Októberi versenyek

A hónap legjelentősebb versenyén ketten képviselték színeinket. Gaál Zsóka fantasztikus kezdett és a 7. forduló után még vezette az U10 lányok világbajnokságát. A hajrát már nem bírta ilyen jól erővel, de az elért 9. hely 11/7,5 pont is szép eredmény és nagyon biztató a következő évre!
Juhász Juditnak a verseny közepén volt egy remek ötös nyerő sorozata, kár, hogy a torna eleje és a befejezése kevésbé volt sikeres. Judit 6,0 pontjával a 32. helyen végzett.

Ebben a hónapban a Király csoport tagjai közül ketten is szép sikereket értek el. Persányi Barnabás a hévízi versenyen 2 nemzetközi mester ellenfele ellen 1,5 pontot szerzett a kilenc fordulós tornát 5,5 ponttal és +92 Élővel zárta ezzel most ő vezeti az MGKSI rangsorát is 2152-vel.
Öngüt Tamásnak most számolták el az Art Pub eredményét és egy csapatbajnoki győzelmét. Tomi most került először 2100 fölé (2105) és aktívan járó tagjaink között most ő a legmagasabb pontszámú. Az ő példája is jól mutatja, hogy a sakkozói pályák nem egyformák és a sakkozás szeretete, a munka előbb-utóbb meghozza az eredményeit. Tamást két évvel ezelőtt nem vettük fel a Vezér csoportba, egy évvel ezelőtt már én kértem, hogy jelentkezzen, felvesszük. Az első két hónap után kiderült, hogy rengeteget sakkozik otthon egyedül, olvassa a legfrissebb angol-nyelvű szakirodalmat. Miután finoman közölte, Józsi bácsival, hogy szép partikat mutat, ő is nézte múlt hónapban a New in Chess újságban, mi is hasonló finoman megkértük, hogy tessék szépen a Király csoportba járni a következő hónaptól. Reméljük, Horváth Csabával és Faragó Sándorral dolgozva, továbbra is ilyen látványosan fejlődik tovább.
Gehér Koppány, Füle Simon, Murányi Péter és Kovács Patrik zárt még sikeres hónapot a különböző magyar versenyeken szerepelve. Gratulálunk!

VS

Októberi tábor

Ott folytattuk a munkát, ahol szeptemberben befejeztük. A Király csoportban Szabó Krisztián, Horváth Csaba és Horváth József tanította a fiatalokat. A Vezérben Horváth József és Vidéki Sándor, míg a Bástyában Mészáros András és Akóts Gábor.
A létraversenyeinket és a hagyományos Kékes tető megmászó túránkat szerda délutánra tettük. A csúcsra elsőként a Márkus Molli-Tancsa Tamás-Gombócz Ferenc-Dibusz Domonkos-Kovács Patrik csapat ért fel.
A villám versenyen Akóts Gábor használta ki örökös bajnokunk távollétét és nyerte meg a a kivételesen csak 6 fordulós tornát. A vele holtversenyben végző 4,5 pontos Pribelszky Bence nyerte a királyosok külön versenyét, Kovács Judit lett a legjobb hölgy, míg Kovács Patrik a legjobb vezéres 4,0-4,0 pontot gyűjtve. A 2,5 pontot elérő bástyások holtversenyében Karácsonyi Katának volt a legmagasabb Bucholza.
A fejtő versenyeken ezúttal 16 ábrát kellett megoldani és a vezéresek, királyosok feladatában 8 ábra közös volt. A Bástya csoportban Tancsa Tamás és Karácsonyi Kata szinte hibátlanul oldotta meg a kombinációkat. A Vezérben Pásztor Balázs és Dibusz Domonkos érte el a legjobb eredményt, a Királyban Pribelszky Bence és Karácsonyi Gellért. Meglepetésre a 8 közös feladatot egy vezéres Pásztor Balázs fejtette meg legjobban!

VS

HÁZI FELADATOK, ÓRAI ANYAGOK

Sakkműveltségi teszt 2016 novemberre

 1. Ki mondta ezt Steinitzről? „Steinitz stilusa kezdetben fényes volt, de nem biztos; később biztos, de nem fényes” (Harcászat 64 mezőn 229.oldal)
 2. Ki irta A sakkedző cimű könyvet?
 3. Mióta „duplázódik” a szin a 6. és 7. játszmában a vb-döntőkön?
 4. Kiről irta Vajda Árpád: „ …a magyar nevet ragyogtatta meg a világhir fényes egén” (Harcászat 64 mezőn 232.oldal)
 5. Ki nyerte az októberi hévizi versenyt? Hogyan szerepelt ott Simon Lili, Mészáros András IM és Persányi Barnabás?
 6. Ki mondta? „Az én feladatom, hogy negyven hibátlan lépést tegyek. Ha az ellenfél negyven hibátlan válaszlépést tesz, a játszma döntetlenül végződik, de ha egyetlen egyszer is hibát követ el, feltétlenül érvényesitem előnyömet!”
 7. Milyen hires változatok kódjai ezek: C89, B33, B22,D52?
 8. Kiről mondta ezt Tal? „XY verekedést nem kezd, de mindig kész, hogy visszaüssön!”
 9. Kik irtak eddig könyvet Portisch Lajosról?
 10. Jövőre itt a kiegyezés éve – 1867. Ebből az évből származik a „bástyázás” kifejezés. Mit jelent?
 11. Melyik „iskolába jártak” – Breyer, Nimzovics, Réti, Tartakower?
 12. Ki irt tanulmányt „Ismeretlen Aljechin” cimmel?
 13. Mikor alakult meg a Magyar Sakkszövetség?
 14. Ki irta a könyvet? „Csak az győzhet, aki támad?”
 15. Ki mondta és mikor : … „ha a mérkőzést egyáltalán megrendezik, akkor jó felkészüléssel meg tudom verni Fischert.”
 16. Hogyan játszott Fischer 1965-ben Havannában a versenyen, ha be sem léphetett Kubába?
 17. Kik voltak Fischer szekundánsai?
 18. Soroljatok fel sakkozó házaspárokat!
 19. Miről szól az úgynevezett „stralsundi legenda”?
 20. Hány megnyitást neveztek el Nimzovicsról?
 21. Melyik a hires „szódavizes” játszma?
 22. Ki mondta? „Aki nem azzal ül le a sakkhoz, hogy győzni akar és győznie kell, hanem csupán abban reménykedik, hogy esetleg ellenfele elnézése segiti majd egy váratlan szerencse-ponthoz, és aki ellenfelét erősebbnek tartja, az sikert nem érhet el. A gyáva sakkozónak nem élvezet a versenysakkozás, hanem kinos, gyötrelmes lelki feszültség.”
 23. Ki mondta? „Mindig voltak, vannak és lesznek, akik csinálják – és akik tanulják az elméletet” (Harcászat 64 mezőn 351.oldal)
 24. Ki mondta? „ vagy én nem tudok sakkozni, vagy pedig Lasker a legnagyobb sakkozó, aki valaha élt!”
 25. Nevezz meg erős (sakkozó) „steineket”!
 26. Elefánt, csónak, lövész, bakancsos, éjszakai lovas (!) – milyen sakkbábok ezek?

Letölthető anyagok:
Király csoport
Vezér csoport
Bástya csoport