal eljön hozzánk szétnézni, tapasztalatokat gyűjteni. Állandó edzőink mellett a Király csoportban, márciusban Lukács Péter tartotta az edzéseket két napon is.
A kedd esti villámtornán jelenlegi tagjaink mellett, korábbi hallgatók és vendégek is elindultak. A 9 fordulós versenyt Horváth József nagymester nyerte a szokásos magabiztos játékkal 8,0 pontot elérve. A második helyen To Nhat Minh végzett 7,0 ponttal. Nem kis meglepetésre Dibusz Domonkos 6,5 ponttal bronzérmes lett, megnyerve az egyik Vezér csoport különdíját. Öngüt Tamás, Pásti Áron 6,0-6,0 ponttal Juhász Judit 5,0 ponttal nyert még kategória díjat. A szerdai kombinációfejtő versenyeken Gombócz Ferenc érte el a legtöbb pontot a Király csoportban míg a Vezéreknél Pásti Áron bizonyult a legeredményesebbnek.

A csütörtöki zárónapon került sor Mádl Ildikó kétszeres olimpiai bajnoknő közös előadására. A rövid, kétórás előadás alatt Ildikó két fontos, szakmailag is érdekes játszmáját mutatta be. A játszmák előtt és alatt meghívottunk elmesélte hosszú és rendkívül sikeres pályafutását a kezdeti sikerektől az olimpiai szereplésekig. Az est végén tanulóink, a jelenlévő szülők kérdéseire is felelt Ildikó. Meggyőződésem, hogy a fiataljainknak szüksége van rá, hogy példaképekkel találkozhassanak. Ezek a találkozások, beszélgetések nagyon fontos plusz motivációt adhatnak számukra. Az elmúlt évek során több ilyen példakép is járt nálunk: Almási Zoltán, Balogh Csaba, Erdős Viktor, Lékó Péter, Pintér József, Verőci Zsuzsa jut hirtelen az eszembe, ezeken az estéken sok fontos gondolat elhangzik és mindig van egy-egy mondat ami mélyen megmarad a hallgatóságban. Almási nagymester azt emelte ki, hogy nagyon lényeges érteni mit miért lépünk a megnyitásban, csak így tudunk helyesen reagálni, ha az ellenfél eltér. Balogh Csaba a változatszámítás és a végjátékok kiemelt jelentőségét hangsúlyozta, valamint óva intett a megnyitáselmélet tanulásnak a túlzásba vitelétől. Mádl Ildikó most azt emelte ki a fiatalok számára, hogy élvezzék a játékot, okozzon örömet a sakkozás. Parti közben ne gondoljanak az elvárásokra, mert az rányomja bélyegét a teljesítményre.

VS

U10 válogató verseny, februári tábor

A februári táborunkkal egy időben rendeztük meg a U10 fiúk hat résztvevős tornáját, 40-40 perc plusz 30 másodperc bónusz gondolkodási idővel. A verseny győztese bekerült a lengyelek ellen készülő ifjúsági válogatottba. Nem titkolt célunk volt az is, hogy megmutassuk a Központi Sakkiskolát és a mátraházi tábort a tíz éven aluli gyerekeknek és szüleiknek hiszen terveik szerint szeptembertől új csoport indul Mátraházán a korcsoport legtehetségesebb tagjai számára. Örömünkre minden meghívott elfogadta a meghívást és egymáshoz nagyon közeli tudású fiatalok játszottak egymással. A szülők, edzők is nagyon komolyan vették a tornát, készültek rá, sőt két edző is elkísérte a tanítványát. A gyerekeknél senki sem lógott ki a mezőnyből, a játszmák többsége ennek megfelelően a végjátékokban dőlt el. Ismét megerősítve a végjáték tanulás fontosságát.
Az első helyért U10 válogató verseny, februári tábor bővebben…