Májusi eredményeink

Május hónapban alig játszottak versenyzőink FIDE tornán, a többség Zalakarosra, tanévzáró vizsgákra készült. Döntően a Rákosmente open és a magyar-szlovák mérkőzés eredményei szerepelnek a júniusi FIDE listán. Két játékosunk növelte jelentősen Élő pontjait Palczert Mátyás 102-vel, Gaál Zsóka 94 ponttal.

Iskolánk záró eseménye hagyományosan a zalakarosi torna. Idén is rengeteg tanulónk indult az év legjelentősebb magyar versenyén. Tiszteletbeli tagjaink közül ketten az A csoportban indultak Kozák Ádám és Krstulovic Alex, míg Simon Lili a B csoportban. Az Iskolába járó tagjaink közül hatan is fantasztikus teljesítményt nyújtottak +100 körüli Élővel növelték pontjaikat és 2-3 kivételtől eltekintve mindenki jó eredményt ért el. Nagyon fontos kiemelni, hogy tanulóink maguknál lényegesen erősebb, magasabb pontszámú ellenfelek ellen játszottak az egész torna alatt! A fejlődést, tanulást csak ezek a játszmák szolgálják tökéletesen. Őszintén szólva nem tudom a siker pontos okát. A jó körülmények, a napi egy forduló nyújtotta lehetőség a felkészülésre az MGKSI és egyéni edzőkkel, az együtt lakó csoport remek hangulata és motivációs ereje mind közrejátszhatott. Pribelszky Bence 9/5,5 ponttal +102 Élővel a csapat legjobban szereplő játékosa volt. Bencétől már régóta vártunk egy kiemelkedő eredményt. Most a 2. fordulótól kezdve csak 2200 felettiek ellen játszott, magabiztosan szépen versenyzett. Kovács Judit is 5,5 pontot gyűjtött, a gyengébb ellenfelek ellen voltak megingásai, de igen biztató, hogy mind a két nemzetközi mester ellenfele ellen döntetlent ért el. Gombócz Ferihez fűződik a következő szenzációs teljesítmény 5,0 pont +108 Élő és villámgyors megnyitási győzelem Frink Feri bácsi ellen sötéttel egy királycsel megnyitású partiban. Öten értek el 4,0 pontot Juhász Judit, Kovács Patrik, Gehér Koppány, Öngüt Tamás, Majoros Rózsa és Kozsik Bende – közülük kiemelkedik Patrik eredménye +113 Élőjét végig 2000 Élő feletti ellenfelek ellen játszva szerezte. Juhász Judit 8/4,0 pontja és +86 Élő pontja is elismerést érdemlő. Két 3,5 pontot szerző hölgy játékosunk közül Hegedűs Luca +92, Gaál Zsóka +101 ponttal növelte pontjait. Zsóka bátor, önbizalommal teli játéka igen biztató ez az alapja, hogy a nemzetközi porondon is eredményt lehessen elérni. Kelemen Szabolcsnak és Tóth Nikolettának nem ment most a játék 3,0 és 2,5 pontot szereztek. A C csoportban Murányi Péter bronzérmes lett 6,0 ponttal, míg Tóth Gergely 4,0 pontot gyűjtött. Az egyéni edző nélküli játékosakat délelőttönként Mészáros András készítette fel a játszmákra, Galyas Miklós pedig délután segédkezett a játszmák kielemzésében. Vida Móni teljesített 24 órás szolgálatot a gyerekek mellett, főzött, altatott és még sorolhatnám. Gratulálok az eredményekhez és köszönöm a munkát!

VS

Májusi tábor sakkanyagai

Pálkövi József előző havi Vezér csoportos előadása mellett Mészáros András és Akóts Gábor májusi Bástya csoportos anyagai kerülnek fel az oldalunkra. Fontos információ, hogy elkészült Mészáros András összefoglaló anyaga a kötelezően ismerendő alap végjátékokról! A munka részben szöveges és 101 állást tartalmaz. Egy hiánypótló, remek írásnak gondolom és az MGKSI kisebb csoportjainál a felvételi vizsga alapja a következő tanévünkre.

Letölthető anyagok:
2016. májusi sakkanyagok

VS

Az MGKSI könyvtára további remek könyvekkel bővült!

Balogh Csaba és Arkadij Naiditsch öt kötetes sorozata 2012-2015 legjobb játszmáit elemzi. Legharcosabb játszmák, legjobb pozíciós játszmák, legérdekesebb döntetlenek, legtanulságosabb végjátékok… a lényeg talán nem is címekben van. A szerzők szórakoztató stílusban, sok szöveggel, kevés változattal, gépi lépések nélkül elemzik korunk legfrissebb játszmáit magas színvonalon. Az egyik legtermékenyebb szerző napjainkban Károlyi Tibor. A legendás sakkpályafutások sorozatban a három legújabb könyve a következő sakkozókról szól: Portisch Lajos, Yasser Seirewan és Vlastimil Hort. A kis könyvek tele vannak érdekes interjúkkal, szöveges elemzésekkel. További három érdekes középjáték munkával bővült még a könyvtár: Mauricio Flores Rios: Chess Structures, Sarhan Guliev: Winning Chess Manoeuvres, Van de Oudeweetering: Improve Your Chess Pattern Recognition. A szerzők talán nem annyira ismertek, de mind a három könyv remek és nemzetközi színtéren nagy elismerésnek örvend az edzők, sakkozók körében. A könyvtár könyvei a nyári szünetben is kikölcsönözhetők az Iskola tagjai és egyéni edzői számára valamint az ide járni szándékozóknak is.

VS