Beszámoló a szeptemberi táborról!

Erősen megfiatalodott és létszámban kicsit bővült csapattal kezdtük meg az új tanévet.
A Király csoport életében kevés változás történt a helyszín maradt a Szövetség székháza és maradt a 3 napos tábor is meghívott nagymester előadókkal. Idén is Horváth Csaba nagymester nyitotta meg a tábort őt követte Horváth József és Szabó Krisztián az előadók sorában.
A Vezér és különösen a Bástya csoport életében jelentős újításokkal kezdődött az év. A 3 napos Vezér és 2 napos Bástya edzésnapokat egységesen 3+2 fél napos, hétfőtől-péntekig tartó edzéshétre bővítettük. A Szövetségtől kapott megnövekedett támogatásnak köszönhető több az edzésidő és bízunk benne, hogy a gyerekek fejlődésén is meg fog látszódni a több munka. Gyakorlatilag a két csoportnál sikerült visszaállítani a megelőző évek gyakorlatát. A szakmai stáb egy fővel erősödött, Mészáros András nemzetközi mester a Bástya csoport munkáját irányítja. A Vezér csoport edzéseit Horváth József tartotta és vendég előadóként Galyas Miklós nemzetközi mester is bemutatkozott.
A Bástya csoport hete sikeredett a legmozgalmasabbra. A népes csoportba még három vendéget is meghívtunk, akik nem kerültek be a csoport tagjai közé, de látni szerettük volna tudásukat, képességeiket. Nem is csalódtunk bennük. Ügyesek, szorgalmasak idővel bekerülhetnek állandó tagjaink közé. A megnövekedett létszám miatt alkalmanként két részre bontottuk a csoportot és úgy dolgoztak velük edzőink Akóts Gábor és Mészáros András. Szerettük volna közelről is látni hogyan versenyeznek így a délutánok programja egy 5 fordulós, 16 résztvevős FIDE torna volt a játszmákat követő parti elemzéssel egybekötve. A versenyt Juhász Ágoston nyerte 4,0 ponttal a 3,5 pontos hölgyek, Juhász Judit és Karácsonyi Kata előtt.
A tábornak a régi-új helyszín Csillebérc adott otthon. A környezet gyönyörű, az épületek állapota egy kisebb felújítás után sem az igazi. A gyerekek hangulatán szerencsére ez nem látszódott, a beszámolók szerint is remekül érezték magukat. Horváth József esti előadásaira is kitartott a gyerekek figyelme. Itt kell megjegyeznem, hogy kisebbeknek és szüleiknek(!) sem könnyű egy ilyen 5 napos tábor. Különösen a 8-10 éves, szüleik nélkül még nem éjszakázó gyerkőcöknek, de a többség állta a próbát. Érdemes elolvasni a New in Chess interjúját a legújabb kínai sztárral Wei Yi-vel. Kiderül belőle, hogy sokszor milyen nehéz döntést hoz egy szülő, egy 7 éves gyerek.
Szervezés szempontjából az elmúlt év egy sétagalopp volt az idei első táborhoz képest. A két helyszín, az új tábor, a reggeliztetés, altatás és még sorolhatnám. Szerencsénkre az utolsó pillanatban felkértem Lengyel Andrea nagymamáját, Marikát gyakorlott csillebérci táboroztatót, hogy segítsen át az első tábor nehézségein, a reggelik elkészítésében és a hölgy csapatunk gardírozásában. Nélküle és a többi segítő szülő nélkül nem sikerült volna ilyen jól a tábor. Köszönöm!
A következő táborunk sem fogja nélkülözni az új elemeket. Szeptemberben a női válogatott Mátraházán edzőtáborozott és a tapasztalataik olyan kedvezőek voltak, hogy az edzőkkel közösen úgy döntöttünk, az MGKSI is tesz egy próbát. A következő táborunk helyszíne így a Vezér és Bástya csoportoknak Mátraháza lesz!

VS