A 2017. márciusi MGKSI-hét

Talán a nosztalgia mondatja velem (régi jó csillebérci, budapesti MGKSI-táborok), hogy jó azért néha-néha a fővárosban edzőtáborozni. Na és még a Sakkszövetség helyiségeinek is megvan a maguk varázsa. Személy szerint nagyon megragadott két éve Portisch Lajos nagymester előadása, amit a Nimzoindiai védelem egyik stratégiailag nehéz változatáról tartott, ezekben a termekben.

Idén márciusban három sztárvendégünk is volt!

A hétfői napon, 03.06-án, Almási Zoltán szupernagymester (úgy gondolom, hogy a 2700+ játékosok, valamint azok, akik valaha a világranglista 1.-10. helyén voltak – megérdemlik ezt a nem hivatalos titulust) tartott rendkívül érdekes előadást.

Három játszmáját mutatta be: A 2016-os gibraltári versenyről egy partit a kínai Tan Zhongyi ellen – Ki gondolta volna akkor, hogy a hölgy mostanra női világbajnok lesz?
Majd egy kombinációs állás következett, egy szép nyerési lehetőség, ami sajnos kimaradt, Jankovic Alojzie ellen a magyar csapatbajnokságból.
Befejezésképpen meg az Almási-Radzsabov partit láthattuk a 2016-os bakui olimpiáról.

Mit tanulhattunk Almási Zoli előadásából, mik voltak a legfontosabb megjegyzései?

  • Okosan használjuk a számítógépet, ne higgyünk a mindenhatóságában!
  • Az alapelveket, az alapstratégiákat pontosan kell ismernünk és alkalmaznunk.
  • Végig pontosan kell játszanunk, jól koncentrálnunk, elég akár egy kihagyás is és oda az előny.
  • Mindig figyeljünk arra, hogy mi az ellenfél terve! Ennek megfelelően játsszunk!
  • Ne konkrét lépéssorozatokat tanuljunk meg, hanem tapasztaljuk ki, ismerjük meg az adott változat lényegét!
  • A világ legjobb játékosai (a 2700 élőpont felett) rendszerint nem hibáznak nagyokat, stabilan játszanak.

Másnap, kedden (03.07-én) került sor Verőci Zsuzsa nagymesternő előadására. Zsuzsa a topsakkozók játszmáiból válogatott és akárcsak Zoli, ő is hamar megtalálta a közös hangot a fiatal korosztállyal.

Március havában született szuper sakkozók játszmái kerültek terítékre és igen gyakran láthattunk minőségáldozatos motívumokat is. Az 1980-ban világbajnokjelölt sakkozónő a legvégére végjátékcsemegéket is tartogatott, majd pályájának néhány fontos pillanatára kérdeztek rá gyerekek. Ez volt a program hivatalos része, ám Zsuzsa másnap is ellátogatott a Sakkszövetségbe és a Vezércsoport számára – mintegy bónuszként – 20 perces külön foglalkozást tartott.

Öröm volt nézni ahogy mindkét esti előadásra megtelt a Sakkszövetség nagyterme!

A szerdai napon (03.08-án) Bottlik Iván kitűnő sakktörténész tartott előadást a sakkjáték elterjedéséről, hogyan jutott el a királyos játék Indiából Európába. A precíz, jól felkészült tanár úr szóróanyagokkal, fénymásolt dokumentumokkal színesítette előadását. Mit számított az a „röpke” 75 év korkülönbség, ami Ivánt és a legfiatalabb hallgatót választotta el egymástól? Jobban mondva összekötötte őket. A lebilincselő előadás beillett egy történelemórának is. Iván kitűnően, a tervei szerint haladt pontról pontra, szóba kerültek érdekes magyar vonatkozású dolgok is, úgy mint Beatrix királyné sakkozása, vagy Kempelen Farkas sakkautomatája. Iván – mint sakktörténész – számos tévhitet is eloszlatott, valóban kitűnő előadást láthattunk!

Ezen az edzéshéten a szokásos MGKSI-előadók, tanárok a háttérbe húzódtak és csak a rendes órákat tartottuk meg, ki-ki a maga csoportjában (Királycsoport: Szabó Krisztián, Szabolcsi János, Horváth József, Vezércsoport: Horváth József, Szabolcsi János, Bástyacsoport: Mészáros András, Akóts Gábor), azt hiszem ez most nagyon jól bevált.

HJ

A héten megtartottuk a hagyományos versenyeinket is. A villám tornán az MGKSI tagjai mellett többen is elfogadták a meghívásunkat és játszottak fiataljainkkal. Köszönjük a részvételüket!
Horváth József 9/9,0 ponttal nyerte a versenyt, a legjobb vendégnek Juhász Kristóf bizonyult 8,0 ponttal, a királyosok versenyében Karácsonyi Gellért 6,0 ponttal lett győztes, a legeredményesebb hölgy Juhász Judit, a legjobb bástyás Tancsa Tamás és a legjobb vezéres Dibusz Domonkos egyaránt 5,5-5,5 ponttal zárta a tornát. A legeredményesebb 12 éven aluli vendég Bilku András lett 5,0 ponttal.
A fejtőversenyeken a Király csoportban Gombócz Ferenc teljesített legjobban, a Király és Vezér csoport 6-6 közös feladatát is ő oldotta meg legpontosabban. A Vezér csoportban kiemelkedően jól sikerültek Füle Simon megoldásai. A Bástya csoport két legjobb eredményét Karácsonyi Kata és Tran Dávid érte el 20-20 pontot a lehetséges 24-ből.
A hét a klasszikus sakkozók játszmáinak jegyében telt. Az edzéseken Szabó Krisztiánnál Capablanca, míg Szabolcsi Jánosnál a száz éve született Szabó László volt a foglalkozások fő témája.
Nyílt-napjainkon 2-3 edző mellett több fiatal is részt vett az egész napos edzéseken. A visszajelzések alapján jól érezték magukat a gyerekek és többüknek esélye van rá, hogy felvételt nyerjenek az MGKSI következő tanévére. Márciusi táborunk anyagainak egy része a szokásoknak megfelelően letölthető a weboldalunkról.

VS

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.