Hírek, események kategória bejegyzései

Balatonlellei korosztályos döntő

Egy rövid versenybeszámoló MGKSI szemszögből: Iskolánk tagjai hét korcsoportban indultak. A szenzációs tavalyi teljesítményt, hat korcsoport – hat aranyérem, nem sikerült megismételni, de idén is kiváló eredményt értünk el! A hét korcsoportból négyben voltak tanulóink első kiemeltek, ezekből hármat sikerült is megnyerni. Kettő korcsoportban pedig csak egy-egy korábbi MGKSI tag előzte meg játékosainkat. Mérlegünk: 3 arany, 4 ezüst, 4 bronz.

U8 lányok: A rangadó az utolsó fordulóra maradt az addig 6-6 pontot gyűjtő Tóth Lili és Tóth Tímea küzdelmét Tóth Lili nyerte meg. A 2. és 3. helyen végzettek felvételiznek az idei Huszár csoportunkba.

U8 fiúk: Giang Tram Nam és Hajdú Márton Ábris remiztek egymással, többi játszmájukat megnyerték az utolsó fordulóig. Itt Ábris bírta kevésbé az izgalmakat veszített és ezüstérmes lett, ezzel együtt ő a csoport felfedezettje, nagyon nyugodtan és jól sakkozik. Namról már eddig is lehetett tudni, hogy kivételes képességei vannak. Pásti Zsombor bronzérmes lett, Karácsonyi Bánk 5. és Csernyik Márk 7. A felsorolt fiúk jelentkeztek a Huszár csoport felvételijére, míg Nam remélhetőleg mielőbb ellátogat a mátraházi táborunkba.

U10 lány: Márkus Molli indult abszolút esélyesként, de a harmadik fordulóban Karácsonyi Luca legyőzte. Luca a 6. fordulóig vezetett is, ott Deák-Sala Emíliával nem bírt. A holtversenyben első helyen végző Molli és Luca között a Bucholz az előbbinek kedvezett. Luca mellett a 4. Deák-Sala Emília és a 6. Kovács Réka is jelentkezett a Huszár csoportba.

U10 fiúk: A rajtlistát meggyőzően vezette három MGKSI tanuló. Nem kis meglepetésre, de teljesen megérdemelten a listán harmadik Palczert Mátyás nyerte a tornát. Tancsa Tamás ezüstérmes lett, míg Tran Dávid 5. helyen végzett, de csak egy győzelem hiányzott hozzá, hogy mind a hárman érmesen fejezzék be a versenyt.

U12 lány: A 10 éven aluli fiúkhoz hasonlóan itt is a 3. helyen kiemelt nyerte versenyt. Tóth Niki győzelme teljesen megérdemelt. Az MGKSI tag Hegedűs Luca és Karácsonyi Kata végeztek a 2. és 3. helyen.

U12 fiúk: MGKSI szemszögből ez volt a legnehezebb csoport hiszen itt indult a két nagyon ügyes nem MGKSI tag fiú Borhy Marcell és Csiki Endre első-második kiemeltként. Itt versenyzett a legtöbb tanulónk is. A verseny legizgalmasabb utolsó fordulója itt alakult ki, a 8. forduló után hat versenyző állt az élen 6.0 ponttal! Borhy Marci és Juhász Ágoston legyőzte a most felvett Pásti Áront és Ocztos Dominikot így ők végeztek az első két helyen, míg Füle Simon izgalmas partiban remizett Csiki Endrével így ők szerezték meg a 3.-4. helyeket. Ágoston ezüstérme és Simon bronzérme remek szakmai teljesítmény, mind a kettőnek reális esélye volt az aranyra is.

U14 lányok: Juhász Judit, ha nehezen is de igazolta a papírformát és megnyerte a versenyt. Majoros Rózsának nem ment a játék. Kívülről nézve a kelleténél hullámzóbb volt a játszmák színvonala.

U14 fiúk: A U12 lányhoz hasonlóan itt is egy volt MGKSI tag, Persányi Barnabás, nyerte meg magabiztos fölénnyel a versenyt. Karácsonyi Gellért ezüstérmes lett a harmadik-negyedik helyen végző Öngüt Tamásnál és Kovácsy Barnabásnál a pontszám mellett a Bucholz is teljesen egyforma volt; fél progresszívval volt többje Tamásnak így ő kapta a bronzérmet.

U16 lányok: A mindössze hat fős mezőnyben az első három helyen kiemelt gyakorlatilag egy minikörmérkőzést vívott az első helyért. A teljes holtversenyhez annyi hiányzott, hogy Kovács Judit az időzavarban érvényesítse bástya előnyét Érseki Tamara ellen. Ez azonban nem sikerült, így Tamara mehet a világbajnokságra Judit pedig bronzérmesként zárt. A verseny pontos végeredménye, fotói a Szövetség honlapján tekinthető meg.

Felvételi

Az elmúlt évhez hasonlóan a balatonlellei verseny utolsó napján döntöttünk a szeptemberben induló új tanévünk hallgatóiról. Egy kivételével az összes aktív tagunk, vendég hallgatónk jelentkezett valamint több új fiatal is, összesen 35 fő.

Már a tavalyi tanévben is általános igény volt az MGKSI felé, hogy csökkentsük a hallgatói létszámot és csak a közvetlen élmezőnyt vegyük fel tagjaink közé. Idén ennek megfelelően csak 20 fiatalt vettünk fel.

Nem könnyű és nem túl hálás feladat egy határt meghúzni, hogy kit vegyünk fel és kit ne. Most is nehezen váltunk meg több tanulónktól.

Szerencsére döntéseink sohasem véglegesek, a fiataloknak van esélyük bebizonyítani, hogy tévedtünk és nekik az Iskolában helyük és azok is megváltoztathatják döntésüket, akik önként maradtak ki!

A kimaradóknak, a későbbi jelentkezést tervezőknek mindenképpen javasolnám, hogy vegyenek részt más csoportos edzéseken! Az edző legyen jó, a társaság pedig motiváló! A régiós iskolák közül a Közép-dunántúli és Budapesti Régiós Iskolából jönnek hozzánk gyerekek, a nagyobb budapesti egyesületek közül a Kőbánya, MTK-VM, Barcza-BEAC csapataiból. Az MGKSI-hez hasonló havi egy hetes oktatás folyik a jó edzőkkel és megfelelő támogatással rendelkező Baptista Sakkiskolában is. Véleményem szerint 10 éves korig, 1600-1800 Élő határig mindegyik említett közösség remek lehetőség. Egy bizonyos kor és tudás felett leginkább a Budapesti Régiós és az MTK-VM képes ideális körülményeket biztosítani.

Kellemes nyarat és sikeres versenyzést a hazai és nemzetközi tornákon!

A következő tanév felvételt nyert tanulói:

név születési év  
júliusi Élő
     
 Pribelszky, Bence  2003 2176
 Juhasz, Agoston  2005 2120
 Ongut, Tamas Gunes  2003 2114
 Kovacs, Judit  2002 2084
 Gombocz, Ferenc Jr.  2005 2039
Dibusz Domonkos 2004 2006
 Pasztor, Balazs  2006 1946
 Juhasz, Judit  2004 1945
Ocztos Dominik 2005 1939
 Majoros, Rozsa  2004 1907
 Karacsonyi, Kata  2006 1899
 Fule, Simon  2006 1894
Tran David 2007 1882
 Gaal, Zsoka  2007 1882
Pásti Áron 2006 1862
Hegedus Luca  2005 1816
Tóth Nikoletta 2005 1810
 Tancsa, Tamas  2007 1760
 Palczert, Matyas  2007 1690
Markus Molli 2007 1548

VS

Szlovákia-Magyarország ifjúsági válogatott mérkőzés 6,5 – 9,5!

A tavalyi mátraházi találkozó után idén Szlovákiában mérkőzött meg a két ország válogatottja.

Rácz Zoltán vezetésével péntek délután érkeztünk Senica városkába ahol már várt bennünket Rachela József és Rudolf Diviak – akik a szlovák és a helyi sakkozás vezetői – , végig mindent megtettek a találkozó sikeres lebonyolításáért. A hosszú hétvégébe igyekeztek minél több sakk programot bele sűríteni így egy pillanatig sem unatkozhattunk!

Az pénteki vacsora után egy kilenc fordulós villám tornával kezdődött a találkozó programja. Samir Sahidi a helyiek 3. táblása nyerte a versenyt Krstulovic Alex előtt.

A szombat délelőtti első játéknapon szoros 4,5 : 3,5 arányú győzelmet értünk el. Három gyors nyerésünkkel kezdődött a találkozó: Molli, Tamás és Ágoston hozták a „kötelező” győzelmeket. Alex és Gellért játszmái végig kiegyensúlyozottak voltak és a végjátékokban igazságos döntetlenek születtek. Marcell játszmája hullámzott, itt inkább mi örülhettünk a reminek: sakkozónk egy vezérrel tartotta az egált a bástya-huszár-futó trió ellen. Judit egy egyenlő állást próbált megnyerni, de a rossz időbeosztás és a sorozatos hibák végül vereséghez vezettek. Bence fejezte be utolsónak a küzdelmet: az izgalmas partiban, hol sötét hol világos állása tűnt nyerhetőnek, végül a rendszerint időhátrányban sakkozó Bence elnézése matthoz vezetett.

A délutáni előadást a szlovák nagymesterek helyére beugró Czebe Attila nagymester tartotta. Attila a Dunaszerdahely csapatának az oszlopos tagja – a csak magyarokból álló csapat idén megnyerte a szlovák bajnokságot! A nagymester legizgalmasabb játszmáiból mutatott be párat.
Az időjárás majdnem elmosta az aznapra tervezett focimérkőzést. Szerencsénkre az eső elállt és a gyerekek tudtak egy kicsit mozogni is. A 2 : 2 tökéletes eredmény volt a barátságos mérkőzésen. A legszebb gól különdíját Kovács Judit félpályáról rúgott, kapus felett átszálló lövése érdemelte ki.

Az esti második villámtornán újból a szlovák fiatalok diadalmaskodtak, Sahidi Samir és Macko Miroslav végeztek az első két helyen. Krstulovic Alex a legjobb magyarként a 3. helyen zárta a tornát.

A késő esti szülői és edzői értekezleten kicsit megismerkedtünk a szlovák felnőtt és ifjúsági sakkélettel is. A találkozónk nem véletlenül került Senicára és az Atlasz panzióba. Ez a szlovák sakkozás egyik fellegvára: évente több versenyt, edzőtábort szerveznek és kiemelten foglalkoznak az ifjúsági sakkozással. A szomszédos, 600 lelkes falu csapata a legmagasabb osztályban játszik és döntően ifjúsági játékosok szerepelnek a csapatban. Kostolansky Lucas a szlovák csapat 2. táblása, például a tavalyi EB U10 korosztályában bronzérmet szerzett, 11 évesen 2270 az Élő pontja és Ftacnik nagymesterrel edz intenzíven.

A vasárnapi 2. forduló rendkívül jól kezdődött számunkra 2-3 óra játék után az állás 4 : 0 volt a javunkra! Molli és Tamás sikere után Alex is szépen leiskolázta első táblás ellenfelét majd Marci győzött a szicíliai védelem egyik mellékváltozatában. Sajnos a hátralévő partikból már csak két döntetlent értünk el. Ágoston sötéttel is bátran játszott, talán túl bátran is: bástyaáldozata igen tetszetős volt, de az ellenfél ügyesen védekezett és leszerelte a középen rekedt király elleni támadást. Juditnak nem sikerült a visszavágás, fölényes állását az idő szorításában remire rontotta. Gellért másodszor is remizett az újból végjátékig kijátszott partiban. Bence ellenfele kockáztatott az Aljechin védelemben s már a harmadik lépésben új utakra terelte a küzdelmet. Sajnos a terve bevált, a magyar fiú az időzavarban hibázott és elvesztette a küzdelmet.

Úgy érzem megérdemelt győzelmet arattunk a két nap alapján és nagyjából a papírformát hoztuk. Élő alapján az első három táblán a hazai csapa volt az erősebb, de Alex az első táblán szépen játszott és 1,5 pontot szerzett a jól bevált „világossal nyerni, sötéttel remizni” recept alapján. Gellért is jól tartotta az egyik legígéretesebb szlovák fiút. Bencének a rossz időbeosztás miatt nem ment a játék. A hátsó öt táblán mi voltunk az erősebbek. Marci ezt igazolta a 1,5 ponttal és szokásához híven magabiztosan, jól küzdött. Juditnak és Ágostonnak nem sikerült pluszba kerülni, de Ágoston bátorsága elismerést érdemel.
A győzelmet döntően a két U10 fiatalnak köszönhetjük hiszen az összes játszmájukat megnyerték: Tamás az egyik reménységünk akinek a sakk ténylegesen az élete, kiváló taktikus. De a nagyobb előrelépéshez még érnie kell a villámkezű fiúnak. A másik tehetséges versenyzőnk Molli éppen az ellenkező alkat. Korához képest nagyon érett, nyugodt, remek pozíciós játékos. Egyetlen nagyobb hiba nélkül játszotta végig a két játszmát!

Fiataljaink remekül küzdöttek és mindent megtettek a sikerért! Csapatként is megállták a helyüket!

Bízunk a válogatott találkozók folytatásában és továbbra is nem titkolt célunk a találkozó bővítése a lengyel és a cseh válogatottal.

    SVK 1.forduló HUN  
1.tábla 2304 Miroslav Macko ½ – ½ Krstulovic Alex 2252
2.tábla 2270 Sebastián Lukáš Kostolanský ½ – ½ Karácsonyi Gellért 2136
3.tábla 2212 Samir Sahidi 1 – 0 Pribelszky Bence 2133
4.tábla 1926 Vladimír Bochnička ½ – ½ Borhy Marcell 2206
5.tábla 1905 Andrea Slabá 1 – 0 Kovács Judit 2084
6.tábla 1883 Michal Sobek 0 – 1 Juhász Ágoston 2073
7.tábla 1687 Matej Musaev 0 – 1 Tancsa Tamás 1844
8.tábla 1109 Simona Bochničková 0 – 1 Márkus Molli 1548
      3 ½ : 4 ½  
    HUN 2.forduló SVK  
1.tábla 2252 Krstulovic Alex 1 – 0 Miroslav Macko 2304
2.tábla 2136 Karácsonyi Gellért ½ – ½ Sebastián Lukáš Kostolanský 2270
3.tábla 2133 Pribelszky Bence 0 – 1 Samir Sahidi 2212
4.tábla 2206 Borhy Marcell 1 – 0 Vladimír Bochnička 1926
5.tábla 2084 Kovács Judit ½ – ½ Andrea Slabá 1905
6.tábla 2073 Juhász Ágoston 0 – 1 Michal Sobek 1883
7.tábla 1844 Tancsa Tamás 1 – 0 Matej Musaev 1687
8.tábla 1548 Márkus Molli 1 – 0 Simona Bochničková 1109
      5 : 3  

 

Úton a győzelem felé!
Úton a győzelem felé!
Pribelszky Bence
Pribelszky Bence
Kovács Judit
Kovács Judit
Juhász Ágoston
Juhász Ágoston
Tancsa Tamás
Tancsa Tamás
Márkus Molli
Márkus Molli
Csapatunk!
Csapatunk!

VS

XXX. Zalakaros Sakkfesztivál

Az év legrangosabb versenyén népes csapattal vettünk részt. Állandó vendégeinkkel együtt 19 tanulónk indult a tornán, ez remek alkalmat adott az egyébként különböző korcsoportokban indulók összehasonlítására.
Karácsonyi Gellért indult egyedül az „A” csoportban és újabb hasznos tapasztalatokat szerezhetett az erős versenyzők ellen. A „B” versenyen Pribelszky Bence szerezte tőlünk a legtöbb (5,5) pontot, de neki sem ment olyan jól a játék, mint az elmúlt évben.
Az Iskolánk legkiemelkedőbb eredményét Karácsonyi Kata érte el, szenzációsan játszva 5,0 gyűjtött és 124 Élő pontot nyerve az U20 lányok bajnokságán bronzérmes lett! A szintén 5,0 pontot elérő Pásztor Balázs 60 Élőt nyert. A 4,5 pontot szerzők közül Juhász Judit emelkedik ki, nyert 115 Élőt és még jobb eredményt is elérhetett volna, ha nem küszködik megfázással az első fordulótól kezdve. Kovács Judit legyőzte Kiss Attila nemzetközi mestert, de a többi lányhoz hasonlóan a hajrája nem igazán sikerült. A 4,0 pontot szerzőknél Tancsa Tamás 50, míg Tran Dávid 100 Élőt nyert.
A „C” csoportban Buri Petra szerepelt legjobban 8/6,0 pontjával a 3.-4. helyen végzett.
Mészáros András edző mindenkinek a hozzáállásával elégedett volt, a legfiatalabbak közül Gaál Zsóka koncentráló képességét, küzdeni tudását emelte ki.

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is népes küldöttség érkezett Indiából a versenyre. Tavaly a 2004-es születésű és már 2450 körül járó Nihal Sarin, idén a könnyen megjegyezhető nevű 2005-ös, 2470 Élővel rendelkező Praggnanadhaa jelentette a verseny egyik szenzációját. India lassan évente „kitermel” egy 12 éves, GM címhez erősen közelítő fiatalt, akik nemcsak sakktudásban, hanem szemmel láthatóan mentálisan is nagyon erősek… az ebből adódó következtetések sorát most le sem írnám.

Megjelent a Balatonlelle előtti utolsó FIDE lista. Tran Dávid elképesztő mennyiséggel növelte pontjai számát, egy hónap alatt 240-et nyert három versenyen indulva. Karácsonyi Kata 160 és Juhász Judit 115 szerzett pontja is elismerést érdemel!

Gratulálunk az eredményekhez! Sok sikert a közelgő versenyeken, a balatonlellei korosztályos döntőn!

VS

Áprilisi tábor és Országos Rapid Bajnokság

Igazi áprilisi tréfaként ért a hír minket, hogy a kiadós havazásnak, viharnak köszönhetően nincs áram, fűtés a mátraházi edzőtáborban. Szerencsénkre egy nappal a kezdés előtt megoldották a gondokat és hétfőn indulhattunk sakkozni!

Állandó edzőink mellett Pintér József nagymester, olimpiai ezüstérmes sakkozó a Király csoport korábbi edzője tartott előadásokat. A közeljövőben kiadásra kerülő legújabb könyvének a példái és a spanyol megnyitású saját játszmái sikert arattak a fiatalok körében.
Megrendeztük a záró villám és fejtő versenyeinket. A villámtorna Mészáros András és Horváth József sikerét hozta 6,0-6,0 pontot szereztek mind a ketten. Jobb Bucholzának köszönhetően nagymesterünk kapta az első díjat. Kovácsy Barnabás 5,0 ponttal a Király, Pásztor Balázs 4,5 ponttal a Vezér, Tran Dávid 3,5 ponttal a Bástya csoport legjobbja lett. Kovács Judit 4,0 ponttal nyerte a lányok külön versenyét.
Érdekes módon az egész éves létraversenyeinket mások nyerték minden csoportban. Karácsonyi Gellért, Dibusz Domonkos és Tancsa Tamás lettek csoportjaik győztesei az összetett versenyben.
Az áprilisi fejtő versenyeket Pribelszky Bence, Juhász Judit és Tancsa Tamás nyerték. Az összetett versenyben Karácsonyi Gellért, Juhász Ágoston és Tancsa Tamás diadalmaskodtak.
Az esti programjainkon elmaradtak a sakkos előadások, helyettük egy szabályismertetőt tartottunk a közelgő országos döntők előtt, valamint tanácskozási partikat játszottak a gyerekek. Az 5-6 fős csapatok nagy harcot vívtak egymással, igazi közösség építő események voltak a játszmák.
Zárásként a Vezér csoport bátor tagjai (Juhász Judit, Hegedűs Luca, Gaál Zsóka, Dibusz Domonkos, Pásztor Balázs, Virág Bálint) kisebb tanári segédlettel egy rövid műsorral lepték meg a társaságot. Az éneklő, verset mondó csapat kellemes meglepetést okozott a tábor résztvevőinek.
Bízunk benne, hogy lesz folytatása is a következő tanévben!

Országos Korcsoportos Rapid Bajnokság

Érmeseink:
F14: Karácsonyi Gellért 2.hely; F12: Füle Simon 1.hely; F10: Tran Dávid 1.hely;
L14: Majoros Rózsa 1.hely; Juhász Judit 2.hely; L12: Buri Petra 3.hely; L10: Márkus Molli 1.hely.

Hat korcsoportban indultak tanulóink a versenyen. A négy arany, két ezüst, egy bronz remek eredmény!
Márkus Molli 9/9 ponttal nyert, Tran Dávid és Majoros Rózsa is magabiztosan szerezte meg az első helyet. Távolból az U12 fiú tűnt a legizgalmasabb csoportnak. Három hölgy is indult a mezőnyben Demeter Dorina, Karácsonyi Kata és Gaál Zsóka. A lányok megállták a helyüket, Dorina és Zsóka 6,0-6,0 pontot szerezve még az élmezőnyben is végeztek. Simon sikerének az értékét növeli, hogy korcsoportjában a fiatalabbak közé tartozik és a korcsoport két legjobbja ellen is pozitívan zárt. Csíki Endrét legyőzte, Borhy Marcell ellen döntetlent ért el.
A csapatversenyeken két lányunk, Juhász Judit, Gaál Zsóka, bajnoki címet szerzett a TARR-Tapolca VSE csapatát erősítve.
Gratulálunk az eredményekhez!

VS

Versenyek

A márciusi hónap kiemelkedő versenye az újra méltó módon megrendezett Tavasz Fesztivál volt. Iskolánkat is rengetegen képviselték a három csoportban megrendezett tornán.
Karácsonyi Gellért és Kovács Judit játszott a főversenyen. Gellértnek az elején ment jól, 2500 feletti sakkozókkal is játszott, míg Judit a vége felé talált magára. Kezdésnek nem volt rossz, de nagyok sok ilyen tornán kell még indulniuk, hogy legyen esélyük az előrelépésre.
Iskolánkból a legtöbben a „B” csoportban indultak. Juhász Ágoston eredménye és fejlődése figyelemre méltó 9/6 pontjával a 15. helyen végzett és 63 Élő pontot nyert, Pásztor Balázs 5,5 pontja is jó teljesítmény.
A FIDE márciusi listáján Juhász Ágoston, Gaál Zsóka és Palczert Mátyás lépet érezhetően előre. A házi ranglistánkat továbbra is Karácsonyi Gellért vezeti Pribelszky Bence előtt, bár mind a ketten 2200 alá küzdötték magukat, remélhetőleg csak ideiglenesen.

A diákolimpiákkal elkezdődött az idei országos döntők sorozata. A csapatversenyeken Karácsonyi Kata aranyérmet, Öngüt Tamás ezüstöt nyert. Mindketten iskoláik első táblásai és húzóemberei voltak.
Az egyéni diákolimpia versenyein hat korcsoportban indultak tanulóink.
Lányok: L2: 1. Karácsonyi Kata, 2.Márkus Molli, 3. Buri Kata; L3: 1. Juhász Judit, 2. Hegedűs Luca; L4: 2. Kovács Judit
Fiúk: F2: 2.hely Tancsa Tamás; F3: 2.hely Karácsonyi Gellért.
Az éremlistánk: 2 arany, 5 ezüst, 1 bronz. Két első helyezést értek el az elmúlt évben még Iskolánkat erősítő tanulók is. Persányi Barnabás az F3, Lengyel Andrea az L4 mezőnyében győzött. Lányaink közel a maximumhoz teljesítettek, a fiúk koncentrálhattak volna jobban is.

Gratulálunk az eredményekhez!

VS

A 2017. márciusi MGKSI-hét

Talán a nosztalgia mondatja velem (régi jó csillebérci, budapesti MGKSI-táborok), hogy jó azért néha-néha a fővárosban edzőtáborozni. Na és még a Sakkszövetség helyiségeinek is megvan a maguk varázsa. Személy szerint nagyon megragadott két éve Portisch Lajos nagymester előadása, amit a Nimzoindiai védelem egyik stratégiailag nehéz változatáról tartott, ezekben a termekben.

Idén márciusban három sztárvendégünk is volt!

A hétfői napon, 03.06-án, Almási Zoltán szupernagymester (úgy gondolom, hogy a 2700+ játékosok, valamint azok, akik valaha a világranglista 1.-10. helyén voltak – megérdemlik ezt a nem hivatalos titulust) tartott rendkívül érdekes előadást.

Három játszmáját mutatta be: A 2016-os gibraltári versenyről egy partit a kínai Tan Zhongyi ellen – Ki gondolta volna akkor, hogy a hölgy mostanra női világbajnok lesz?
Majd egy kombinációs állás következett, egy szép nyerési lehetőség, ami sajnos kimaradt, Jankovic Alojzie ellen a magyar csapatbajnokságból.
Befejezésképpen meg az Almási-Radzsabov partit láthattuk a 2016-os bakui olimpiáról.

Mit tanulhattunk Almási Zoli előadásából, mik voltak a legfontosabb megjegyzései?

  • Okosan használjuk a számítógépet, ne higgyünk a mindenhatóságában!
  • Az alapelveket, az alapstratégiákat pontosan kell ismernünk és alkalmaznunk.
  • Végig pontosan kell játszanunk, jól koncentrálnunk, elég akár egy kihagyás is és oda az előny.
  • Mindig figyeljünk arra, hogy mi az ellenfél terve! Ennek megfelelően játsszunk!
  • Ne konkrét lépéssorozatokat tanuljunk meg, hanem tapasztaljuk ki, ismerjük meg az adott változat lényegét!
  • A világ legjobb játékosai (a 2700 élőpont felett) rendszerint nem hibáznak nagyokat, stabilan játszanak.

Másnap, kedden (03.07-én) került sor Verőci Zsuzsa nagymesternő előadására. Zsuzsa a topsakkozók játszmáiból válogatott és akárcsak Zoli, ő is hamar megtalálta a közös hangot a fiatal korosztállyal.

Március havában született szuper sakkozók játszmái kerültek terítékre és igen gyakran láthattunk minőségáldozatos motívumokat is. Az 1980-ban világbajnokjelölt sakkozónő a legvégére végjátékcsemegéket is tartogatott, majd pályájának néhány fontos pillanatára kérdeztek rá gyerekek. Ez volt a program hivatalos része, ám Zsuzsa másnap is ellátogatott a Sakkszövetségbe és a Vezércsoport számára – mintegy bónuszként – 20 perces külön foglalkozást tartott.

Öröm volt nézni ahogy mindkét esti előadásra megtelt a Sakkszövetség nagyterme!

A szerdai napon (03.08-án) Bottlik Iván kitűnő sakktörténész tartott előadást a sakkjáték elterjedéséről, hogyan jutott el a királyos játék Indiából Európába. A precíz, jól felkészült tanár úr szóróanyagokkal, fénymásolt dokumentumokkal színesítette előadását. Mit számított az a „röpke” 75 év korkülönbség, ami Ivánt és a legfiatalabb hallgatót választotta el egymástól? Jobban mondva összekötötte őket. A lebilincselő előadás beillett egy történelemórának is. Iván kitűnően, a tervei szerint haladt pontról pontra, szóba kerültek érdekes magyar vonatkozású dolgok is, úgy mint Beatrix királyné sakkozása, vagy Kempelen Farkas sakkautomatája. Iván – mint sakktörténész – számos tévhitet is eloszlatott, valóban kitűnő előadást láthattunk!

Ezen az edzéshéten a szokásos MGKSI-előadók, tanárok a háttérbe húzódtak és csak a rendes órákat tartottuk meg, ki-ki a maga csoportjában (Királycsoport: Szabó Krisztián, Szabolcsi János, Horváth József, Vezércsoport: Horváth József, Szabolcsi János, Bástyacsoport: Mészáros András, Akóts Gábor), azt hiszem ez most nagyon jól bevált.

HJ

A héten megtartottuk a hagyományos versenyeinket is. A villám tornán az MGKSI tagjai mellett többen is elfogadták a meghívásunkat és játszottak fiataljainkkal. Köszönjük a részvételüket!
Horváth József 9/9,0 ponttal nyerte a versenyt, a legjobb vendégnek Juhász Kristóf bizonyult 8,0 ponttal, a királyosok versenyében Karácsonyi Gellért 6,0 ponttal lett győztes, a legeredményesebb hölgy Juhász Judit, a legjobb bástyás Tancsa Tamás és a legjobb vezéres Dibusz Domonkos egyaránt 5,5-5,5 ponttal zárta a tornát. A legeredményesebb 12 éven aluli vendég Bilku András lett 5,0 ponttal.
A fejtőversenyeken a Király csoportban Gombócz Ferenc teljesített legjobban, a Király és Vezér csoport 6-6 közös feladatát is ő oldotta meg legpontosabban. A Vezér csoportban kiemelkedően jól sikerültek Füle Simon megoldásai. A Bástya csoport két legjobb eredményét Karácsonyi Kata és Tran Dávid érte el 20-20 pontot a lehetséges 24-ből.
A hét a klasszikus sakkozók játszmáinak jegyében telt. Az edzéseken Szabó Krisztiánnál Capablanca, míg Szabolcsi Jánosnál a száz éve született Szabó László volt a foglalkozások fő témája.
Nyílt-napjainkon 2-3 edző mellett több fiatal is részt vett az egész napos edzéseken. A visszajelzések alapján jól érezték magukat a gyerekek és többüknek esélye van rá, hogy felvételt nyerjenek az MGKSI következő tanévére. Márciusi táborunk anyagainak egy része a szokásoknak megfelelően letölthető a weboldalunkról.

VS

 

 

 

 

MGKSI-tábor 2017.március 6 – március 9.

sakk2Vendégek által megtekinthető programok a márciusi tábor ideje alatt: Almási Zoltán, Verőci Zsuzsa, Bottlik Iván előadásai. A kedd-szerdai edzések a Bástya és Vezér csoportokban. A szerda délutáni villám tornára is szeretettel várjuk a jelentkezőket!

Hétfő 2017. március 6.
09.00.-09.15. Tábornyitás (Vidéki Sándor )
09.15.-12.00. Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián, Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Mészáros András]
12.00.-14.00 Ebédszünet, Sport
14.00.– 16.45 Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián, Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Mészáros András]
17.00.-18.30. Almási Zoltán előadása

Kedd 2017. március 7.
9.00.-12.00. Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián,Vezércsoport – Horváth József , Bástyacsoport –Mészáros András]
12.00-14.00 Ebédszünet, Sport
14.00.– 16.45 Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián, Vezércsoport – Horváth József , Bástyacsoport –Mészáros András]
17.00.-18.30. Verőci Zsuzsa előadása

Szerda 2017. március 8.
9.00-12.00 Csoportedzések [Királycsoport – Szabolcsi János, Vezércsoport – Horváth József , Bástyacsoport – Akóts Gábor]
12.00.-14.00. Ebédszünet, Sport
14.00-16.45. Csoportedzések [Királycsoport – Szabolcsi János, Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
17.00-18.30 Villámverseny, 9 forduló

Csütörtök 2017. február 16.
9.00-12.00 Csoportedzések [Királycsoport – Horváth József, Vezércsoport – Szabolcsi János József, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
12.00-14.00 Ebédszünet, Sport
14.00.-15.30. Bottlik Iván előadása: A sakkjáték kialakulása
15.45-18.00 Csoportedzések [Királycsoport –Horváth József, Vezércsoport – Szabolcsi János, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
18.00.-18.15. Táborzárás Vidéki Sándor

Februári tábor

A februári táborban szinte mindenki részt tudott venni!
A Király csoport vendég oktatója két napon is a női válogatott kapitánya Papp Gábor nagymester volt. Gábor edzésein a fő hangsúlyt a nehéz, döntően sok számolást igénylő végjátékok kapták. Szabó Krisztián edzésein Euwe játszmái valamint bástyavégjátékok szerepeltek.
A Vezér csoporttal Horváth József nagymester foglalkozott, a Bástyában Mészáros András és Akóts Gábor dolgozott.

A villám torna győztese Horváth József 7/7,0 ponttal, ezüstérmes Karácsonyi Gellért 7/6,0(!) ponttal. A Király csoport legeredményesebbje egyben a vezér csoport győztese is: Dibusz Domonkos 4,5 ponttal, a Bástya csoport legjobbja Tancsa Tamás 4,5 ponttal, a legjobban szereplő lány versenyző Gaál Zsóka lett 4,0 ponttal.
A gyerekek érezhetően jobbak a villám partikban is! A kombináció-fejtőversenyen Karácsonyi Gellért érte el a legtöbb pontot a Király csoportban, Juhász Ágoston a Vezér csoportban; míg a Bástya csoportban Tancsa Tamás és Murányi Péter holtversenyben nyerte a versenyt.
A Vezér és Király csoportok 6-6 közös feladatát most a királyosok oldották jobban: a legeredményesebb Gehér Koppány lett.
A legújabb FIDE listán továbbra is Pribelszky Bencének van a legmagasabb pontszáma 2249-tel, őt követi Karácsonyi Gellért 2241 ponttal. Most számolták el a december végi, január eleji versenyeket, amelyekről korábban beszámoltunk oldalunkon. A Karácsonyi testvérek mellett Tancsa Tamás és Palczert Mátyás növelte érzékelhetően pontjai számát!

A következő táborunk március 6-9 között Budapesten lesz az MSSZ székházában, ahol két nyílt napot is tartunk!

VS

Rapid EB és évzáró, évnyitó versenyek eredményei!

A januári FIDE listán tanulóink pontszáma alig változott, 1-2 verseny mellett döntően csapatbajnoki játszmákat játszottak a gyerekek. Sokan indultak a téli szünetben és január első felében megrendezett tornákon.
Az eredmények közül kiemelkedik a Karácsonyi testvérek sikeres szereplése. A VIII. Karácsony openen és a Perényi emlékversenyen Gellért először a 12.helyen majd a 3.helyen végzett rengeteg erős ellenféllel játszva. Ennek eredményeképpen közel 200 Élő pontot nyert és a „virtuális” ranglistánkon átvette a vezetést új 2247-es Élő pontszámával. Kata is jelentősen, 170 ponttal növelte Élő pontjai számát. Persze a neheze csak most következik számukra, megtartani és idővel tovább növelni a most megszerzett új Élőt.
Kovács Judit szerepelt még szépen a Perényi tornán. Hat győzelem és két vereség után az első táblán játszva fejezte be a tornát a győztes Aczél Gergely ellen.
A hagyományosan Szerbiában megrendezett Rapid Európa bajnokságon több érmet is begyűjtöttek tanulóink. Gaál Zsóka szinte már rutinszerűen – de ezt nem soha lehet megunni, – nyerte meg korosztályos csoportját! Hegedűs Luca ezüstöt, Majoros Rózsa és Hegedűs Luca bronzot nyert. Persányi Barnabás is bronzérmes lett a rapidon.  Gratulálunk az eredményekhez!

VS