Hírek, események kategória bejegyzései

Magyarország-Lengyelország U16-U10 válogatott találkozó 5,5:10,5 (3,5:4,5; 2,0:6,0)

A mérkőzés, a remek körülményeket biztosító Mátraházán került megrendezésre. Az előző évek győzelmei után idén Európa egyik legerősebb válogatottját hívtuk meg! Nem titkolva, hogy tanulni is szeretnénk tőlünk. A szombati első fordulót vendégeink 4,5:3,5 arányban nyerték. Itt még bíztunk a szoros eredményben, a fordítás lehetőségében. A délutáni scheveningeni villámtornát 34:30 arányban mi nyertük, míg a labdarúgó mérkőzés 11:11 arányú döntetlennel ért véget. A vasárnapi második forduló is magabiztos vendég sikert hozott. A lengyel fiatalok 6,0:2,0 arányban győztek.

Krstulovic Alex jól küzdött az első táblán. Sötéttel a kicsit hátrányosabb állását hosszú ideig remekül tartotta. Az időzavarban több azonnali döntetlent is kihagyott és ezt kihasználta az ellenfél. A második napon meglepték a Benkő cselben, de a középjátékban jobban tájékozódott és túljátszotta sötétet. Öngüt Tamás nem bírt az U16 lengyel bajnoknőjével. Világossal nem került előnybe, még sötéttel egy nagy hiba az azonnali vesztést jelentette. Losonczi Marcell mind a két partijában előnyösen került ki a megnyitásból, de a középjátékokban fokozatosan hátrányba került. Pásztor Balázs jó játékkal érte el az egált mindkét napon. Talán egy fél pont benne is maradt a játszmáiban. Juhász Juditnak hiába sikerült kiválóan a felkészülése az első partira. Egy többlépéses kombinációjába hiba csúszott és elnézte, hogy a sokadik lépésben az ellenfélnek van egy vezéráldozatos védőlépése. A második játszmában is elég volt az éles állásban 1-2 könnyelmű lépést tennie ahhoz, hogy reménytelen pozícióba kerüljön. Gaál Zsókáról lehetne hosszan is írni. A lényeg, hogy hiába készültek fel rá is tökéletesen őt ez nem zavarta túlságosan és könnyedén túljátszotta a lengyel bajnoknőt mind a két napon! „Zsókából több kellene, vagy őt kellene több táblán játszatni.” – ahogy az félig viccesen elhangzott a záróceremónián. Megyaszai Balázs az első napon nem tudott játékba kerülni, már a megnyitásban teljesen reménytelen állásba került. A második napon világossal is alig élte túl a kezdeti lépéseket, de kölcsönös hibák után többször is mattolhatott volna a vezérek+ ellenkezőszínű futós végjátékban. A hosszú partiban nagyot küzdött, de elfáradt és a végén ő kapott mattot. Giang Namnak az Európa bajnoki címet hozó játszmájára alaposan felkészültek, pár lépésen át aggódtunk is érte, de kivágta magát és szépen érvényesítette a minőségelőnyét. A második napon egy stratégiai hibát, tisztelnézés követett nála és ezt már nem lehetett kijavítani.

A scheveningeni villámtornán bizonyítottuk, hogy legalább képességek dolgában felvesszük velük a versenyt és 34:30 arányban győztünk. Egyénileg a harmadik táblások sikerét hozta a torna Losonczi Marcell és Oskar Oglaza is 7,0-7,0 pontot gyűjtött. A kisebbek is derekasan helytálltak legalább 2,0-2,0 pontot minden versenyző elért.

A hagyományos csapatépítő eseményen minden fiatal örömmel vett részt a négy lány is együtt kergette a labdát a fiúkkal. A 10-10 fős csapatok 70-80 percet játszottak szünet nélkül! A 11-11-es végeredmény is tökéletes befejezése volt a napnak.

A lengyel csapatban egy szimpatikus, tehetséges társaságot ismerhettünk meg. Az esti beszélgetéseken egy rövid betekintést kaphattunk lengyel sakkozás működéséről. A mérkőzésre is alaposan felkészültek. Több játékosunknál megtalálták a gyenge pontokat és ezt jól ki is használták! Ez nekünk kevésbé sikerült. A másik szembetűnő különbség az volt, hogy mi sokkal több egy-kétlépéses hibát követtünk el. Van min dolgozni a jövő évi visszavágóig. A gyerekeinknek érezhetően több komoly ellenfélre, tétre menő játszmára van szüksége az előrelépéshez!

Gaál Zsóka-Pawicka Magdalena

RZ

20180414_100143

20180415_203954

30708692_10156582590367835_1319726260124949978_n

VS

Márciusi MGKSI hét beszámolója

Hagyományosan évente egy tábort Budapesten a Szövetség termeiben rendezünk meg. A nyílt napokon lehetőséget biztosítottunk arra, hogy az érdeklődő edzők, szülők, a csoportok erősségébe illő gyerekek betekintést nyerjenek a Központi Iskolában folyó munkába. Minden évben 3-4 edző, 3-4 fiatal eljön hozzánk szétnézni, tapasztalatokat gyűjteni. Állandó edzőink mellett a Király csoportban, márciusban Lukács Péter tartotta az edzéseket két napon is.
A kedd esti villámtornán jelenlegi tagjaink mellett, korábbi hallgatók és vendégek is elindultak. A 9 fordulós versenyt Horváth József nagymester nyerte a szokásos magabiztos játékkal 8,0 pontot elérve. A második helyen To Nhat Minh végzett 7,0 ponttal. Nem kis meglepetésre Dibusz Domonkos 6,5 ponttal bronzérmes lett, megnyerve az egyik Vezér csoport különdíját. Öngüt Tamás, Pásti Áron 6,0-6,0 ponttal Juhász Judit 5,0 ponttal nyert még kategória díjat. A szerdai kombinációfejtő versenyeken Gombócz Ferenc érte el a legtöbb pontot a Király csoportban míg a Vezéreknél Pásti Áron bizonyult a legeredményesebbnek.

A csütörtöki zárónapon került sor Mádl Ildikó kétszeres olimpiai bajnoknő közös előadására. A rövid, kétórás előadás alatt Ildikó két fontos, szakmailag is érdekes játszmáját mutatta be. A játszmák előtt és alatt meghívottunk elmesélte hosszú és rendkívül sikeres pályafutását a kezdeti sikerektől az olimpiai szereplésekig. Az est végén tanulóink, a jelenlévő szülők kérdéseire is felelt Ildikó. Meggyőződésem, hogy a fiataljainknak szüksége van rá, hogy példaképekkel találkozhassanak. Ezek a találkozások, beszélgetések nagyon fontos plusz motivációt adhatnak számukra. Az elmúlt évek során több ilyen példakép is járt nálunk: Almási Zoltán, Balogh Csaba, Erdős Viktor, Lékó Péter, Pintér József, Verőci Zsuzsa jut hirtelen az eszembe, ezeken az estéken sok fontos gondolat elhangzik és mindig van egy-egy mondat ami mélyen megmarad a hallgatóságban. Almási nagymester azt emelte ki, hogy nagyon lényeges érteni mit miért lépünk a megnyitásban, csak így tudunk helyesen reagálni, ha az ellenfél eltér. Balogh Csaba a változatszámítás és a végjátékok kiemelt jelentőségét hangsúlyozta, valamint óva intett a megnyitáselmélet tanulásnak a túlzásba vitelétől. Mádl Ildikó most azt emelte ki a fiatalok számára, hogy élvezzék a játékot, okozzon örömet a sakkozás. Próbálják meg figyelmen kívül hagyni a szülői, edzői elvárásokat és a játékra, a játék szépségére figyeljenek.

VS

U10 válogató verseny, februári tábor

A februári táborunkkal egy időben rendeztük meg a U10 fiúk hat résztvevős tornáját, 40-40 perc plusz 30 másodperc bónusz gondolkodási idővel. A verseny győztese bekerült a lengyelek ellen készülő ifjúsági válogatottba. Nem titkolt célunk volt az is, hogy megmutassuk a Központi Sakkiskolát és a mátraházi tábort a tíz éven aluli gyerekeknek és szüleiknek hiszen terveik szerint szeptembertől új csoport indul Mátraházán a korcsoport legtehetségesebb tagjai számára. Örömünkre minden meghívott elfogadta a meghívást és egymáshoz nagyon közeli tudású fiatalok játszottak egymással. A szülők, edzők is nagyon komolyan vették a tornát, készültek rá, sőt két edző is elkísérte a tanítványát. A gyerekeknél senki sem lógott ki a mezőnyből, a játszmák többsége ennek megfelelően a végjátékokban dőlt el. Ismét megerősítve a végjáték tanulás fontosságát.
Az első helyért Bővebben…

Az MGKSI tervezett 2. féléves programjai

A februári táborunkkal egy időben U10 válogató versenyt rendezünk Mátraházán. A győztes bekerül a lengyelek ellen készülő magyar csapatba. A meghívott játékosok: Bodrogi Bendegúz, Földes Márton, Hajdú Márton, Kolimár Kristóf, Megyaszai Balázs, Giang Nam.

Március 5-11 között két körversenyt szervezünk tagjaink számára, akik rutinos felnőtt sakkozókkal mérkőzhetnek meg.

Egy régi hagyományt szeretnénk életre kelteni, az idősebbek még talán emlékeznek az Érdy Árpád emlékversenyekre, ahol 5-5 ifjúsági és felnőtt játékos vett részt a tornákon. A kiírás és az aktuális mezőnyök megtalálhatók a Szövetség versenynaptárában.

Március 19-22 között Budapesten a Szövetség székházában tartjuk a táborunkat. Egy-egy nyílt napon megtekinthetők lesznek állandó edzőink előadásai, valamint a Király csoport edzéseit látogathatják a 2100 feletti, 16 éven aluli fiatalok.

Az egyik délutánon Mádl Ildikó tart közös edzést a gyerekeknek.

Április 14-15 között rendezzük meg a Magyarország-Lengyelország válogatott ifjúsági mérkőzést. A nyolc fős csapatba már meghívást kapott: Krstulovic Alex, Kovács Judit, Losonczi Marcell, Gaál Zsóka, Giang Nam. A régiós versenyekhez hasonlóan 2-2 U16, U14, U12, U10 korú fiatal alkotja a csapatot és kötelező legalább két lány játékos szerepeltetése.

Az előző három találkozónkat szoros arányban megnyertük. A lengyel ifjúsági eredmények ismeretében most a tisztes helytállás sem könnyű feladat.

Tagjaink számára két tavaszi versenyen való részvételt ajánlunk. A karosi tornán a szállást, étkezést, felügyeletet is megszervezzük számukra valamint a szervezők nevezésidíj-kedvezményt is biztosítanak számunkra.

A Tavaszi Fesztivál időpontja: április 18-26, a Zalakaros nyílt versenyek időpontja: május 25-június 02.

VS

2018. Januári tábor

Az új évet Mátraházán kezdtük, ahol decemberhez hasonlóan kellemes idő és rengeteg hó fogadott minket 🙂 a hónap elején a szülők megkapták az edzők félévi szöveges értékelését. Az edzők nemcsak értékelték a fiatalok teljesítményét, hanem igyekeztek hasznos tanácsokat is adni az előrelépéshez.

Az Iskolánk létszáma és a csoportok beosztása minimálisan változott az első félévhez képest. Az utóbbi hónapok remek eredményeinek köszönhetően Gehér Koppányt felvettük a Király csoportba valamint a Vezér csoportok legjobb eredményeket elérő tagja, Pásztor Balázs is átkerült a királyosokhoz.

Vendég előadókat most csak a Király csoportba hívtunk. Örömünkre a magyar válogatott tagja, a legutóbbi csapat Európa bajnokság kiemelkedően szereplő játékosa, Erdős Viktor is vállalta, hogy két napon át oktatja tanulóinkat! Az esti közös előadáson élmény volt hallgatni az EB kulisszatitkait. Megnéztük Viktor győztes partiját az oroszok ellen és megtudhattuk a készülés részleteit is.

Az edzéseken Horváth Csaba nagymester végjátékokkal foglalkozott, míg Erdős Viktor három különböző megnyitás titkait mutatta meg a fiataloknak döntően saját játszmáin keresztül.
A villámversenyünket Horváth József nyerte holtversenyben a nálunk vendégeskedő Ruck Róbert nagymester előtt.

Csoportjaik legjobbjainak Füle Simon, Pásztor Balázs és Diller Denis bizonyult, Kovács Judit lett a legeredményesebb hölgy induló. A Király csoport fejtőversenyét Gombócz Ferenc nyerte. A Vezér csoportokban meglepetésre a fiatalok előzték a nagyobbakat: Pásti Ároné lett a legjobb eredmény közvetlen mögötte pedig Tran Dávid végzett. Az esti Vezér-Vezér csapatok rapid küzdelmében izgalmas csatában minimális arányban győztek a „nagyok”. A Király csoportosoknál Koppány látványos vezér áldozattal mattolta Ágostont, egy végig kiválóan vezetett játszmában. Ez a tábor is gyorsan eltelt, a gyerekek szorgalmasan dolgoztak a héten.

Versenyek

A legtöbb tanulónk a két ünnep között versenyzett vagy elindult az évadnyitó Perényi emlékversenyen. Az utóbbin kiválóan teljesített Tóth Niki, Karácsonyi Kata és Palczert Mátyás. Niki az egész hónap legjobb eredményét érte el. Öngüt Tomi Szlovéniában, Pásti Áron Lengyelországban, Tancsa Tamás Ausztriában gyűjtött nemzetközi tapasztalatokat. Egy erős rapid tornán Pásti Áron és Tran Dávid szerepelt remekül. A sikeres versenyeknek köszönhetően Öngüt Tamás, Juhász Ágoston, Tóth Niki, Tran Dávid, Palczert Mátyás lépett előre jelentősebben a FIDE listán. Tamás 2200, Ágoston 2100 és Dávid 2000 fölé kerültek Élőben.

Gratulálunk az eredményekhez!

VS

Erdős Viktor esti előadása
Erdős Viktor esti előadása
A Vezér csoport munkába
A Vezér csoport munkába
Budapest huszárok
Budapest huszárok
Esti előadás
Esti előadás
Esti rapid mérkőzések
Esti rapid mérkőzések

 

 

 

 

Decemberi beszámoló

Az év utolsó tábora rendhagyó módon zajlott le.
A Király csoport edzéseit nyílttá tettük a 2100 Élő feletti U16-os fiatalok számára és Budapesten tartottuk a foglalkozásokat.
A program iránt többen érdeklődtek, ezért igyekszünk rendszeressé tenni. Legközelebb márciusban lesz hasonló programja a Király csoportnak. Az edzéseket Papp Gábor és Horváth József nagymesterek tartották.
A két Vezér csoportunk Mátraházán táborozott a szokásosnál kisebb létszámmal. A foglalkozásokat az állandó edzőink tartották és rengeteg gyakorlás, rapid parti szerepelt a programokban.

A Király csoport villámversenyét nem kis meglepetésre Juhász Ágoston nyerte, még a kombinációs versenyüket Öngüt Tamás. A Vezéresek két csoportban küzdöttek majd a végső helyezések sorrendjét rájátszás döntötte el. A döntőt új tagunk, Diller Denis nyerte meg Palczert Mátyás ellen.
A kombinációs verseny győztese Ocztos Dominik lett, Tancsa Tamás végzett mögötte.

A tábor egyik napján a programokban részt vett Giang Nam U8 Európa bajnok is! A szimpatikus fiatal nem vallott szégyent egyik programon sem és gyorsan beilleszkedett a munkába. A villám és fejtőversenyeken tartotta a lépést a 2-4 évvel idősebbekkel. Az ilyenkor gyakori megfázások és a karácsonyi készülődés több tagunkat is megakadályozta a részvételben. A jövőben igyekszünk az ünnepektől kicsit távolabbi időpontra tenni a tábor időpontját. Ettől függetlenül jól sikerült a táborunk. Az időjárás is kedvezett számunkra. Az utak egészen Mátrafüredig hómentesek voltak, míg Mátraházán gyönyörű havas táj fogadott bennünket. Az utolsó délutánon megmásztuk a Kékest. Új tanulóink számára nem volt könnyű feladat, de sikeresen megbirkóztak vele.

Decemberben első felében kevés tornán indultak tanulóink, míg a két ünnep között többen is versenyeztek. Az utóbbiak eredményei nem szerepelnek még a januári FIDE listán és jobbára csak a magyar versenyek eredményeit ismerem. Öngüt Tomi a London Chess Classic kísérő versenyeinek az egyikén indult és követhette közelről Magnus Carlsenék játszmáit. Bizonyára óriási élmény volt és mellesleg a tornán is jól szerepelt. Tancsa Tamás gyűjtött még nemzetközi tapasztalatokat az ausztriai Aschachban. Füle Simon egy rövid kecskeméti versenyt nyert meg az óév utolsó napjaiban. Tran Dávid Szegeden szerepelt remekül úgy nyert közel 50 Élőt, hogy végig nála erősebb vagy azonos tudású ellenfelekkel játszott. Az előző hónaphoz képest 350 Élővel növelték tanulóink az Élő pontjaikat és több tagunknak is az eddigi legmagasabb Élőjével szerepel a listán. Örvendetes, hogy a Király csoport tagjai közül is egyre többen lépik át 2100-as határt.

Boldog új évet kívánunk!

Novemberi tábor, versenyek

A Budapestről érkezők kalandos utazása miatt jelentős késéssel kezdődött a hétfői programunk. Az edzői gárdánk talán sosem volt még ilyen erős mint az első két napon.

Horváth József mellett a két vendég előadónk is nagymesteri címmel rendelkezett. Szabó Krisztián a Király, Papp Gábor az egyik Vezér csoportban tartott edzéseket. Állandó edzőink a hét második felében kapcsolódtak be a munkába. Ebben a hónapban Diller Denis kapott lehetőséget az edzések látogatására. Az egri fiú gyorsan beilleszkedett a csoportjába és jó teljesítményt nyújtott. Gombócz Ferike megbetegedése miatt hiányzott ebben a hónapban, felváltva Dibusz Domonkos és Pásztor Balázs kapott lehetőséget a Király csoport edzéseinek a látogatására. Balázs a kombinácó fejtésben is a Király csoporttal tartott és remekül helytállt. A Király csoport legjobbjának Öngüt Tamás bizonyult még a Vezér csoportokban három fiatal végzett holtversenyben az élen. Mindegyikük meglepetés hiszen Ocztos Dominik csak szeptember óta tagja az Iskolának, míg Tancsa Tamás és Palczert Mátyás a legfiatalabb tagjaink közé tartozik.
A villámtornát nagy küzdelemben Horváth József nyerte meg Ruck Róbert előtt. A csoportok legjobbjainak Öngüt Tamás, Diller Denis és Tran Dávid bizonyult, míg a legeredményesebb hölgy versenyző Kovács Judit lett. Itt is megköszönném Ruck nagymesternek, aki egyéni edzőtábort tartott Mátraházán, hogy nemcsak a villám tornán indult el hanem esténként sakkozott a fiatalokkal valamint rendszeresen részt vett a sportos programjainkon és asztaliteniszezni tanította a gyerkőcöket. A gyerekeknek élmény volt mindkettő!

Novemberben két jelentős tornán indult el a legtöbb tanulónk. Az egyik az Ifjúsági Csapatbajnokság a másik a tiszaújvárosi nyílt torna volt. A bajnokságot megnyerő tatai csapatból hárman is járnak hozzánk, Gombócz Ferenc, Dibusz Domonkos és Pásztor Balázs. Balázska tábladíjat is nyert az 5.táblán. Juhász Ágoston is kiváló teljesítménnyel segítette a bronzérmes MTK csapatát. A gyermek csapatbajnokságon több tagunk is az első táblán jutott szerephez. Gaál Zsóka bizonyult a legeredményesebbnek. Tapolca csapatával ezüstérmes lett és a tábladíjat is megnyerte. Nagy csapattal vettünk részt az erős tiszaújvárosi versenyen és a legtöbb tagunk az „A” csoportban indult el. A legjobb teljesítményt Pásti Áron és Diller Denis nyújtotta. Első nemzetközi mester ellenfeleiket legyőzve növelték Élő pontjaikat. A „B” csoportban Palczert Mátyás szerepelt kiválóan +100 Élőt gyűjtve végzett az élcsoportban. A szállásunkkal nem kevés gond volt, a közeljövőben messzire kerülni fogjuk ezt a szálláshelyet és a versenyt is meggondoljuk emiatt. A decemberi FIDE listán Pásztor Balázs pontszáma növekedett érezhetően, 2070 pontjával már közelíti a Király csoport tagságot.

Az írással egy időben felkerülnek az októberi-novemberi táborok anyagai is. Ebben a tanévben kevesebb anyagot teszünk fel a weboldalra, inkább csak a házikat és egy-egy órai anyagot ízelítőnek. A legtöbb nagy verseny játszmáinak a számítógépes rögzítése rengeteg hibával történik. Sergyán Zoltán sporttársunk idejét nem kímélve több verseny anyagát is átnézte és kijavította a hibákat. Felteszem a tőle kapott linket ahonnan a versenyek játszmái letölthetők. Különösen az idei korosztályos EB hasznos tagjaink számára. Köszönjük az önzetlen segítséget!

https://drive.google.com/file/d/0ByJLO4HN_B73NEZ3MGxJMG1PMEU/view

Decemberi tábor

A következő táborunk rendhagyó módon lesz megtartva. A Király csoport edzéseit Budapesten tartjuk és meghívjuk rá a 2100 Élő feletti, 16 éven aluli fiatalokat. A részvételi szándékot már többen is jelezték. Az edzéseket Papp Gábor és Horváth József tartja.

VS

Októberi tábor

A szeptemberi kicsit foghíjas tábor után most szinte teljes létszámban részt vettek tanulóink az Iskola edzésein. Pásti Áron személyében pedig egy új tanulót is üdvözölhettünk Mátraházán.

A Király csoportban Ruck Róbert nagymester vendégeskedett és fő témája a caro-cann védelem egyik típus középjátékállása volt. A gyerekek gyakorló partikat játszottak és teszt feladatokat is megoldottak az adott témára.
Az egyik Vezér csoport vendég előadójaként Galyas Miklós nk. mester döntően az ellenkezőszínű futós középjáték állásokat elemezte a fiatalokkal, de végjátékok, taktikai feladatok is szerepet kaptak a két nap során.
A fejtőversenyeken visszatértünk a 12 feladatos tesztekhez. A Király csoportban Gombócz Ferenc, a Vezér csoportokban Tran Dávid és Gaál Zsóka bizonyultak a legjobbaknak. A 6-6 közös feladatot és ők valamint Juhász Ágoston oldotta meg legsikeresebben. A villámverseny ismételten Horváth József nagymester sikerét hozta, de az ezüstérem nem kis meglepetésre Ocztos Dominikhez került, aki egyedül remizett a nagymester ellen. Csoportjaikban Tancsa Tamás és Gombócz Ferenc lettek a legjobbak, míg a lányoknál Gaál Zsóka szerezte a legtöbb pontot.

Versenyek

A legtöbb tanulónk elindult a székesfehérvári tornán, ahol többen is remekül helytálltak. Dibusz Domonkos és Gombócz Ferenc 4,5-4,5 pontot elérve növelték Élő pontjaikat és az MGKSI legjobbjai voltak. Kiemelést érdemel még a 4,0-4,0 pontot elérő Pásti Áron és Tran Dávid valamint a végig erősekkel játszó 3,5 pontot gyűjtő Pásztor Balázs.
Nagy örömömre ketten is elindultak az Első Szombat októberi versenyein. Öngüt Tomi az IM csoportban szerzett értékes tapasztalatokat IM ellenfelekkel játszva. Tancsa Tomi is összekerült két rutinos IM-mel a FIDE csoportban ráadásul 100 feletti Élőt is begyűjtött.
Hegedűs Luca a korondi tornán végig 1900 felettiekkel játszva nyert 74 Élő pontot.
Októberben körülbelül annyi Élőt nyertek tanulóink amennyit a nemzetközi korosztályos versenyeken elveszítettek szeptemberben. Gratulálunk a sikeres szereplőknek!

http://chess-results.com/tnr308129.aspx?lan=1&art=1&rd=7&wi=821

November sem lesz eseménytelen. Ifjúsági csapatbajnokság Szombathelyen, erős nyílt versenyek Tiszaújvárosban majd a hónap végén újra Mátraháza Papp Gábor és Szabó Krisztián vendégelőadókkal. Sok sikert a résztvevőknek!

VS

Július-szeptemberi versenyek

Az Iskola kezdésig eltelt három hónapban tanulóink sokat versenyeztek. Az év legjelentősebb nemzetközi korosztályos versenyei is most zajlottak.

A brazíliai korosztályos világbajnokság U10 lány csoportjában Gaál Zsóka folytatta remek sorozatát és egy ezüstéremmel gazdagította gyűjteményét! Hegedűs Luca az U12 lányoknál a középmezőnyben végzett. Érthető okokból a romániai Európa bajnokságon lényegesen többen képviselték az országot és az Iskolánkat is. A legnagyobb magyar sikert Giang Tran Nam érte el az U8 fiúk versenyének a megnyerésével 9/8 ponttal! Egyedüli vereségét a nagyon jól kezdő, de a végére elfáradó szeptembertől Huszár csoportos Hajdú Márton Ábris ellen szenvedte el. Iskolánk korábbi tagjai közül ketten is az első tízben végeztek. Krstulovic Alex és Márkus Molli közül az utóbbi az utolsó pillanatig harcban volt a dobogós helyekért, kicsit nagyobb önbizalom, kicsit nagyobb rutin hiányzott az éremhez. Jelenlegi tanulóink közül Gombócz Feri az 5. fordulóig remekül szerepelt és játszott, egy izgalmas, nyerőesélyes állás elvesztése után nem tudott javítani a hátralévő fordulókban. Öngüt Tomi végig erős ellenfelekkel játszva nyújtott jó teljesítményt és magyar versenyzőtől szokatlan módon +70 Élőt nyert az U14 fiúknál. A többiek a középmezőnyben végeztek, Tóth Niki volt talán legközelebb az élbolyhoz. A jó vagy közepes teljesítmények ellenére Iskolánk tagjai kb. 500 Élőt vesztettek a két versenyen. Ez is mutatja, hogy a különböző országok Élő pontszámait nem lehet összehasonlítani egy bizonyos életkor és Élő pontszám alatt. Az idén először megrendezésre került kínai U12 rapid csapat világbajnokságon tőlünk Gaál Zsóka és Juhász Ágoston volt a bronzérmes magyar csapat tagja. A nemzetközi felnőtt tornákon két kiemelkedő eredményt értek el tanulóink. Öngüt Tamás egy holland nyílt tornán izgalmas játszmában legyőzte a 2570 Élő körüli Sandipan Chandra indiai nagymestert, míg Gombócz Feri egy csehországi tornán végig az élmezőnyben, 2200 felettiekkel játszva szerzett +150 Élő pontot. A hazai tornákon Gaál Zsóka, Tóth Niki, Tancsa Tamás növelte érezhetően Élő pontjai számát. Gratulálunk az elért eredményekhez!

Szeptemberi tábor

Kicsit nehezen indult az új tanévünk. Különböző, előre nem tervezett versenyek miatt hárman is hiányoztak, közülük ketten a szűk létszámú Király csoportból, valamint menet közben további négy tanulónk is elutazott újabb tornákra. A hiányzások miatt a szokásos három helyett két csoportban edzettek a fiatalok állandó edzőinkkel. A munka a bevált időbeosztással jó ütemben folyt. Az erősen lecsökkentett és megfiatalított tagság miatt az esték csendesebben teltek.
A villámtornánk végeredményén is erősen meglátszott, hogy több idősebb tanulónk is kikerült az Iskolából és a tanárok is idény eleji formában játszottak . A győztes továbbra is Horváth József lett, de mögötte két fiatal végzett teljesen megérdemelten. Füle Simon 5,5 Pásztor Balázs 4,5 pontot szerezve érte el a 2. és 3. helyezéseket.
A kombinációfejtő versenyen nem volt könnyű dolguk a gyerekeknek. A hagyományos 12 helyett 18 feladatot kaptak és a 2 órára megnövelt fejtési idő is kevésnek bizonyult a nehéz állásokhoz. A Király feladatait Öngüt Tomi a Vezér csoportokét Pásztor Balázs és Dibusz Domonkos oldotta meg legjobban. A legközelebbi közös programunk a fehérvári nyílt torna lesz majd közvetlen utána kezdődik az októberi táborunk három csoporttal és remélhetőleg már közel teljes létszámmal.

VS

Huszár csoport

A Huszár csoport szakmai céljai, tervei erre a tanévre:

A legfontosabb célunk, hogy mindenki és lehetőleg minél előbb jusson túl az „elnézési határon”. Magyarra fordítva azt szeretnénk elérni, hogy az egylépéses elnézések a minimumra csökkenjenek, ritka kivételek legyenek. A gyakorlásnál, partiknál nincs jobb erre a problémára. Az edzéseken mindig lesznek komolyan vett 20-30 perces partik és otthonra is csak ezt tudom javasolni. A második számú célunk, hogy a megnyitási alapelvekkel ne csak tisztában legyenek a gyerekek, hanem készségszinten tudják, alkalmazzák őket. Minden kisebb-nagyobb megnyitási szabályt átveszünk, mintapartikat nézünk rá és a játszott gyakorló partik közös elemzésénél is erre figyelünk leginkább. Megnyitásokat nem tanítunk, ez egyéni feladat és ezen a szinten nem is tartjuk fontosnak túl sok változat megtanulását. Végjátékok Szinte ez az egyetlen terület, ahol az év végére mérhető lexikális tudást várunk el a gyerekektől. Mészáros András anyagát akarjuk leadni, ennek a tudását, biztos alkalmazását várjuk el. Az alapvégjátékok mellett nézünk majd nem megtanulandó „csak hasznos elveket bemutató” végjátékokat és ezekre is játszunk majd sok gyakorló partit. Középjáték Edzés nehezen képzelhető el kombinációk, taktika nélkül. Gábor két ide is kapcsolódó témát tart fontosnak: csere és az ellenfél terve, az ellenfél a legjobbat lépi. Chessbase Az órai anyagokat ebben a formátumban küldjük. Az edzéseken is rendszerint ezt használjuk projektoros kivetítéssel. A gyerekeket is szeretnénk megtanítani legalább a minimális ismeretére: játszmák bevitele, mentése, lejátszása, adatbázis létrehozása,megnyitása.

Az idei év tervezett dátumai:
A Huszár csoport tervezett dátumai: 09.01-02, 10.06-07, 11.10-11, 12.08-09,  01.05-06, 02.02-03, 03.02-03, 04.06-07, 05-11-12,

Pénteken 14.00-18.00, szombaton 9.00-17.00 között lesznek a programjaink.

Első foglalkozás

Szeptember 2. hétvégéjén elkezdődött a munka a Huszár csoportban. Pénteken Vidéki Sándor, szombaton Akóts Gábor tartotta az edzéseket. A következő témák kerültek terítékre: megnyitási alapelvek (Juszupov: Build up your chess egyik fejezetének az alapján), gyakori megnyitási hibák, kombinációk. Mind a két nap játszottunk gyakorló rapid partikat, meghatározott kiinduló állásokkal.

A többi csoportunkhoz hasonlóan a Huszárban leadott anyagok közül is teszünk fel részleteket a honlapunkra.

VS