Hírek, események kategória bejegyzései

Áprilisi tábor és Országos Rapid Bajnokság

Igazi áprilisi tréfaként ért a hír minket, hogy a kiadós havazásnak, viharnak köszönhetően nincs áram, fűtés a mátraházi edzőtáborban. Szerencsénkre egy nappal a kezdés előtt megoldották a gondokat és hétfőn indulhattunk sakkozni!

Állandó edzőink mellett Pintér József nagymester, olimpiai ezüstérmes sakkozó a Király csoport korábbi edzője tartott előadásokat. A közeljövőben kiadásra kerülő legújabb könyvének a példái és a spanyol megnyitású saját játszmái sikert arattak a fiatalok körében.
Megrendeztük a záró villám és fejtő versenyeinket. A villámtorna Mészáros András és Horváth József sikerét hozta 6,0-6,0 pontot szereztek mind a ketten. Jobb Bucholzának köszönhetően nagymesterünk kapta az első díjat. Kovácsy Barnabás 5,0 ponttal a Király, Pásztor Balázs 4,5 ponttal a Vezér, Tran Dávid 3,5 ponttal a Bástya csoport legjobbja lett. Kovács Judit 4,0 ponttal nyerte a lányok külön versenyét.
Érdekes módon az egész éves létraversenyeinket mások nyerték minden csoportban. Karácsonyi Gellért, Dibusz Domonkos és Tancsa Tamás lettek csoportjaik győztesei az összetett versenyben.
Az áprilisi fejtő versenyeket Pribelszky Bence, Juhász Judit és Tancsa Tamás nyerték. Az összetett versenyben Karácsonyi Gellért, Juhász Ágoston és Tancsa Tamás diadalmaskodtak.
Az esti programjainkon elmaradtak a sakkos előadások, helyettük egy szabályismertetőt tartottunk a közelgő országos döntők előtt, valamint tanácskozási partikat játszottak a gyerekek. Az 5-6 fős csapatok nagy harcot vívtak egymással, igazi közösség építő események voltak a játszmák.
Zárásként a Vezér csoport bátor tagjai (Juhász Judit, Hegedűs Luca, Gaál Zsóka, Dibusz Domonkos, Pásztor Balázs, Virág Bálint) kisebb tanári segédlettel egy rövid műsorral lepték meg a társaságot. Az éneklő, verset mondó csapat kellemes meglepetést okozott a tábor résztvevőinek.
Bízunk benne, hogy lesz folytatása is a következő tanévben!

Országos Korcsoportos Rapid Bajnokság

Érmeseink:
F14: Karácsonyi Gellért 2.hely; F12: Füle Simon 1.hely; F10: Tran Dávid 1.hely;
L14: Majoros Rózsa 1.hely; Juhász Judit 2.hely; L12: Buri Petra 3.hely; L10: Márkus Molli 1.hely.

Hat korcsoportban indultak tanulóink a versenyen. A négy arany, két ezüst, egy bronz remek eredmény!
Márkus Molli 9/9 ponttal nyert, Tran Dávid és Majoros Rózsa is magabiztosan szerezte meg az első helyet. Távolból az U12 fiú tűnt a legizgalmasabb csoportnak. Három hölgy is indult a mezőnyben Demeter Dorina, Karácsonyi Kata és Gaál Zsóka. A lányok megállták a helyüket, Dorina és Zsóka 6,0-6,0 pontot szerezve még az élmezőnyben is végeztek. Simon sikerének az értékét növeli, hogy korcsoportjában a fiatalabbak közé tartozik és a korcsoport két legjobbja ellen is pozitívan zárt. Csíki Endrét legyőzte, Borhy Marcell ellen döntetlent ért el.
A csapatversenyeken két lányunk, Juhász Judit, Gaál Zsóka, bajnoki címet szerzett a TARR-Tapolca VSE csapatát erősítve.
Gratulálunk az eredményekhez!

VS

Versenyek

A márciusi hónap kiemelkedő versenye az újra méltó módon megrendezett Tavasz Fesztivál volt. Iskolánkat is rengetegen képviselték a három csoportban megrendezett tornán.
Karácsonyi Gellért és Kovács Judit játszott a főversenyen. Gellértnek az elején ment jól, 2500 feletti sakkozókkal is játszott, míg Judit a vége felé talált magára. Kezdésnek nem volt rossz, de nagyok sok ilyen tornán kell még indulniuk, hogy legyen esélyük az előrelépésre.
Iskolánkból a legtöbben a „B” csoportban indultak. Juhász Ágoston eredménye és fejlődése figyelemre méltó 9/6 pontjával a 15. helyen végzett és 63 Élő pontot nyert, Pásztor Balázs 5,5 pontja is jó teljesítmény.
A FIDE márciusi listáján Juhász Ágoston, Gaál Zsóka és Palczert Mátyás lépet érezhetően előre. A házi ranglistánkat továbbra is Karácsonyi Gellért vezeti Pribelszky Bence előtt, bár mind a ketten 2200 alá küzdötték magukat, remélhetőleg csak ideiglenesen.

A diákolimpiákkal elkezdődött az idei országos döntők sorozata. A csapatversenyeken Karácsonyi Kata aranyérmet, Öngüt Tamás ezüstöt nyert. Mindketten iskoláik első táblásai és húzóemberei voltak.
Az egyéni diákolimpia versenyein hat korcsoportban indultak tanulóink.
Lányok: L2: 1. Karácsonyi Kata, 2.Márkus Molli, 3. Buri Kata; L3: 1. Juhász Judit, 2. Hegedűs Luca; L4: 2. Kovács Judit
Fiúk: F2: 2.hely Tancsa Tamás; F3: 2.hely Karácsonyi Gellért.
Az éremlistánk: 2 arany, 5 ezüst, 1 bronz. Két első helyezést értek el az elmúlt évben még Iskolánkat erősítő tanulók is. Persányi Barnabás az F3, Lengyel Andrea az L4 mezőnyében győzött. Lányaink közel a maximumhoz teljesítettek, a fiúk koncentrálhattak volna jobban is.

Gratulálunk az eredményekhez!

VS

A 2017. márciusi MGKSI-hét

Talán a nosztalgia mondatja velem (régi jó csillebérci, budapesti MGKSI-táborok), hogy jó azért néha-néha a fővárosban edzőtáborozni. Na és még a Sakkszövetség helyiségeinek is megvan a maguk varázsa. Személy szerint nagyon megragadott két éve Portisch Lajos nagymester előadása, amit a Nimzoindiai védelem egyik stratégiailag nehéz változatáról tartott, ezekben a termekben.

Idén márciusban három sztárvendégünk is volt!

A hétfői napon, 03.06-án, Almási Zoltán szupernagymester (úgy gondolom, hogy a 2700+ játékosok, valamint azok, akik valaha a világranglista 1.-10. helyén voltak – megérdemlik ezt a nem hivatalos titulust) tartott rendkívül érdekes előadást.

Három játszmáját mutatta be: A 2016-os gibraltári versenyről egy partit a kínai Tan Zhongyi ellen – Ki gondolta volna akkor, hogy a hölgy mostanra női világbajnok lesz?
Majd egy kombinációs állás következett, egy szép nyerési lehetőség, ami sajnos kimaradt, Jankovic Alojzie ellen a magyar csapatbajnokságból.
Befejezésképpen meg az Almási-Radzsabov partit láthattuk a 2016-os bakui olimpiáról.

Mit tanulhattunk Almási Zoli előadásából, mik voltak a legfontosabb megjegyzései?

  • Okosan használjuk a számítógépet, ne higgyünk a mindenhatóságában!
  • Az alapelveket, az alapstratégiákat pontosan kell ismernünk és alkalmaznunk.
  • Végig pontosan kell játszanunk, jól koncentrálnunk, elég akár egy kihagyás is és oda az előny.
  • Mindig figyeljünk arra, hogy mi az ellenfél terve! Ennek megfelelően játsszunk!
  • Ne konkrét lépéssorozatokat tanuljunk meg, hanem tapasztaljuk ki, ismerjük meg az adott változat lényegét!
  • A világ legjobb játékosai (a 2700 élőpont felett) rendszerint nem hibáznak nagyokat, stabilan játszanak.

Másnap, kedden (03.07-én) került sor Verőci Zsuzsa nagymesternő előadására. Zsuzsa a topsakkozók játszmáiból válogatott és akárcsak Zoli, ő is hamar megtalálta a közös hangot a fiatal korosztállyal.

Március havában született szuper sakkozók játszmái kerültek terítékre és igen gyakran láthattunk minőségáldozatos motívumokat is. Az 1980-ban világbajnokjelölt sakkozónő a legvégére végjátékcsemegéket is tartogatott, majd pályájának néhány fontos pillanatára kérdeztek rá gyerekek. Ez volt a program hivatalos része, ám Zsuzsa másnap is ellátogatott a Sakkszövetségbe és a Vezércsoport számára – mintegy bónuszként – 20 perces külön foglalkozást tartott.

Öröm volt nézni ahogy mindkét esti előadásra megtelt a Sakkszövetség nagyterme!

A szerdai napon (03.08-án) Bottlik Iván kitűnő sakktörténész tartott előadást a sakkjáték elterjedéséről, hogyan jutott el a királyos játék Indiából Európába. A precíz, jól felkészült tanár úr szóróanyagokkal, fénymásolt dokumentumokkal színesítette előadását. Mit számított az a „röpke” 75 év korkülönbség, ami Ivánt és a legfiatalabb hallgatót választotta el egymástól? Jobban mondva összekötötte őket. A lebilincselő előadás beillett egy történelemórának is. Iván kitűnően, a tervei szerint haladt pontról pontra, szóba kerültek érdekes magyar vonatkozású dolgok is, úgy mint Beatrix királyné sakkozása, vagy Kempelen Farkas sakkautomatája. Iván – mint sakktörténész – számos tévhitet is eloszlatott, valóban kitűnő előadást láthattunk!

Ezen az edzéshéten a szokásos MGKSI-előadók, tanárok a háttérbe húzódtak és csak a rendes órákat tartottuk meg, ki-ki a maga csoportjában (Királycsoport: Szabó Krisztián, Szabolcsi János, Horváth József, Vezércsoport: Horváth József, Szabolcsi János, Bástyacsoport: Mészáros András, Akóts Gábor), azt hiszem ez most nagyon jól bevált.

HJ

A héten megtartottuk a hagyományos versenyeinket is. A villám tornán az MGKSI tagjai mellett többen is elfogadták a meghívásunkat és játszottak fiataljainkkal. Köszönjük a részvételüket!
Horváth József 9/9,0 ponttal nyerte a versenyt, a legjobb vendégnek Juhász Kristóf bizonyult 8,0 ponttal, a királyosok versenyében Karácsonyi Gellért 6,0 ponttal lett győztes, a legeredményesebb hölgy Juhász Judit, a legjobb bástyás Tancsa Tamás és a legjobb vezéres Dibusz Domonkos egyaránt 5,5-5,5 ponttal zárta a tornát. A legeredményesebb 12 éven aluli vendég Bilku András lett 5,0 ponttal.
A fejtőversenyeken a Király csoportban Gombócz Ferenc teljesített legjobban, a Király és Vezér csoport 6-6 közös feladatát is ő oldotta meg legpontosabban. A Vezér csoportban kiemelkedően jól sikerültek Füle Simon megoldásai. A Bástya csoport két legjobb eredményét Karácsonyi Kata és Tran Dávid érte el 20-20 pontot a lehetséges 24-ből.
A hét a klasszikus sakkozók játszmáinak jegyében telt. Az edzéseken Szabó Krisztiánnál Capablanca, míg Szabolcsi Jánosnál a száz éve született Szabó László volt a foglalkozások fő témája.
Nyílt-napjainkon 2-3 edző mellett több fiatal is részt vett az egész napos edzéseken. A visszajelzések alapján jól érezték magukat a gyerekek és többüknek esélye van rá, hogy felvételt nyerjenek az MGKSI következő tanévére. Márciusi táborunk anyagainak egy része a szokásoknak megfelelően letölthető a weboldalunkról.

VS

 

 

 

 

MGKSI-tábor 2017.március 6 – március 9.

sakk2Vendégek által megtekinthető programok a márciusi tábor ideje alatt: Almási Zoltán, Verőci Zsuzsa, Bottlik Iván előadásai. A kedd-szerdai edzések a Bástya és Vezér csoportokban. A szerda délutáni villám tornára is szeretettel várjuk a jelentkezőket!

Hétfő 2017. március 6.
09.00.-09.15. Tábornyitás (Vidéki Sándor )
09.15.-12.00. Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián, Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Mészáros András]
12.00.-14.00 Ebédszünet, Sport
14.00.– 16.45 Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián, Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Mészáros András]
17.00.-18.30. Almási Zoltán előadása

Kedd 2017. március 7.
9.00.-12.00. Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián,Vezércsoport – Horváth József , Bástyacsoport –Mészáros András]
12.00-14.00 Ebédszünet, Sport
14.00.– 16.45 Csoportedzések [Királycsoport – Szabó Krisztián, Vezércsoport – Horváth József , Bástyacsoport –Mészáros András]
17.00.-18.30. Verőci Zsuzsa előadása

Szerda 2017. március 8.
9.00-12.00 Csoportedzések [Királycsoport – Szabolcsi János, Vezércsoport – Horváth József , Bástyacsoport – Akóts Gábor]
12.00.-14.00. Ebédszünet, Sport
14.00-16.45. Csoportedzések [Királycsoport – Szabolcsi János, Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
17.00-18.30 Villámverseny, 9 forduló

Csütörtök 2017. február 16.
9.00-12.00 Csoportedzések [Királycsoport – Horváth József, Vezércsoport – Szabolcsi János József, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
12.00-14.00 Ebédszünet, Sport
14.00.-15.30. Bottlik Iván előadása: A sakkjáték kialakulása
15.45-18.00 Csoportedzések [Királycsoport –Horváth József, Vezércsoport – Szabolcsi János, Bástyacsoport – Akóts Gábor]
18.00.-18.15. Táborzárás Vidéki Sándor

Februári tábor

A februári táborban szinte mindenki részt tudott venni!
A Király csoport vendég oktatója két napon is a női válogatott kapitánya Papp Gábor nagymester volt. Gábor edzésein a fő hangsúlyt a nehéz, döntően sok számolást igénylő végjátékok kapták. Szabó Krisztián edzésein Euwe játszmái valamint bástyavégjátékok szerepeltek.
A Vezér csoporttal Horváth József nagymester foglalkozott, a Bástyában Mészáros András és Akóts Gábor dolgozott.

A villám torna győztese Horváth József 7/7,0 ponttal, ezüstérmes Karácsonyi Gellért 7/6,0(!) ponttal. A Király csoport legeredményesebbje egyben a vezér csoport győztese is: Dibusz Domonkos 4,5 ponttal, a Bástya csoport legjobbja Tancsa Tamás 4,5 ponttal, a legjobban szereplő lány versenyző Gaál Zsóka lett 4,0 ponttal.
A gyerekek érezhetően jobbak a villám partikban is! A kombináció-fejtőversenyen Karácsonyi Gellért érte el a legtöbb pontot a Király csoportban, Juhász Ágoston a Vezér csoportban; míg a Bástya csoportban Tancsa Tamás és Murányi Péter holtversenyben nyerte a versenyt.
A Vezér és Király csoportok 6-6 közös feladatát most a királyosok oldották jobban: a legeredményesebb Gehér Koppány lett.
A legújabb FIDE listán továbbra is Pribelszky Bencének van a legmagasabb pontszáma 2249-tel, őt követi Karácsonyi Gellért 2241 ponttal. Most számolták el a december végi, január eleji versenyeket, amelyekről korábban beszámoltunk oldalunkon. A Karácsonyi testvérek mellett Tancsa Tamás és Palczert Mátyás növelte érzékelhetően pontjai számát!

A következő táborunk március 6-9 között Budapesten lesz az MSSZ székházában, ahol két nyílt napot is tartunk!

VS

Rapid EB és évzáró, évnyitó versenyek eredményei!

A januári FIDE listán tanulóink pontszáma alig változott, 1-2 verseny mellett döntően csapatbajnoki játszmákat játszottak a gyerekek. Sokan indultak a téli szünetben és január első felében megrendezett tornákon.
Az eredmények közül kiemelkedik a Karácsonyi testvérek sikeres szereplése. A VIII. Karácsony openen és a Perényi emlékversenyen Gellért először a 12.helyen majd a 3.helyen végzett rengeteg erős ellenféllel játszva. Ennek eredményeképpen közel 200 Élő pontot nyert és a „virtuális” ranglistánkon átvette a vezetést új 2247-es Élő pontszámával. Kata is jelentősen, 170 ponttal növelte Élő pontjai számát. Persze a neheze csak most következik számukra, megtartani és idővel tovább növelni a most megszerzett új Élőt.
Kovács Judit szerepelt még szépen a Perényi tornán. Hat győzelem és két vereség után az első táblán játszva fejezte be a tornát a győztes Aczél Gergely ellen.
A hagyományosan Szerbiában megrendezett Rapid Európa bajnokságon több érmet is begyűjtöttek tanulóink. Gaál Zsóka szinte már rutinszerűen – de ezt nem soha lehet megunni, – nyerte meg korosztályos csoportját! Hegedűs Luca ezüstöt, Majoros Rózsa és Hegedűs Luca bronzot nyert. Persányi Barnabás is bronzérmes lett a rapidon.  Gratulálunk az eredményekhez!

VS

Januári tábor

Az évnyitó táborunkba nem hívtunk vendég előadókat, állandó edzőink dolgoztak a fiatalokkal. A Vezér és a Bástya csoport tagjaival megismételtettük a szeptemberi, igen szerényen sikerült, végjátékteszt anyagát kicsit más feladatokkal kibővítve. Az eredmények érezhetően javultak, de még messze nem dőlhet hátra senki.
Legjobban Karácsonyi Katának sikerült, 36 feladatból 31-et oldott meg jól. Pásztor Balázs, Füle Simon, Murányi Péter és Juhász Ágoston közel hasonlóan szerepelt. Érezhetően azoknak ment gyengébben a teszt, akik nem jártak még hozzánk az elmúlt évben. A fejtő versenyek Király és Vezér csoportos kombinációi, tanulmányai újra túl nehézre sikeredtek, tanulóink ennek megfelelően nehezen birkóztak meg velük.
A Vezér csoportban Juhász Ágoston és Dibusz Domonkos bizonyult a legjobbnak, a Király csoport versenyét Kovácsy Barnabás nyerte meg. A Vezér és Király közös feladatait is ez a trió oldotta meg legsikeresebben: egyaránt 12-12 pontot elérve a lehetséges 17-ből.
A Bástya csoport legjobbjának itt is Karácsonyi Kata bizonyult 24/19 ponttal, egy ponttal megelőzve a Tancsa Tamás-Palczert Mátyás párost.
A villám tornát ezúttal „csak” holtversenyben nyerte Horváth József. Szabó Krisztián személyében egy „újonc” indulót is láthattunk a mezőnyben. Karácsonyi Gellért bizonyult a legjobb királyosnak, Kovács Judit a legeredményesebb hölgynek, Majoros Rózsa nyerte a vezéresek külön küzdelmét, míg a bástyásokét Tran Dávid.
A hidegre való tekintettel ezúttal elmaradt a betervezett nagyobb túra, helyette egy félzsák dióval felszerelkezve elsétáltunk megetetni a közeli szanatórium kertjében lakó mókusokat. A séta jól felfrissítette a társaságot, a mókusok ugyan bojkottálták a tervezett programunkat, de a cinegék lelkesen fogadták az etetést.

VS

sakk1
A csapat :)
sakk2
Villámverseny
sakk3
Túraszervezőnk Palczert Miklós madarat etet.

Szabó Krisztiánról jelent meg cikk a Magyar Sakkvilágban!

Szabó Krisztiánról jelent meg cikk a Magyar Sakkvilágban ezt a cikket szeretném megosztani a weboldalunk látogatóival:

“A világ legfiatalabb nagymesterének magyar edzője

Az MGKSI új állandó edzőjének, Szabó Krisztiánnak az indiai szabo-krisztiantanítványa, Aryan Chopra 14évesen nagymesteri címet ért el, jelenleg ő a legfiatalabb GM a világon. Hogyan készülnek, milyen könyvekből tanulnak? Krisztián edzőként mire helyezi a hangsúlyt? Ezekről kérdeztük a székesfehérvári nagymestert.

Hazai Laci bácsitól rengeteget tanultam, és nem csak szakmailag! Az  évek alatt sok mindennel kiegészítettem a tőle szerzett tudásomat,  de biztos alapnak mondanám ma is! Ezenkívül az évekig tartó edzés és kapcsolat Polgár Judittal, majd Lékó Péterrel sem vált  haszontalanná a számomra!

A most 14 éves Aryan Choprával 9 éves  korában kezdtem el foglalkozni, akkor 1900 körül volt az élője.  Évente kétszer hívnak meg két-három hétre Újdelhibe, ahol napi  8-10 órákat edzünk. Amúgy Skype-on tartjuk a kapcsolatot, a  versenyek előtt azon keresztül készülünk. Szülei elmondása szerint  hamar kiderült, hogy Aryan semmi mással nem szeret foglalkozni,  csak sakkozás közben csillogott a szeme! Ez az egyik fontos dolog,  amit kiemelnék! Nem elég szeretni a sakkot, eggyé kell válni vele! Sok gyerek tehetséges, és szereti a játékot, de még minden más is  érdekli. Ám a profi pályánál elengedhetetlen, hogy egy dolog  érdekeljen igazán, akkor tudsz kiteljesedni benne.

Főként a  megnyitásokra, azok típusmotívumaira, terveire és a létrejövő középjátékokra koncentrálunk. Napi szinten több órát foglalkozunk  változatszámolással és végjátékokkal is. Végjátékokban főleg a  Dvoretsky: Endgame Manuel című könyvön megyünk végig, de már  annyi elemzéssel és példával kiegészítettük, hogy akár egy új könyvet is kiadhatnánk belőle. Fontosnak tartom Levenfish és  Szmmiszlov „A bástyavégjátékok elmélete” című könyvét, valamint Bondarenko legfontosabb gyalogvégjáték-gyűjteményét is. Nagy  hangsúlyt fektetünk a sakktörténelem tanulmányozására, így a régi világbajnokok játszmáival is foglalkozunk, amelyhez nagyon jó alapokat ad Kaszparov: „Nagy elődeim”-sorozata.

Aryan az utóbbi 2  évben fejlődött a legtöbbet, a harmadik nemzetközi mesteri  normáját úgy teljesítette, hogy egyúttal már az első nagymesterit is megszerezte. 14 évesen érte el a nagymesteri címet, így bekerült a világ legfiatalabb nagymesterei közé! Nagyon büszke vagyok rá!  Természetesen továbbra is folytatjuk a kemény munkát, és bízunk  benne, hogy hamarosan bekerül a világhírű Wijk aan Zee  szupertornára.

A magyar tanítványaimmal való munkáim is  hasonlóképpen zajlanak, nyilván szakmailag egyelőre még  alacsonyabb szinten, de a szisztéma ugyanaz. Velük heti szinten  találkozom, otthonra is megbeszélem a napi edzéstervet, amit  szigorúan számon kérek tőlük a következő alkalommal. Ifjú magyar tanítványaim: Havasi Gergő, Tancsa Tamás, Bernáth Bence, Füle  Péter, Füle Simon, ifj. Forgács Attila, Losonczi Marcell. A felsorolt  szakmai felkészülések mellett nagy hangsúlyt fektetek a mentális  felkészítésre is. Ez számomra a legérdekesebb és legnehezebb! Mindegyikőjüket a saját maguk egyéniségében, stílusában közelítem  meg, segítem, erősítem.

A magyar sakkozás tele van olyan  fiatallal, akik szívesen választanák a játékot hivatásukká, de  szüleik nem tudják elképzelni, hogy is működik ez. Ismeretlen világ számukra, bizonytalanok, nem tudják, hogyan lehet megélni belőle,  elég tehetséges-e a gyerekük, és még sorolhatnám. Próbálnak  hasonló cipőben járó szülőkkel beszélni ezekről, mert  természetesen mindenki a legjobbat szeretné gyermekének. Az eddigi tapasztalataimból ezt látom a fő problémának, és ezen  szeretnék segíteni. A profi kinevelés nagyon összetett, de az egyik  része a szülőkkel való komoly együttműködés! Hatalmas feladatot  látok a magyar utánpótlás-nevelésben, szeretném, hogy minden  sakkozni vágyó fiatal megtalálja az útját, és komoly szakmát kapjon a  kezébe.

A munkát egy családként végezzük. A profi kineveléssel én  foglalkozom, az alap logikafejlesztő sakkoktatással párom, Szabó  Renáta, így végtelenül szerencsésnek tartjuk magunkat!  Elmondhatjuk, hogy nekünk valóban a sakk az életünk!”

VS

Decemberi tábor

Decemberi tábor

Remekül sikerült az idei első hosszabb, péntek délig tartó táborunk! Az olimpia válogatott legfiatalabb tagja Gledura Benjámin (aki négy évig MGKSI tanuló volt!) tartott két órás előadást. Alekszejev, Demuth és Vocaturo elleni győztes játszmáit nagy figyelemmel követték fiataljaink. Az előadás végén, Benji tanulóink kérdéseire válaszolt majd két villám parti következett: Pribelszky Bencével és Karácsonyi Gellérttel.
Szemmel láthatóan növendékeink példaképként tekintettek Benjire! Lelkesen figyelték a villám partikat, autogramokat kértek tőle és nagy volt a közös fotók keletje. Szurkolunk Benjáminnak és visszavárjuk az Iskolába!

A csütörtök délutáni edzésnapon a Király és a Vezért csoport tagjai, amolyan „táv résztvevőként” elindultak a Magyar Sakkvilág által szervezett Dr. Lindner László feladványfejtő-versenyen. Benkő Pál frissen készített feladványai nem bizonyultak könnyű diónak. Ez remek alkalom volt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a feladványok világával. Kovács Judit nyerte meg a legjobb női megfejtő különdíját, míg az ifjúságiaknál Pribelszky Bence lett a győztes a vele azonos pontot gyűjtő Öngüt Tamás előtt.

Az oktatás a hagyományoknak megfelelően zajlott, állandó edzőink mellett a Király csoportban Papp Gábor nagymester dolgozott két napon át. Az edzéseken főleg a Paulsen megnyitás középjáték állásaival, típusterveivel foglalkoztak. Gábor nemcsak remek sakkozó, hanem kiváló előadó is! Az esti közös előadáson bemutatta: BEK küzdelmei közül Lupulescu elleni győzelmét sötéttel és két másik sikerét az amerikai World openről, ahol a rájátszásban Bologant legyőzve szerezte meg az első helyet.

Az évzáró villámtornát Horváth József nyerte 7/7 ponttal, 2. helyen végzett a legjobb királyos Karácsonyi Gellért 5,5 ponttal. A legjobb vezéres Pásztor Balázs 4,5 pontot gyűjtött. Meglepetésre a Bástya csoport vendége és győztese Tran Dávid végig az élmezőnyben játszva 4,0 ponttal zárta a tornát. Dávid az edzéseken is bizonyította, hogy meghívása megérdemelt és az MGKSI-ben van a helye. A legeredményesebb hölgy versenyzőnek Juhász Judit bizonyult 3,0 ponttal.
A fejtőversenyekben a Bástya csoportban hárman végeztek holtversenyben az élen Tancsa Tamás, Tran Dávid és Murányi Péter 30-30 ponttal a megszerezhető 32-ből!
A Vezér csoport győztese Juhász Ágoston lett 20 ponttal, a 17 pontos Juhász Judit és 16 pontos Pásztor Balázs előtt.
A Király csoport versenyét Pribelszky Bence nyerte és ő oldotta meg legsikeresebben a két nagyobb csoport 6 közös feladatát is.

A szokásos reggeli tornák, erdei túrák és focimérkőzések mellé az asztaliteniszt is felvettük a kiegészítő sportok közé és rögtön rendeztünk is egy versenyt :). A Tran család mellett – ahol Dávid versenyszerűen asztaliteniszezik -, Karácsonyi Gellért bizonyította még, hogy a labdaérzéke is kiváló!

Az előadáson mindenki feszülten figyel.
Az előadáson mindenki feszülten figyel.
Karácsonyi Gellért és Gledura Benjamin parti közben.
Benjamin és Gellért parti közben.
Az elmaradhatatlan csoportkép :)
Az elmaradhatatlan csoportkép :)

VS