Hírek, események kategória bejegyzései

Nyári versenyek

Jelenlegi és volt tanulóink szép számban részt vettek a közelmúltban befejeződött országos ifjúsági és gyermek csapatbajnokságon valamit a Nagyváradon megrendezésre került korosztályos rapid és villám Európa bajnokságon. A zalakarosi ifjúsági tornán Juhász Judit a győztes Tapolcát erősítette, Füle Simon és Diller Denis az ezüstérmes Kőbánya SC csapatát, míg Pásztor Balázs és Dibusz Domonkos a bronzérmet szerző tatai csapatot. A gyerekek mezőnyében Megyaszai Balázs és Márkus Molli a bajnok Szeged csapatában játszottak remekül. A nagyváradi versenyen Gaál Zsóka újabb aranyéremmel gazdagította gyűjteményét az U12 leány korcsoport megnyerésével. A U16 fiúk tornáján Kozák Ádám ezüstérmet szerzett, az U14 fiúk villám versenyén Persányi Barnabás bizonyult Európa legjobbjának. A különböző csapatversenyeken is helytálltunk, azU12 fiúk mezőnyében két csapat is Iskolánk tanulóira épült!

Gratulálunk minden magyar résztvevőnek és sok sikert fiataljainknak a közelgő korosztályos Európa bajnokságon!

VS

38705654_1787716327970574_5897715590398738432_n
Az U12-es fiú csapat szülőkkel. (Tran Dávid, Parcelt Mátyás, Gaál Zsóka, Tancsa Tamás)
MGKSI_kicsinagy1
A két U12es csapat. Kicsik és nagyok.
38731245_1787716414637232_273265047940104192_n
A három érmes: Persányi Barnabás, Gaál Zsóka, Kozák Ádám.

2018-19-es tanévre felvételt nyert tanulók

A sikeres lellei szereplést követően döntöttünk az új tanévre jelentkezők felvételéről. A szakmai indokokkal is alátámasztott elvárásoknak megfelelően szigorítottunk az idősebb korosztályok (2003-2007) felvételi követelményein és szűkítettük a felvehető fiatalok számát. Kívülről persze sokkal könnyebb ilyen tanácsokat adni, a megvalósítása sokkal fájdalmasabb és nehezebb az érintettek számára. A Sport XXI. programban növekszik az egyéni támogatások és a nemzetközi versenyeken való részvétel támogatása és csökken a régiós iskolák valamint a Központi Iskola támogatása. A felvételit követő hetekben különböző okok miatt tovább csökkent a Központi Sakkiskola költségvetési kerete emiatt újabb nehéz döntéseket kellett hoznunk. A tervezett négy csoportot nem tudjuk elindítani szeptemberben. A Király csoport működését átmenetileg szüneteltetjük és lehetőségeinket a 2005-ben és később születettekre koncentráljuk kicsit megnövelve a tervezett felvételi létszámokat az induló csoportokban.

Felvételt nyert tanulóink:

Király csoport: Öngüt Tamás, Kovácsy Barnabás, Majoros Rózsa, Szilágyi Norbert

Vezér csoport: Juhász Ágoston, Pásztor Balázs, Füle Simon, Gaál Zsóka, Tancsa Tamás, Tran Dávid, Tóth Nikoletta

Bástya csoport: Márkus Molli, Megyaszai Balázs, Kolimár Kristóf, Hajdú Márton Ábris, Földes Márton, Turcsányi Vince Gergő, Szegedy Mátyás

Huszár csoport (Budapest): Karácsonyi Bánk, Karácsonyi Luca, Lazsádi Kerka Lilla, Csernyik Márk, Tóth Lili, Panda Barnabás, Szabó Ákos, Ónodi Miklós, Éberhardt Dávid

Még 1-2 fiatal felvétele elképzelhető a nyári versenyek után, de a már felvetteknek is bizonyítaniuk kell folyamatosan, hogy itt a helyük a Központi Iskolában. A kimaradók közül kiemelném a három idei országos bajnokunkat. Kovács Judit elérte az MGKSI korhatárát, míg Juhász Judit és Karácsonyi Kata az iskolai tanulmányaira fordít több időt a következő tanévtől. Sok sikert kívánunk minden mindanyiuknak! Bízunk benne, hogy örömmel jártak hozzánk és találkozunk velük a versenyeken!

Ilyen nagy mértékű változások talán a kezdetek óta nem történtek az Iskola életében. A tagjaink közel 2/3 részétől megváltunk és alig maradt 12 éven felüli tanulónk. Cserébe az ambiciózus 12 éven aluli gyerekek döntő többségét fel tudtuk venni és havi egy hét intenzív képzést biztosítunk számukra. A változást az aktuális kényszerű pénzügyi okok mellett a sakkozás történetében töretlenül zajló folyamatok is indokolják – a gyerekek egyre fiatalabban kezdenek el intenzíven sakkozni, egyre fiatalabb korban érnek el kimagasló eredményeket ezzel párhuzamosan a kevésbé sikeresek pedig a korábbinál sokkal nagyobb számban és korábban távolodnak el a sakkozástól. Véleményem szerint ettől függetlenül a 12 éven, 16 éven felüli legjobbaknak is ki kellene használni a kiscsoportos edzések előnyeit Magyarországon, akár az MSSZ keretien kívül is. A szülők óriási összegeket és hatalmas energiákat fektetnek a csoportos edzések többszörösébe kerülő egyéni oktatásba és az eredmények sajnos ritkán vannak összhangban a befektetett munkával. A szülők, edzők ragaszkodnak az egyéni utakhoz és a sok esetben rövid sakkozói pályafutás végén a külső tényezőkben keresik a kudarc okait. Ez persze nem új keletű gond, több évtizedes probléma. Csak remélni tudom, hogy a nálunk folyó munka követőkre talál és elgondolkodtat néhány szülőt.

VS

Balatonlelle, felvételi

Tanulóink a hagyományokhoz híven idén is kiválóan szerepeltek a balatonlellei országos döntőkön.

A 260 résztvevős esemény mérkőzéseinek közel a felét élőben is lehetett követni az interneten. A jól szervezett versenyen idén az időjárás sem nehezítette a játékosok dolgát.
A budapesti előkészítő csoport tagjaival együtt kilenc korosztályban indultunk és hat bajnoki címet szereztünk. A „mátraháziak” mérlege még kiemelkedőbb 6 korcsoport, 5 bajnoki cím. Összesítve: 6 aranyérem, 4 ezüstérem, 3 bronzérem.

A 12 éves lányoknál Karácsonyi Kata meggyőző fölénnyel érte el sokadik bajnoki címét.
A 14 éves lányoknál három tanulónk indult és mind a hárman a dobogóra állhattak. 1.Juhász Judit, 2.Hegedűs Luca, 3.Tóth Nikoletta sorrendben. Judit is rendszeresen megnyeri az országos bajnokságokat. A második hely sorsa az utolsó fordulóban dőlt el amikor Luca legyőzte Nikit.
Kovács Judit a nagyobb kihívás miatt a 16 évesek helyett a 18 éves lányok csoportjában indult és veretlenül 10/8,5-tal nyerte meg ezt a csoportot. Az öt induló lányunk a maximálisan elérhető eredményt hozta!
A fiúk első aranyát a huszáros Hajdú Márton nyerte a 8 éveseknél 9/8,5 ponttal. A csoportunkhoz később csatlakozó Karácsonyi Bánk végzett mögötte a második helyen.
A 12 éves fiúknál Füle Simon magabiztos játékkal, szinte hibátlanul játszva szerezte első lellei aranyát.
A legmagasabb színvonal minden bizonnyal a 14 éves fiúk mezőnyében volt. Ez külön megnöveli Juhász Ágoston első helyének az értékét. Ágoston végig vezetve, az összes riválisával megküzdve, veretlenül végzett az élen 7,5 ponttal. A bronzérem sorsa is egy MGKSI rangadón dőlt el az utolsó fordulóban. Gombócz Ferenc legyőzte Szilágyi Áront így ő állhatott a dobogóra és zalakarosi sikerével együtt 2300 élő fölé kerülve, a FM címet is megszerezte.
Három csoportban voltunk még érdekeltek. A huszáros Tóth Lili holtversenyes elsőként ezüstérmes lett a 10 éves lányoknál, az utolsó fordulóban megbotló Karácsonyi Luca előtt.
A 10 éves fiúknál huszáros tanulóink az élmezőny mögött végeztek közvetlenül, nekik még kell egy év kemény tanulás a komolyabb sikerekhez.
A 16 éves fiúknál Öngüt Tamás 5/4,5 ponttal kezdve közel került első országos bajnoki címéhez, de végül be kellett érnie a szintén remek eredményt jelentő ezüst éremmel. A bajnoki címet itt korábbi tanulónk Kovácsy Barnabás érte el.
Itt kell megemlítenem, hogy állandó edzőink egyéni edzőként is dolgoznak. Két évvel ezelőtt Akóts Gábor tanítványai nyertek meg mindent nyerhetőt Pásztor Balázs és Bohus Ádám által. Idén Horváth József nagymester tanítványai gyűjtöttek három aranyat. Kovács Judit, Juhász Ágoston, Kovácsy Barnabás sikeréhez járult hozzá szakmai igazgatónk.

A verseny utolsó napján döntöttünk a következő tanévre jelentkezőkről. Az edzők mellett Csörsz Ferenc és Varga Péter vett részt a felvételizők elbírálásában. Sakkéletünk bizonytalanságai és a szigorú felvételi követelmények ellenére nagyon sokan jelentkeztek a Központi Sakkiskolába. Csak a Huszár csoport jelentkezőinek a száma elérte a húsz főt. Ennek megfelelően nehezen hoztuk meg a döntéseket és a korábbi évek gyakorlatához hűen örömmel felvesszük év közben is azokat a gyerekeket, akik eredményeikkel bizonyítják, hogy nálunk van a helyük!

VS

20180628_151531_2csoportkép
Kovács Judit, Hajdú Márton Ábris, Karácsonyi Kata, Juhász Judit, Juhász Ágoston, Füle Simon.

Felvételi felhívás a Maróczy Géza Központi Sakkiskolába

Az MGKSI felvétel hirdet a 2018/19-es tanévre. A sakkozásban komoly célokat kitűző, tehetséges fiatalokat keressük a 2003-2011 év között született korosztályokból!

Általános elvárások: a fiatal szeressen sakkozni, rendszeresen versenyezzen (legalább évi 60-80 versenyjátszma), az MGKSI keretein kívül is rendszeresen sakkozzon egyénileg és egyéni edzővel, a havonta kapott házi feladatokat időben megoldja, táborokról csak nagyon indokolt esetben hiányozzon.

  • 2018. korcsoportos döntő Balatonlelle: 1.-6. helyezés a fiúknál, 1.-3. helyezés a lányoknál. Várható Élő pontszám elvárások a csoportoknál: Bástya 1600, Vezér 1950, Király 2150.

  • Életkori feltételek: Huszár csoport 2009 vagy későbbi születési év, Bástya csoport 2008 vagy későbbi születési év, Vezér csoport 2006 vagy későbbi születési év, Király csoport 2003 vagy későbbi születési év.

  • Rugalmasan kezeljük a követelményeket és a tehetséget, munkát tekintjük a legfontosabbnak. Lányoknál 100 Élővel kisebb az elvárt szint. A leírt Élő szinteket jelenleg el nem érőknél megnézzük majd a nyári hónapok eredményeit.

  • A Huszár csoport Budapesten a Szövetségben tartja edzéseit havonta két hétvégén péntek-szombat napokon. Várható létszáma 6-8 fő. A Bástya és Vezér csoportok Mátraházán működnek és havonta egy héten hétfőtől péntekig tartanak az edzések. A csoportok várható létszáma 4-6 fő. A Király csoport tervezett létszáma 3-4 fő! Az edzések itt is havonta egy héten zajlanak hétfőtől péntekig. A csoport helyszínéről később szüleik döntés.

  • Jelentkezési határidő: 2018. június 27.

A felvételről a balatonlellei verseny befejezését követően döntünk, a Szövetség vezetőivel közösen. Az új jelentkezőkkel, szüleikkel a döntő alatt elbeszélgetünk. A Huszár csoportnál elképzelhető, hogy írásbeli felvételit is tartunk a többi csoportnál az elért eredmények alapján döntünk a felvételről. Szükség esetén pótfelvételit tartunk az Iskola indulása előtt szeptember elején.

Az iskola működéséről: A tanév során nyolc tábort tartunk, szeptembertől áprilisig. A keretektől, igényektől függően több versenyen is közösen indulunk. A tanév lezárásaként a májusi zalakarosi versenyen veszünk részt.
Az Iskola részvételi díja később lesz meghatározva. Az elmúlt tanévben a szállás és étkezés önköltsége 20.000 forint/fő/hét volt Mátraházán.

Jelentkezési cím:
Vidéki Sándor
email:
videkis2001@yahoo.com
Tel.: 06-20-310-1910 (9:00-19:00 között)

Májusi tábor

Kisebb létszámmal, de annál lelkesebb csapattal vettünk részt a tanév utolsó táborán. Egy újabb kiváló sakkozó fogadta el a meghívásunkat és tartott oktatást két napon át a Király csoportban. Bánusz Tamás nagymester a Skót és az Olasz megnyitás rejtelmeiből mutatott egy kis ízelítőt a tanulóknak a középjátékra és az általános stratégiákra koncentrálva. A Vezér csoportban Galyas Miklós sakkozott a fiatalokkal 2-3 végjáték és középjáték témát vettek át alaposan. A fejtőversenyt a Vezéreknél Tancsa Tamás nyerte meg az éves létraversenyben Tran Dávid végzett az élen. A Király csoport májusi győztesei Öngüt Tamás és Juhász Ágoston lettek a létraversenyben az összes táborban résztvevő Juhász Ágoston bizonyult a legjobbnak. A villámversenyt Horváth József nyerte ezúttal 100%-os teljesítménnyel. Dibusz Domonkos végzett a 3.helyen és a csoportok legjobbjainak bizonyult még Tancsa Tamás, Pásztor Balázs és a lányoknál Juhász Judit. Az éves összesítésben Pásztor Balázs és Dibusz Domonkos holtversenyben végeztek az élen két fiatal, Tran Dávid, Tancsa Tamás, előtt őket követte a lányok közül legjobb eredményt elérő Majoros Rózsa. Az esti Vezér-Vezér rapid csatában kisebbek második győzelmüket érték el az év során. Zárásként májusban is meghódítottuk a Kékest.

Érmeseink az országos korcsoportos rapid bajnokságokon

Lányok:U8 Kovács Réka 2. U12 Karácsonyi Kata 1. U14 Majoros Rózsa 1. Tóth Nikoletta 2. Hegedűs Luca 3.

Fiúk: U8 Hajdú Márton 3. U12 Pásztor Balázs 1. Füle Simon 2. U16 Öngüt Tamás 3.

Zalakaros open

A hagyományoknak megfelelően idén is népes csapattal vettünk részt a tornán. A csapat vezetője, szakácsa és mindenese idén is Vida Móni volt. Köszönjük a remek munkáját!

A versenyt májusi táborunk vendégedzője nyerte meg. Bizonyára rá is pozitívan hatott a mátraházi légkör. Gratulálunk Galyas Miklósnak az újabb szép sikerhez! Tanulóink közül Gombócz Ferenc szerepelt a legjobban, az utolsó fordulóban még esélye volt a verseny holtversenyes megnyerésére is. Végül az U20 bajnokság 3.helyén végzett és nyert 140 Élőt, legyőzve két nemzetközi mestert. Az U20 lányok bajnokságát a 11 éves Gaál Zsóka nyerte, Kovács Judité lett a bronzérem. Tran Dávid és Karácsonyi Kata növelte még az Élő pontjait jelentősen. Csapatunk tagjainak a többsége jól szerepelt és a torna kiváló felkészülési alkalom volt a nemsokára kezdődő Balatonlelle előtt.

VS

MGKSI sikerek az országos diákolimpiákon

A lányoknál két korcsoportban is elnyertük az első-második helyezést. Judit és Kata már sokadik bajnoki címüket érték el. A fiúknál Tancsa Tamás ért el meggyőző sikert A III. korcsoportban az első két helyen megismétlődött a lellei eredmény Borhy Marci mögött az egy évvel fiatalabb Füle Simon lett az ezüstérmes. A csapatversenyeken kiemelést érdemel a „felsős fiúk” versenye, ahol a Karácsonyi testvérek, jelenlegi, volt és leendő hallgatóink, diadalmaskodtak Katával és Lucával a soraikban. A harmadik helyen végző egri csapatban Majoros Rózsa mellett két volt tagunk Diller Denis és Murányi Peti is szerepelt.

Lányok
III.korcsoport: Karácsonyi Kata 1.hely 9/8,0 pont, Hegedűs Luca 2.hely, Tóth Niki 4.hely
IV.korcsoport: Juhász Judit 1.hely 9/8,0 pont, Majoros Rózsa 2.hely

Fiúk
II.korcsoport: Tancsa Tamás 1.hely 9/8,5 pont
III.korcsoport: Füle Simon 2.hely 9/8,0 pont, ifj. Gombócz Ferenc 3.hely

Csapat diákolimpia
Felsős fiúk: Karácsonyi Kata 1.hely, Majoros Rózsa 3.hely

Huszár csoport eredményei

Kihelyezett tagozatunk a budapesti Huszár csoport eredményeit is követjük, csak ritkábban számolunk be róla. A diákolimpiákon ez a csoport is kitett magáért és több érmet is nyertek. Itt is a lányok voltak a sikeresebbek. Tóth Lili egyéniben arany, csapatban bronzérmes lett 17 partiból 17,0 pontot elérve! Balázs Sztella egyéniben bronzérmes, csapatban az első táblán játszva bajnok lett.

Gratulálunk az eredményekhez és sok sikert a hamarosan kezdődő országos rapid bajnokságokon!

Lányok
II.korcsoport: Deák-Sala Emília 4.hely, Karácsonyi Luca 6.hely

Fiúk
I.korcsoport: Földes Gábor 3.hely, Csernyik Márk 5.hely

Amatőr lányok
I.korcsoport: Tóth Lili 1.hely 9/9,0 pont
II.korcsoport: Balázs Sztella 3.hely

Amatőr fiúk:
I.korcsoport: Ónodi Miklós 2.hely

Csapat diákolimpia
Alsós lányok: Balázs Sztella 1.hely (1.tábla 8/6,0 pont) Tóth Lili 3.hely (1.tábla 8/8,0 pont)
Felsős fiúk: Karácsonyi Luca 1.hely (3.tábla)

VS