Sakkozás a világhálón

A sakkozást az internetre találták ki – állítja egy régi ismerősöm. Igaza van, a net fantasztikus, új lehetőségeket nyitott meg. A világ különböző szegleteiből tízezrek játszanak egymással nap mint a nap. Az elit versenyek játszmáit százezres nagyságrendben követik élőben a szurkolók.

Oktatóként azt látom, hogy a net és a számítógépes stratégiai játékok hatalmas konkurenciát is jelentenek a sakknak. A leghatékonyabbnak továbbra is a könyveket, a személyes tanítvány–edző kapcsolatokat és az élő játszmákat érzem, de tény, hogy napjainkban a számítógép és az internet megkerülhetetlen, hasznos, egyúttal szórakoztató segítség.

JÁTÉK A NETEN

A sakkozók imádnak online snellezni. Ezt több oldalon is megtehetik, csak néhányat említek. Az egyik legelső, legismertebb, talán a legforgalmasabb is, az ICC oldala, itt játszik a legtöbb profi sakkozó. Nekem nem sikerült megszoknom, megszeretnem a kezelőfelületét. Európában a legnagyobb oldal a Chessbase hez tartozó playchess.com. A rengeteg játékos és a kiemelkedően felhasználóbarát felület teszi népszerűvé. Mindkét oldal tele van egyéb szolgáltatásokkal, pl. oktatási lehetőségekkel, chattel, a nagyobb tornákat élőben, Gmés számítógépes elemzéssel is lehet nézni, egyszerre akár 6 8 tábla is követhető. Hátrányuk, hogy csak címviselőknek ingyenesek. A többiek is játszhatnak ingyen, de egyes szolgáltatásokhoz nem férnek hozzá, és egy idő után az oldalakon szerzett Élő-pontszámukat is elvesztik. Sok amatőr ezért jobban kedveli az egyszerűbb kivitelezésű, de ingyenes playok.com oldalt, amelyen nincs ilyen gond a pontszámokkal.

JÁTSZMALETÖLTÉSEK

A friss partik mielőbbi begyűjtése elengedhetetlen része a modern sakkozásnak. Ezt az időigényes foglalatosságot két oldal is segíti. Az egyik a legendás TWIC – azt akartam írni róla, hogy lassan egy évtizede, de szerencsémre írás közben ránéztem a főoldalra, ahol az egyik cikk címe a következő volt: 1000. szám, 20. évfolyam. A keddenként megjelenő heti játszmagyűjtemény mellett híreket, könyvajánlókat, közvetítéseket kínál az ingyenes honlap.

A Chess Mix újabb weboldal, elsősorban a versenysakkozók igényeire koncentrál. Naprakész versenynaptár, információk, linkek találhatók a 10 naponta frissülő adatbázis mellett. Havi összevetésben a Chess Mix érezhetően több játszmát szed össze. Az aktuális gyűjtemény ingyenes, az archívumért és egyes lehetőségekért éves díjat kell fizetni.

OKTATÁS, TANULÁS

A net az edzők, szülők, sakkozni szerető gyerekek életét is megkönnyíti. A Chess.com teljes körű kiszolgálást nyújt a látogatóknak. Lehet különböző időbeosztással játszani, kombinációkat oldani, oktató videókat nézni, interaktív sakkanyagokat használni, online edzőket keresni, cikkeket olvasni, online közvetítéseket nézni kommentárral, klubokat alapítani, és még folytathatnánk. (Miközben írom a cikket, éppen kezdődik egy Magyarország–Franciaország 157 táblás „levelezési” csapatmérkőzés.) Az oldalnak 8 968 373 tagja van, ami számomra egészen elképesztő, sőt nehezen hihető. Egy délutáni bejelentkezéskor 30 000 felett volt az online tagok száma.

A Chess.com gyerekeknek készült verziója, a Chesskid.com tartalma és stílusa a 14 év alattiakhoz szól. A Chess Tempo oldal ugyan kevesebbet tud, kevésbé látványos, de a kombinációfejtő része kidolgozottabb, külön végjáték- és tanulmányfejezetekkel. Mindegyik oldal nyújt alapszolgáltatásokat ingyen, a prémium lehetőségek fizetősek. A játék, a korlátozott számú napi kombináció mindenhol ingyenes. Pénzbe kerül viszont az a nekem tetsző funkció, hogy a megoldott feladatokat értékeli, különböző statisztikákat vezet róluk, és az edző pontosan nyomon követheti, tanítványa mennyi kombinációt oldott meg és hogyan.

HÍREK, INTERJÚK, SAKKANYAGOK

A sakk nemcsak száraz partikból és oktatásból áll. Kedvencem, a Chess-Cafe.com 1996 tól publikál sakk témájú cikkeket. A jelenlegi formája 8 „színes” és 17 „komoly” rovatból áll, amelyek döntő többsége havonta frissül. Kb. 25 író működik közre. Itt rovatvezető Mark Dvoreckij, a legismertebb edzők egyike, míg a szabályokról szóló rovatot Geurt Gijssen viszi, aki FIDE-főbíró, ha van ilyen titulus egyáltalán, de mindenképpen a világversenyek leggyakoribb főbírója. Nekem ez utóbbi rovat tetszik a legjobban, szórakoztatóan és világosan válaszol a nehezen eldönthető, problémás kérdésekre.

A Chessvibes, Chessdom valamint Chessbase oldalak a napi friss hírek, elemzések és videók mellett hosszabb interjúkat is készítenek sakkozókkal és a sakkozás más fontos szereplőivel.

ÁRAK

Elég sok oldal részben fizetős. Kigyűjtöttem néhány éves díjat. Magyarországon is kifizethető összegnek tűnnek, nyugatabbra pedig ez nem is kérdés.

Chesstempo: 20- 35 USD
Chess.com: 30 USD- től
Chesskid.com: 10- 50 USD
Playchess: 30- 50 Euro
Chess Mix: 20 Euro

LEGÁLIS, ILLEGÁLIS

Ha a netről és a sakkról írunk, nehezen kerülhető meg, hogy gyakorlatilag az összes eddig megjelent, kiadvány, DVD, sakkprogram és minden, ami másolható, az feltörhető valahol, nem legális úton is megtalálható a neten. (Nem az említett weboldalakra gondolok most.) Jogilag mindenképpen – és morálisan is ugye – elítélendő a dolog. Annyit tennék hozzá halkan, hogy ez azért érezhető mértékben hozzájárul az általános sakktudás fejlődéséhez. A világban olyanok is hozzájutnak a fontos információkhoz, akiknek erre másképpen esélye sem lenne. Teljes egyenlőség azért sosem volt, lesz, az angolul értők ez esetben is egy kicsit egyenlőbbek a többieknél.

MAGYARORSZÁG

Kicsi is, savanyú is – mondja Bástya elvtárs. A szövetségi hírek, csapateredmények az MSSZ oldalán megtalálhatók. A kiemelt nemzetközi versenyekről naprakész beszámolók olvashatók Verőci Zsuzsa blogjában. Egyetlen sakkújságunknak is tisztességes weboldala van, ahol tétben is lehet játszani, a virtuális pénz el is költhető a webáruházban, az oktatófelület működik, már csak edzőkre és tanítványokra vár. Korábban élte a fénykorát, de mostanság is működik egy magyar levelezési sakklista. Sok egyéb magyar sakkos weboldal található még, és jó pár már megszűnt a korábbiakból. Egyrészt minden elismerést megérdemel az, aki lelkesedésből, egy elképzelésre alapozva, rengeteg munkával létrehoz egy oldalt, másrészt szomorú látni, hogy rendszeres karbantartásra, megújításra már nincs energia, és egy rövid idő után már csak véletlenül tévedhetnek látogatók a webhelyre. Régóta azon a véleményen vagyok, hogy csak olyan oldalt érdemes létrehozni és működtetni, amelyiknek visszatérő közönsége is lesz. Ehhez ötletek, hosszú éveken át folyamatosan minőségi munka és sok-sok tehetséges ember együttműködése szükséges. De hiányoznak az ideális a feltételek.

Vidéki Sándor

Vissza

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

az új Központi Sakkiskola oldal