Könyvek ürügyén

Zseniális, kategóriájukban alapműveknek számító könyvekkel, munkafüzetekkel bővült a Központi Sakkiskola könyvtára! Erősen elfogult vagyok a könyvek iránt de ettől függetlenül is biztos vagyok benne, hogy rendszeres olvasás nélkül nem érhető el nemzetközi szintű eredmény kb. 14 éven felül és a nem vagy csak keveset olvasók soha nem érik el képességeik határát a sakkozásban. Mikor kell elkezdeni az önálló olvasást? Nyilván 6-7 évesen még nem lehet ilyen elvárás de 2000-2200 Élő pontszám felett, amelyet remélhetőleg minél fiatalabban elérnek a gyerekek már szinte behozhatatlan előnyre tesznek szert az önállóan olvasók, gondolkodók. A magyar gyerekek helyzetét nehezíti, hogy a magyar nyelvű modern minőségi oktató könyvek száma erősen korlátos, a legtöbb szinten, témában gyakorlatilag nulla. Például a manapság is gyakran használt Alföldi László: 33 Sakklecke valamint, Szokolszkij: Megnyitások és a középjáték alapelvei című könyveket a 60-as 70-es években írták – ez egy gyorsan fejlődő „tudománynál” nem ad sok esélyt. Azért jelennek meg kiváló könyvek magyarul is pl. a Nagy elődeim sorozat, Polgár Judit életrajzi könyvei vagy Seresevszkij végjátékokról szóló könyve. Világnyelveken hihetetlen mennyiségű minőségi munka olvasható és sajnos Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol ezek olvasása, lefordítása nem megoldott.

Az MGKSI oldalon tételesen szerepelnek az új könyvek, itt csak röviden írok róluk.

Brunia és van Wijgerden 6 tanári kézikönyve és 17(!) munkafüzete a kezdőszinttől kb. 1800-as szintig íródott. Minden lépcsőhöz tartozik egy kézikönyv megoldásokkal, szakmai és pedagógiai segítséggel, valamint kb. három munkafüzet.

Juszupov kilenc könyve három-három elosztásban az 1500-as 1800-as és 2100-as szint elérését segíti könyvenként rendszerint 24-24 leckével. Gyorsan hozzáteszem a kezdőknek vagy a 2100-as szintig szóló könyvek témáiban, anyagában nincsenek nagy csodák az ajánlott könyvekben sem igazán láttam semmi forradalmit. A „csoda” az egy-egy tudásszintre lebontott anyagok mennyisége, kidolgozottságuk minősége. Az oktatók minimális tudással és minimális készüléssel is igen színvonalas órákat tarthatnak akár éveken át a használatukkal.

Aagard Grandmaster Preparation sorozata, valamint Dvoreckij csak németül elérhető változatszámítást, lépéskiválasztást segítő könyvei és még 2-3 új könyv leginkább 2200 felett használható jól, akár még nagymestereknek is érdekesek lehetnek.

Könyvtárunk az MGKSI edzéshetek során nyitva áll az ifjúsági edzők, nagyon lelkes fiatalok számára.

Bővült a könyvtári kínálat
Bővült a könyvtári kínálat

VS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.