Nyílt napok a Maróczy Géza Központi Sakkiskolában!

A Központi Sakkiskola következő táborát március 29 – április 1. között a Magyar Sakkszövetség termeiben tartjuk. A keddi és szerdai nyílt napokon (03.30-31.) szeretettel várjuk az előzetesen bejelentkező érdeklődőket!

A tábor részletes programja hamarosan felkerül az Iskola honlapjára. Különösen azoknak a szülőknek, edzőknek ajánlott az edzések megtekintése akiknek gyerekei, tanítványai a következő tanévtől esetleg szeretnének felvételt nyerni az iskolába. Jelenleg és a tervek szerint a következő tanévben is a havonta egy alkalommal megrendezett, hétfőtől péntek délig tartó táborok helyszíne Mátraháza. Az edzések díjmentesek, a szállás és étkezés önköltsége ebben a tanévben 20.000 forint/fő.

A tervezett felvételi követelmények MGKSI 2016/17.

2016. korcsoportos döntő Balatonlelle:

1.-10. helyezés a fiúknál, 1.-6. helyezés a lányoknál. A korcsoportot váltóknál a 1.-5. hely a fiúknál és 1.-3- hely a lányoknál a saját korosztályon belül.

Életkori feltételek: Bástya csoport 2006-ban vagy későbbi születési év, Vezér csoport 2004 vagy későbbi születési év, Király csoport 2001 vagy későbbi születési év.

Minimális Élő pontszám elvárások: Bástya 1400, Vezér 1700, Király 2000.

Tervezett maximális létszámok: Bástya 12 fő Vezér 10 fő, Király 6-8 fő.

Jelentkezési határidő a lellei döntő kezdési időpontja! A felvételről döntően a lellei szereplés, Élő pontszám, eddigi eredmények alapján döntünk az edzőkkel közösen a verseny befejezését követő hetekben. Az új jelentkezőkkel, szüleikkel a döntő alatt elbeszélgetünk, írásbeli felvételit csak kivételes esetben tartunk, döntően a Bástya csoport jelentkezőinél kerülhet rá sor. Indokolt esetben 1-2 a felvételi követelményszintet nem mindenben teljesítő fiatalt is felveszünk. A Vezér és Bástya csoportokban két évet tölthet el egy fiatal utána el kell érnie a következő csoport szintjét.

Nem indul új csoport, a legkisebbek a Bástya csoporthoz csatlakozhatnak, ha teljesítik a felvételi követelményeket.

Mészáros András kiváló anyagot készített az alapvető végjátékokról ennek az értése, tudása is a felvétel egyik követelménye. Az anyag fejezetei megtalálhatók a weboldalunkon és a tavasz folyamán egyben is letölthetővé tesszük.

Általános elvárások: a fiatal szeressen sakkozni, komoly céljai legyenek a játékban, rendszeresen versenyezzen (legalább évi 5-6 FIDE verseny), az MGKSI keretein kívül is értékelhető munkát végezzen egyénileg és egyéni edzővel is, a chessbase program működését alapszinten ismerje, a havonta kapott házi feladatokat időben megoldja.

Vidéki Sándor

Februári eredmények

A szokásos budapesti tornák mellett több tanulónk indult a Tarcal openen és hárman is részt vettek erős külföldi versenyeken. A gyerekek a diákolimpia megyei, budapesti döntőin kiváló teljesítményt nyújtottak, többségük az első-második helyen végzett! A budapesti döntő III. Korcsoportjában 23-an indultak és a résztvevő öt MGKSI tanuló az 1.-5. helyen végzett (Kovácsy Barnabás, Karácsonyi Gellért, Öngüt Tamás, Gehér Koppány, Kelemen Szabolcs,) a II. Korcsoportban is az első két helyen MGKSI hallgató végzett (Kozsik Bende 7/7 ponttal és Juhász Ágoston).

A Király csoport februári legjobb teljesítménye Kovács Judit győzelme az Első Szombat FIDE csoportjában. A most elszámolt Lila Futó sikerével együtt átlépte a 2100-as határt! Reméljük sikerül stabilan felette maradnia. Ez egy fontos szint, régebben a kezdő női Élő 2100, míg a legkisebb férfi Élő 2200 volt. Nem tegnap volt, de ma is nagyjából ezek a szintek az alapok, ezek már nemzetközileg is összehasonlítható Élők.
Öngüt Tamás Szlovéniában, Persányi Barnabás Csehországban gyűjtött újabb nemzetközi tapasztalatokat. A Vezér csoportból Gehér Koppány szerepelt sikeresen a Tarcal openen. Novemberben még ő volt a csoport leggyengébb tagja 1529 Élővel, a márciusi listán 1896 Élő látható a neve mellett és ez a csoport legmagasabb Élő pontszáma. A többiek nagyjából az elvárásaiknak megfelelően végeztek a versenyeken.
A Bástya csoport fiataljai közül ketten is remekeltek a Lila Futó versenyén. Tancsa Tamás és Zakar Ádám is 100 feletti Élővel növelte pontjai számát. Karácsonyi Kata korábbi sikeres versenyét is ebben a hónapban számolták be. Tóth Gergely 60 körüli Élővel gazdagodott, Hegedűs Luca hasonló nagyságrenddel növelte pontjait egy rangos grazi tornán, ahol végig nála erősebbek ellen küzdött. Fejlődni csak ilyen ellenfelek ellen játszva lehet igazán! A márciusi MGKSI Élő lista megtekinthető a tábori beszámolóhoz kapcsolt excel táblázatban. Gratulálunk és további sikeres versenyzést!

VS

Februári beszámoló

Verőci Zsuzsa és Papp Gábor nagymesterek voltak a februári tábor meghívott előadói. A nagymesternő két esti előadást is vállalt, ahol a fiatalok a tanulás mellett érdekes történeteket hallgathattak a magyar sakkozás fontos pillanatairól. Papp Gábor egy gyönyörű játszma után, tanulságos bástyavégjátékaiból mutatott párat az esti programok keretében.
A Király csoportban Verőci nagymesternő a figurák relatív erejéről tartott edzést, míg Papp Gábor a spanyol megnyitás klasszikus középjáték típusait mutatta be alaposan a tanulóknak.
A Vezér és Bástya csoportok egy-egy napra edzőt „cseréltek”, hogy tanáraik még pontosabb képet alkothassanak a nem állandó csoportjuk tudásáról.
Horváth József egy napot dolgozott a Bástya-, Akóts Gábor valamint Mészáros András egy-egy napot edzett a Vezér csoportban. András januárban egy végjáték teszttel vizsgálta a Bástya csoport végjáték tudását és azt, hogy a leadott anyagokat mennyire nézik át otthon a fiatalok. A „vegyes” eredmény hatására úgy döntöttünk, hogy egy nehezebb, de csak a minimális alapokat tartalmazó tesztet megoldatunk a Vezér csoportban is majd ugyanezekkel a feladatokkal teszteltük a Király csoport tagjait is. Egy-egy kiváló teljesítmény (Persányi Barnabás, Gombócz Ferenc) mellett több erősen elgondolkodtató megoldást is láttunk Az okok akár egy edzői fórum témái is lehetnének, mindenesetre nekünk megmutatta, hogy melyik területen kell sokkal többet dolgoznunk.
A villámtornát sokadszor nyerte 100%-os teljesítménnyel 7/7 ponttal Horváth nagymester, Kovácsy Barnabás, Juhász Judit és Kertész Áron Borsa lettek csoportjaik legjobbjai. A mostani fejtőverseny megoldása sokkal jobban sikerült a januárinál, igaz szakmai igazgatónk könnyebb feladatokat választott. A Király csoport közel azonos eredményei közül Kovács Judité lett a legjobb. A Vezér csoportban Majoros Rózsa bizonyult a legjobbnak, míg a Bástyában Bangha Ottó és Kovács Patrik nyerte a versenyt. Az eredmények, az aktuális élők, a létraversenyek állása a mellékelt excel táblázatban látható.

Verőci nagymesternő előadása.
Verőci nagymesternő előadása.
Sakkedzés.
Sakkedzés.
Fociztunk is..
Fociztunk is..

Foci-b2

Foci-3

A Nagycsapat.
A Nagycsapat.

VS