Bergamóban a Fülöp-szigeteki Wesley So győzött az ACP Golden Classic tornán. Az utolsó fordulóban gyors döntetlennel biztosította be első helyét, egy ponttal előzte meg a grúz Baadur Zsobavát. Almási Zoltán győzelemmel zárta szereplését, az izraeli Emil Sztovszkij ellen sötéttel nyert, ötvenszázalékos teljesítménnyel harmadikként végzett. Az olasz Daniel Vocaturo meglepetésre nyert az orosz Jan Nepomnjacsij ellen.

SONY DSC

A viadal utolsó fordulójában Almási Zoltán sötéttel győzte le az izraeli Emil Szutovszkijt, a harmadik helyet szerezte meg. A spanyol megnyitás Csigorin-változatában a jól ismert elméleti ösvényen haladtak a nagymesterek, a kritikus állásban a bonyodalmakat annyira kedvelő Szutovszkij rossz tervet választott. Zoli a látszatfenyegetéseket könnyedén hárította, összekötött szabadgyalogjai feltartóztathatatlanul roboghattak előre. A sakkolimpia előtt lélektanilag is fontos volt a nyerés. A szokatlan időbeosztással nagymesterünk nehezen birkózott meg, az olimpiára fel kell gyorsulnia.

SONY DSC

 

A Fülöp-szigeteki Weley So újabb tornagyőzelmet könyvelhetett el. Megérdemelt az elsősége, a legjobb formában, szinte hiba nélkül sakkozott. A grúz Baadur Zsobava nem állt hadilábon a szerencsével.

A torna legnagyobb meglepetése az orosz Jan Nepomnjacsij szereplése. A befejező játéknapon harmadik vereségét szenvedte el. Az olasz Daniele Vocaturo látványos kombinációval büntethette volna meg a könnyelműen sakkozó Nepomnjacsijt, a végén nehezen nyerte meg a huszárvégjátékot. Vocaturo és a másik olasz résztvevő, Sabino Brunello is jól helytállt.

logo-small

Az utolsó forduló eredményei:

Sabino Brunello (olasz, 2568) – Wesley So (Fülöp-szigeteki, 2744) döntetlen (Félszláv védelem, 20)
Emil Szutovszkij (izraeli, 2620) – Almási Zoltán (magyar, 2693) 0 – 1 (Spanyol menyitás,
Jan Napomnajcsij (orosz, 2730) – Daniele Vocaturo (olasz, 2584) 0 – 1 (Skót megnyitás, 82)
Baadur Zsobava volt szabadnapos

A verseny végeredménye:

1.Wesley So (Fülöp-szigeteki) 4,5 pont
2. Baadur Zsobava (grúz) 3,5
3. Almási Zoltán (magyar) 3
4. Emil Szutovszkij (izraeli) 3
5-6. Daniele Vocaturo (olasz) és Sabino Brunello (olasz) 2,5
7. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2

A teljesítmények performance-pontszáma:
Wesley So 2844, Baadur Zsobava 2714, Almási Zoltán 2660, Emil Szutovszkij 2672, Daniele Vocaturo 2,5, Sabino Brunello 2624, Jan Nepomnjacsij 2529

Két éve az amszterdami torna eredményét nem vették figyelembe az Élő-pontszámok kiszámításánál (a függőjátszmák miatt), a teljesítmények az Élő-pontszámok tükrében:

Wesley So + 7,6, Baadur Zsobava + 0,4, Almási Zoltán – 2,7, Emil Szutovszkij + 4,3, Daniele Vocaturo + 2,6, Sabino Brunello + 3,9, Jan Nepomnjacsij – 16,1

Verőci Zsuzsa

Címkék: ,