Szeptemberi táborunkról

A nyári szünet után folytatódott a munka MGKSI-ben. A szigorított követelmények miatt csak három új tagot (Javorek Janka, Márkus Molli, Dibusz Domonkos) vettünk fel és kilenc korábbi hallgatónktól búcsúztunk el különböző okok miatt.
Nem könnyű megválni a tanulóinktól, sok közös élmény köti össze a hozzánk járókat. A visszaút sem könnyebb, de amennyiben eredményeik körülményeik úgy alakulnak van lehetőség a visszatérésre.

Az első két napon bemutatkozott a Király csoport új állandó edzője Szabó Krisztián nagymester, Aljechin híres játszmáiról és Caro-cann középjáték-végjáték típusokról tartott előadást.
Horváth József két-két napon oktatott a Király-Vezér csoportokban. Elfogadott vezércsel játszmák, végjátékok, olimpiai érdekességek témák szerepeltek az órákon.
A Bástya csoportban Mészáros András anyagai között előkerültek többek közt az elvi hibák a megnyitásban, végjáték ismétlés, gyakorló játszmák megadott témára.
Akóts Gábornál a taktika és az olimpia tanulságai kerültek a központba.

Az előző év tanulságaként újból teszteltük a Vezér és Bástya csoportok tudását az elemi végjátékokról. Sajnos újból kiderült, hogy ez a terület az otthoni munkában továbbra sem kap megfelelő hangsúlyt. Füle Simon nyújtott egyedül kiemelkedő teljesítményt, rövid idő alatt hibátlanul oldotta meg a 18 ábrából álló feladatsort.

Elindultak a most már hagyományos villám és fejtő versenyeink. Horváth József győzelme továbbra sem forgott veszélyben a villám tornán, de a legjobban szereplő királyosok Pribelszky Bence7/5 és Gombócz Ferenc 7/4,5 már megelőztek két edzőt is. Füle Simon a legjobb vezéres, Palczert Mátyás a legjobb bástyás lett 4,0 ponttal, míg Karácsonyi Kata nyerte a lányok különdíját 3,0 ponttal. A fejtőversenyeken a Bástya csoportban Tancsa Tamás ért el remek eredményt 24/19 ponttal, míg Vezér csoportét az újonc Dibusz Domonkos nyerte 24/15 ponttal.
A csütörtök este befejeződött táborban végig az időjárás kegyeiben voltunk, túrázásra ugyan nem került sor, de a foci mérkőzések nem maradhattak el.

VS

Házi feladatok, órai anyagok

Horváth József: Sakkműveltségi teszt 2016 októberre

1. Melyik csapat nyerte Bakuban a férfi és melyik a női olimpiát?
2. Ki volt a magyar férfi csapat legjobb legjobb pontszerzője?
3. Hányadik helyen végzett a hölgyeknél a minket legyőző Lengyelország csapata?
4. Milyen nagy sakkozók születtek 1911-ben?
5. Melyik vb-meccsen volt nagy „sláger” az Elfogadott vezércsel?
6. Milyen nagy sakkozók játszották, játsszák az Elfogadott vezércselt?
7. Melyik csapatot tippeled az NB 1. csapatbajnokság első 3 helyére?
8. Mit gondolsz, ki nyeri a novemberi Karjakin-Carlsen vb-döntőt és milyen arányban?
9. Milyen nemzetiségű játékos Eduardas Rozentalis? Mennyi volt a csúcsélője?
10. Hányszor volt dobogós Gaál Zsóka világversenyen?
11. Ki irta az „igy kezdtem” és „Világversenyek élén” cimű könyveket?
12. Hányszor nyert magyar bajnokságot Portisch Lajos?
13. Kik voltak a 2014-es tromsöi „ezüstcsapat” tagjai? És ki volt a kapitány?
14. Mi is az a fránya Beljavszkij-szabály?
15. Hányszoros olimpiai bajnok Drejev, orosz nagymester?
16. Hány játszmát játszhatnak a külföldiek az NB1-ben?
17. Ki irta a Golden Rules of the Endgames összefoglaló művet?
18. Hány „rendes” sakkvilágbajnok (FIDE-világbajnok nem számit) él jelenleg?
19. Mit tudsz Honfi Károly nagymesterről,a ki nemzetközi mester volt?
20. Ki nyerte az eddigi magyar szuperbajnokságokat?
21. Milyen megnyitású partiban győzte le Gledura Benjámin Anandot?
22. Sorolj fel számitógépes csalókat!
23. Sorolj fel hiresebb, vagy saját kontumált partikat!
24. Sorolj fel 5 sakkos weboldalt, amiket szoktál látogatni!
25. Melyik egykori főtitkár győzte le Portisch Lajos nagymestert versenypartiban?

Letölthető anyagok:
Szeptemberi HF és órai anyagok

MGKSI-tábor 2016. szeptember 12. – szeptember 15.

sakk2

Hétfő 2016. szeptember 12.
10.30.-10..45. Tábornyitás (Vidéki Sándor igazgató)
10.45.-12.15. Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián, Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Mészáros András]
12.15.-14.00 Ebédszünet, Sport
14.00.– 18.00 Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián, Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Mészáros András]
18.00.-18.30. Vacsora
19.00 – 20.15. Szabó Krisztián nemzetközi nagymester előadása

Kedd 2016. szeptember 13.
7.30.-8.00 Reggeli torna, könnyű futás (Horváth József)
8.00-9.00 Reggeli
9.45.-12.15. Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián, Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Mészáros András]
12.15.-14.00 Ebédszünet, Sport
14.00.– 18.00 Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián, Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Mészáros András]
18.00.-18.30. Vacsora
19.00 – 20.15. A Sakkolimpiák története és Baku 2016 I.rész – Horváth József előadása

Szerda 2016. szeptember 14.
7.30.-8.00 Reggeli torna, könnyű futás (Horváth József)
8.00-9.00 Reggeli
9.00-12.15 Csoportedzések [Királycsoport – Horváth József, Vezércsoport – Pálkövi József, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
12.15.-14.00. Ebédszünet, Sport
14.00 – 18.00. Csoportedzések [Királycsoport – Horváth József, Vezércsoport – Pálkövi József, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
18.00-18.30. Vacsora
19.00 – 20.15. Pálkövi József nemzetközi mester előadása

Csütörtök 2016. szeptember 15.
7.30.-8.00 Reggeli torna, könnyű futás (Horváth József)
8.00-9.00 Reggeli
9.00-12.15. Csoportedzések [Királycsoport – Horváth József, Vezércsoport – Pálkövi József, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
12.15.-13.00. Ebédszünet.
13.00 – 14.30. Fejtőverseny csoportonként
14.30.-15.30 Fejtsünk közösen! – „Józsi-kombinációk” – közös fejtőverseny Pálkövi József és Horváth József kombinációiból válogatva mindhárom csoport számára
15.30-17.00 Villámverseny – Ne hagyjuk magunkat, győzzük le az edzőket!
18.00 – Hazautazás

Gaál Zsóka Európa bajnok, Persányi Barnabás EU bajnok!

Az utóbbi időszak legizgalmasabb hónapján vagyunk túl. Idén igen sok fiatalunk elindult a korosztályos Európa bajnokságon Prágában.

A legörömtelibb eredmény Gaál Zsóka győzelme az U10 lányok mezőnyében. Korcsoportot váltva 9/7,5 pontot gyűjtött és veretlenül lett első a népes mezőnyben. Gratulálunk neki és segítőinek, bármeddig eljuthat még sakkozásban! Bízom benne, hogy idővel az MGKSI-ben rejlő lehetőségeket is jobban kihasználják és sűrűbben ellátogatnak Mátraházára. Szereplésével kicsit el is takarja a többiek szerényebb eredményeit.

Az Iskolánkból még Márkus Molli eredménye biztató és Tóth Niki, Karácsonyi Kata is elfogadhatóan szerepeltek. Megmondom őszintén sokaktól vártam jobb végeredményt, játékot. A betegségek ugyan kicsit árnyalhatják a szereplést, de ezzel együtt is kevésnek érzem a nyújtott teljesítményt. Egy-egy ilyen eredmény vagy egy-egy időszak lezárásaként érdemes átgondolni mit lehetne másképpen, hatékonyabban végezni.
Az Iskolánk edzőivel mi is próbáljuk megtalálni az okokat és még jobban dolgozni. Felmerült, hogy egyéb kiadásaink terhére mi is delegáljunk edzőt az EB-re, többé-kevésbé állandó edzőt kap a Király csoport is, a létszám csökkentéssel több figyelem jut a maradó gyerekekre.

Várjuk a javaslatokat is a hatékonyabb munkára. Ezzel együtt csak ismételni tudom, amit a sikereknél írtam: a szülő-gyerek-egyéni edző hármason múlik az eredmény döntő része, ha érezhetően javítani szeretnénk az eredményeken itt kell először alapos vizsgálatot tartani. Amennyiben mindig a külső körülményekben találjuk meg a hibát nem jutunk előrébb és a pályafutásunk végéig a balszerencsét fogjuk okolni. A partikat lejátszva és beszélve a kint járt Akóts Gáborral két sokaknál elforduló szakmai dologra hívnám fel a figyelmet.
Az időzavarok okát meg kell keresni és ki kell javítani! Enélkül semmi esély a sikerre hosszútávon. A legtöbb esetben ennek lelki okai vannak, önbizalom hiány, túlzott elvárás, megfelelési kényszer (leginkább a szülők elvárásainak szeretne megfelelni egy gyerek). A ritkábbik ok szakmai: a gyenge változatszámítási képesség. Ez javítható könnyebben.
A másik gyakori probléma a megnyitások kezelése. A gyerekek egy része szinte alig ismer megnyitáselméletet, egy másik része pedig kétes, vagy nem a korának, stílusának való megnyitást játszik. Ezek a hibák egy magyar openen még elmennek, az ellenfelek keveset vagy semmit sem készülnek, különösen egy dupla fordulós hétvégi tornán. Egy országos ifjúsági tornán már nagy hátrány, mivel egy képzett edző azonnal észreveszi és felkészíti rá a tanítványát. Egy nemzetközi ifjúsági tornán meg szinte behozhatatlan U10 feletti csoportokban. A megnyitás egy szint, egy életkor alatt egyrészt nem annyira fontos másrészt meg nagyon is döntő. Mindenkinek vannak olyan megnyitásai amelyek illenek hozzá és jobban teljesít bennük ezeket kell megtalálni, megérteni, megtanulni, játszani. Életkor, tudás, játékstílus, sakkra fordított idő, memória befolyásolja a játékosoknak leginkább megfelelő megnyitások kiválasztását. Sajnálatos módon az egyéni edzők jelentős része nem ez alapján tanítja a megnyitásokat, ha egyáltalán tanítja. Általánosságban mondom, hogy a különböző károkozások (szakmai és lelki) a fejlődés során egy idő után már nem vagy csak nagy munkával javíthatók, ezért is fontos, hogy a gyerek tudásához, alkatához megfelelő edzőt válasszunk magunknak és időben váltsunk ha gond van vagy csak egyszerűen kinőttük az egyébként kiváló nevelőedzőnket.

Persányi Barnabás indult az EB előtt megrendezett hivatalos EU bajnokságon Csehországban. Végig vezetve, kiváló játékkal nyerte meg az U12 csoport versenyét. Kovács Patrik a nem hivatalos, de hasonló erősségű osztrák EU tornán bronzérmes lett ugyanebben a korcsoportban. Hegedűs Luca két nemzetközi tornán, Újvidéken és Bécsben is szépen szerepelt. Gombócz Ferenc is biztatóan játszott Bécsben. A magyar versenyeken jobbára a Bástya csoport tagjai vitézkedtek. Legjobban Tancsa Tamásnak ment a versenyzés, három erős tornán is jól szerepelt, de Füle Simon és Murányi Péter is jó eredményeket értek el.

Élő változások. Nem is titkon abban reménykedtem, hogy hamarosan valakinek „felnőtt”, „összehasonlítható” pontszáma lesz és 2200 fölé megy. Nos az EB szereplés ettől egyelőre messze sodorta a Király csoport tagjait. Szerencsére a következő EB egy év múlva lesz addig van idő a javításra. A hónap legjobb Élő teljesítményét Tancsa Tamás nyújtotta +175, őt követi Márkus Molli, Füle Simon és Murányi Péter.

Gratulálunk a jó eredményekhez és nemsokára találkozunk a tanév első táborában!

VS