Mozgalmas hetet zárt a Központi Sakkiskola!

Az edzéshét kiemelkedő eseménye Balogh Csaba előadása volt, aki a keddi nyílt nap délutánján tartott előadást a Király és Vezér csoport tanulóinak. A gyerekek mellett szép számban képviselték magukat a női válogatott tagjai, a szülők, edzők is. Ez is mutatja, hogy lenne igény válogatott nagymestereink szereplésére, előadásaira.

Balogh Csaba az előadás résztvevőivel.
Balogh Csaba az előadás résztvevőivel.

Bevezetőjében a nagymester hasznos tanácsokkal látta el a fiatalokat. Kiemelte a változatszámítás, a közép és végjátékok tanulásának fontosságát és óva intett a megnyitáselmélet tanulmányozásának a túlzásba vitelétől, legalábbis a 2500-2600 szint eléréséig. Hangsúlyozta, hogy hiába kerülnek ki sokan a rengeteg magolásnak köszönhetően előnyösen a megnyitásokból ezt az előnyt bőven kompenzálni tudják azon ellenfeleik, akiknek döntően nem a változatok tanulására épül felkészülésük és könnyen megfordítják a játszma menetét a parti későbbi szakaszaiban. Ráadásul napjainkban egyrészt sokkal gyorsabban elévül a megnyitási tudás, másrészt sokkal könnyebben is elsajátítható.

Az előadása során is döntően a változatszámításra fektette a hangsúlyt Balogh Csaba. Az alaposságra sem lehetett panasza a hallgatóságnak az első bemutatott játszmát két órán át elemeztük és a másodikat sem fejeztük be sokkal gyorsabban! Elsőként a Tari elleni döntetlenét majd a Motylev elleni győzelmét mutatta be Csaba, mind a két játszmát a Bundesliga 2015-ös szezonjában játszották. Munkabírásból is újra ízelítőt kaptak a gyerekek. Lékó Péter, Balogh Csaba közismerten kiemelkedőek ezen a téren.

A Király csoport márciusi meghívott előadói Galyas Miklós és Varga Zoltán voltak. Az előbbi egy végjátékokra koncentráló (bástya a gyalog, gyalogok ellen) alapos előadást tartott és megmutatta a Rodhstein elleni remekművét. Varga nagymester egy kicsit filozofikusabb, de nagy tetszést kiváltó előadást tartott: Állásépítők-hőbörgők, kurucok-labancok alcímmel. Nemcsak a téma a bemutatott játszmák is elnyerték a fiatalok figyelmét.

A Vezér és Bástya csoportokban a hagyományoknak megfelelően Horváth József és Akóts Gábor tartotta a foglalkozásokat. Szakmai igazgatónk egyik este egy közös előadáson Portisch Lajos nagymester pályáját mutatta be. A keddi villámtornát nem kis meglepetésre Krstulovic Alex nyerte 7/6 ponttal az 5,5 pontot gyűjtő Papp Petra és Horváth József előtt.

Hamarosan az előadások anyagából részletek is kerülnek fel a weboldalunkra. A héten sikerült jelentősen bővíteni a könyvtárunk anyagát is. Erről is készül egy részletes bemutatás.

VS

Könyvek ürügyén

Zseniális, kategóriájukban alapműveknek számító könyvekkel, munkafüzetekkel bővült a Központi Sakkiskola könyvtára! Erősen elfogult vagyok a könyvek iránt de ettől függetlenül is biztos vagyok benne, hogy rendszeres olvasás nélkül nem érhető el nemzetközi szintű eredmény kb. 14 éven felül és a nem vagy csak keveset olvasók soha nem érik el képességeik határát a sakkozásban. Mikor kell elkezdeni az önálló olvasást? Nyilván 6-7 évesen még nem lehet ilyen elvárás de 2000-2200 Élő pontszám felett, amelyet remélhetőleg minél fiatalabban elérnek a gyerekek már szinte behozhatatlan előnyre tesznek szert az önállóan olvasók, gondolkodók. A magyar gyerekek helyzetét nehezíti, hogy a magyar nyelvű modern minőségi oktató könyvek száma erősen korlátos, a legtöbb szinten, témában gyakorlatilag nulla. Például a manapság is gyakran használt Alföldi László: 33 Sakklecke valamint, Szokolszkij: Megnyitások és a középjáték alapelvei című könyveket a 60-as 70-es években írták – ez egy gyorsan fejlődő „tudománynál” nem ad sok esélyt. Azért jelennek meg kiváló könyvek magyarul is pl. a Nagy elődeim sorozat, Polgár Judit életrajzi könyvei vagy Seresevszkij végjátékokról szóló könyve. Világnyelveken hihetetlen mennyiségű minőségi munka olvasható és sajnos Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol ezek olvasása, lefordítása nem megoldott.

Az MGKSI oldalon tételesen szerepelnek az új könyvek, itt csak röviden írok róluk.

Brunia és van Wijgerden 6 tanári kézikönyve és 17(!) munkafüzete a kezdőszinttől kb. 1800-as szintig íródott. Minden lépcsőhöz tartozik egy kézikönyv megoldásokkal, szakmai és pedagógiai segítséggel, valamint kb. három munkafüzet.

Juszupov kilenc könyve három-három elosztásban az 1500-as 1800-as és 2100-as szint elérését segíti könyvenként rendszerint 24-24 leckével. Gyorsan hozzáteszem a kezdőknek vagy a 2100-as szintig szóló könyvek témáiban, anyagában nincsenek nagy csodák az ajánlott könyvekben sem igazán láttam semmi forradalmit. A „csoda” az egy-egy tudásszintre lebontott anyagok mennyisége, kidolgozottságuk minősége. Az oktatók minimális tudással és minimális készüléssel is igen színvonalas órákat tarthatnak akár éveken át a használatukkal.

Aagard Grandmaster Preparation sorozata, valamint Dvoreckij csak németül elérhető változatszámítást, lépéskiválasztást segítő könyvei és még 2-3 új könyv leginkább 2200 felett használható jól, akár még nagymestereknek is érdekesek lehetnek.

Könyvtárunk az MGKSI edzéshetek során nyitva áll az ifjúsági edzők, nagyon lelkes fiatalok számára.

Bővült a könyvtári kínálat
Bővült a könyvtári kínálat

VS