Balatonlellei korosztályos döntő

Egy rövid versenybeszámoló MGKSI szemszögből: Iskolánk tagjai hét korcsoportban indultak. A szenzációs tavalyi teljesítményt, hat korcsoport – hat aranyérem, nem sikerült megismételni, de idén is kiváló eredményt értünk el! A hét korcsoportból négyben voltak tanulóink első kiemeltek, ezekből hármat sikerült is megnyerni. Kettő korcsoportban pedig csak egy-egy korábbi MGKSI tag előzte meg játékosainkat. Mérlegünk: 3 arany, 4 ezüst, 4 bronz.

U8 lányok: A rangadó az utolsó fordulóra maradt az addig 6-6 pontot gyűjtő Tóth Lili és Tóth Tímea küzdelmét Tóth Lili nyerte meg. A 2. és 3. helyen végzettek felvételiznek az idei Huszár csoportunkba.

U8 fiúk: Giang Tram Nam és Hajdú Márton Ábris remiztek egymással, többi játszmájukat megnyerték az utolsó fordulóig. Itt Ábris bírta kevésbé az izgalmakat veszített és ezüstérmes lett, ezzel együtt ő a csoport felfedezettje, nagyon nyugodtan és jól sakkozik. Namról már eddig is lehetett tudni, hogy kivételes képességei vannak. Pásti Zsombor bronzérmes lett, Karácsonyi Bánk 5. és Csernyik Márk 7. A felsorolt fiúk jelentkeztek a Huszár csoport felvételijére, míg Nam remélhetőleg mielőbb ellátogat a mátraházi táborunkba.

U10 lány: Márkus Molli indult abszolút esélyesként, de a harmadik fordulóban Karácsonyi Luca legyőzte. Luca a 6. fordulóig vezetett is, ott Deák-Sala Emíliával nem bírt. A holtversenyben első helyen végző Molli és Luca között a Bucholz az előbbinek kedvezett. Luca mellett a 4. Deák-Sala Emília és a 6. Kovács Réka is jelentkezett a Huszár csoportba.

U10 fiúk: A rajtlistát meggyőzően vezette három MGKSI tanuló. Nem kis meglepetésre, de teljesen megérdemelten a listán harmadik Palczert Mátyás nyerte a tornát. Tancsa Tamás ezüstérmes lett, míg Tran Dávid 5. helyen végzett, de csak egy győzelem hiányzott hozzá, hogy mind a hárman érmesen fejezzék be a versenyt.

U12 lány: A 10 éven aluli fiúkhoz hasonlóan itt is a 3. helyen kiemelt nyerte versenyt. Tóth Niki győzelme teljesen megérdemelt. Az MGKSI tag Hegedűs Luca és Karácsonyi Kata végeztek a 2. és 3. helyen.

U12 fiúk: MGKSI szemszögből ez volt a legnehezebb csoport hiszen itt indult a két nagyon ügyes nem MGKSI tag fiú Borhy Marcell és Csiki Endre első-második kiemeltként. Itt versenyzett a legtöbb tanulónk is. A verseny legizgalmasabb utolsó fordulója itt alakult ki, a 8. forduló után hat versenyző állt az élen 6.0 ponttal! Borhy Marci és Juhász Ágoston legyőzte a most felvett Pásti Áront és Ocztos Dominikot így ők végeztek az első két helyen, míg Füle Simon izgalmas partiban remizett Csiki Endrével így ők szerezték meg a 3.-4. helyeket. Ágoston ezüstérme és Simon bronzérme remek szakmai teljesítmény, mind a kettőnek reális esélye volt az aranyra is.

U14 lányok: Juhász Judit, ha nehezen is de igazolta a papírformát és megnyerte a versenyt. Majoros Rózsának nem ment a játék. Kívülről nézve a kelleténél hullámzóbb volt a játszmák színvonala.

U14 fiúk: A U12 lányhoz hasonlóan itt is egy volt MGKSI tag, Persányi Barnabás, nyerte meg magabiztos fölénnyel a versenyt. Karácsonyi Gellért ezüstérmes lett a harmadik-negyedik helyen végző Öngüt Tamásnál és Kovácsy Barnabásnál a pontszám mellett a Bucholz is teljesen egyforma volt; fél progresszívval volt többje Tamásnak így ő kapta a bronzérmet.

U16 lányok: A mindössze hat fős mezőnyben az első három helyen kiemelt gyakorlatilag egy minikörmérkőzést vívott az első helyért. A teljes holtversenyhez annyi hiányzott, hogy Kovács Judit az időzavarban érvényesítse bástya előnyét Érseki Tamara ellen. Ez azonban nem sikerült, így Tamara mehet a világbajnokságra Judit pedig bronzérmesként zárt. A verseny pontos végeredménye, fotói a Szövetség honlapján tekinthető meg.

Felvételi

Az elmúlt évhez hasonlóan a balatonlellei verseny utolsó napján döntöttünk a szeptemberben induló új tanévünk hallgatóiról. Egy kivételével az összes aktív tagunk, vendég hallgatónk jelentkezett valamint több új fiatal is, összesen 35 fő.

Már a tavalyi tanévben is általános igény volt az MGKSI felé, hogy csökkentsük a hallgatói létszámot és csak a közvetlen élmezőnyt vegyük fel tagjaink közé. Idén ennek megfelelően csak 20 fiatalt vettünk fel.

Nem könnyű és nem túl hálás feladat egy határt meghúzni, hogy kit vegyünk fel és kit ne. Most is nehezen váltunk meg több tanulónktól.

Szerencsére döntéseink sohasem véglegesek, a fiataloknak van esélyük bebizonyítani, hogy tévedtünk és nekik az Iskolában helyük és azok is megváltoztathatják döntésüket, akik önként maradtak ki!

A kimaradóknak, a későbbi jelentkezést tervezőknek mindenképpen javasolnám, hogy vegyenek részt más csoportos edzéseken! Az edző legyen jó, a társaság pedig motiváló! A régiós iskolák közül a Közép-dunántúli és Budapesti Régiós Iskolából jönnek hozzánk gyerekek, a nagyobb budapesti egyesületek közül a Kőbánya, MTK-VM, Barcza-BEAC csapataiból. Az MGKSI-hez hasonló havi egy hetes oktatás folyik a jó edzőkkel és megfelelő támogatással rendelkező Baptista Sakkiskolában is. Véleményem szerint 10 éves korig, 1600-1800 Élő határig mindegyik említett közösség remek lehetőség. Egy bizonyos kor és tudás felett leginkább a Budapesti Régiós és az MTK-VM képes ideális körülményeket biztosítani.

Kellemes nyarat és sikeres versenyzést a hazai és nemzetközi tornákon!

A következő tanév felvételt nyert tanulói:

név születési év  
júliusi Élő
     
 Pribelszky, Bence  2003 2176
 Juhasz, Agoston  2005 2120
 Ongut, Tamas Gunes  2003 2114
 Kovacs, Judit  2002 2084
 Gombocz, Ferenc Jr.  2005 2039
Dibusz Domonkos 2004 2006
 Pasztor, Balazs  2006 1946
 Juhasz, Judit  2004 1945
Ocztos Dominik 2005 1939
 Majoros, Rozsa  2004 1907
 Karacsonyi, Kata  2006 1899
 Fule, Simon  2006 1894
Tran David 2007 1882
 Gaal, Zsoka  2007 1882
Pásti Áron 2006 1862
Hegedus Luca  2005 1816
Tóth Nikoletta 2005 1810
 Tancsa, Tamas  2007 1760
 Palczert, Matyas  2007 1690
Markus Molli 2007 1548

VS