Szabó Krisztiánról jelent meg cikk a Magyar Sakkvilágban!

Szabó Krisztiánról jelent meg cikk a Magyar Sakkvilágban ezt a cikket szeretném megosztani a weboldalunk látogatóival:

“A világ legfiatalabb nagymesterének magyar edzője

Az MGKSI új állandó edzőjének, Szabó Krisztiánnak az indiai szabo-krisztiantanítványa, Aryan Chopra 14évesen nagymesteri címet ért el, jelenleg ő a legfiatalabb GM a világon. Hogyan készülnek, milyen könyvekből tanulnak? Krisztián edzőként mire helyezi a hangsúlyt? Ezekről kérdeztük a székesfehérvári nagymestert.

Hazai Laci bácsitól rengeteget tanultam, és nem csak szakmailag! Az  évek alatt sok mindennel kiegészítettem a tőle szerzett tudásomat,  de biztos alapnak mondanám ma is! Ezenkívül az évekig tartó edzés és kapcsolat Polgár Judittal, majd Lékó Péterrel sem vált  haszontalanná a számomra!

A most 14 éves Aryan Choprával 9 éves  korában kezdtem el foglalkozni, akkor 1900 körül volt az élője.  Évente kétszer hívnak meg két-három hétre Újdelhibe, ahol napi  8-10 órákat edzünk. Amúgy Skype-on tartjuk a kapcsolatot, a  versenyek előtt azon keresztül készülünk. Szülei elmondása szerint  hamar kiderült, hogy Aryan semmi mással nem szeret foglalkozni,  csak sakkozás közben csillogott a szeme! Ez az egyik fontos dolog,  amit kiemelnék! Nem elég szeretni a sakkot, eggyé kell válni vele! Sok gyerek tehetséges, és szereti a játékot, de még minden más is  érdekli. Ám a profi pályánál elengedhetetlen, hogy egy dolog  érdekeljen igazán, akkor tudsz kiteljesedni benne.

Főként a  megnyitásokra, azok típusmotívumaira, terveire és a létrejövő középjátékokra koncentrálunk. Napi szinten több órát foglalkozunk  változatszámolással és végjátékokkal is. Végjátékokban főleg a  Dvoretsky: Endgame Manuel című könyvön megyünk végig, de már  annyi elemzéssel és példával kiegészítettük, hogy akár egy új könyvet is kiadhatnánk belőle. Fontosnak tartom Levenfish és  Szmmiszlov „A bástyavégjátékok elmélete” című könyvét, valamint Bondarenko legfontosabb gyalogvégjáték-gyűjteményét is. Nagy  hangsúlyt fektetünk a sakktörténelem tanulmányozására, így a régi világbajnokok játszmáival is foglalkozunk, amelyhez nagyon jó alapokat ad Kaszparov: „Nagy elődeim”-sorozata.

Aryan az utóbbi 2  évben fejlődött a legtöbbet, a harmadik nemzetközi mesteri  normáját úgy teljesítette, hogy egyúttal már az első nagymesterit is megszerezte. 14 évesen érte el a nagymesteri címet, így bekerült a világ legfiatalabb nagymesterei közé! Nagyon büszke vagyok rá!  Természetesen továbbra is folytatjuk a kemény munkát, és bízunk  benne, hogy hamarosan bekerül a világhírű Wijk aan Zee  szupertornára.

A magyar tanítványaimmal való munkáim is  hasonlóképpen zajlanak, nyilván szakmailag egyelőre még  alacsonyabb szinten, de a szisztéma ugyanaz. Velük heti szinten  találkozom, otthonra is megbeszélem a napi edzéstervet, amit  szigorúan számon kérek tőlük a következő alkalommal. Ifjú magyar tanítványaim: Havasi Gergő, Tancsa Tamás, Bernáth Bence, Füle  Péter, Füle Simon, ifj. Forgács Attila, Losonczi Marcell. A felsorolt  szakmai felkészülések mellett nagy hangsúlyt fektetek a mentális  felkészítésre is. Ez számomra a legérdekesebb és legnehezebb! Mindegyikőjüket a saját maguk egyéniségében, stílusában közelítem  meg, segítem, erősítem.

A magyar sakkozás tele van olyan  fiatallal, akik szívesen választanák a játékot hivatásukká, de  szüleik nem tudják elképzelni, hogy is működik ez. Ismeretlen világ számukra, bizonytalanok, nem tudják, hogyan lehet megélni belőle,  elég tehetséges-e a gyerekük, és még sorolhatnám. Próbálnak  hasonló cipőben járó szülőkkel beszélni ezekről, mert  természetesen mindenki a legjobbat szeretné gyermekének. Az eddigi tapasztalataimból ezt látom a fő problémának, és ezen  szeretnék segíteni. A profi kinevelés nagyon összetett, de az egyik  része a szülőkkel való komoly együttműködés! Hatalmas feladatot  látok a magyar utánpótlás-nevelésben, szeretném, hogy minden  sakkozni vágyó fiatal megtalálja az útját, és komoly szakmát kapjon a  kezébe.

A munkát egy családként végezzük. A profi kineveléssel én  foglalkozom, az alap logikafejlesztő sakkoktatással párom, Szabó  Renáta, így végtelenül szerencsésnek tartjuk magunkat!  Elmondhatjuk, hogy nekünk valóban a sakk az életünk!”

VS

Decemberi tábor

Decemberi tábor

Remekül sikerült az idei első hosszabb, péntek délig tartó táborunk! Az olimpia válogatott legfiatalabb tagja Gledura Benjámin (aki négy évig MGKSI tanuló volt!) tartott két órás előadást. Alekszejev, Demuth és Vocaturo elleni győztes játszmáit nagy figyelemmel követték fiataljaink. Az előadás végén, Benji tanulóink kérdéseire válaszolt majd két villám parti következett: Pribelszky Bencével és Karácsonyi Gellérttel.
Szemmel láthatóan növendékeink példaképként tekintettek Benjire! Lelkesen figyelték a villám partikat, autogramokat kértek tőle és nagy volt a közös fotók keletje. Szurkolunk Benjáminnak és visszavárjuk az Iskolába!

A csütörtök délutáni edzésnapon a Király és a Vezért csoport tagjai, amolyan „táv résztvevőként” elindultak a Magyar Sakkvilág által szervezett Dr. Lindner László feladványfejtő-versenyen. Benkő Pál frissen készített feladványai nem bizonyultak könnyű diónak. Ez remek alkalom volt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a feladványok világával. Kovács Judit nyerte meg a legjobb női megfejtő különdíját, míg az ifjúságiaknál Pribelszky Bence lett a győztes a vele azonos pontot gyűjtő Öngüt Tamás előtt.

Az oktatás a hagyományoknak megfelelően zajlott, állandó edzőink mellett a Király csoportban Papp Gábor nagymester dolgozott két napon át. Az edzéseken főleg a Paulsen megnyitás középjáték állásaival, típusterveivel foglalkoztak. Gábor nemcsak remek sakkozó, hanem kiváló előadó is! Az esti közös előadáson bemutatta: BEK küzdelmei közül Lupulescu elleni győzelmét sötéttel és két másik sikerét az amerikai World openről, ahol a rájátszásban Bologant legyőzve szerezte meg az első helyet.

Az évzáró villámtornát Horváth József nyerte 7/7 ponttal, 2. helyen végzett a legjobb királyos Karácsonyi Gellért 5,5 ponttal. A legjobb vezéres Pásztor Balázs 4,5 pontot gyűjtött. Meglepetésre a Bástya csoport vendége és győztese Tran Dávid végig az élmezőnyben játszva 4,0 ponttal zárta a tornát. Dávid az edzéseken is bizonyította, hogy meghívása megérdemelt és az MGKSI-ben van a helye. A legeredményesebb hölgy versenyzőnek Juhász Judit bizonyult 3,0 ponttal.
A fejtőversenyekben a Bástya csoportban hárman végeztek holtversenyben az élen Tancsa Tamás, Tran Dávid és Murányi Péter 30-30 ponttal a megszerezhető 32-ből!
A Vezér csoport győztese Juhász Ágoston lett 20 ponttal, a 17 pontos Juhász Judit és 16 pontos Pásztor Balázs előtt.
A Király csoport versenyét Pribelszky Bence nyerte és ő oldotta meg legsikeresebben a két nagyobb csoport 6 közös feladatát is.

A szokásos reggeli tornák, erdei túrák és focimérkőzések mellé az asztaliteniszt is felvettük a kiegészítő sportok közé és rögtön rendeztünk is egy versenyt :). A Tran család mellett – ahol Dávid versenyszerűen asztaliteniszezik -, Karácsonyi Gellért bizonyította még, hogy a labdaérzéke is kiváló!

Az előadáson mindenki feszülten figyel.
Az előadáson mindenki feszülten figyel.
Karácsonyi Gellért és Gledura Benjamin parti közben.
Benjamin és Gellért parti közben.
Az elmaradhatatlan csoportkép :)
Az elmaradhatatlan csoportkép 🙂

VS

2016. Novemberi tábor

A táborunkat ezúttal egy versennyel is összekötöttük így egy kicsit rövidebb volt a megszokottnál. Nagy örömünkre csatlakozott a tábor résztvevőihez Juhász Judit és Gaál Zsóka is akik októberben a világbajnokságon vettek részt. Két vendég is járt nálunk a Bástya csoportban Buri Kata és Petra. A Király és Vezér csoportokban Szabó Krisztián és Horváth József váltotta egymást, míg a Bástyában Mészáros András és Akóts Gábor. Zárásként csütörtök délelőtt Horváth József tartott egy csoportos vetélkedőt a fiataloknak. A kombináció fejtőversenyben folytatódott az előző hónapi trend. A közös feladatok megoldásában több vezéres is megelőzött királyosokat, míg Pásztor Balázs érte el a legtöbb pontot! A vezéresek külön versenyét Juhász Judit nyerte 27 ponttal, a 26-ot elérő Juhász Ágoston előtt. A királyosoknál Karácsonyi Gellért bizonyult a legjobbnak 24 ponttal. A Bástya csoport legjobb kombináció fejtőjének Palczer Mátyás bizonyult. A villámversenyen Horváth József győzött, a legjobb királyos eredményt Karácsonyi Gellért érte el 5,5 ponttal, Gehér Koppány 4,5 ponttal lett a legjobb vezéres, Kovács Judit 4,0 ponttal a legeredményesebb hölgy, míg Karácsonyi Kata 3,5 ponttal a legjobb bástyás.

A tábor után az MGKSI legtöbb tagjával elutaztunk a csütörtök délután kezdődő tiszaújvárosi nyílt versenyre. Kicsit aggódtam, hogy egy intenzív edzőtábor után egy nehéz, végig dupla fordulós versenyt hogyan fognak bírni a fiatalok, de az eredmény Szabó Krisztiánt igazolta, aki szerint nincs ennél jobb kombináció. Ezek a közös tornák eddig mindig remek eredménnyel zárultak, Karoson a közös készülés is segíthet, de itt erre nem volt idő itt csak a gyerekek egymás közötti külön versenye, az egymásnak szurkolás adhatott plusz motivációt. Az A csoportban Pribelszky Bence nyújtott kiemelkedőt a „B” csoportban Dibusz Domonkos, a „C” csoportban Palczert Mátyás, aki díjat is tudott nyerni. Az edzők is igyekeztek bizonyítani a gyerekek előtt, mindannyian díjasak lettünk. Horváth József nagymester remek játékkal ezüstérmes helyen végzett, a torna győztese pedig az Iskolánkba korábban nagy kedvvel járó, most 18 éves Kántor Gergely nemzetközi mester lett! Köszönet a résztvevő szülőknek, akik gondoskodtak a gyerekekről és Mészáros Andrásnak, aki a játék mellett is tanácsokkal látta el a tanulóinkat.

Decemberi Élő lista, versenyek

Tanulóink döntően két versenyen vettek részt a már említett tiszaújvárosi tornán és az ifjúsági csapatbajnokságon Hajdúböszörményben. Hegedűs Luca és Gombócz Ferenc indult a hagyományos harkányi tornán. Az ifjúsági és gyerek csapatbajnokságot a Kőbánya SC csapatai nyerték Karácsonyi Gellért és Kata valamint Füle Simon tagjai voltak a győztes csapatoknak. A jól sikerült hónapban közel 1000 Élőt gyűjtöttek a gyerekek és alaposan át is rendeződött a házi ranglistánk. Pribelszky Bence 128 Élő nyerésével 10 ponttal átlépte a 2200-as határt és újra a listánk élére ugrott. Gehér Koppány, Dibusz Domonkos, Füle Simon, Palczert Mátyás, Javorek Janka nyert 100 körüli Élőket. Nagyon sok hallgatónk megjavította az eddigi legmagasabb pontszámát valamint minden Bástya csoportos fiatalunk 1400 fölé került (cél a mielőbbi 1500). Gratulálunk a kiváló eredményekhez!

Eredmények bővebben: itt.

VS

HÁZI FELADATOK, ÓRAI ANYAGOK

Horváth József: Sakkműveltségi teszt 2016 decemberre

 1. Hány egyéni magyar bajnok játszott a Tiszaújváros openen?
 2. Hány sakkozó versenyzett Tiszaújvárosban? (A-, B- és C-csoport összesen)
 3. Mi is az az S.O.S.? (sakk értelemben)
 4. Ki a világ jelenleg legfiatalabb nagymestere és ki az edzője?
 5. Sorolj fel néhány nagymestert, akik idén szerepeltek az MSV GM 13+1 rovatában
 6. Mi a döntetlenajánlat sportszerű módja?
 7. Melyik magyar sakkozónak van rendszeres rovata a New In Chess Magazinban?
 8. Sorold fel a híres moszkvai nagy versenyeket évszámokkal, győztesekkel!
 9. Kik azok a francia sakkozók, akik szívesen játsszák a Skandináv védelmet?
 10. Ki lesz a magyar résztvevője a jövő évi Wijk aan Zee-i versenynek?
 11. Ki mondta? „Az egész táblán játszani, ez az én kedvenc stratégiám”!
 12. Mi is az a Bähr-szabály?
 13. Mi a lényege a Vancsura-állásnak?
 14. Sorolj fel olyan sakkozókat, akik megjárták a börtönt!
 15. Kik ők? Bakcsi György? Faragó Pál? Ányos László? Gyarmati Péter?
 16. Melyik nagy sakkozó(k)nak volt szekundánsa Végh Endre?
 17. Kik voltak a BEK-győztes Bp.Spartacus sakkcsapatának tagjai?
 18. Ki nyerte a legelső Budapesti Tavaszi Fesztivál sakkversenyt?
 19. Mikor volt a legutolsó Budapest-bajnokság és ki nyerte?
 20. Ki volt Kluger Gyula nemzetközi mester legnagyobb skalpja?
 21. KI jelenleg a legerősebb dohányos magyar sakkozó?
 22. Dr.Nagy Géza, Barcza Gedeon, Lengyel Levente? Mi köti őket össze?
 23. Ki játszotta először a Budapesti-cselt? És kik írtak könyvet róla?
 24. Mit jelentenek ezek a rövidítések? KID, KIA, DEB, IQP?
 25. Ki mondhatta? „A bankban maga az Epstein, a sakkban én vagyok az Epstein!”
 26. Melyik újságírónak mondta azt Fischer? „Hát azért maga sem játszik rosszul”
 27. Kik (voltak) ők? Esztrin, Zagorovszkij, O’Kelly, Üjm?
 28. Melyik híres sakkvilágbajnok nyugszik Izlandon?
 29. Ki mondta? ” A király erős figura”
 30. Kik rendelkeznek Magyarországon IO címmel?

Letölthető anyagok:
Bástya csoport
Király- és vezér csoport