III. Hagymatikum Kupa Makó

  1. Hagymatikum Kupa Makó 2014. július 6-11.

A tornának a Korona Szálló Konferencia terme adott otthon. A patinás épület tágas, elegáns terme ideális helyszín volt, igaz az első két napi kánikulát az egész nap működő légkondicionálók is csak enyhíteni tudták. A német tulajdonú, ASS Berendezési Rendszerek Ipari Bt. által támogatott versenyt és Makót is csak ajánlani tudom minden sakkozónak. A fiatalokból álló szervezői gárdát Joó János vezette, Szalai Kornél és Horváth Zsolt segítették a munkáját. Az 1.díj 230.000 Ft még a 7. 40.000 Ft volt a közel 1.000.000 Ft összdíjazású rendezvényen. A rendezők egy ingyenes fürdőjegyet, mozi belépőt, valamint napi egy kávét, ásványvizet biztosítottak a résztvevőknek. A rendkívül feszes menetrend miatt a játékosok aligha tudtak élni ezekkel a lehetőségekkel. Idén, a terem szombati lefoglaltságai miatt, a 9 forduló hat nap alatt zajlott le. Az első és az utolsó nap alatt egy játszma, közben 3 dupla és egy szimpla forduló.

Lizák Péter végig az élmezőnyben játszott, vezetett, elsősége teljesen megérdemelt. Az ASE Paks játékosa a Budapesti Corvinus Egyetem mesterképzésére jár, ez az első nagyobb torna győzelme. Remélhetőleg megtört a jég és lesz még jó pár hasonló sikere. A GM cím elérése egy reális cél számára. A 6. fordulóban, vezető pozícióban, nehéz állásba került Balog Imre ellen, de sikerült kitartania a játszmát. A következő fordulóban győzött, majd az Aczél Gergely ellen pechesen elvesztett egyenlő végjáték sem törte meg, az utolsóban újra sötéttel játszva nyert Kántor Gergely ellen. A második helyen kiemelt Aczél Gergely kalandos úton igazolta a papírformát. Két korai vereségét hat győzelemmel kompenzálta, állandó időzavarokkal fűszerezve. Az utolsó fordulóban remizett először, nem bírt a biztosan játszó Csonka Balázzsal. A fiatalokkal 2-3 idősebb sakkozó próbálta felvenni a versenyt. Mészáros András 3. helye kisebb meglepetés az Élőjét tekintve. Egy utolsó fordulóbeli győzelem az ő végső győzelmét hozhatta volna, de már kellően elfáradt ahhoz, hogy megpróbáljon nyerésre játszani. A remek taktikus Csonka Balázs, az idei zalakarosi U20 majd a balatonlellei U18 magyar bajnokság megnyerése után, itt is kiválóan kezdett. A második fordulóban látványos támadással diadalmaskodott Balog Imre ellen. Később visszatért az atombiztos sakkra. Nem veszteni és ha hibázik, túlerőlteti az ellenfél akkor nyerni. El lehet jutni így is sokáig, de nem a képességek határáig. Ők négyen emelkedtek ki a mezőnyből. A negatív meglepetés Balog Imre játéka volt, a magasan legerősebb, egyedül GM résztvevő 8/4 ponttal zárta a tornát. A kiváló sakkérzékkel, önbizalommal bíró játékos a szokásos „lépek azonnal” stílust, a nyerési kényszer miatt, sötéttel kétes felépítésekkel is kombinálta. Ez sokszor vezet nagy sikerekhez, most nem vált be, a 6.-ban nyerések sorozatát hagyta ki, majd két sötét vereség után visszalépett. A „B” csoport küzdelmeit a végig vezető debreceni Áts László nyerte, Kelemen Dávid és Csikós Mihály előtt.

Részletes eredmények:http://chess-results.com/fed.aspx?lan=1&fed=HUN

A verseny embert próbáló feladatnak bizonyult. Költségcsökkentés címszó alatt 2-3 dupla fordulót javasoltam a korosztályos tornák lebonyolítására egy korábbi írásban. A saját bőrömön szerzett tapasztalatok után úgy érzem maximum a 2 dupla forduló a járható út, aki pedig rövid versenyt akar szervezni, vagy indulni egy ilyenen annak a 7 fordulós tornákat ajánlanám. A verseny előtt a szövetség honlapján keresgéltem a magyar versenykiírások között. Eddig sem voltak illúzióim a sakkozás hazai helyzetéről, de az engem is meglepett, hogy a makói torna az egyetlen nyári verseny amelyen az első díj összege meghaladja a bruttó 100.000 forintot! Ez praktikusan azt jelenti, hogy a makói versennyel megkezdődött és egyúttal be is fejeződött a nyári szezon a versenysakkozók számára Magyarországon. Egy címviselőnek, bárkinek nincs reális lehetősége pénzt keresnie magyarországi nyílt versenyeken. Maradnak az üdülési lehetőséget kínáló amatőr események.