Mozgalmas hetet zárt a Központi Sakkiskola!

Az edzéshét kiemelkedő eseménye Balogh Csaba előadása volt, aki a keddi nyílt nap délutánján tartott előadást a Király és Vezér csoport tanulóinak. A gyerekek mellett szép számban képviselték magukat a női válogatott tagjai, a szülők, edzők is. Ez is mutatja, hogy lenne igény válogatott nagymestereink szereplésére, előadásaira.

Balogh Csaba az előadás résztvevőivel.
Balogh Csaba az előadás résztvevőivel.

Bevezetőjében a nagymester hasznos tanácsokkal látta el a fiatalokat. Kiemelte a változatszámítás, a közép és végjátékok tanulásának fontosságát és óva intett a megnyitáselmélet tanulmányozásának a túlzásba vitelétől, legalábbis a 2500-2600 szint eléréséig. Hangsúlyozta, hogy hiába kerülnek ki sokan a rengeteg magolásnak köszönhetően előnyösen a megnyitásokból ezt az előnyt bőven kompenzálni tudják azon ellenfeleik, akiknek döntően nem a változatok tanulására épül felkészülésük és könnyen megfordítják a játszma menetét a parti későbbi szakaszaiban. Ráadásul napjainkban egyrészt sokkal gyorsabban elévül a megnyitási tudás, másrészt sokkal könnyebben is elsajátítható.

Az előadása során is döntően a változatszámításra fektette a hangsúlyt Balogh Csaba. Az alaposságra sem lehetett panasza a hallgatóságnak az első bemutatott játszmát két órán át elemeztük és a másodikat sem fejeztük be sokkal gyorsabban! Elsőként a Tari elleni döntetlenét majd a Motylev elleni győzelmét mutatta be Csaba, mind a két játszmát a Bundesliga 2015-ös szezonjában játszották. Munkabírásból is újra ízelítőt kaptak a gyerekek. Lékó Péter, Balogh Csaba közismerten kiemelkedőek ezen a téren.

A Király csoport márciusi meghívott előadói Galyas Miklós és Varga Zoltán voltak. Az előbbi egy végjátékokra koncentráló (bástya a gyalog, gyalogok ellen) alapos előadást tartott és megmutatta a Rodhstein elleni remekművét. Varga nagymester egy kicsit filozofikusabb, de nagy tetszést kiváltó előadást tartott: Állásépítők-hőbörgők, kurucok-labancok alcímmel. Nemcsak a téma a bemutatott játszmák is elnyerték a fiatalok figyelmét.

A Vezér és Bástya csoportokban a hagyományoknak megfelelően Horváth József és Akóts Gábor tartotta a foglalkozásokat. Szakmai igazgatónk egyik este egy közös előadáson Portisch Lajos nagymester pályáját mutatta be. A keddi villámtornát nem kis meglepetésre Krstulovic Alex nyerte 7/6 ponttal az 5,5 pontot gyűjtő Papp Petra és Horváth József előtt.

Hamarosan az előadások anyagából részletek is kerülnek fel a weboldalunkra. A héten sikerült jelentősen bővíteni a könyvtárunk anyagát is. Erről is készül egy részletes bemutatás.

VS

Könyvek ürügyén

Zseniális, kategóriájukban alapműveknek számító könyvekkel, munkafüzetekkel bővült a Központi Sakkiskola könyvtára! Erősen elfogult vagyok a könyvek iránt de ettől függetlenül is biztos vagyok benne, hogy rendszeres olvasás nélkül nem érhető el nemzetközi szintű eredmény kb. 14 éven felül és a nem vagy csak keveset olvasók soha nem érik el képességeik határát a sakkozásban. Mikor kell elkezdeni az önálló olvasást? Nyilván 6-7 évesen még nem lehet ilyen elvárás de 2000-2200 Élő pontszám felett, amelyet remélhetőleg minél fiatalabban elérnek a gyerekek már szinte behozhatatlan előnyre tesznek szert az önállóan olvasók, gondolkodók. A magyar gyerekek helyzetét nehezíti, hogy a magyar nyelvű modern minőségi oktató könyvek száma erősen korlátos, a legtöbb szinten, témában gyakorlatilag nulla. Például a manapság is gyakran használt Alföldi László: 33 Sakklecke valamint, Szokolszkij: Megnyitások és a középjáték alapelvei című könyveket a 60-as 70-es években írták – ez egy gyorsan fejlődő „tudománynál” nem ad sok esélyt. Azért jelennek meg kiváló könyvek magyarul is pl. a Nagy elődeim sorozat, Polgár Judit életrajzi könyvei vagy Seresevszkij végjátékokról szóló könyve. Világnyelveken hihetetlen mennyiségű minőségi munka olvasható és sajnos Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol ezek olvasása, lefordítása nem megoldott.

Az MGKSI oldalon tételesen szerepelnek az új könyvek, itt csak röviden írok róluk.

Brunia és van Wijgerden 6 tanári kézikönyve és 17(!) munkafüzete a kezdőszinttől kb. 1800-as szintig íródott. Minden lépcsőhöz tartozik egy kézikönyv megoldásokkal, szakmai és pedagógiai segítséggel, valamint kb. három munkafüzet.

Juszupov kilenc könyve három-három elosztásban az 1500-as 1800-as és 2100-as szint elérését segíti könyvenként rendszerint 24-24 leckével. Gyorsan hozzáteszem a kezdőknek vagy a 2100-as szintig szóló könyvek témáiban, anyagában nincsenek nagy csodák az ajánlott könyvekben sem igazán láttam semmi forradalmit. A „csoda” az egy-egy tudásszintre lebontott anyagok mennyisége, kidolgozottságuk minősége. Az oktatók minimális tudással és minimális készüléssel is igen színvonalas órákat tarthatnak akár éveken át a használatukkal.

Aagard Grandmaster Preparation sorozata, valamint Dvoreckij csak németül elérhető változatszámítást, lépéskiválasztást segítő könyvei és még 2-3 új könyv leginkább 2200 felett használható jól, akár még nagymestereknek is érdekesek lehetnek.

Könyvtárunk az MGKSI edzéshetek során nyitva áll az ifjúsági edzők, nagyon lelkes fiatalok számára.

Bővült a könyvtári kínálat
Bővült a könyvtári kínálat

VS

MARÓCZY GÉZA KÖZPONTI SAKKISKOLA 2014/15-ÖS TANÉV – 2015. márciusi EDZÉSHÉT

chess1-400x383_ProgramlogoA dőlt betűs programok szülők, kísérők számára is látogathatók!

Ebédszünet: 12.00 – 13.30

2015. március 23. hétfő (Vezércsoport)
8.50 – 9.00 Tábornyitás
9.00 – 12.00 Csoportfoglalkozás [Horváth József – Vezércsoport]
14.00 – 18.00 Csoportfoglalkozás [Horváth József – Vezércsoport]

2015. március 24. kedd (Vezércsoport és Királycsoport) NYÍLT NAP (Minden program látogatható)
9.00 – 12.00 Csoportedzés [Vezércsoport – Horváth József, Királycsoport – Galyas Miklós]
14.00 – 18.00 Néhány saját játszmám elemzése, változatszámítási feladatok, pozíciós szemlélet, végjátékok, Balogh Csaba nagymester, olimpikon előadása
18.15 – 19.30 Villámverseny meghívott vendégekkel

2015. március 25. szerda (Vezércsoport és Királycsoport)
9.00 – 12.00 Csoportedzés [Vezércsoport – Horváth József, Királycsoport – Varga Zoltán]
14.00 – 15.15 Néhány saját játszmám (Varga Zoltán nagymester játszmabemutatás)
15.25 – 18.00 Csoportedzés [Vezércsoport – Horváth József, Királycsoport – Varga Zoltán]

2015. március 26. csütörtök (Királycsoport és Bástyacsoport)
9.00 – 12.00 Csoportedzés [Királycsoport – Galyas Miklós, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
14.00 – 17.00 Csoportedzés [Királycsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
17.00 – 18.15 Portisch Lajos legjobb játszmái (Horváth József)

2015. március 27. péntek (Bástyacsoport)
9.00 – 12.00 Csoportedzés [Horváth József]
13.30 – 17.00 Csoportedzés [Horváth József]
17.00 – 18.00 Villámverseny a Bástya csoport számára

A márciusi edzéshét edzőiről röviden:

Balogh Csaba (szül.: 1987) nemzetközi nagymester, ötszörös olimpikon, olimpiai ezüstérmes, a magyar válogatott tagja

Varga Zoltán (szül.: 1970) nemzetközi nagymester, kétszeres olimpikon, magyar bajnok, számtalan hazai és külföldi verseny győztese

Galyas Miklós ( szül.:1978) nemzetközi mester, számos hazai verseny győztese, edző, tanítványai sokszor szereztek érmeket a korcsoportos bajnokságokon

Vidéki Sándor (szül.: 1966) nemzetközi mester , nemzetközi versenybíró, szakedző, kétszeres nyílt magyar bajnok (1990 és 1991), az MGKSI igazgatója

Horváth József (szül.: 1964) nemzetközi nagymester , nemzetközi versenybíró, szakedző, FIDE Senior Trainer, négyszeres nyílt magyar bajnok (1987, 1993, 1994, 2012), az MGKSI szakmai igazgatója

Akóts Gábor (szül.: 1985) FIDE-mester, számos ifjúsági sakkozó edzője, a Közép-dunántúli Regionális Sakkiskola vezetője

Márciusi eredmények

Gledura Benjámin óriási sikert ért el az Első Szombat tornán! A GM csoportot fölényesen megnyerve GM normát teljesített 9/7 pontjával! Benjámin legyőzte az összes résztvevő nagymestert, 6győzelem, 2döntetlen, 1vereség a mérleg, 20Élő pontot nyert.
Kovács Judit a FIDE-B csoportban versenyzett és 9-ből 4,5pontot gyűjtött.

Az Art Pub Kupán hagyományosan sok MGKSI tanuló indul, így volt ez a hetedik alkalommal megrendezett versenyen is. Lengyel Andrea indult egyedül az U2200 mezőnyben és 6-ból 2,5pontot szerzett. A tornát a Király csoport legutóbbi vendége Bohus Ádám nyerte. Az 1600 alattiak versenyén Tóth Nikoletta kiváló játékkal ezüstérmes lett a szerzett 6/5ponttal.

A többiek pontszámai: Juhász Ágoston 4,0; Kovács Patrik Zsolt 3,5; Kertész Áron Borsa 3,0; Füle Simon 3,0; Bangha Ottó Péter 2,5; Palczert Mátyás 2,0 és Tóth Gergely 2,0. A 7 éves Füle Simon első hosszabb gondolkodási idejű versenyén szerzett magabiztos 3,0pontja mindenképpen kiemelést érdemel.

Gratulálunk az eredményekhez!

VS

http://www.firstsaturday.hu/1503/index.htm
http://geniuszse.hu/node/1541

 

Házi feladatok 2015. február

1. Melyik női sakkozónak volt az edzője Maróczy Géza?
2. Melyik női sakkozónk lett világbajnokjelölt 1979-ben?
3. Ki vezeti jelenleg a női világranglistát?
4. Mely magyar sakkozó(k) győzte(ék) le Hou Yifant?
5. Ki volt Lángos Józsa?
6. Mettől meddig volt világbajnoknő Nona Gaprindashvili?
7. Melyik világbajnokjelölti mérkőzésen döntött a továbbjutásról a rulettgolyó?
8. Milyen nagy versenyeket nyert Maróczy Géza?
9. Melyik magyar sakkozó írt könyvet az 1952-es Maróczy-emlékversenyről?
10. Melyik magyar sakkozó játszott barátságos mérkőzést Aljechinnel Párizsban?
11. Mi volt eddig a kínai sakkozók legnagyobb eredménye?
12. Hány világbajnoki párosmeccset játszott Botvinnik (kik ellen, mikor)?
13. Sorolj fel csodagyerekeket a sakkban ( a múltból és a jelenből)!
14. Kik a kerületed, megyéd legjobb sakkozói?
15. Mikor és kikkel játszott világbajnokjelölti párosmeccseket Portisch Lajos?
16. Hány kötetből áll a Nagy Elődeim című sorozat és ki írta?
17. Melyik sakkozónak volt a legnagyobb sakk-könyvtára?
18. Sorolj fel magyar sakk-könyvírókat!
19. Ki volt Flesch János? Milyen műveit ismered?
20. Milyen kiegészítő sportot űz Magnus Carlsen?
21. Mettől meddig volt női világbajnok Polgár Zsuzsa, kit győzött le és milyen arányban?
22. Melyik világbajnoki döntőben fordult elő az 1.g3 lépés?
23. Kikből állt az 1978-as olimpián győztes „aranycsapat”?
24. Sorolj fel híres embereket (nem profi sakkozókat), akik szívesen sakkoznak!
25. Sorolj fel sakkozókat, akik 1800 előtt tevékenykedtek!
26. Hány magyar sakkozó játszott eddiga világbajnoki címért párosmérkőzést?
27. Sorolj fel olyan filmeket, amelyekben szerepel a sakkozás?
28. Ki írta a Sakknovellát?
29. Melyik magyar sakkozó nevezi a bástyát „traktor”nak?
30. Sorold fel az első hat játékost az U20 (világ)ranglistáról!

HJ

Letölthető anyagok:
Szabó Krisztián edzése 201502
Akóts Gábor edzése 201502
Horváth József házi feladatai 201502
Zlotnik teszt (Vidéki Sándor) 201502

Eredményeink

Turzó Attila szervezésében,  a Magyar Sakkszövetségben zajlott le  február utolsó hetében a II. Chess Holiday open.
A 21 résztvevős, 6 fordulós tornát a 3. helyen kiemelt MGKSI tanuló Krstulovic Alex nyerte 4,5 pontta,l veretlenül. Alex legyőzte a verseny egyetlen IM indulóját Németh Zoltánt is egy sokáig döntetlent ígérő végjátékban.
Járó Benjámin a Harkányban megrendezett IV. Baranya-Hotel Kupán versenyzett – 7-ből 4 pontot szerezve a középmezőnyben végezve, közel 90 Élő pontot nyert.

Járó Benjámin a Harkányban megrendezett IV. Baranya-Hotel Kupán.
Járó Benjámin a Harkányban megrendezett IV. Baranya-Hotel Kupán.

A csapatbajnokság már a 7. fordulónál tart. Az NB1-ben játszó tanulóink közül Kántor Gergely eddig 7-ből 6,5pontot szerzett a Nagykanizsa csapatának, Krstulovic Alex pedig 5,0 pontot gyűjtött  az MLTC színeiben.
Gratulálunk az eredményekhez!

Részletes eremények:
http://chess-results.com/tnr162261.aspx?lan=1&art=4&wi=821
http://www.chess-results.com/tnr162309.aspx?lan=1&art=1&rd=7&wi=821

VS