Balatonlelle 2015

A várva várt országos döntőn szinte az Iskola összes tagja elindult!

Eredményeink:

U8 Fiúk: 1. Zakar Ádám 6,0 pont, 2. Palczert Mátyás 5,5 pont, 3. Tóth Gergely 5,0 pont, 4. Tancsa Tamás 4,5 pont, 15 résztvevő, 7 forduló.

Az Iskola minden tanulója érmes lett! A 4. helyezett pedig most jelentkezett az MGKSI-be! Kell ennél több!? Ádám megérdemelten nyerte a „villámkezűek” tornáját, lassabban lépett a riválisainál így gondolkodni is volt ideje.

U10 Fiúk: 4. Kovács Patrik, 5. Kozsik Bende, 6. Pásztor Balázs, 7. Gombócz Ferenc, 8. Juhász Ágoston, 9. Bangha Ottó 6,0-6,0 pont, 11. Járó Benjámin 5,5 pont, 20. Füle Simon, 21. Kertész Áron Borsa 4,5 pont, 33. Kötéljártó Áron 3,5 pont, 43 résztvevő, 9 forduló.

Az első Borhy Marcell és a második Csíki Endre kiemelkedett a mezőnyből őket nem sikerült megszorítani, de a mögöttük lévő helyekre öt MGKSI hallgató is befutott. Közülük Patrik, Ágoston, Ottó várakozáson felül szerepeltek, Bendétől jobb játékot vártunk akárcsak a 6,0 pontnál kevesebbet gyűjtők játékosoktól.

U12 Fiúk: 1.Krstulovic Alex 8,5 pont, 2. Persányi Barnabás 7,0 pont, 3. Karácsonyi Gellért 7,0 pont, 7. Kovácsy Barnabás 5,5 pont, 11. Kelemen Szabolcs 5,0 pont, 22. Lakatos Tamás 4,5 pont, 23. Király Barnabás 4,5 pont, 31. Pál István 3,5 pont, 43 résztvevő, 9 forduló.

Számunkra hihetetlen balszerencsénkkel indultak a csoport küzdelmei. A 2. helyen kiemelt Pribelszky Bence a vakáció előtti utolsó nap utolsó óráján eltörte a bokáját. Műtét majd fekvőgipsz következett a lellei verseny helyett. Fazekas Milán 2/2 kezdés után Krstulovic Alex ellen készült a 3. fordulóban ám helyette orvos, kórház, vakbélműtét következett. Jobbulást mind a két a miskolci fiúnak és várjuk őket szeptemberben!

Alex nagy fölénnyel nyerte a tornát, neki nemzetközi szinten kell bizonyítania a tudását. Leendő tanulónk Persányi Barnabás szerezte meg az ezüstérmet. A bronzért folyó rangadót Karácsonyi Gellért nyerte Kovácsy Barnabás ellen. A többi tanulónk is küzdött, de pontban és játékban is többet remélünk tőlük.

U16 Fiúk: 7. Simon Lili 4,0 pont, 9. Czupor Attila 4,0 pont.

Ez az eredmény is mutatja, hogy egy openen „ránézésre” nem lehet megállapítani ki hogyan szerepelt. Lili végig az élmezőnyben játszott az utolsóban vesztett így csak 50 Élőt nyert. Attila sokat remizett a középmezőnyben játszva, a végére utolérte az élmezőnyt és még egy győzelemmel a végén bronzérmes lett volna. Vesztett ő is így -50 Élővel zárta a tornát.

L10: Lányok 5. Tóth Nikolett 4,5 pont, 7. Kreiter Lilla 4,0 pont, 17 induló, 7 forduló.

Nikitől többet reméltünk, igaz a tornát nyerő Demeter Dorina ellen remekül küzdött, nyerésre állt a remi ajánlatot is visszautasította. Lilla jövőre is ebben a csoportban játszik.

L12: 1. Ollé Rebeka Sára 5,5 pont, 2. Majoros Rózsa 5,0 pont, 3. Juhász Judit 5,0 pont, 17 résztvevő, 7 forduló.

Az első hely sorsa az utolsó fordulóig nyitott volt. Judit egy vereség után öt játszmát nyert zsinórban, ha a hetedikben is győz első, döntetlennel első vagy minimum második. Judit vesztett, így Rózsa kezében volt a győzelem lehetősége. Rózsa egy rosszabb állásban elfogadta az ellenfele döntetlen ajánlatát, így a Juditot villámpartiban legyőző Rebeka lett az U12 bajnoka. Rebeka veretlenül, minden riválisával játszva megérdemelten nyerte a tornát. Szeptembertől ő is az MGKSI Vezér csoportját erősíti.

L14: 1. Lengyel Andrea 5,5 pont, 2. Kovács Judit 5,0 pont, 7 résztvevős körmérkőzés.

Andrea nyerte a rangadót Judit ellen és Érseki Tamara ellen is közel állt a győzelemhez.

Az Iskola jelenlegi tagjai hét csoportban indultak: 3 aranyérmet, 3 ezüstöt és 2 bronzot nyertek. Örülünk és büszkék vagyunk az eredményeikre! Arról már nem is beszélve, hogy „igazolt” hiányzóink a magyar válogatott tagjaként a Mitropa Kupán játszottak és korosztályaik kiemelkedő játékosai. Kozák Ádám U14, Kántor Gergely U16, Gledura Benjámin U18 csoportban indulhatott volna első kiemeltként.

Az országos eredményeket egyúttal minimális elvárásnak is érzem az Iskola felé hiszen a fő feladatai egyike a legjobbak felvétele és tudásuk növelése azért hogy a nemzetközi versenyeken is legyen esélyük a jó szereplésre. Az idei évben tettünk egy kis lépést előre ez ügyben is, de bőven akad még munka.

VS

Jelentkezési felhívás

A Maróczy Géza Központi Sakkiskola felvételt hirdet a 2015/16-os tanévre.

Az Iskolába 2000.01.01. után született fiatalok jelentkezését várjuk. Három csoportot tervezünk, létszámuk 8-10 fő, maximális létszámuk 12 fő. A Király csoportba kerülnek a legerősebb jelentkezők. A Vezér és Bástya csoportoknál lesznek korhatárok is. Előreláthatólag a Vezér csoportba 12-13 év alattiak kerülhetnek, míg a Bástya csoportba a 10 év alattiak. Az MGKSI egyik alapvető célja, hogy felfedezze és alapos képzésben részesítse a jövő olimpikonjait. Ennek megfelelően tehetségkutatóként is működik. Az iskola követelményi szigorúak, a felvétel nem jelent végleges tagságot.

Rendszeresség

A fejlődés egyik legfontosabb feltétele a rendszeres edzés és versenyzés, ezért a résztvevő fiatalok számára az alábbi követelmények vállalása további feltétel:

  • rendszeresen látogatja a Központi Sakkiskola edzésheteit.
  • a 10 edzés alkalomból legalább 8-on a részt vesz rendszeres versenyzés mellett intenzív edzésmunkát kíván végezni és feltett szándéka, hogy a versenysakkozás elsajátításával magas szinten és kiemelt tevékenységként foglalkozzon, ebben szülei támogatják.

Otthoni edzésmunka

Fontos és elengedhetetlen feltétele a fejlődésnek az egyéni edzővel végzett munka, a kiadott otthoni feladatok feldolgozása, saját játszmák elemzése, megnyitási repertoár kidolgozása (lehetőség szerint egyéni edzővel).

Elhivatottság

A nagyfokú sakkszeretet, elhivatottság olyan belső motiváció ami nélkül a versenysakkozás aligha képzelhető el. Ezért talán a legfontosabb feltételt jelenti. Ennek hiányában nincs értelme a versenysakkozásnak és minden egyéb feltétel megléte dacára kudarcra van ítélve a munkánk. Csak aki önállóan is keresi, kutatja a sakktudást, (falja a könyveket), fanatikusan szereti a sakkot, azok számára ajánljuk a sakkozói pályát. Őket keressük!

Kérem az érdeklődő szülőket, edzőket, hogy bátran keressenek meg kérdéseikkel. Látogassanak el az Iskola weboldalára: http://chess.hu/mgksi/ és beszéljenek az elmúlt tanév hallgatóival, szüleikkel. Várhatólag az új tanévben lehetőség lesz rá, hogy növeljük az edzésnapok számát és szükség esetén segítsük a hallgatók Iskolába járását kedvezményes vagy akár díjmentes szállás lehetőséggel. A tervek szerint továbbra is Horváth József nagymester marad a szakmai igazgató és a Vezér csoport egyik oktatója, a Király csoportban az eddigiekhez hasonlóan minden hónapban hívunk vendég edzőket, előadókat. Terveink között szerepel egy olyan helyszín, ahol egy helyen található edzőterem, sportolási lehetőség, valamint szállás, étkezés.

A jelentkezők felvételéről eddigi eredményeik, a velük és a szülőkkel történő beszélgetés alapján döntünk. Tartunk felvételit is azok számára, akik felvételéről az említettek alapján nem sikerül döntést hozni. A felvételi időpontja és helyszíne: 2015. június 25., 09:00-12:00, Balatonlelle. Nagyon indokolt esetben más időpontban, más helyszínen is felvételiztetünk. A jelentkezők e-mailben kapnak visszaigazolást a felvételi kérelem elbírálásáról.

Jelentkezési cím: videkis2001@yahoo.com
Telefon: 20-3101910 (9:00-18:00)

Jelentkezési lap letöltése ITT!

Júniusi tábor

A nyári időpont ellenére meglepően sokan vettek részt az évet záró edzéseken. A Király és Vezér csoport indokolt hiányzói mellett a Bástya csoport teljes létszámmal és egy vendég hallgatóval kiegészülve követte figyelemmel az előadásokat. A Király csoport vendég előadója Lukács Péter nagymester délelőtt a Spanyol megnyitás Marshall változatáról mutatott érdekes játszmákat, délután a Vezér csoporttal együtt tartott foglalkozáson pedig a legjobb játszmáiból válogatott. A gyerekek véleménye szerint az év egyik legjobb előadása volt!

Készítettem egy táblázatot a gyerekek Élő pont változásáról – az MGKSI idei szűk tanévében – , kiegészítve a korosztályukban nemzetközi élmezőnyhöz tartozók ranglista helyezésével.

Gledura Benjámin és Marjanovics Annamária csak egy-egy edzéshéten vett részt. Az év folyamán négyen kapcsolódtak be a munkába: Király Barnabás, Füle Simon, Palczert Mátyás valamint Zakar Ádám. A rendszeresen járó 25 fiatalunk összesen kb. 3000 Élőt nyert a nyolc hónap alatt, ami nagyon szép eredmény.

Az év eddigi verseny eredményeiről folyamatosan beszámoltunk, de a korcsoportos döntők még előttünk állnak.

Mindenkinek köszönjük a részvételt, sok sikert Balatonlellén és bízunk benne, hogy minél több ismerős arccal találkozunk a következő MGKSI tanévben!

VS