U10 válogató verseny, februári tábor

A februári táborunkkal egy időben rendeztük meg a U10 fiúk hat résztvevős tornáját, 40-40 perc plusz 30 másodperc bónusz gondolkodási idővel. A verseny győztese bekerült a lengyelek ellen készülő ifjúsági válogatottba. Nem titkolt célunk volt az is, hogy megmutassuk a Központi Sakkiskolát és a mátraházi tábort a tíz éven aluli gyerekeknek és szüleiknek hiszen terveik szerint szeptembertől új csoport indul Mátraházán a korcsoport legtehetségesebb tagjai számára. Örömünkre minden meghívott elfogadta a meghívást és egymáshoz nagyon közeli tudású fiatalok játszottak egymással. A szülők, edzők is nagyon komolyan vették a tornát, készültek rá, sőt két edző is elkísérte a tanítványát. A gyerekeknél senki sem lógott ki a mezőnyből, a játszmák többsége ennek megfelelően a végjátékokban dőlt el. Ismét megerősítve a végjáték tanulás fontosságát.
Az első helyért Megyaszai Balázs és Bodrogi Bendegúz között folyt a küzdelem. Bendegúz a 2. fordulóban megnyerte kettőjük rangadóját, de remizett Nam ellen majd az 5. fordulóban Hajdú Marci szép támadással mattolta az egyedül maradt királyt. Marci az utolsó fordulóban is közel volt a meglepetéshez, de elfáradt, s a torna győztese ellen nem jól osztotta be gondolkodási idejét. A 4. hely így is dicséretes a legfiatalabb indulótól! A bronzérmes Namnak most nem ment annyira jól a játék, de látszott rajta, hogy nem véletlenül nyerte meg az U8 Európa bajnokságot. Kolimár Kristóf és Földes Márton végeztek az 5. és 6. helyeken. Jól küzdöttek ők is, talán a versenyzési rutinjuk kisebb a többiekétől. Balázs a 2. fordulóban történt megingástól eltekintve végig nyugodtan, magabiztosan játszott és az többi partit megnyerve megérdemelten végzett az első helyen.
Úgy érzem a fiatalok számára ez szakmailag is rendkívül hasznos torna volt. Csak javasolni tudom mindenkinek, hogy minél több olyan versenyen vegyen részt, ahol az ellenfelek többsége közel azonos tudású, esetleg egy kicsit jobb játékos.

A februári táborunk vendég előadója Pintér József nagymester volt: a végjátékokról és a centrumharcról tartott két napos edzést a Király csoportban. Nagy sikert aratott az esti közös előadása is, ahol a Kaszparov és Portisch Lajos elleni játszmáit mutatta be a hozzájuk tartozó történetekkel együtt. Tanulóink közül többen igazoltan hiányoztak, az erős grazi openen vettek részt. Most is hívtunk egy vendég hallgatót. Szilágyi Norbi gyorsan beilleszkedett a Király csoport tanulói közé és az év hátralévő táboraiban erősíti  Iskolánkat.
A fejtő versenyeken Gehér Koppány és Szilágyi Norbert voltak a Király csoport legjobbjai, míg a Vezér csoportoknál a hagyományosan élen végző Tran Dávid mellett Karácsonyi Kata oldotta meg kiválóan a nehéz feladatokat.
Az esti villám tornán az U10 verseny résztvevői is elindultak és hihetetlenül jól szerepeltek, nagyon kemény ellenfélnek bizonyultak régi tagjaink számára. Kolimár Kristóf lány országos bajnokok sorát győzte le egész pontosan négy hölgyet is a hét forduló alatt, de Megyaszai Balázs 3,5 valamint Földes Marci 3,0 pontja is szép siker. Hajdú Marci is ráijesztett a mezőnyre azzal, hogy két győzelem után már az első táblákon játszott a harmadik fordulóban. A tornát végül lassan már örökös vendégünk Ruck Róbert nyerte meg Horváth József előtt. Csak egymással remiztek és a Bucholz most Ruck nagymester javára döntött. Kovács Judit bronzérme is megérdemelt, szép eredmény. A Vezér csoportok legjobbjainak Dibusz Domonkos és Tran Dávid bizonyult, a legjobb hölgy versenyző díját Juhász Judit kapta.
Ebben a tanévben egy újabb sorozatot indítottunk útjára: a Vezér csoportok esti rapid küzdelmét. Ebben a hónapban 2-2 lett a végeredmény. Az első húsz lépést most fejben, játszmalap és üres tábla segítségével tették meg a fiatalok. Az új szabálytól sokan kétségbeestek a partik előtt, de nem volt komoly gond a 20 lépés megtételével. Ezzel együtt gyorsan kiderült, hogy a fejben sakkozást is erősíteni kell tagjainknál.

Versenyek. Márciusi Élő lista.

Elsőnek mindenképpen Öngüt Tamás grazi szereplését kell kiemelni. Tomi 2381-es teljesítményt nyújtott, rendszerint 2350 feletti sakkozókkal játszott, de volt köztük 2500 feletti nagymester is. Így  ebben a mezőnyben szerzett 9-ből 5,0 pont és +80 Élő több, mint kiváló eredmény! A 8. forduló után már 2300 felett is állt egy pillanatra az Élő pontszáma, így akár meg is igényelhető a FIDE mesteri cím. Az eredménynek köszönhetően Tomi meghívást kapott a lengyelek elleni csapatba is.
A másik nagy siker is Ausztriában született: Hegedűs Luca Villachban szerepelt és kb. 100 Élő mellé kategória díjat is nyert. Palczert Matyi itthoni versenyen nyújtott jó teljesítményt. Többen is csb „specialisták” az Iskolánkból. Kovács Judit, Juhász Judit növelte így Élő pontjait, de kiemelkedik Juhász Ágoston 5-ből 5 győzelme! Ágoston ezzel átlépte a 2200-as Élő határt. A 2005-ösök Élő listáját sok éven át felváltva Borhy Marcell és Csíki Endre vezette most először Ágoston áll az élen. A felvételi minimum határ szeptemberben 1700 Élő volt, a márciusi listán jutottunk el oda, hogy minden tagunk 1800 feletti.

Gratulálunk a remek eredményekhez!

VS

201802_

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.