Csapat - Ifjúsági Sakk Portál

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Csapat

2015 > Diákolimpia
Alap- és Középfokú nevelési-oktatási intézmények
2014/2015. tanévi Diák Sakkolimpiája,
országos csapatbajnokság  
Szombathely, 2015. április 17-19.

Versenykiírás LETÖLTÉSE


EREDMÉNYEK

alsós

lányok

fiúk

felsős

lányok

fiúk

középiskolás

lányok

fiúk

Taroltak a budapesti csapatok Szombathelyen

Izgalmas hajrával zárult az április 17-19. között megrendezett Országos Csapat Diákolimpia, amelynek immár hagyományként Szombathely adott otthont.
A hétvégén hat csoportban 143 csapat küzdött meg az dobogós helyezésekért, meglepetésként az alsós fiúknál az aranyérmet két lány segítségével, 22 ponttal vihette haza a budapesti Néri Szent Fülöp Általános Iskola. A második és harmadik helyet 21 ponttal holtversenyben a tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola és a szegedi Tisza-parti Általános Iskola játékosai érték el.
A legkisebb lányoknál a dobogó legfelső fokára a Budapestről érkezett Gárdonyi Géza Általános Iskola sakkozói állhattak az utolsó fordulóban szerzett 3-0-ás győzelmüknek köszöhetően. A 18 pontjuktól csak fél ponttal lemaradva vihették haza az ezüstérmet a debreceni Huszár Gál Általános Iskola versenyzői, alig, eggyel több csapatgyőzelmük miatt megelőzve a Tisza-parti Általános Iskola diákjait.
A felsős fiúk népes, 30 csapatot számláló csoportjában is csak egy ponton múlt az első hely sorsa, a jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola 21,5 egységet szerezve utasította maga mögé a mezőnyt. Másodikként nem meglepő módon egy újabb szegedi csapat végzett, a Radnóti Miklós Általános Iskola gyerekei mindössze 2 pont fórral hozták el az ezüstérmet a 19,5 pontos Tisza-parti Általános Iskola sakkozói elől.
Nem mindenhol volt azonban ilyen kiélezett a hajrá, a felsős lányoknál a Losonczi Általános Iskola versenyzői 2 pont előnnyel vághattak neki az utolsó játéknapnak. Fölényüket sikerült tovább fokozni, végül 4 teljes pontnyi előnnyel szerezték meg a bajnoki címet. A második hely sem sok fejtörést követően talált gazdára, a dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskola lányai 16 pontot értek el, a bronzérmet pedig 14 ponttal a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium versenyzőinek a nyakába akasztották.
A legidősebb fiúknál a verseny újabb budapesti csapat elsőségével zárult, az Árpád Gimnázium 21,5 ponttal diadalmaskodott. Mögöttük szorosan 20 ponttal a kalocsai Szent István Gimnázium állt fel a dobogóra, őket mindössze fél ponttal követte a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium.
Szokás szerint a középiskolás lányok majdnem csak körmérkőzésre elég számú csapattal érkeztek, ezúttal 11 iskola képviseltette magát és a megyéjét. Ennek ellenére az utolsó fordulóban is komoly harc folyt az első helyért, amely a végül 18 pontot elérő miskolci Herman Ottó Gimnáziumnak kedvezett. Őket fél ponttal követve lett ezüstérmes a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, a dobogó legalsó fokára 15 ponttal állhatott fel a Balatonalmádiból érkezett Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium.
Varga Klára
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz