Ifi EB – 2019.

Pozsonyi ifi EB – 9. forduló 14 pont

Molnár Béla beszámolója.

2019. augusztus 11.

Nehéz napnak ígérkezett az esélyes magyar fiatalok számára az utolsó forduló, hiszen a sorsolás alapján a négy élen álló versenyzőnk közül három orosz ellenféllel, Juhász Judit pedig a 16 éves korcsoport első kiemeltje, a bolgár Krasteva ellen küzdött.  Persze sötéttel.
Giang Tran Nam szintén sötét szinnel kapta a 12-ként rangsorolt orosz Zverev Lev-et és a megnyitásban meglepte egy ritkább Paulsen változattal. Az ellenfél bizonytalankodott, időt is vesztett, de végül talált egy veszélyes áldozatot amivel átvette az irányítást. Nam pontosan védekezett, fenyegető ellencsapása miatt az orosz örökös támadással mentette a fél pontot. Nam a megszerzett 6,5 ponttal a nyolcadik helyen végzett a 149 fős mezőnyben és végeredményben a legjobb magyar versenyeredményt érte el. Gratulálunk!
Pásztor Balázs világossal kapta a szintén orosz Kirillovot, a megnyitásban Balázsnak nem volt gondja, de a középjáték szakaszban kiderült, hogy az ellenfél ügyes harcmodort választott mert a magyar fiúnak nem feküdt a hadállás, nem talált tervet és az ellenfél fokozatosan felülkerekedett. A vereségével is korosztálya fiataljaként a 22. helyen végzett, ami bíztató eredmény. Gratulálunk!
Tóth Lili az orosz Kusakina Uljana ellen sötéttel is előnybe tudott kerülni, az egészen jó színvonalú játszmában a végjáték szakaszban is kisebb előnnyel érkeztünk. Sajnos itt még megmutatkoztak a hiányosságok, előbb az előnyünk olvadt el egy bástyacserét követően, majd a döntetlen szinezetű vezérvégjátékot nem tudtuk megtartani. Sajnálatos vereség volt, amiben megmutatkozott, hogy a végjátékismeretek jelentősége mennyire fontos a kiegyenlített erők küzdelmében. Lili harcosan sakkozott ezen a versenyen, egy közepes kezdés után a hajrában négyes nyerő sorozattal bizonyított. A hibák javítására bőven van ideje, sok siker kívánok ehhez és gratulálok!
Juhász Judit számára kicsit lehetett volna szerencsésebb az utolsó forduló párosítása, hiszen sötéttel nem tűnt egyszerű feladatnak a jó eredményhez szükséges győzelem kivívása, a férfi Fide-mesteri címmel rendelkező bolgár válogatott ellen. A Királyindiai megnyitású játszmában megvillant az esély az ellenfél balszerencsés 13. lépését követően, de elmentünk a lehetőség mellett és ezt követően stratégiailag már az ellenfél kezében volt a játszma. A két király közül sötété lett a sebezhetőbb, ez a körülmény döntőnek bizonyult a folytatásban. A verseny egészét tekintve, Judit rossz rajtot követően magára talált a versenyen és bravúros ötös nyerő sorozattal az élmezőnybe küzdötte magát, ami dícséretes. 15. helyezése a 96 fős versenyben jó teljesítmény. Gratulálunk!
Versenyzőink közül sokan első világversenyükön vettek részt Pozsonyban, számukra jelentős tanulságokat és tapasztalásokat jelentett ez az esemény a további munka, fejlesztés irányát tekintve.
Láthattuk, hogy az európai élmezőny hol tart, hogyan működik a nagyobb sakknemzetek utápótlás menedzselése. Tapasztalhattuk, hogyan építik fel a saját válogatottjaikat, pl. a lengyel női sakkozás fejlesztése példaértékű lehet, folyamatosan szállítják a kiváló eredményeket utánpótlás és felnőtt szinten is. Pozsonyban a 18 és 16 éves korosztályban is aranyérmes lett két lengyel kislány. Csak a lányversenyzőik többen voltak (33) mint a teljes magyar küldöttség.
Természetesen több évtizedes nevelő munka és sok állami pénz van az eredmények mögött, de ezen az úton egyszer el kellett indulni és nekünk sincs más lehetőségünk mint a feltételrendszer kidolgozása és lépésenként javítani a női sakkozás helyzetét, ami a kislányok oktatásával, az egészen kicsi korosztályok megerősítésével kezdődik.
A teljes magyar küldöttség eredményei megtekinthetőek az alábbi oldalon:
További méltatások és tanulságok, a részletes szakmai elemzés a következő hetek feladata lesz. Ami biztosan látszik, hogy minden sakknemzet komolyan veszi a világversenyeket, jelentős szakmai erőket (sok edzőt, és egyéb szakembereket) mozgósítanak ezekre az eseményekre. Európa vezető sakknemzetei nagy létszámmal vonultatják fel az utánpótlás korosztályokat és visszatekintve az elmúlt évtizedekre a korosztályos versenyeken nagyon sok jelenlegi top versenyző nevét ezeken az eseményeken hallottuk először.
Persze, a fentiek miatt nagyon kemény pályán kell bizonyítani. Itt bizonyos korosztályokban semmit nem számít az élő-pont, csak a pillanatnyi forma, az, hogy a verseny atmoszféráját ki tudja pozitív erővé alakítani a teljesítményéhez. A valódi sportolói erények, az adott pillanat megragadása, végül is a harc sava-borsa, igazi gladiátor küzdelem.
Nem állítom, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy valaki erős versenyző, olimpiai válogatott legyen, de a legjobb játékosoknak előbb-utóbb meg kell mérettetniük magukat a korosztályuk élmezőnyében.
Minden magyar részvevőnek gratulálok és további sikeres versenyzést és sakktanulást kívánok!

———————————————————————————————————————

Pozsonyi ifi EB – 8. forduló 15 pont

Molnár Béla beszámolója.

2019. augusztus 10.

Annyian vannak mint…

Az utolsó forduló előtt négy magyar fiatalnak van 6 pontja és esélye az első tízben végezni az Európa-bajnokságon.

Lényegében sikeres volt számunkra a nyolcadik forduló, Nam egy adok-kapok csatában győzött a német Sommer ellen, aki az ellentámadás közepén egy váratlan vezércserével minden gondunkat megoldotta, ennek köszönhetően a gyenge királyból hirtelen a végjáték uralkodója lett. Kell a szerencse is! A döntő utolsó fordulóban az orosz Zverev Lev ellen sötéttel ülünk asztalhoz, a tét az első ötbe kerülés.

Pásztor Balázs partijában a bonyodalmak láttán a számítógép is lefagyott. Szerencsére Balázs nagyon találékonyan kezelte az izgalmakat és egy váratlan futólépéssel magához ragadta a kezdeményezést, majd a teljes pontot. Fontos győzelem volt.  Az utolsó forduló előtt 12 versenyző áll hat ponttal a korosztály élmezőnyében a vezető hármas is csupán fél ponttal előzi a mezőnyt. Ellenfelünk az orosz Kirillov lesz.

Tóth Lili ellenfele egy stratégiai lépést tett a táblán, de elfeledkezett a konkrétumok ellenőrzéséről és egy felfedés és tempó sakk motívumon tisztet vesztett. A kialakult végjátékban Lili semmilyen esélyt nem adott az ellenfélnek. A mai napon Kusakina Uljana nevű orosz hölggyel harcolunk az ötbe kerülésért.

A nagy lányok versenyén Juhász Judit sorozatban ötödik győzelmét szerezte meg egy ellenkező oldalú sáncos középjáték csatában. Hosszú, kemény parti volt, de Judit kitűnően harcol az utolsó napokban, a mai bolgár ellenfelével a harmadik táblán küzd meg.

Az orosz küldöttség 130 versenyzővel képviselteti magát Pozsonyban, így aztán nem meglepő, hogy az élen álló versenyzőink közül hárman is velük küzdenek majd a sorsdöntő utolsó fordulóban.

Hajrá, gyerekek!

——————————————————————————————————————

Pozsonyi ifi EB – 7. forduló 16 pont

Molnár Béla beszámolója.

2019. augusztus 9.

A hajrába fordult a korcsoportos Európa-bajnokság Pozsonyban a csütörtöki hetedik fordulóval.

Nagyon jól indult a magyarok számára ez a fontos játéknap, hiszen Tóth Lilike nyolc lépés és tíz perc után, nyíltszíni mattal szerezte meg az első magyar pontot. Ez jól kezdődik – konstatáltuk!

Az első fél óra további izgalmas eseménye volt, hogy Nam egy ősrégi megnyitással az Albin-ellencsellel lepte meg litván ellenfelét. Na végre! Bátor és aktív nyitásválasztás, egy jó edzői húzás, ami persze rejt kockázatot, de a sikerhez ezt is vállalni kell! A kislegénynek csillogott a szeme annyira élvezte a játszmát, miközben ellenfele bizonytalan játéka jelzés volt: a meglepetés fegyver működik. A világos király középen rekedt és “gyalogszerrel” igyekezett a vezérszárny felé menekülni a sötét csatalovak mindent eltipró rohama elől, ám ez csupán vesszőfutásnak bizonyult, a 25. lépésben Nam lovassága győzelemre vezette a játszmát. Gratulálunk!

További izgalmakban bővelkedett ez a nap, hullámzó játszmák, (tisztelnézések oda-vissza) tépázták a szurkolók idegeit, jelezve, hogy a tét bizony már erősen befolyásolja a küzdelmek színvonalát. Teher alatt nő a pálma! Ezek a nagyhőfokú csaták érlelik a versenyzőt, itt mutatkoznak meg a sportolói kvalitások, a pillanatnyi forma és önbizalom. Na meg a harciszerencse, ami az idő fogytával, még a legmagasabb szinten is döntő tényező léphet elő.

A fordulót követően öt versenyzőnk rendelkezik 5 ponttal.

Minden jó, ha a vége jó! A shakespeare-i idézet legyen a mottónk a folytatásban.

Hajrá, magyarok!

—————————————————————————————————————–

Pozsonyi ifi EB – 6. forduló 16,5 pont

Molnár Béla beszámolója.

2019. augusztus 8.

Jól sikerült a hatodik forduló a magyar küldöttség egészét tekintve, viszont pont a két legjobban álló fiatalunk nem tudott előre lépni – Borhy Marcell remizett, Giang Tran Nam pedig kikapott orosz ellenfelétől.

Ellenben a fiúk közül a 12 éveseknek eredményes volt a hatodik játéknap, mindhárman győzelmet értek el. Gratulálunk! Közülük a bajnok Palczert Mátyás 4,5 ponttal a 19 helyről vághat a hajrának.

A legkedvezőbb pozícióban továbbra is a 14 éves mezőnyben versenyző Borhy Marcell áll, aki döntetlenjével megőrizte a jó hajrá pozíciót jelentő kilencedik helyét. Néhány ravaszkodó lépéscserével a Grünfeld védelembe terelődött játszmájuk a német fiúval, ahol gyorsan kialakult a szimmetrikus szerkezet, így csak nagyon szőrmentén lehetett próbálkozni az egyensúly megbontásával. Az ellenfél aktívan védekezett és jól reagált a kritikus pontokon, a 39. lépésre egyenlő bástyavégjátékban került sor a pontosztozkodásra.

A tegnapi fordulóra több szurkoló is érkezett Pozsonyba, ami az eredményességet tekintve jó hatással volt a versenyzőkre. Sárosi Zoltán nemzetközi mester mindkét tanítványa Tóth Lili és Panda Barnabás is győzelemmel ünnepelte mesterük látogatását. Bod Marcit szintén feldobta a hazaiak személyes jelenléte, harmadik pontszerzését szurkolták ki barátai.

Almási Zoltán nagymester nagyon kedves gesztusa volt, hogy Facebook bejegyzésében személyesen buzdította a fiatalokat a jó szereplésre. Egyébként szerencsére otthonról több pozitív hang is erősíti a gyerekeket, így bizakodó hangulatban várjuk a döntő szakaszát az EB-nek. A két 4,5 pontosunk mellett még tizenegy fiatal rendelkezik 4,0 ponttal hat játszmát követően, így egy jó hajrával esélyünk van, hogy a magyaroknak ismét sikeres legyen a “pozsonyi csata”.

—————————————————————————————————————————–

Pozsonyi ifi EB – 5. forduló 15,5 pont

Molnár Béla beszámolója.

2019. augusztus 7.

Az ötödik fordulót követően két magyar versenyző áll az élmezőnyben Ginag Tran Nam és Borhy Marcell. Mindkettőjüknek négy pontja van és korosztályukban jelenleg a kilencedik helyen állnak.

Borhy Marci a megnyitásban skandináv stílusban “bútorozta be” hadállását, miután az ún. Skandináv-csel változattal igyekezett az ellenfél komfortérzését csökkenteni. Ám az izraeli fiút láthatóan nem lepte meg döntése, – képben volt – egy ismert szolid, de biztos pozíció előnnyel kecsegtető változattal hárított. A megnyitást követően Marci láthatóan jobban érezte a középjáték szakaszban a hadállást, így világos előnye lépésről-lépésre olvadt, majd a rosszabb gyalogszerkezet miatt a végjáték már a magyar versenyző számára jelentett esélyt a pontszerzésre. 14 éves bajnokunk jó technikával egy vezérvégjátékban begyűjtötte a teljes pontot. Gratulálunk!

A kis Európa-bajnokunk Nam, egy elfogadott vezércseles variban – gyors vezércserét követően – kisebb pozícióhátrányba került. A végjáték színezetű nehéz hadállásban az ellenfél ügyesen tartotta a feszültséget és veszélyes ‘b’ gyalogját is, ami végül kavicsnak bizonyult a cipőnkben és nem is sikerült visszanyernünk azt. Végeredményben az egész sötét hadállást lebénította az ellenfél előrenyomult szabadgyalogja. Jól küzdöttünk, de nem azon a terepen ahol erősek vagyunk, így az ellenfél stratégiája érvényesült.

További öt versenyzőnk rendelkezik még jó pozícióval és 3,5 ponttal, számukra a szerdai nap eredménye fontos lesz a véghajrát megelőző helyezkedéshez. A “szélárnyékot” jelentő pozíciókban (20-30 hely) szinte minden korosztályban nagy a tömörülés, hiszen minden csoportban nagy létszám van. Fontos fordulók következnek, mostantól minden játszmának, minden megszerzett fél pontnak és győzelemnek döntő jelentősége lehet.

Hajrá!

 


Pozsonyi ifi EB – 4. forduló 15 pont

Molnár Béla beszámolója.

2019. augusztus 6.

A verseny félidejéhez közeledve keményedik a harc az Európa-bajnokságon. A negyedik fordulóban vegyes eredmények születtek: rendkívül fontos pontokat szállítottak versenyzőink, ugyanakkor sajnos sok játszmát vesztettünk.
Ami örvendetes, hogy Nam begyűjtötte negyedik győzelmét is a versenyen, így továbbra is az éltáblákon folytatja a versenyt. A keddi napon egy cseh ellenfél ellen küzd a harmadik táblán.
A negyedik fordulóban szép végjáték teknikát láttunk Tóth Nikolettától, az azonos oldali szerkezetben igazolta a huszár fölényét a futóval szemben. Így veretlenül, 3 ponttal, jó pozícióban folytathatja a versenyt.
A 14 éves fiúk szintén jól teljesítettek ebben a fordulóban, hárman is 3 pontra jöttek fel. Borhy Marcell a korcsoport magyar bajnoka döntetlennel folytatta, így egyelőre nincs a közvetlen élmezőnyben, a pontszerzés szempontjából számára is fontos fordulók következnek.
A nagy lányok ismét másolták egymás eredményét, szerencsére ezúttal a pozitív példa volt a ragadós, mindhárman győzelemmel álltak fel az asztaltól.
A 10 évese lányoknál Erős Vivien és Tóth Tímeának sikerült a teljes pont megszerzése, Vivien 3 ponttal jó pozícióban, az ötödik táblán, egy francia kislánnyal küzd a folytatásban.
Kiss Inez – a legapróbb kislányunk – öt órás játszmát váltott török ellenfelével, aki bizony méreteiben kétszer akkora volt mint a magyar versenyző és a fizikális előny ebben a hosszú játszmában végül döntőnek bizonyult. Egy apró kihagyás a játszma végső fázisában megfosztott bennünket a hadállásban elérhető félponttól. Inez mattig harcolt, majd megivott egy fél pohár vizet és fürge lábakkal szaladt ki a kistestvéreihez, szüleihez, akik mosolyogva fogadták a kis harcost. Csók Inez! Így fordítja az automatikus szövegfordító a nevét (kiss) a chessbomb programban, és hát valóban nagyon bájos a (kiss) lány.

Sok sikert minden magyar fiatalnak a folytatáshoz!

—————————————————————————————————————————–

Pozsonyi ifi EB – 3. forduló 14,5 pont

Molnár Béla beszámolója.

2019. augusztus 5.

Giang Tran Nam mesterhármassal nyitotta az EB-t, azaz három játszmából három pontot szerzett, ezzel ő az egyedüli száz százalékos versenyzőnk a harmadik játéknapot követően.

A korosztályon belül egyébként sikeres nap volt a többi magyar fiú számára is a harmadik forduló, valamennyien győzelemmel álltak fel a táblától. Utolsóként Panda Barnabás hagyta el a küzdőteret, egy aktívan és ötletesen megjátszott nehéztisztvégjátékot követően, az ötödik órában, egy elméleti döntetlen bástyavégjátékban ügyes technikával kerekedett felül és szerezte meg a magyarok utolsó győzelmét ezen a napon. Gratulálunk!

A 12 éves fiúk lendülete megtorpant ezen a napon, de a 14 éves korosztályban négyből három győztes táblával szerepeltünk. Füle Simon megtalálta a góllövő cipőjét és Borhy Marci újabb győzelemmel zárkózott fel az élmezőnyhöz, míg Pásztor Balázsnak szintén sikerült kiköszörülni a csorbát.

Az U16-ban Gehér Koppány fontos pontot szerzett és a legnagyobb fiúnk Papp Levente döntetlenjével két pontos és a 20. helyen áll a rangos mezőnyben.

Nagy lányainknak kevésbé sikerült ez a forduló, viszont a 10 évesek valamennyien győzelemmel vették az akadályt és ami külön örvendetes, hogy az egyetlen kis 8 éves lánykánk, Kiss Inez első győzelme is megszületett.

A verseny egyharmadán túl a legtöbb korosztályban nem lehet panaszunk a nyitányra, a következő három forduló feladata, hogy felzárkózzunk az élmezőnyhöz, illetve megtartsuk a kedvező pozíciónkat a hajrát jelentő és a végeredmény szempontjából döntő utolsó három játéknapra.

Sok sikert a folytatáshoz!

 

—————————————————————————————————————————–

Pozsonyi ifi EB – 2. forduló = 17 pont

Molnár Béla beszámolója.

2019. augusztus 4.

A második fordulót követően már minden magyar versenyző szerzett pontot a pozsonyi Európa-bajnokságon. Ez mindenképpen örvendetes hiszen a küldöttségünkben szereplő versenyzők közül sokaknak ez az első világversenye. Lassan lehet megnyugodni és a játékra koncentrálni, hogy minden figyelmünket a sakkpartira, a tanultakra, a felkészülésre a fokozatosan javuló játékminőségre összpontosítsuk.

A nap kellemes meglepetése volt, hogy Gömbőcz Zsófi születésnapján az elsőként kiemelt bulgár Krasteva Beloslava ellen ünnepelt – egy fölényesen megszerzett félponttal. Gratulálunk!

Kislányaink az első napi fiaskót javítva sorozatban nyerték a partikat a forduló során (megérkeztek a versenyre) így mindenki egy kicsit felengedhet, az első próbatételen túljutottunk. Bizakodjunk a hasonló folytatásban!

Szakmai körökben is megoszlik a vélemény a világversenyek kapcsán. Pro és kontra hangzanak el érvek ezeknek a versenyeknek a szakmai értékéről a költségek és a tét miatti nagyobb feszültség hasznáról vagy épp a káros voltáról a gyerekek fejlődésében.

Azt gondolom, hogy ezeket az érveket érdemes a versenyzőt (szülőket) ismerve átgondolni, az adott helyzetben, életkorban és felkészültségünk ismeretében döntést hozni. Nyilvánvalóan van vesztenivaló és kockázat (nem csak anyagilag) a döntésben, ezért érthető ha az edző tanácsára hallgatva esetleg kimarad egy-egy világverseny, hogy majd a megfelelő helyzetben kerüljön sor rá.

Ugyanakkor ezeknek a versenyeknek van egy semmivel össze nem hasonlítható hangulata is, ami rendkívül inspiráló lehet és hát “tűzben edződik az acél” szokni kell a puskaporos levegőt.

Mi már meghoztuk a döntést, így hát gyűrkőzzünk neki a feladatnak és hozzuk ki a lehető legtöbbet ebből a versenyből!

Sok sikert minden magyar fiatalnak a folytatáshoz!

—————————————————————————————————————————–

Megkezdődött a pozsonyi Európa-bajnokság
Molnár Béla beszámolója.
Az első fordulóban a magyar versenyzők bemutatkozása nagyrészt a papírformának megfelelő eredményeket hozott. A 29 versenyzőből álló küldöttségünk 17,5 pontot teljesített az első játéknapon.
A versenyterem kellőképpen tágas és a megvilágítása is megfelelő az expo csarnok adta lehetőségek között a kísérők számára is biztosított a várakozás. Szerencsénkre egy hűvösebb nap követte a csütörtöki kánikulát, így az egyébként meleg hotelszobákban is lehetőségünk volt a frissítő pihenésre, regenerálódásra.
Esélyes bajnokaink bemutatkozása jól sikerült,így bizakodóak vagyunk a folytatást illetően. Néhány hullámzó játszma mutatta, hogy a versenykezdés nehézsége a fiataloknál még az erősebbek esetében is okozhat gondot, de szerencsére most jól jöttünk ki az idegek csatájából és felénk billent a mérlegnyelve.
Az első három forduló többnyire arról szól, hogy kinek mennyire sikerül felvenni a verseny ritmusát, lenyugodni és alkalmazkodni a körülményekhez. Az első nap tehát jól sikerült, bizakodjunk a folytatást illetően!
Hajrá, magyarok!