Gaál Zsóka Európa bajnok, Persányi Barnabás EU bajnok!

Az utóbbi időszak legizgalmasabb hónapján vagyunk túl. Idén igen sok fiatalunk elindult a korosztályos Európa bajnokságon Prágában.

A legörömtelibb eredmény Gaál Zsóka győzelme az U10 lányok mezőnyében. Korcsoportot váltva 9/7,5 pontot gyűjtött és veretlenül lett első a népes mezőnyben. Gratulálunk neki és segítőinek, bármeddig eljuthat még sakkozásban! Bízom benne, hogy idővel az MGKSI-ben rejlő lehetőségeket is jobban kihasználják és sűrűbben ellátogatnak Mátraházára. Szereplésével kicsit el is takarja a többiek szerényebb eredményeit.

Az Iskolánkból még Márkus Molli eredménye biztató és Tóth Niki, Karácsonyi Kata is elfogadhatóan szerepeltek. Megmondom őszintén sokaktól vártam jobb végeredményt, játékot. A betegségek ugyan kicsit árnyalhatják a szereplést, de ezzel együtt is kevésnek érzem a nyújtott teljesítményt. Egy-egy ilyen eredmény vagy egy-egy időszak lezárásaként érdemes átgondolni mit lehetne másképpen, hatékonyabban végezni.
Az Iskolánk edzőivel mi is próbáljuk megtalálni az okokat és még jobban dolgozni. Felmerült, hogy egyéb kiadásaink terhére mi is delegáljunk edzőt az EB-re, többé-kevésbé állandó edzőt kap a Király csoport is, a létszám csökkentéssel több figyelem jut a maradó gyerekekre.

Várjuk a javaslatokat is a hatékonyabb munkára. Ezzel együtt csak ismételni tudom, amit a sikereknél írtam: a szülő-gyerek-egyéni edző hármason múlik az eredmény döntő része, ha érezhetően javítani szeretnénk az eredményeken itt kell először alapos vizsgálatot tartani. Amennyiben mindig a külső körülményekben találjuk meg a hibát nem jutunk előrébb és a pályafutásunk végéig a balszerencsét fogjuk okolni. A partikat lejátszva és beszélve a kint járt Akóts Gáborral két sokaknál elforduló szakmai dologra hívnám fel a figyelmet.
Az időzavarok okát meg kell keresni és ki kell javítani! Enélkül semmi esély a sikerre hosszútávon. A legtöbb esetben ennek lelki okai vannak, önbizalom hiány, túlzott elvárás, megfelelési kényszer (leginkább a szülők elvárásainak szeretne megfelelni egy gyerek). A ritkábbik ok szakmai: a gyenge változatszámítási képesség. Ez javítható könnyebben.
A másik gyakori probléma a megnyitások kezelése. A gyerekek egy része szinte alig ismer megnyitáselméletet, egy másik része pedig kétes, vagy nem a korának, stílusának való megnyitást játszik. Ezek a hibák egy magyar openen még elmennek, az ellenfelek keveset vagy semmit sem készülnek, különösen egy dupla fordulós hétvégi tornán. Egy országos ifjúsági tornán már nagy hátrány, mivel egy képzett edző azonnal észreveszi és felkészíti rá a tanítványát. Egy nemzetközi ifjúsági tornán meg szinte behozhatatlan U10 feletti csoportokban. A megnyitás egy szint, egy életkor alatt egyrészt nem annyira fontos másrészt meg nagyon is döntő. Mindenkinek vannak olyan megnyitásai amelyek illenek hozzá és jobban teljesít bennük ezeket kell megtalálni, megérteni, megtanulni, játszani. Életkor, tudás, játékstílus, sakkra fordított idő, memória befolyásolja a játékosoknak leginkább megfelelő megnyitások kiválasztását. Sajnálatos módon az egyéni edzők jelentős része nem ez alapján tanítja a megnyitásokat, ha egyáltalán tanítja. Általánosságban mondom, hogy a különböző károkozások (szakmai és lelki) a fejlődés során egy idő után már nem vagy csak nagy munkával javíthatók, ezért is fontos, hogy a gyerek tudásához, alkatához megfelelő edzőt válasszunk magunknak és időben váltsunk ha gond van vagy csak egyszerűen kinőttük az egyébként kiváló nevelőedzőnket.

Persányi Barnabás indult az EB előtt megrendezett hivatalos EU bajnokságon Csehországban. Végig vezetve, kiváló játékkal nyerte meg az U12 csoport versenyét. Kovács Patrik a nem hivatalos, de hasonló erősségű osztrák EU tornán bronzérmes lett ugyanebben a korcsoportban. Hegedűs Luca két nemzetközi tornán, Újvidéken és Bécsben is szépen szerepelt. Gombócz Ferenc is biztatóan játszott Bécsben. A magyar versenyeken jobbára a Bástya csoport tagjai vitézkedtek. Legjobban Tancsa Tamásnak ment a versenyzés, három erős tornán is jól szerepelt, de Füle Simon és Murányi Péter is jó eredményeket értek el.

Élő változások. Nem is titkon abban reménykedtem, hogy hamarosan valakinek „felnőtt”, „összehasonlítható” pontszáma lesz és 2200 fölé megy. Nos az EB szereplés ettől egyelőre messze sodorta a Király csoport tagjait. Szerencsére a következő EB egy év múlva lesz addig van idő a javításra. A hónap legjobb Élő teljesítményét Tancsa Tamás nyújtotta +175, őt követi Márkus Molli, Füle Simon és Murányi Péter.

Gratulálunk a jó eredményekhez és nemsokára találkozunk a tanév első táborában!

VS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.