A szerk. bejegyzései

December-Február táborok

Februárban Mátraházán vendégeskedett a Budapesten dolgozó Huszár csoportunk. Egy régi tervünket sikerült megvalósítani a meghívásukkal. Szerdától péntekig edzett együtt a három csoport és több közös programra is sor került! A szülőknek, gyerekeknek megmutathattuk hogyan néz ki az egy hetes tábor munkája, milyen körülmények között és hogyan sakkoznak az idejáró fiatalok. Az itt dolgozó edzők is kíváncsian figyelték a legfiatalabbak tudását, hozzáállását. Úgy érzem mindenki elégedett volt a tapasztaltakkal. A gyerekek gyorsan beilleszkedtek, kihívást jelentett nekik a reggeltől estig tartó sakkozás. A közös asztalitenisz, foci, esti villámjátszma programok során gyorsan összebarátkoztak a fiatalok. A szülőket pozitív meglepetésként érte, hogy mennyit sakkoznak a tábor lakói és a mátraházi edzőtábor biztosította remek körülményeken is elcsodálkoztak. Mi edzők is örömmel láttuk az újonc fiatalok lelkesedését, sakkszeretetét. Bízunk benne, hogy lesz olyan huszáros, aki jövőre már egy csoporttal feljebb, Mátraházán folytatja a sakk-tanulást.
A csoportok a szokásos munkájukat végezték állandó edzőikkel. Egyedül a péntek délelőtt volt kivétel, amikor Mészáros András közös végjáték edzést tartott a Vezér és Bástya csoportoknak, majd a tanultakból egy 10 feladatból álló tesztet oldottak meg a gyerekek. Sajnos ismét kiderült, hogy a végjáték nem a magyar fiatalok erőssége és érdemes lenne többet foglalkozni vele.
A fejtőversenyen a Huszár és Bástya csoportok a 12-ből, 6-6 közös feladatot kaptak, hogy egy kicsit itt is összemérhessük ki hol tart. Bástyások végeztek az élen és a huszárosoknak sikerült kevésbé a fejtés, de a középmezőnyben vegyesen, egyforma számban voltak a két csoport tagjai. Juhász Ágoston, Kolimár Kristóf valamint Szabó Ákos és Csernyik Márk érték el a legjobb eredményeket csoportjaikban. A villámversenyt most csak szoros küzdelemben nyerte Horváth József. A Vezér csoport legjobbjának Gaál Zsóka bizonyult 7/4,5 ponttal. A további kategória díjakat Márkus Molli, Kolimár Kristóf és Csernyik Márk nyerte 4,0-4,0 ponttal. A legjobb huszáros Csernyik Márk 4,0 pontja különösen szép eredmény.

A januári táborunk csendesen, szorgos munkával telt Mátraházán. A hagyományos svájci helyett körversenyes formában rendeztük meg a villámtornát és csak a gyerekek indulhattak el rajta. A 12 fős versenyt Tancsa Tamás nyerte 8,5 ponttal a 8,0-8,0 pontos Pásztor Balázs és Gaál Zsóka előtt. A bástyások közül Kolimár Kristóf 6,0; Földes Márton 5,5 pontot gyűjtött. A fejtőversenyeken Pásztor Balázs és Kolimár Kristóf bizonyult a legeredményesebbnek csoportjában.

A decemberi táborunk Budapesten zajlott és több vendég előadót is sikerült meghívnunk. Horváth Csaba nagymester egy egész napon át dolgozott a Vezér csoportban. Jakobetz László sakktörténeti előadást tartott a két csoportnak. A friss magyar bajnoknő, Havanecz Bianka a női bajnokságról mutatta be játszmáit és mesélt a versenyről. A fejtőversenyek Tran Dávid, Kolimár Kristóf sikerét hozták. A villámtornánkon a pesti helyszínnek köszönhetően több vendég is elindult. Örömünkre sok korábbi MGKSI hallgatót is láthattunk a mezőnyben. To Nhat Minh és Horváth József 7,5-7,5 ponttal nyerték a tornát, a holtverseny eldöntése nagymesterünknek kedvezett. A kategória díjakat Juhász Ágoston, Gaál Zsóka, Csernyik Márk és Földes Márton nyerték.

A téli hónapokban érthetően kevesebb versenyen indultak fiataljaink és jobbára hétvégi versenyeken, csapatbajnokságokon játszottak. A kivételek közé tartozik Gaál Zsóka és Tancsa Tamás. Tomi két osztrák openen, míg Zsóka Németországban versenyzett. Jelenleg Tran Dávidnak szurkolhatunk, ő az év legerősebb vietnami tornáján gyűjt nemzetközi tapasztalatokat. Általánosságban a lányoknak ment jobban a játék az utóbbi három hónapban. Gaál Zsóka, Márkus Molli, Tóth Lili és Karácsonyi Luca is több mint 100 Élővel növelték pontjaik számát. A fiúk és az MGKSI legjobbjának a Huszár csoport újonca Mátyássy Lázár bizonyult. Lázár, Jakobetz László egyéni tanítványa és az utóbbi három hónapban kb. 300 Élőt nyert, októberi tagságától kezdve pedig már 500 ponttal növelte Élőjét! Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy alacsony pontszámról indult, de ezzel együtt ez egy remek teljesítmény! Gratulálunk az eredményekhez és sok sikert a hamarosan kezdődő tavaszi versenyszezonban!

VS

MGKSI-tábor 2018. december 17.-21.

SAKK: Egy győzelem és egy remi a legelején

Hétfő 2018. december 17.
09.30.-09.45. Tábornyitás (Vidéki Sándor )
09.45-12.30 Csoportedzések [Vezércsoport – Pálkövi József, Bástyacsoport – Horváth József]
12.30.-14.00 Ebédszünet, Sport
14.00.– 18.00 Csoportedzések [Vezércsoport – Pálkövi József, Bástyacsoport . – Horváth József]

Kedd 2018. december 18.
9.00-12.00 Csoportedzések [Vezércsoport – Pálkövi József, Bástyacsoport – Horváth József]
12.00-13.30 Sport, Ebédszünet
13.30.– 14.30 Rapid játszmák
14.30-17.15Csoportedzések [Vezércsoport – Pálkövi József, Bástyacsoport – Horváth József]
17.30 – 19.00 Havanecz Bianka nyílt előadása a Magyar Női Bajnokságról, játszmáinak a bemutatása.

Szerda 2018. december 19.
9.00-12.00 Csoportedzés [Vezércsoport – Horváth Csaba, Bástyacsoport Horváth József]
12.00-14.00 Sport, Ebédszünet
14.00-17.30 Csoportedzés [Vezércsoport Horváth Csaba, Bástyacsoport Horváth József]
18.00.-19.30 Horváth Csaba nyílt előadása a Magyar Férfi Bajnokságról

Csütörtök 2018. december 20.
9.00-12.00 Csoportedzések [Vezércsoport – Horváth József Bástyacsoport – Akóts Gábor]
12.00-14.00 Ebédszünet, Sport
14.00.-15.30 Kombinációfejtő verseny csoportonként [Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport –Vidéki Sándor]
16.00-17.30 Mátrahalmi Tibor nyílt előadása. Az első részben játszmabemutatás a londoni versenyről majd ásványokról és legutóbbi afrikai útjáról mesél a geológusként dolgozó vendégünk.
18.00-19.15 Villámverseny, 9 forduló, szeretettel várunk minden jelentkezőt

Péntek 2018 december 21.
9.00-12.00 Csoportedzések [Vezércsoport – Horváth József Bástyacsoport – Akóts Gábor]
12.00 Táborzárás Vidéki Sándor

Novemberi tábor és versenyek

A versenyekkel való ütközések miatt sokan hiányoztak a táborból. A hangulat ugyan, így csendesebb volt, de az itt lévőkre nagyobb figyelem jutott és a hiányzóknak elküldjük a tábor anyagát. Állandó edzőink dolgoztak a gyerekekkel a héten. A villámtornát ezúttal edzők nélkül körmérkőzéses formában rendeztük meg. Két hölgy holtversenyben nyerte meg a tornát, nem kis meglepetést okozva. Tóth Niki és Márkus Molli 7-ből 5,0–5,0 pontot ért el. A holtverseny eldöntése Nikinek kedvezett ezzel ő az MGKSI villám tornáink első női győztese! A fejtőversenyeken a remekül fejtő Pásztor Balázs végzett az élen a Vezér csoportban. A Bástya csoportban borult a papírforma és Turcsányi Vince végzett az első helyen Megyaszai Balázs előtt.

Tanulóink közül hárman is elindultak a korosztályos világbajnokságon. A 17. helyen végző Hajdu Marci lett a magyar küldöttség legeredményesebben szereplő tagja. Tóth Lili és Földes Marci a korcsoportok fiataljaiként gyűjtöttek tapasztalatokat a nemzetközi versenyekről.
Juhász Ágoston az U16 válogatott tagjaként a törökországi U16 csapat világbajnokságon szerepelt. A döntően 13 évesekből álló fiatal csapat a 24. helyen fejezte be a tornát.
Tran Dávid egy erős római nyílt versenyen próbálta ki magát eredményesen.
A Huszár csoportos újoncunk Mátyássy Lázár újabb tornát nyert meg!
A mai napon fejeződött be Magyar Női Bajnokság, ahol a Központi Sakkiskolát Gaál Zsóka képviselte. Aktív MGKSI tag most játszott először zárt magyar bajnokságon. Zsóka remekül szerepelt és szinte az utolsó pillanatig a 2. helyen állt. A helyezés megtartásához egy aprócska fél pont kellett volna az utolsó két partiból. Elfáradt, így ez nem sikerült, de az eredmény nagyon szép egy 11 éves kislánytól és lesz ő még női bajnok is hamarosan.

A magyar csapat a korosztályos világbajnokságon
Tran Dávid
Gaál Zsóka

Gratulálunk az eredményekhez!

VS

Októberi tábor

A tanév másodikat táborát Budapesten tartottuk. Állandó edzőink mellett most több vendég előadót is meghívtunk. Jakobetz László sakktörténeti előadása mellett Szabolcsi János a csere problematikájáról tartott egy érdekes foglalkozást. Örömünkre az olimpián sikeresen szerepelt női válogatott kapitánya Papp Gábor is elfogadta a meghívásunkat és fordulóról fordulóra beszámolt a csapat játszmáiról és bemutatta a szebb, tanulságosabb partikat. Akóts Gábor csoportos edzése is kötődött az olimpiához, ő döntően az érdekesebb végjátékokat gyűjtötte ki és ismertette meg a gyerekekkel. A kombináció fejtő versenyek példái most barátságosabbak voltak, de még mindig igen kemény feladatok. A Vezér csoport legjobbjának ismét Pásztor Balázs bizonyult még a Bástyában vendégünk Giang Nam birkózott meg legügyesebben a feladatokkal. A villám tornán most is több vendég bekapcsolódott a játékba. A kilenc fordulós verseny újból Horváth József győzelmét hozta. A különböző kategóriák díjait Kovácsy Barnabás, Tran Dávid, Kolimár Kristóf és Karácsonyi Kata nyerték meg.

A két tábor közötti időben jelent meg a legújabb FIDE lista. Szeptemberben hagyományosan kevés versenyen indulnak a fiatalok. Tran Dávid két sikeres szereplésével 160 Élővel növelte pontjait, mellette két tanulónk Szegedy Mátyás és Hajdu Márton szerepelt kiválóan egy-egy tornán. A táborunk befejezése után  zajlott a Világsakkfesztivál 2018 program. A Jövő bajnokai rendezvényen a 16 meghívott, 12 éven aluli játékosból 15(!) már járt a Központi Iskolában többségük jelenleg is az Iskola tanulója. A győzelmet az első helyen kiemelt Pásztor Balázs szerezte meg és lassan már el is kezdheti a felkészülést a jövő évi Man szigeten zajló szuper erős nyílt versenyre. Legközelebb a korosztályos világbajnokságok után november 26-30 között tartunk tábort. Gratulálunk az eredményekhez és sok sikert a világbajnokságok résztvevőinek!

VS

MGKSI-tábor 2018. október 08.-11.

SAKK: Egy győzelem és egy remi a legelején

Hétfő 2018. október 08.
09.45.-10.00. Tábornyitás (Vidéki Sándor )
10.00.-12.00. Csoportedzések [Vezércsoport – Pálkövi József, Bástyacsoport – Horváth József]
12.00.-14.00 Ebédszünet, Sport
14.00.– 18.00 Csoportedzések [Vezércsoport – Pálkövi József, Bástyacsoport . – Horváth József]

Kedd 2018. október 09.
9.00.-10.30. Csoportedzések Kombinációfejtő verseny csoportonként [Vezércsoport – Vidéki Sándor, Bástyacsoport – Horváth József]
10.30-12.00 Jakobetz László sakktörténeti előadása
12.00-14.00 Sport, Ebédszünet
14.00.– 14.45 Csoportedzések [Vezércsoport – Vidéki Sándor, Bástyacsoport – Horváth József]
15.0.-17.00. Batumi olimpia játszmái, érdekességei Papp Gábor nyílt előadása
17.15 – 18.15. Rapidjátszmák

Szerda 2018. október 10.
9.00-10.30 Csoportedzés [Vezércsoport – Horváth József, Bástyacsoport Akóts Gábor]
10.30.-12.00 Szabolcsi János közös előadása
12.00-14.00 Sport, Ebédszünet
14.00-18.00 Csoportedzés [Vezércsoport Horváth József, Bástyacsoport Akóts Gábor]
18.00.-18.15. Vacsora ( a hagyományos közös pizza )
18.15-19.45 nyílt villámverseny, mindenkit szeretettel látunk rajta, 7-9 forduló

Csütörtök 2018. október 11.
9.00-12.00 Csoportedzések [Vezércsoport – Pálkövi József, Bástyacsoport – Horváth József]
12.00-13.45 Ebédszünet, Sport
13.45.-17.50. Csoportedzések [Vezércsoport – Pálkövi József, Bástyacsoport – Horváth József]
17.50-18.00 Táborzárás Vidéki Sándor

VS