Címvédőként az örmény férficsapat és az orosz női válogatott játszik

Tromsøben augusztus 1. és 14. között rendezik meg a 41. férfi és a 26. női Sakkolimpiát. Minden korábbi részvételi rekord megdől a sakkozás legrangosabb seregszemléjén, 174 ország küldte el nevezését. A férfiak versenyében 174 együttes, a nők viadalán 139 csapat vesz részt. A hatodik helyre rangsorolt férfi válogatottunkban Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Rapport Richárd és Balogh Csaba játszik. A rajtlistán tizenharmadik női csapatunk Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó, Gara Tícia, Gara Anita és Papp Petra összeállításban szerepel. A 11 fordulós svájci rendszerű olimpia fantasztikus sakkcsemegét ígér, hiszen a legjobbak közül csak az indiai világbajnok Viswanathan Anand, valamint a női világranglistán harmadik Humpy Koneru hiányzik. A sakkolimpia hivatalos honlapja: https://chess24.com/en/olympiad2014.

tromso01

Tromsø Norvégia nyolcadik legnagyobb városa, Troms megye székhelye. Itt található a világ legészakibb egyeteme, sörfőzdéje, botanikus kertje és planetáriuma, a város a világ legészakibb püspökségének is székhelye.

A város központja a Tromsøya nevű szigeten található, az északi sarkkörön túl 400 km távolságra. Az elővárosi területeihez tartozik Tromsdalen (a szárazföldi területen, Tromsøya szigetétől keletre), Tromsøya sziget maradék része, és a nagy kiterjedésű Kvaløya sziget keleti része, ami Tromsøya szigetétől nyugatra található. A Tromsø-híd és egy négysávos alagút köti össze Tromsøya szigetét a szárazfölddel, a nyugati oldalon pedig a Sandnessund-híd teremt kapcsolatot Kvaløya szigetével.

Az éjféli nap május 18-tól július 26-ig van az északi horizont felett, bár nem beszélhetünk igazi sötétségről már április végétől augusztus közepéig. Kora ősszel Tromsø a sarki fények zónájának középpontjában található.

Tromsø környéke az utolsó jégkor óta lakott terület. A vaskorban a külső tengerparton már mind a norvégok, mind a számik (lappok) megtelepedtek. Tromsø városi oklevelét 1794-ben adták ki, bár ekkoriban mindössze 80 lakosa lehetett. A 19. század folyamán megnőtt a város jelentősége, püspöki székhely lett, megalakult a tanárképző főiskola, a hajógyár és a sörfőzde is. A 19. század végére Tromsø lett a sarkvidéki kereskedelem legnagyobb központja, és számos sarkvidéki felfedezőút is innen indult.

A II. világháború alatt rövid ideig a norvég kormány székhelyéül szolgált. A város a háborút sérülés nélkül megúszta, bár a Tirpitz német csatahajó Tromsøy szigeténél süllyedt el 1944. november 12-én, ahol közel 1000 német katona vesztette életét. A világháború után a város gyors növekedésnek indult, 1964-ben megnyílt a repülőtér, majd a Tromsøi Egyetem is. (Wikipedia)

Tavaly a norvég város a sakkolimpiára készülve megrendezte a Világkupát, a 128 résztvevős, kieséses rendszerű viadalán a sorozat történetének legerősebb mezőnye játszott, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik győzött.

A 41. sakkolimpián az előzetes nevezések alapján 174 férficsapat és 139 női együttes vesz részt. Címvédőként az ukrán férfi és az orosz női válogatott játszik. A rajthoz állók nagy létszámához kevés a 11 forduló, a 2008-as drezdai olimpia előtt az egyik legérthetetlenebb döntés volt a fordulók számának csökkentése, a párosítási szisztéma is megváltozott. A meccspontok határozzák meg a végső serrendet, a holtversenyt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszám dönti el, ezért a párosításnak óriási jelentősége van. A rendezőkre egyre nagyobb anyagi teher hárul, más sportágak világversenyével ellentétben a csapatok költségeit állják, kivételt az utazási költség jelent, illetve az upgrade, a kétágyas szobák egyágyasra cserélése jelent.

Férfi válogatottunk éremgyűjteményével negyedik a rangsorban

Az eddigi olimpiákon férfi válogatottunk három olimpiai aranyérmet szerzett, 1927-ben Londonban, 1928-ban Hágában és 1978-ban Buenos Airesben nyerték el sakkozóink a Hamilton Russel aranyserleget. 1930-ban Hamburgban, 1937-ben Stockholmban, 1970-ben Siegenben, 1972-ben Szkopjéban, 1980-ban Máltán, 2002-ben Bledben ezüstérmet, 1956-ban Moszkvában, 1966-ban Havannában pedig bronzérmet szerzett együttesünk. Az érmek számát tekintve negyedikek vagyunk a rangsorban. A legeredményesebb a szovjet válogatott 18 aranyéremmel, 1978-ban másodikak voltak. Az orosz együttes hatszor nyert, Calviában és Hanti-Manszijszkban ezüstösek Ukrajna, két éve Örményország mögött. Az Egyesült Államok sakkozói öt elsőséget szereztek, 5 ezüst és 8 bronzérem még a gyűjteményükben. A jugoszlávok egy olimpiai bajnok cím mellett még 6-6 érmet gyűjtöttek, az örmények 2006-ban, 2008-ban és 2012-ben aranyérmesek, a megelőző két viadalon bronzérmesek voltak. Az ukránok két aranyérem mellett egyszer másodikként, háromszor harmadikként zárták szereplésüket.

Tromsøben férficsapatunk legerősebb összeállításában hatodik a rajtlistán

Csapatunkban az éltáblás Lékó Péter nyolcadik sakkolimpiáján vesz részt, 1994-ben, Moszkvában debütált. Az ezüstérmes bledi olimpia óta nagy utat tett meg. 2004-ben világbajnoki döntőt játszott Vlagyimir Kramnyikkal, a 7-7 akkor a címvédő orosz nagymesternek kedvezett. Első számú sakkozónk 2005-ben San Luisban és 2007-ben is játszott a 8 fős, kétfordulós világbajnokságon. Argentínában ötödikként zárt, Mexikóban negyedik volt. Győzött a Corus szuperversenyen, elsőként ünnepelték az I. Tal-emlékversenyen, harmadszor diadalmaskodott a dortmundi tornán. Drezdában remekelt, az éltáblán a legjobb egyéni eredményt érte el. „Vezérevezősként” a sakkvilág legjobbjaival kell megküzdenie. Hét olimpiáján eddig 75 partit játszott, 20 győzelem mellett hatszor szenvedett vereséget, 49 játszmája fejeződött be pontosztozkodással.

Nyolcszoros bajnokunk Almási Zoltán 1994-tól kezdve valamennyi olimpián játszott. immár tizenegyedszer olimpiai válogatottunk tagja. A bledi sikerünk egyik nagy titka volt, hogy az első három táblán játszmát sem vesztettek nagymestereink, Almási 13 játszmájából úgy szerzett 9 pontot, hogy nyolcszor volt sötét. Két éljátékosunk távollétében Zoltán 1998-ban, 2004-ben és 2006-ban is éltáblás volt. Eddig 108 partit játszott, 38 győzelem mellett 16-szor kapott ki.

Polgár Judit 1988-ban, 12 évesen mutatkozott be sakkolimpián. Női válogatottunk második táblásaként fantasztikus eredményével, a 13 partiból gyűjtött 12,5 pontjával oroszlánrésze volt az aranyérem megszerzésében. Két évvel később az aranyos lányok megvédték címüket, de többet már nem játszott együtt a csodacsapat, Polgár Zsuzsa, Judit, Zsófia és Mádl Ildikó. Judit 1994-ben a férfi válogatottba „igazolt át” és nyolcadszor a csapat tagja. Bledben remekelt, 12 partiból 8,5 pontot szerzett. Három éve a franciaországi Aix-les-Bains-ben megrendezett 12. Európa-bajnokságon Judit bronzérmes lett, egy hármas, majd a hajrában egy parádés négyes nyerőszériával érte el sikerét, biztos továbbjutását. A Hanti-Manszijkban megrendezett Világkupán a harmadik körben igazi szenzációként Szergej Karjakin ellen nyert, a későbbi győztes Peter Szvidlertől a legjobb nyolc között szenvedett vereséget. Férfi válogatottunkban eddig 79 játszmát vívott, 31 nyerés és 14 vereség a számláján, de utóbbiakból nyolcat 94-ben és 96-ban szenvedett el.

Olimpiai válogatottunk újonca a 18 esztendős Rapport Richárd. A + 2700 Élő-pontosok körébe is bekerült ifjú titántól győzelmeket várunk, fontos szerepet játszhat a csapat annyira remélt eredményességében. Balogh Csaba Torinóban debütált, ötödször csapattag, eddigi 26 partijából hatot nyert meg, 19-szer remizett 1 vereség mellett.

Kiegyensúlyozott erőviszonyok, óvatos optimizmus

A csapatok végleges rajtlistáját az augusztus 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján állítják majd össze, a táblasorrendet augusztus 1-jén 19 óráig kell leadni a csapatoknak. Óvatos optimizmussal várja az olimpiát a rajtlistán első orosz válogatott. edzőtáborokkal, versenyekkel is készültek a megmérettetésre, hogy érvényesítsék a „papírformát”, 12 év után megszerezzék az olimpiai aranyérmet. Vlagyimir Kramnyik dortmundi játéka, formája, Jan Nepomnjacsij bergamói „betlije” joggal idegesítheti a szakvezetést. Ismét a válogatottban Peter Szvidler. A címvédő ukránoknál a nagy „öreg”, Vaszilij Ivancsuk az éltáblán. Nagyot léptek előre a franciák, három nagymesterünk is + 2700 Élő-pontos.

Az örmények legerősebb összeállításukban, Levon Aronjannal az éltáblán szerepelnek, Hikaru Nakamura a „vezérevezős” az amerikai ötösben, érmes helyezésben reménykednek a kínaiak is. Az azeriek két legjobbjukban, Sahriyar Mamedgyarovban és Tejmur Radzsabovban bíznak. A világbajnoki döntőt játszott Borisz Gelfand vezetésével rutinos nagymesterek alkotják az izraeli együttest. Ezúttal sem játszik az indiai válogatottban Viswanathan Anand, a norvég csapatban a világbajnok Magnus Carlsen természetesen vállalta a szereplést.

A legjobb együttesek összeállításai:

Oroszország: Vlagyimir Kramnyik, Alekszandr Griscsuk, Szergej Karjakin, Peter Szvidler, Jan Nepomnjacsij
Ukrajna: Vaszilij Ivancsuk, Ruszlan Ponomarjov, Pavel Eljanov, Alekszander Mojszejenko, Anton Korobov
Franciaország: Maxime Vachier-Lagrave, Etienne Bacrot, Laurent Fressinet, Romain Edouard, Vladiszlav Tkacsijev
Örményország: Levon Aronjan, Szergej Movszeszjan, Vlagyimir Akopjan Gabriel Szargiszjan, Tigran Kotanjan
Egyesült Államok: Hikaru Nakamura, Gata Kamsky, Varushan Akobjan, Alekszendar Oniscsuk, Samuel Shankland
Magyarország: Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Rapport Richárd, Balogh Csaba
Kína: Wang Yue, Ding Liren, Yu Yangyi, Ni Hua, Wei Yi
Azerbajdzsán: Sahriyar Mamedgyarov, Tejmur Radzsabov, Rauf Mamedov, Eltaj Safarli, Gadir Guszejnov
Anglia: Michael Adams, Nigel Short, Gawain Jones, David Howell, Matthew Sadler
Hollandia: Anish Giri, Loek van Wely, Szergej Tivjakov, Erwin L’Ami, Robin van Kampen
Izrael: Borisz Gelfand, Maxim Rodhstein, Emil Szutovszkij, Evgeny Postny, Ilia Szmirin
Kuba: Leinier Dominguez Perez, Lazaro Bruzon Batista, Yunietsky Quesada Perez, Reynaldo Ortiz Suarez, Yuri Gonzalez Vidal
Norvégia: Magnus Carlsen, Simen Agdestein, Ludvig Hammer Jon, Kjetil Lie, Erlend Johannesen Leif
Németország: Arkadij Naiditsch, Liviu-Dieter Nisipeanu, Georg Meier, Daniel Fridman, Daniel Baramidze

Visszatekintés az elmúlt 12 év olimpiáira, a tavalyi csapatversenyekre

2002-ben ezüstérmes volt válogatottunk

Bledben válogatottunk 22 éves szünet után szerzett ismét érmet, szenzációs sikerként a későbbi győztes orosz csapatot is legyőzve végzett a második helyen Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert és Ács Péter összeállításban. Tíz éve Calviában tartalékos együttessel szerepeltünk, Polgár Judit első gyermekének adott életet, Lékó Péter világbajnoki döntőt játszott Vlagyimir Kramnyikkal, a csapat az olimpiák történetében messze a legrosszabb helyezést érte el, csak 31. lett.

A torinói sakkolimpia előtt nagyon bíztunk abban, hogy válogatottunk ismét a legerősebb összeállításában játszhat, és éremesélyesként rajtolhat. Sajnos másként alakultak az események. Polgár Judit második gyermekét várta, és Lékó Péter sem állt a csapat rendelkezésére. A rossz előjelek ellenére szép magyar sikerrel fejeződött be a meglepetések olimpiája. Torinóban megszerettük a svájci rendszert, hiszen a remek hajrával együttesünk a maximumot érte el az ötödik helyezéssel.

Váratlan, de teljesen megérdemelt volt a 144 csapat versenyében az örmények olimpiai bajnoki címe, veretlenül, a hajrában két taktikus 2-2-vel értek célba. Az olimpia első félidejében a 12. helyre rangsorolt kínai csapat csak látcsővel figyelte az élen állókat, aztán beindult a henger, szenzációként hatott a második helyük. Sokat erősödött az amerikai csapat Gata Kamskyval, a hajrában jött fel az izraeli gárda. Az első helyre rangsorolt orosz válogatott hatodik helyezése óriási meglepetés volt. Vlagyimir Kramnyik hosszas betegsége után sikerrel tért vissza, de csapattársai alulmúlták a várakozást, szinte hihetetlen, hogy az 52 partiból tízet vesztettek el!

Hat éve Drezdában a sakkolimpiák történetének egyik legizgalmasabb utolsó fordulójára került sor. Többen pályáztak az olimpiai bajnok címre, a dobogós helyezésekre. Alaposan kidolgozott taktikával játszott a címvédő örmény válogatott a kínaiak ellen. Három döntetlen mellett a negyedik táblán dőlt el a küzdelem, a sakkozás kilencedik világbajnokának, Tigran Petroszjannak a névrokona szerezte meg az olimpiai bajnoki címet jelentő győzelmet.

closing26

Ezüstérmes a remekül hajrázó izraeli csapat lett, az amerikaiak ismét bronzérmesek. Az ukránok nagyot botlottak a zárónapon, leszorultak a dobogóról is. Az első helyre rangsorolt orosz csapat Torinóhoz hasonlóan nagy csalódást okozott, az ötödik helyen végzett. Válogatottunk az orosz együttessel egyforma meccsponttal, de gyengébb ún. olimpiai Bucholz-pontszámmal végül a nyolcadik helyen zárta szereplését, az éltáblán Lékó Péter aranyérmes lett.! A négy táblán folyó vetélkedésen már csak egy tartalékot lehetett nevezni.

Hanti-Manszijszkban emlékezetes versengésben, bravúros szerepléssel, várakozáson felüli teljesítménnyel, de sajnos rosszabb Berger-Sonneborn pontszámmal negyedik lett férficsapatunk. Az utolsó fordulóban az ukránok meccse 2-2 ért véget a mi nagy riválisunk izraeli négyessel szemben, hat évvel a 2004-es calviai sikerük után ismét elnyerték a Hamilton-Russel aranyserleget. A nagy favorit oroszoknak pedig be kellett érniük az ezüstéremmel.

A bronzérem sorsa valahol a középmezőnyben dőlt el, az izraeli együttes volt a szerencsésebb. Sokáig nem is láttuk Gelfandékat az élcsoportban, de a drezdai olimpiához hasonlóan a hajrá izgalmait jól bírták, négyes nyerősorozattal, majd egy kissé mázlis 2-2-vel az ezüstérem után most bronzérmet szereztek.

Egyértelműen megérdemeltük volna a dobogós helyezést. A kínaiak, majd az oroszok legyőzése után nagyon reménykedtünk. Az ukránoktól és az izraeliektől elszenvedett vereségen is túl tudta tenni magát a csapat, javított, utolsó erőtartalékaikat is mozgósítva érte el a holtversenyes harmadik helyet. Lékó Péternek nem ment a játék, de Alekszandr Griscsuk legyőzése nagy fegyvertény volt. Almási Zoltán remek formában játszott, eredményesen sakkozott. A csapat legjobb pontszerzőjeként még tábladíjas is lett. Polgár Judit fantasztikusan küzdött, csapatgyőzelmeket is jelentettek nyerései. Berkes Ferenc egyedül maradt veretlen válogatottunkban, Balogh Csaba négyszer kapott csak játéklehetőséget, fontos partit nyert meg.

Az olimpiai bajnok ukrán együttesben Vaszilij Ivancsuk bámulatosan sakkozott, igazi „vezérevezős” volt, méltó társakra is lelt. Az orosz csapatnak jelentős erősítést jelentett Szergej Karjakin, de a 20 éves nagymester önmagában kevésnek bizonyult az elvárt aranyérem megszerzéséhez. A címvédő örmények csak hetedikként végeztek, a kontinensbajnok azeriek a 12. helyen zárták szereplésüket. A viadal menete ismét bizonyította, hogy nemcsak a svájci rendszer, hanem a lecsökkentett fordulószám miatt is a párosítás túlzottan fontos tényezővé vált, az olimpiai Berger-Sonneborn számítás pedig nem annyira igazságos, hiszen gyengébb csapatok elleni nagyarányú győzelem néha még többet ért, mint rivális, a sakkozás élmezőnyébe tartozó ellenfél minimális legyőzése. (Az ellenfelek meccspontjainak és az ellenük elért táblapontoknak a szorzata. A leggyengébb meccspontos ellenfél nélkül számolták az eredményt.)

20120910_olympiad_r11095_armenia

Két éve Isztambulban az örmény férfi válogatott győzött a 40. sakkolimpián, harmadszor lettek olimpiai bajnokok. Holtverseny után az olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás nekik kedvezett. Oroszország a második, Ukrajna a bronzérmes.

A férfiak rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyében nagy versengést vártunk. Az orosz, az ukrán, az örmény, a kínai, az amerikai együttesek mellett a honi, a sakkot szeretők és értők, a londoni olimpia magyar sikerein felbuzdulók a rajtlistán negyedik helyre rangsorolt, legerősebb összeállításában szereplő férfi csapatunktól azt várták, hogy a dobogóra való kerülésért küzd majd. A kilencedik helyezés egyértelműen csalódás, és az ellenfelek ismeretében fokozottan hiányérzetünk lehet.

Sok mindent elárul, ha válogatottunk ellenfeleit összehasonlítjuk a dobogón végzett csapatokéval. Együttesünk a puszta számok alapján jóval könnyebb utat járt be, de elsősorban a Fülöp-szigetek elleni 2-2, majd a németektől elszenvedett vereséget követően nehéz helyzetbe került. A svájci rendszerre oly jellemző furcsaság, ha Dániát nem 4-0-ra győzi le együttesünk, hanem csak 3-1-re, akkor az amerikai négyessel csatázhattak volna a befejező játéknapon, a nagyon motivált örményekkel kellett megmérkőzniük. Válogatottunk legjobb pontszerzője, a csapat motorja Polgár Judit volt, a többiek Élő-pontokat veszítettek eredményükkel. Nagymestereink négy partiban szenvedtek vereséget, de valamennyi vesztés sorsdöntő volt, „elúszott” rajta a meccs.

Az örmény válogatott Isztambulban harmadszor diadalmaskodott. Együttesük Szergej Movszeszjan hazatérésével jelentősen erősödött, két éve címvédőként csak hetedikek lettek, de a csapat-világbajnokság megnyerésével legjobbjaik új impulzusokat kaptak. Harmadikok voltak a rajtlistán, a hetedik fordulóban a kínaiaktól elszenvedett vereséget követően rendezték soraikat, négy győzelemmel célba értek. A örmény televízió megszakította adását, hogy közölje az örömhírt, majd egyenes adásban közvetítették a záróünnepséget, népünnepélyre emlékezető fogadtatás várta a csapatot.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik vezette favorit orosz csapat a kilencedik fordulóban botlott, az amerikaiakkal vívott csatában mind Kramnyik, mind Griscsuk kikapott, az izgalmas hajrában már nem tudtak javítani. A címvédő ukránok a „veterán” éltáblásuk, Vaszilij Ivancsuk vezetésével kalandos út után lettek bronzérmesek. A kínaiak még aranyéremről is álmodoztak, az amerikai együttes is többet remélt.

 

A 40. férfi sakkolimpia végeredménye:

Helyezés Rajtszám Ország + = TB1 TB2 TB3
1 3 Örményország ARM 11 9 1 1 19 397.0 29.0
2 1 Oroszország RUS 11 9 1 1 19 388.5 28.5
3 2 Ukrajna UKR 11 9 0 2 18 363.0 29.5
4 6 Kína CHN 11 8 1 2 17 390.5 29.5
5 5 Egyesült Államok USA 11 7 3 1 17 361.0 30.0
6 9 Hollandia NED 11 8 0 3 16 329.0 29.0
7 27 Vietnam VIE 11 6 4 1 16 313.5 29.0
8 25 Románia ROU 11 8 0 3 16 310.0 29.0
9 4 Magyarország HUN 11 7 1 3 15 368.0 28.0
10 7 Azerbajdzsán AZE 11 6 3 2 15 344.0 29.0
11 15 Kuba CUB 11 7 1 3 15 338.5 30.5
12 14 Németország GER 11 6 3 2 15 334.5 26.0
13 16 Lengyelország POL 11 7 1 3 15 313.5 27.5
14 20 Szerbia SRB 11 6 3 2 15 307.0 28.5
15 22 Olaszország ITA 11 7 1 3 15 306.0 28.0
16 34 Svédország SWE 11 7 1 3 15 303.5 28.0
17 11 Anglia ENG 11 6 3 2 15 300.5 26.0
18 39 Dánia DEN 11 7 1 3 15 270.5 27.0

Tavaly két nagy világversenyre is sor került. Varsóban az azeri válogatott győzött a sakkcsapat Európa-bajnokságon.

1476494_254049084748474_54052623_n

Hetedikként rangsorolt férficsapatunk az ötödik helyen zárta szereplését. A stratégiai elgondolás, a taktikai célú táblasorrend szép eredményt hozott. Egy-egy parti lefolyása, végeredménye mindig döntően befolyásolja a párosítást is, amelynek a svájci rendszerű lebonyolításban oly fontos a szerepe. Válogatottunk az aranyérmes azeriekkel, az ezüstös franciákkal, a negyedik örményekkel, a hatodik grúzokkal, a tízedik angolokkal is megmérkőzött.

A rajtlistán hatodik, a 2009-es győztes azeri válogatott veretlenül, másodszor szerzett Európa-bajnoki címet. Az utolsó játéknap előtt még vezető francia együttes elszenvedte első vereségét, az oroszok elleni rangadó nagy tétjét riválisuknál kevésbé jól viselték, de az ezüstérem is nagy siker számukra.

A világbajnok-jelöltekből, szupernagymesterekből álló, a rajtlistát vezető orosz csapat végül oly sok kaland után bronzérmesként zárta szereplését. A törököktől elszenvedett váratlan vereség után a „külső körön” kapaszkodtak fel, a poklok tornácát is megjárva végül érmet szereztek.

A háromszoros olimpiai bajnok, két éve csapat-világbajnok örmény válogatott nagymestereiből hiányzott az átütő erő. A hajrában felzárkóztak, de az utolsó két meccsen felcsillant eséllyel nem tudtak élni.

Európa-bajnok: Azerbajdzsán (Sahriyar Mamedgyarov 4,5/8, Tejmur Radzsabov 4,5/8, Eltaj Sfarli 2,5/6, Rauf Mamedov 5,5/8, Gadir Guszejnov 4/6) 14 Meccspont, 212 Berger, 21 pont
2. Franciaország (Etienne Bacrot 3,5/8, Maxime Vachier-Lagrave 5,5/9, Romain Edouard 5/8, Vladiszlav Tkacsijev 5/8, Hicham Hamdouchi 1,5/3) 13, 210,5, 20,5
3. Oroszország (Alekszandr Griscsuk 4,5/8, Peter Szvidler 6,5/9, Dmitrij Andrejkin 4,5/7, Alekszandr Morozevics 3,5/6, Jevgenyij Tomasevszkij 3,5/6) 13, 202, 22,5

5. Magyarország (Erdős Viktor 3/7, 2658, 2652, – 0,7, Balogh Csaba 5/8, 2630, 2702, + 14,4, Almási Zoltán 5/8, 2710, 2705, – 0,7, Polgár Judit 5,5/8, 2689, 2721, + 3,7, Bánusz Tamás 3/5, 2593, 2626, + 2,3) 12, 200,5, 21,5

Antalyában a IX. sakkcsapat-világbajnokságon Oroszország válogatottja negyedik világbajnoki címét ünnepelhette. 1997, 2005 és 2010 után ismét nyert az orosz együttes, 1985-ben és 1989-ben a Szovjetunió csapata győzött. Az első helyre rangsorolt válogatott nem járt be könnyű utat, a második fordulóban 3-1-re kikaptak a Hikaru Nakamura vezette amerikai négyestől, és három meccspont volt a hátrányuk az ukránokkal szemben. A hatodik fordulóban azonban a hollandok óriási meglepetésre legyőzték az éllovas együttest, az utolsó előtti fordulóban az ukránok elleni szuperrangadó nagy tétjét, fokozott feszültségét Kramnyikék jobban bírták.

Kína megvédte két évvel ezelőtt kiharcolt ezüstérmét. A második fordulóban az ukránoktól, a harmadikban az oroszoktól szenvedtek vereséget, de az örmények elleni nyeréssel elkezdték a kapaszkodást, hatos nyerősorozattal fordulóról-fordulóra törtek előre. Az ukránok kevésbé bírták a hajrát, a hollandok elleni megingás az addig oly magabiztos nagymestereket elbizonytalanította. Az oroszok elleni vereséggel már a bronzérmet is veszélyeztették, de az örményeket legyőzve végül megismételték két évvel ezelőtti harmadik helyezésüket. Vaszilij Ivancsuk kitűnően játszott az éltáblán, Anton Korobov méltó partnere volt.

Vegyes képet mutat az amerikai csapat szereplése, csak négy meccset tudtak nyerni, hármat elvesztettek, kétszer remiztek. A címvédő, a háromszoros olimpiai bajnok örmény válogatott csalódást okozott, a csapat Európa-bajnokság után ismét érem nélkül maradt. Jól küzdöttek a hollandok, változó formában játszottak a németek. A tartalékos azeri csapat is kemény diónak bizonyult. A török és az egyiptomi sakkozók számára jó tanulási lehetőség volt a sakkvilág legjobbjaival való játék, sakkozóik részsikereket azért elértek. A 9 fordulós viadalon nem maradt veretlen csapat, sok szoros eredmény született, a rangadók kevés kivétellel eldőltek.

A IX. csapat-világbajnokság végeredménye:
1. Oroszország (Vlagyimir Kramnyik 4,5/8, Szergej Karjakin 5,5/8, Alekszandr Griscsuk 4/7, Jan Nepomnjacsij 5,5/7, Nyikita Vityjugov 3,5/6) 15 meccspont, 23 pont
2. Kína (Li Chao 4/8, Ding Liren 5/8, Wang Yue 3,5/6, Bu Xiangzhi 5/7, Yu Yangyi 4,5/7) 14, 22
3.Ukrajna (Vaszilij Ivancsuk 5/8, Anton Korobov 5,5/8, Alekszander Mojszejenko 4/7, Jurij Krivorucsko 4/7, Alekszander Arescsenko 2,5/6) 14, 21
4. Egyesült Államok 10, 20,5
5. Örményország 10, 20
6. Hollandia 9, 17
7. Németország 8, 17
8. Azerbajdzsán 7, 18
9. Törökország 3, 12
10. Egyiptom 0, 9,5

Női Sakkolimpia

Női válogatottunk a sakktörténelem során két olimpiai aranyéremmel dicsekedhet, 1988-ban Szalonikiben és 1990-ben Újvidéken lett aranyérmes a csapatunk. A három Polgár-nővér mellett mindkét együttesnek tagja volt Mádl Ildikó. Utoljára az 1994-es moszkvai olimpián volt válogatottunk érmes, második a grúzok mögött. Ildikó tagja volt az 1986-ban Dubajban ezüstérmes együttesnek is. Női sakkozásunk még további öt érmet szerzett: 1969-ben Lublinban, 1978-ban Buenos Airesben, 1980-ban Máltán lettünk még ezüstérmesek, 1972-ben Szkopjéban és 1982-ben Luzernben a harmadik helyen végzett a válogatottunk.
A rangsorban válogatottunk ezzel férficsapatunkhoz hasonlóan a negyedik legerősebb sakknemzet. A szovjetek 11 aranyérmet szereztek és kétszer ezüstöt csapatunk mögött. Négy éve az orosz együttes valamennyi ellenfelét legyőzve lett először olimpiai bajnok, két esztendeje az olimpiai Berger-Sonneborn számítással előzték meg a kínaiakat. A grúzok négy elsőség mellett még 1 ezüst, illetve 2 bronzérmet nyertek. Kína 3 aranyérem mellett 3 ezüst és 4 bronzérmet. Az ukránok Torinóban diadalmaskodtak, két ezüstérem és egy bronzérem még a gyűjteményükben. Izrael 1976-ban győzött.
Tromsøben a kínai válogatott a favorit, csapatunk tizenharmadik a rajtlistán

Nagy vihart kavart az ukrán színekben aranyérmes Katyerina Lahno „átigazolása” az orosz válogatottba. Lahno az utolsó pillanatban kapta meg az engedélyt, sokáig az orosz csapatot a kizárás is fenyegette, mert vártak az engedélyre, lekésték a második nevezési határidőt. Lahno az éltáblás, nagy kérdés, hogy az oly fontos, ukránok elleni rangadón játszik-e majd. Három aranyérem és az isztambuli ezüstérem után negyedszer is a dobogó legfelsőbb fokáról álmodoznak a rajtlistát vezető kínaiak. Az ukránok elvesztették Lahnót, de visszanyerték Anna Muzicsukot. A grúzokkal kiegészülve a nagy négyes kiemelkedik a mezőnyből, mögöttük igen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok.

Nehéz megjósolni, hogy a tizenharmadik helyre rangsorolt csapatunk milyen teljesítményre lesz képes. Éltáblásunktól, a tavalyi Európa-bajnok Hoang Thanh Trangtól a drukkerek a torinóihoz hasonló szereplést remélnek. (Korábban ötször a vietnami csapatban játszott) Drezdában is állta a sarat, négy éve sebezhető nyitásai miatt gyengélkedett, Isztambulban tartotta az első táblát. Válogatottunkban a 45 partiból 18-szor nyert, 20-szor remizett 7 vereség mellett.

Nagy erősítést jelent csapatunknak, hogy a kétszeres olimpiai bajnoknő Mádl Ildikó óriási rutinjával, tapasztalatával ismét a válogatott rendelkezésére áll. Ildikó tizenhárom olimpiáján összesen 140 partit játszott, 59-szer győzött, 22-szer szenvedett vereséget 59 döntetlen mellett.

Gara Anita hatodik olimpiáján vesz részt, 2000-ben, Isztambulban játszott először. Eddigi 46 partijából 22-szer győzött, 16-szor remizett, nyolcszor vereséget szenvedett. Gara Tícia harmadik olimpiáján vesz részt, 16 játszmájából hatot nyert, nyolcat remizett, két parit vesztett. A 20 éves Papp Petra két éve sikerrel mutatkozott be a válogatottban, ötször győzött, egyszer szenvedett vereséget, háromszor megosztozott a ponton.

A rajtlista élcsoportja:
Kína: Hou Ji-fan, Zhao Xue, Ju Wenjun, Tan Zhongyi, Guo Qi
Oroszország: Katyerina Lahno, Valentyina Gunyina, Alekszandra Kosztenjuk, Natalija Pogonyina, Olga Girja
Ukrajna: Anna Muzicsuk, Marija Muzicsuk, Anna Usenyina, Natalija Zsukova, Inna Gaponenko
Grúzia: Nana Dzagnidze, Bela Hotenasvili, Lela Zsavahasvili, Nino Hurcidze, Salome Melia
India: Dronavalli Harika, Sachdev Tania, Mary Inn Gomes, Eesha Karavade, Rout Padmini
Románia: Cristina-Adela Foisor, Corina-Isabela Peptan, Irina Bulmaga, Elena-Luminita Cosma, Alina L’Ami
Egyesült Államok: Irina Krush, Anna Zatonskih, Tatev Ambrahamjan, Katerina Nemcova, Anna Sarevics
Lengyelország: Monika Socko, Jolanta Zawadzka, Karina Szczepkowska-Horowska, Klaudia Kulon, Marta Bartel

Magyarország: Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó, Gara Anita, Gara Tícia, Papp Petra

Visszatekintés az olimpiákra, a tavalyi világversenyekre

Torinóban női válogatottunk sorozatban a harmadik olimpián végzett az első hatban, Bledben ötödikek, Calviában hatodikak voltak, az olasz városban egyetlen Bucholz-pontszámon múlt a negyedik helyezés. Óriási erősítést jelentett a világklasszis Hoang Thanh Trang játéka, remek szereplése. Igazi „vezérevezősként” veretlenül játszotta végig az olimpiát.
Az olasz városban meglepetésre, de teljesen megérdemelten az ukrán válogatott lett az aranyérmes. Az oroszok toronymagas favoritok voltak, de nem tudták a papírformát igazolni. Elvesztették a rangadót az ukránok ellen, s ez megpecsételte sorsukat. Elégedettek lehettek a címvédő kínaiak, hiszen új csapattal jöttek, különösen a 12 éves Hou Yifan eredménye volt káprázatos. Három olimpiai aranyérem után most be kellett érniük a bronzéremmel, de aligha bánkódtak emiatt.

Drezdában a női sakkozás legendájának, Maja Csiburdanidzének a vezetésével a grúz válogatott negyedszer aranyérmes. Öt meccset nyertek sorozatban, és riválisaik botlásai is segítettek a bravúros elsőség megszerzésében. Csiburdanidze pályafutása során kilencedik(!) aranyérmét vehette át, a szovjet válogatottal ötször volt első és 1996 után, 12 év elteltével grúz színekben negyedszer örülhetett a fényesen csillogó éremnek. A címvédő ukránoknak be kellett érniük az ezüstéremmel. A 2004-es ezüstérem után bronzérmesek az amerikaiak. Az első helyre rangsorolt orosz válogatott nem került dobogóra! A sokáig vezető kínai együttes nem tudott megbirkózni a hajrá rendkívüli izgalmaival. Női csapatunk nagy csalódást okozott a 14. helyezésével. Először játszottak négy táblán a női csapatok is.

Hanti-Manszijszkban fantasztikus teljesítménnyel győzött Oroszország első számú válogatottja. Valamennyi mérkőzését megnyerve, Tatjana és Nagyezsda Koszinceva szárnyalásával az orosz női sakkozás első aranyérmét szerezték. Jól hajráztak a kínaiak, a zárónapon legyőzték Ukrajnát, az eredménynek a címvédő grúzok is örülhettek, bronzérmesek lettek. Óriási meglepetés a kubaiak negyedik helye, „surranó pályán” értek célba, és számukra jókor fejeződött be a verseny.

Női válogatottunk az utolsó fordulóban a tisztes helytállásért küzdött, a spanyolokkal szemben elért 3-1-es győzelemmel tíz helyet javítva a 15. helyen végzett.

Isztambulban az orosz válogatott megvédte olimpiai bajnoki címét. A vezető kínai együttes a 10. fordulóban meglepetésre 2-2-öt játszott a kazah csapattal, és ezzel csak holtversenyben várták a befejező fordulót. Koszinceváék remekül küzdöttek, a 4-0-s kazahok elleni győzelemmel a maguk javára fordították a Berger-Sonneborn pontszámot is. A kínaiak nagyon megszenvedtek a bolgárok legyőzéséért, be kellett érniük az ezüstéremmel. Jól hajráztak az ukránok, három utolsó meccsük megnyerésével bronzérmesek lettek. Az indiai csapat legjobbjuk, a szövetséggel állandó harcban álló Humpy Koneru nélkül érte el a jelentős sikert.

A románok „külső körön” törtek előre, meglepetés, hogy a grúzok egy pillanatra sem voltak esélyesek dobogós helyezésre. Kellemes meglepetés az iráni együttes kitűnő eredménye.

Női csapatunk 17. helyezése ismét nagy csalódás, csak a lengyelekkel játszottak, akik erős ellenfélnek számítanak. Az éltáblás Hoang Thanh Trangot leszámítva valamennyien Élő-pontot veszítettek.

A 25. Női Sakkolimpia végeredménye

Helyezés Rajtszám Ország + = TB1 TB2 TB3
1 2 Oroszország RUS 11 8 3 0 19 450.0 33.0
2 1 Kína CHN 11 8 3 0 19 416.0 31.5
3 4 Ukrajna UKR 11 7 4 0 18 408.5 30.5
4 6 India IND 11 8 1 2 17 336.0 28.0
5 10 Románia ROU 11 8 0 3 16 313.5 28.5
6 8 Örményország ARM 11 8 0 3 16 313.0 26.5
7 14 Franciaország FRA 11 7 1 3 15 347.5 29.0
8 3 Grúzia GEO 11 6 3 2 15 344.0 28.5
9 26 Irán IRI 11 7 1 3 15 339.0 31.0
10 5 Egyesült Államok USA 11 6 3 2 15 326.0 29.5
11 9 Németország GER 11 7 1 3 15 316.0 27.0
12 22 Kazahsztán KAZ 11 6 3 2 15 309.0 27.0
13 21 Mongólia MGL 11 7 1 3 15 308.0 28.0
14 36 Fehéroroszország BLR 11 6 3 2 15 292.0 28.5
                   
17 12 Magyarország HUN 11 6 2 3 14 303.0 27.5

Asztanában tavaly az ukrán válogatott nyerte meg a IV. női csapat-világbajnokságot. A rajtlistán első ukrán együttes legjobb összeállításában nagyszerű sikert ért el. A 2006-os torinói sakkolimpián elért szenzációs elsőségük, a 2008-as drezdai ezüstérmük, a 2012-es bronzérmük, két világbajnoki, egy Eb harmadik helyezés után ismét aranyérmes lett a csapat. A torinói olimpiai bajnokcsapatban is játszott Katyerina Lahno, Anna Usenyina, Natalija Zsukova és Inna Gaponenko, csak a táblasorrend változott, akkor Natalija volt az éltáblás. Anna Usenyina világbajnoki címe után az ukrán női sakkozás újabb diadalt aratott. Teljesítményük dicsérete, hogy a négy alapember tábladíjas is lett.

ukr

Az ukrán együttes veretlenül ért célba, a kezdeti bizonytalankodást követően a három nagy riválissal vívott meccsre „összerázódtak”, sorsdöntőnek bizonyult a címvédő kínai négyes legyőzése. A válogatott körül a vb előtt nem voltak látványos ügyek, míg a legnagyobb riválisoknak számító kínai és orosz csapatok legjobbjaik nélkül vettek részt.

A háromszoros világbajnok kínai együttesben nem játszott az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és a világranglistán ötödik Zhao Xue. A kétszeres olimpiai bajnok orosz csapat felkészülését komoly vihar zavarta meg, a Koszinceva nővérek „megzsarolták” a szövetséget, hogy nem hajlandóak játszani, ha Szergej Rublevszkij a kapitány. A vezetés nem engedett követelésüknek, a tartalékos válogatott harmadikként végzett.

A világbajnokság végeredménye:

1.Ukrajna (Katyerina Lahno 2547, 5,5/8, Anna Usenyina 2477, 6/8, Marija Muzicsuk 2479, 5,5/8, Natalija Zsukova 2471, 6/8, Inna Gaponenko 2421, 1,5/4) 16 meccspont, 24,5 pont
2. Kína (Ju Wenjun 2505, 7/9. Huang Qian 2476, 3,5/7, Tan Zongyi 2471, 7/9, Guo Qi 2435, 6/8, Shen Yang 2415, 2/3) 15, 25,5

3.Oroszország (Valentyina Gunyina 2505, 5/8, Alekszandra Kosztenjuk 2499, 4,5/7, Natalija Pogonyina 2475, 4,5/7, Alisza Galljamova 2459, 3,5/6, Olga Girja 2440, 6,5/8) 13, 22
4. Grúzia 12, 21,5
5. India 9, 18
6. Egyesült Államok 8, 15,5
7. Kazahsztán 6, 15,5
8. Románia 6, 14,5
9. Franciaország 3, 12
10. Törökország 1, 9

EB-2013-rd7-l

A varsói csapat Európa-bajnokságon jól hajrázott női válogatottunk. A sokáig éremre pályázó örményekkel szemben elért 2-2-vel a hatodik helyen végzett a nyolcadikra rangsorolt együttesünk. A viadal során volt ok örömre és bánatra, a hajrára magára talált éltáblásunk, Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang, Papp Petra a legnehezebb pillanatokban tartotta a lelket a társakban. Rudolf Anna ötös nyerősorozattal döntő érdemeket szerzett a várakozáson felüli helyezés elérésében.

Az ukránok rajt-cél győzelmet arattak, az oroszok reménytelennek látszó helyzetből törtek előre, a címvédő, háromszoros kontinensbajnok orosz együttes ezüstérmet szerzett. A házigazdák nagy örömére a lengyel csapat bronzérmes lett, az ún. olimpiai Berger pontszám jól mutatja, hogy a párosító program kegyeltjei voltak.

Európa-bajnok: Ukrajna (Katyerina Lahno 6/9, Anna Usenyina 6,5/8, Maria Muzicsuk 6,5/8, Natalija Zsukova 3/7, Inan Gaponenko 2/4) 15, 222,5, 24
2. Oroszország
(Valentyina Gunyina 6/9, Alekszandra Kosztenjuk 7,5/8, Natalija Pogonyina 4,5/7, Olga Girja 4,5/7, Alekszandra Gorjacskina 2,5/) 14, 267,5, 25
3. Lengyelország (Monika Socko 5/9, Jolanta Zawadzka 4,5/8, Joanna Majdan-Gajewska 3,5/6, Iweta Rajlich 1,5/4, Karina Szczepkowska-Horowska 7/9) 14, 203, 21,5

6. Magyarország (Hoang Thanh Trang 5,5/9, 2511, 2443, – 7,1, Gara Tícia 1,5/5, 2351, 2100, – 23,4, Gara Anita 2,5/6, 2311, 2224, – 7,2, Papp Petra 5/8, 2300, 2274, – 1,6, Rudolf Anna 6,5/8, 2281, 2395, + 20,9) 11, 173,5, 21

Tromsøben augusztus 1-jén 19 óráig kell leadni a végleges csapatösszeállítást, nem lesz könnyű feladat az Élő-pontszámok ellenőrzése, a végleges rajtlista meghatározása. 19 óra 30 perckor tartják meg az ünnepélyes megnyitót, majd a bírói értekezletet. Augusztus 2-án 9 órakor lesz a kapitányi értekezlet, 15 órakor indulnak a sakkórák, majd az utolsó játéknapig 14 órakor kezdődnek a partik. Az ötödik és a tízedik forduló után pihenőnapot kapnak a sakkozók. Az utolsó játéknapon, augusztus 14-én 11 órakor kezdődnek a küzdelmek, este 20 órakor lesz a záróünnepség.

Az első 40 lépésre 90 perc gondolkodási idejük van a játékosoknak, majd 30 perc a parti befejezéséig, és az első lépéstől kezdve még 30 másodperc. A sakkolimpia idején tartja a Nemzetközi Sakkszövetség a 85. Kongresszusát, amely hivatott eldönteni, hogy az elkövetkező négy évben kik irányítják a nemzetközi sakkéletet. A FIDE regnáló elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov a kihívója, de érdekes csatát ígér a „címvédő” bolgár Szilvio Danajlov és a grúz Zurab Azmaiparasvili küzdelme az Európai Sakkszövetség elnöki posztjáért. Érthető aggódással figyeljük a híreket, hogy Norvégiát terrortámadással fenyegették meg.

E sorok írója meghívott bíróként a helyszínen figyelheti majd a küzdelmeket, és természetesen mindenről beszámolok majd.

Verőci Zsuzsa